Jericho je napisao/la:
Nicaze je napisao/la:
Jedno dva mjeseca "proucavam" Osha i evo mojih saznanja.O sexu on govori kao o potrebi tijela,medjutim tu je i staza koja se koristi kao alat da se dodje do smirenja uma putem seksa sto nije za sve vec samo za one kojima to odgovara.Buduci da je Osho zbog svoje probudjenosti svjestan on je da tako kazem liberalan u svemu pa je jedno vrijeme i nazivan sex guru.Po njemu potiskivanje seksualnosti(celibat) dovodi do perverznog uma,erotskih snova sto je i logicno a i dogadja se.Zato on osudjuje celibat i dovodi ga u vezu sa homoseksualnosti(monaski zivot,vojska,skole sa samo jednim spolom i sl).Njegov princip je da sve sto je prirodno nije pogresno pa samim tim ni sex sto je i normalno.Medjutim posto smo mi socijalizovani,tj nauceni i uticalo se na nas a i utice se imamo odredjena misljenja koja ionako nisu nasa.Ovo o spajanju dvoje u jedno je tacno jer kada dodje do takve ljubavi um staje i osobe postaju jedno(mislim da sam ovo iskusio pa zato i pisem a i razumujem Osha o cemu govori).Ista stvar se odnosi i na sve sto postoji(dakle sex ne mora da igra ulogu)Covjek postaje tj spoznaje da je jedno sa svim sto postoji.Senzualnost je ono sto je seksualna energija.Po njegovim rijecima totalna senzulnost je upravo to sto covjeka cini svjesnim da je dio cjeline.
Mislim da cak i to spajanje dvaju tela nije dovoljno...jer to samo po sebi nece nas osloboditi tocka reinkarnacije....Kad je demon Mara iskusavao Budu, ponudio mu je svoje 3 prelepe cerke...Buda ih je iskulirao....Sex je jedan od Djavolovih oruzja(novac,slava,droge,alkohol itd..) sve sto je vezano za materiju dakle. zato je tolko promovisan....Ljubav je doduse skroz druga stvar ,sex je animalisticki sa malo ili nimalo emocija dok je ljubav ono stapanje tela o cemu se prica.Mada ako je nekako kroz ljubav moguce izbece reinkarnacija ja bi voleo to da cujem jer do sad nisam...Ako znamo da je bezgranicna ljubav sve sto postoji onda MORA da ima neku korist kod toga.
Ipak VECINA izabre put koji vodi ka prasini, dakle ozeni se...ima koje dete ...zivi i umre....Dakle to ocigledno nije put....makar ne primarni jer to smo isto radili i u proslom zivotu tako da je besmisleno ponoviti istu gresku.Dakle Celibat sam po sebi mozda moze da nas cak oslobodi al mora se biti u celibatu kao katolicki svestenik dakle ceo zivot.U jednoj knjizi Inner Guide Meditation je objasnjeno kad osoba stupi u sexualni odnos on prizemljuje energiju i nema tu lakocu koju je imao ,samim time ne moze da se vrati u izvor vec ostaje zarobljen u vrtlogu reinkarnacija.Mada veoma je tesko biti nevin ceo zivot zato jedini pravi put po meni je Meditacija...
Kroz sve se možeš razviti ako si potpuno u tome, ako si iskren i ako ideš kroz to srcem.
Ako ti je, zaista, stalo da imaš seks sa nekom osobom, da prijeđeš sve prepreke da bi do toga došao, eto ti velike prilike za rast jer time, da parafraziram Oshoa, želiš poručiti univerzumu i sebi i toj drugoj osobi da si upravo apsolutno jednak svom željenom cilju i da ga zaslužuješ.
A ako se ravnopravno postaviš prema cilju i on će prema tebi.
Postoje naravno i drugi ciljevi i druge vrste zarade: energija ne bira kome ide, ali u to se ne bih miješao jer ti putevi vode do pola planine, do vrha, svakako, ne.
Dakle, kao što Rumi reče da kada ti tražiš nešto onda i to nešto traži tebe: znači da Rumi misli na onu prvu vrstu, a ne drugu, cilja o kojem sam ovdje pisao.
A Osho je često citirao Rumija.