Citat:
Gnostika nema nikakve veze s duhovnosti. Duhovnost je namijenjena za duhovni razvoj ličnosti u iluziji dok se prema istočnoj gnostici ličnost može razviti samo toliko da shvati da je lažna i da joj je jedini spas u ujedinjenju s istinskim dijelom bića, o čemu nam opet ne priča nijedno duhovno učenje a Megre i Anastazija pogotovo. Dok se kroz istočnu gnostiku čovjek oslobađa i individualizira, kroz duhovna učenja, on se navodi da slijedi neku dogmu ili ličnost a ne istinski dio svog bića.
Malo ga pretjera....

Al ok, tvoja stvar.
Nije li malo preveliko kategorčko kategoriziranje: o tome ne priča ni jedno duhovno učenje? Stereotipiziranje? Generalizacije sa svrhom? Definicije i redefinicije?
A papir, čak i ovaj virtualni, papir svašta trpi.
Ili je puno toga zaista jedino u
iskrenosti pristupa svakog ponaosob.
Ponaosob.
Svatko ponaosob.
Je, istina, iskrenost nečijeg pristupa može biti zloupotrijebljena.
Ali nije to ta iskrenost. Iskrenost pristupa je ona unutarnja. I nema veze s lakovjernoću, da ne rečem praznovjericama.
Hajde malko da se osvrnem na par stvari ovdje...

Kažeš da se:
galaksija je napisao/la:
prema istočnoj gnostici ličnost može razviti samo toliko da shvati da je lažna i da joj je jedini spas u ujedinjenju s istinskim dijelom bića, o čemu nam opet ne priča nijedno duhovno učenje
To što ti pričaš, može se u gnozi gledati kao na neprekidnu korekciju stava.
Bilo u tvojoj formulaciji, bilo u ovoj (mojoj) a'la Moravjev - to je
METANOIA. To se u novozavjetnom učenju zove
metanoia.
To je početak puta. I to je, praktički, neprekidan način.
Kao koncept, kao ideja, kao praksa, kao istina - to stoji!
Ima svoja mjesta u primjeni, i jedno od njih je, svakako: početak.
Jednako tako i vraćanje kad se zabludi negdje malko...
Ali može se i krivo primijeniti, i onda se dobije
zvrk.
Da na kraju ne ispadnemo svi skupa licemjeri i hipokriti: i BTBTMS se začas može pretvoriti u BGTMS.
(Znate, ima jedan "test inteligencije" koji sam imala negdje u arhivi koji se sastoji u odgonetanju cijele fraze imajući zadana samo početna slova iste. Istina, to je malkoc teže nego prastaro pisanje bez samoglasnika, pa ću pomoći:
bcsthbbltllsms se začas, neprimjetno gotovo, može transmogrificirati u: bcsthgnsstllsms ili pak bcsgrdfftllsms.
Naravno - na engleskom je sve.)
Al, bestraga, čini se da smo svi skupa i licemjeri i hipokriti i lažovi, što je samo "suvremenom dobu i kulturi" prihvatljiviji način od:
Svi smo zgriješili i promašili slavu Božju.
I šta sad?
Meni se čini, ono što ja vidim iz tvojih napisa već dulje vrijeme je da ih ponavljaš. Ti verbalno neprekidno ponavljaš i ukazuješ na jedno te isto: daješ dijagnozu i ukazuješ na potrebu za metanoiom. Što je ok. Zaista. Čak, dapače:
KRISIS of God leads to
METANOIA.
Prvi
novoduhovni čin koji ličnost čini je upravo
metanoia. Ta zar se radi jedino o tome da se nekog uvjeri da je sav iluzoran i da treba, da mu je jedini spas u nekakvoj ideji ujedinjenja s istinskim.
Okej, čuo je, primio k znanju. I šta sad?
Nije gnoza isto što i "jnana"(yoga)!
Gnoza nije put "đnane". Gnoza je put REALIZACIJE.
Ona je
svjedočenje svemu tome u svom životu i životima tuđim, oko tebe.
Ali, ti si tu umetnuo taj neki zid: s obzirom da je ličnosti tako šta, išta nemoguće jer bi to bilo tek upakiravanje u ili pravljenje šarene sjajne ambalaže na iluzornog lika (ličnost), kako se da izvući iz tvojih napisa.
Ona nema nikakvog drugog izbora osim "shvatiti" da se treba okrenuti (i okretati i vraćati tome svaki put kad otperja negdje u bespuća nezbiljnosti) (natrag) prema Istini(tom) kako bi ostvarila "jedini spas u ujedinjenju s istinskim dijelom bića"?
