galaksija je napisao/la:
Ukoliko bi gnostičke postavke bile tačne, onda bi istinski dualizam podrazumijevao jedan odnos između istinski-istinskog i lažnog a ne između lažnog i lažnog-koje-liči-na-istinsko-a-nije. I tako, onda se opet zavrtimo u krug kad postavimo pitanje – da li u nečemu što je lažno može biti ičega stvarno-istinskog i kako to može prepoznati entitet koji je lažan?! Gnostičari tvrde da u ovoj realnosti postoji nešto stvarno-istinsko i nazivaju to „B-uticajima“ a njih entitet koji je lažan, navodno, može prepoznati!? Naravno, ne uz pomoć očiju i mozga jer bi se tu radilo samo o... uticajima.
..
Postoji savest.
A savest se "temelji" na tome da je sve Jedno.
Što ce reci da kada drugoga povredjujemo sebe povredjujemo.
Istinsko Ja nikoga ne povredjuje.
Savest se ne budi kod svih isto.
Kada roditelj povredi svoje dete onda mu bude krivo ali već kada to uradi tudjem zna mu već manje biti krivo.
Lažno ne oseća jedinstvo, istinsko to oseća.
Pa tako istinsko ja mora pronalaziti put kroz puno lažnih ja.
A kako kada na svim putevima preprecena su lažna ja?
Istinsko ja jedino što može je da napravi sopstveni put za koga će se žrtvovati i izaći kroz njega kroz one koji će slediti njegov put.
Kroz one koji veruju u istinsko ja.
Rekao si jednom galaksija da je spas ljudskog bića kroz njegovo ujedinjavanje oko samog ljudskog bića.
I jeste tako, to je taj put.
I taj put nema alternativu.
To je put zajedništva.
Okupljeni oko istine.
Dakle, kako se dogovoriti šta je istina?
Stotine država ima na planeti i stotine naroda i kultura.
Pa eto, neka bude to nacionalno ono što je imperativ svima.
Neka svako uzme svoju istinu.
Oko jednog smo se složili, nacionalna drzava je put.
Ali istinska nacionalna drzava, gde se ljudi ugradjuju u ono u šta veruju i tako to postaju.