Okej, shvatila je - i šta sad, može na pivu i sve po starom? Pa onda opet, kad dođe kući, navečer pročitati: moraš shvatiti... Okej, laku noć.
Što to
praktički znači?
KAKO se to POSTIŽE.
Jer dakako, ljudi žive. Svoje svakodnevne živote. Svaki dan. Cijeli dan. Nose se sa svim i svačim. Svaki dan. Svaku noć. Komuniciraju jedni s drugima, interaktiraju... žive, životare... nazovite to kako hoćete. Kako da čovjek u svom dnevnom danu
izrazi ili kako da pusti da se kroz njega izrazi Istinsko, a ne lažno?
Metanoia, ipak, nije transparent koji se nosi i o kojemu se tek priča. Ej, shvatio sam, ili su mi rekli i ja im vjerujem: ajte sad i vi shvatiti. Okej, shvatili smo. Ta koliko nam treba da shvatimo!? I šta sad? Treba to primijeniti u životu na svaku datu situaciju, u svim okolnostima u kojima smo. To se onda zove duhovni rad prema duhovnom učenju. Inače, trla baba lan... jedna "istina" dobra ko i bilo koja druga. Koga briga. Sve je jedno, svejedno je ionako.
Džaba priče. To ti je kao da slaviš Boga ustima, a srce ti je daleko od njega. To je: nema - walkinga the talka. Prvo si čuo ili shvatiš, i kad shvatiš: AKCIJA!
To je metanoia!
Meta+nous - sa znanjem. Akcija sa (pred)znanjem. Prvo saznaš, onda slijedi djelovanje sukladno saznatom.
Ali stvarno -
koliko godina života čovjeku treba proći, pa da nešto
shvati?
Realiziraj. I živi, zaživi to.
Isus je svoj posao započeo metanoiom, i svi apostoli su nastavili takvim početkom.
Ima i prethodnica, naime, Ivan Krstitelj - zadnji od proroka, zadnji među starozavjetnicima -
završio je svoj posao isto s metanoiom kao navješćenjem dolaska novoga. Staro njome svršava, novo počinje. Kraj i početak. Ista stvar.
Podsjeća me sve to na tu zgodu zabilježenu iz Ivanovog života. On je bio svjestan da je on vjesnik i da navješćuje početak Novoga, dolazak Istinskoga - i nije se miješao u misiju tog novoga. Njegova je zadaća bila "utabati put dolasku Isusa" = i to je činio metanoiom. Farizejima je čak i poručio: zmijski okote, tko je vas upozorio da bježite od nadolazećeg gnjeva? Urodite plodovima dostojnim metanoie!
Inače, džaba metanoia. Da džaba - šteti.
Ali, neke stvari su se u vremenu
već zbile! I mi nismo Ivani. Čak se i on maknuo s puta, nakon što ga je priredio. Maknuo i ustupio prvenstvo Isusu. Činimo li mi slično? Ili priječimo, priječimo, ne damo, ne mičemo se. Stoj i drži stražu: ne daj istini nit da se digne nit da glavu promoli?
Novo rođenje nije u Ivanu krstitelju - u njemu svi mrijemo. Novo je u Isusu kristu... not only btbtms.
Uronjeni u vode metanoie, kao pripremu za Isusovo uranjanje nas u metanoiu vatre (svjetlosti) i duha.
Stara učenja, učenja jednog starog doba sva odreda završavaju u metanoi kao "ultimatu", krajnjem učenju tog učenja. Za njih "nema iza" - nema ništa više. To je to. Kraj jednog, starog - ali ima i početak novog. Staro završava u metanoi - novo počinje. S lažnim, iluzornim, u metanoi biva svršeno, istinsko biva za(po)četo.
Ista ta, metanoia, je početak novoga. I tu stoji ogromno upozorenje: nalik onome iz Postanka 2.
Plodovi metanoie su "plodovi duha". Inače je metanoia samo "fraza na ustima", omča oko vrata.
Zapanjujuće sve to... Mi imamo samo jednog učitelja, pomagača, podršku... ostali nas samo mogu usmjeriti, okrenuti nas prema Njemu ili od Njega. Ali kao što sam prenijela ranije,
Krisis of God leads to metanoia.sad ću i prevesti:
Judgment of God leads to repentance.
Sud Božji vodi u pokajanje.Zaista nema drugog načina, jer i:
All have sinned and fell short of the glory of God.Svi su promašili, neki podbacuju, neki bogme dobrano prebacuju. I podbačaj i prebačaj su kao i ustranu-čaj - jednako: promašaj.
I šta sad?
Citat:
Dok se kroz istočnu gnostiku čovjek oslobađa i individualizira, kroz duhovna učenja, on se navodi da slijedi neku dogmu ili ličnost a ne istinski dio svog bića.
Kada zora zarudi u nečijem srcu, upoznat će tko je njegovo (ili njeno) istinsko biće.
Do tad, čovjek mu može prići samo vjerujući da je Istinsko zaista tamo, iako ga sam ne vidi. Vjerujući, čitajući ili slušajući (svjedočenja) drugih o njemu, onima koji su ga upoznali.
Al čini se da ni taj crni vrag ni tu ne spava. Jer on onda hoće okrenuti i produljiti metanoiu natrag u njen začetak i vratiti čovjeka na staro - kao u neku vrtnju. I mnogi su već toliko zbunjeni da imaju vrtoglavice?
Naime, zašto se svaki izraz nade, očekivanja dobroga, izlaza iz mračne situacije mora tretirati kao nečija opaka obmana?
Samo zato što će netko to pokušati izokrenuti na zlo opet?
Ta neka ga! To je na njemu i do njega.
Zavuće nam opet iza ćoška. Ama baš me briga!
To je njegova priroda.
Koja je moja?! Zar ću neprekidno podozrivo zirkati i naprosto tražiti naokolo znakove njegovog slijedećeg opakog plana? Baš me briga!
Ja idem svojim putem, a ne njegovim.
To je kao ona zen priča o Prirodi kad je lik stalno vadio škorpiona iz vode, a ovaj ga ugrizao svaki put. Na kraju, nakon par takvih kadrova, upita ga drugi lik: pa dobro, šta stalno spašavaš tog škorpiona iz vode kad znaš da je njegova priroda grize? Onaj prvi je samo uzvratio: moja je priroda da spasim.
Ta na koju smo mi stranu okrenuti?!
Čak je i James Mahu, kojega toliko spominješ uvijek u najboljem svjetlu, sasvim jasno ukazao na aktivnosti koje
ličnost može poduzeti, na šta da se usmjerava ako se hoće približiti i u sebi ostvariti izričaj Istinskoga. Ili ako će dopustiti da Istinsko zavlada njome, to su stvari kojima bi se trebala početi više zaokupiravati.
Stvari poput:
Appreciation : Compassion : Forgiveness : Humility : Understanding : Valor
i to je nazvao "Six heart virtues".
"Over time, you will be guided by your inmost self (True Self, Istinska Svijest) to shift this "Six heart virtues" from internal contemplation and energetic assimilation, to expression... This Six heart virtues - technique is
particularly helpful in breaking out of the "quicksand" of the vicious cycle."
Međutim, da li je i to LICEMJERJE I "
duhovni razvoj ličnosti u iluziji" tek? Ili možda nije?
Na kraju krajeva:
Be ye holy as your father in heaven is holy.
Možda zaista imamo previše prašine po sebi i vrijeme je da se prihvatimo onog praška za njeno čišćenje. Jer, prašinu čistimo i bacamo u smeće i ne čeprkamo po njoj analizirajući i introspektirajući svaki njen trun.
Ima tu i kvaka:
Bog vas čisti sam!Što Bog očisti, to JEST čisto.Ali čini li se... da su za mnoge... objave iz Biblije... preopskurne? Ma ne, samo za neke. Mnogi ih uopće nit čitaju nit ih zanimaju.
Kako god, tko kako hoće.
...
I jedna stvar ima koja je vrlo suptilna u naznakama gornjih izjava, i potencijalni je izvor opasnosti, i krije se u onoj: "čak se i satan sam zamaskirava u anđela svjetla"... i obmanjuje brojne.
I s tim u vezi, dodat ću još samo ovo za kraj ovog posta:
By GRACE are ye saved, and it is NOT OF YOURSELVES (...).
Milošću ste spašeni, i ne spašavate sami sebeI rečena opasnost je
dvostruka.
Razmislite o tome, ako ćete.
Drugi krak, ili druga strana tog mača je ovdje:
Bez mene NE MOŽETE ništa.
Naravno, satan se može zamaskirati u anđela svjetla i tako glumatati i svojatati "svjetlo". Ali isto tako, može pokazati i - vrlo često to i čini - svoje pravo lice nekome ravno u facu.
Međutim - da li je njegova maska svjetla IDENTIČNA Pravoj Svjetlosti?
I mnogi se odvraćaju od dobra jer se uplaše da je lažnost i obmana u pitanju.
Drvo se po plodu poznaje.