|
Član foruma |
 |
|
Citat: Zen meditacije nije na prazninu uma, to je uobičajno krivo zapadnjačko shvaćanje. Praznina koju budisti pokušavajući dostići nije praznina lišena svake supstance, nego praznina lišena svega što nije suštinsko. I ta praznina je takoreći dupkom puna kreativnim potencijalom, neispoljenom svješću. onda to nije praznina (ispunjena kreativnim potencijalom), već Punina poput drevne Plerome. to je dio ili faza krajnjeg doživljaja. i nije to krivo zapadnjačko shvaćanje, već mi se čini da ono na šta se tu meditira (početna točka) i jest praznina uma, u smislu da se mic po mic odričeš i prolaziš pored svake misli, uvjerenja i slike koja ti dođe, napuštaš na neko vrijeme priču svog života... iako, priznajem budističke tehnike su mi najmanje poznate. ali ne može tu biti nekih velikih razlika, osim u terminologiji i eventualnim (manje ili više uspješnim) pokušajima približavanja (i prevođenja) tih terminologija. ne postoji ništa što u svojoj suštini nije suštinsko. sve što postoji postoji kroz suštinu sveg postojanja.
nema svijesti koja nije ispoljena. negdje, u nekoj lokalnosti ili nelokalnosti, mjestu ili ne mjestu (ouk-topos).
Citat: Ima i vrsta praznine koje doista je lišena svake supstance, u kojoj "nema ničega" i "ne vodi nigdje", no isto tako ta praznina nije "ultimativno postignuće". Oni koji kažu da nakon smrti postoji jedno veliko ništa, zapravo predosjećaju smrt vlastite ličnosti, sve mi se čini. ima nešto u tome što si rekao...Citat: Ja ne pričam o ništavilu, nego o sferi koja je sama po sebi prazna, u kojoj nema ničega osim praznine i koja ne vodi nigdje, kao neka vrsta bezlične sljepe ulice, s tim da se i ona može percipirati. Ta vrsta "praznosti" bi bila slična onome kako opisuju vakum svemira. S time da ja ne teoretiziram tu sferu, niti ju zamišljam, ja sam ju kao takvu "vidio" i doživio, ja sam ju takvom percipirao. Koliko god se mi trudili biti logični, postojanje jednostavno ne sljedi našu logiku. da ne skočim prethodno rečenim si u usta, ali da, ima ta kao "sfera prostranstva praznine i muka" (muk, tajac, ali bez kreativnosti u sebi). nema ničega i ne vodi nikamo (naizgled bukvalno naizgled). jednostavno postoji. ali to nije ono "veliko JEST" kojemu tragači teže, to je izgleda tek jedna niša u cijelom postojanju. ima kao tu neku prozračnost i dozvoljava tip kretanja. neki to zovu i "void". jedno vrijeme sam prolazila kroz različite filozofije koje možda spominju nešto slično, ali sve one su se pokazale kao ćorsokaci (sad, pravi ili umjetno pregrađeni druga je priča). teško je povezati bilo koji filozofski koncept s tom "sferom" osim manjim ili žešćim natezanjem i guranjem. u iskustvu i doživljaju, void sanjača izgleda identičan gornjem meditativnom iskustvu, s tom razlikom što je sanjač u drukčijem lucidnom stanju nego meditant kad stigne u to.
...
doživljaji praznine su najčešći u vezi s gornjom (čakričkom) trijadom, ali tek spuštanjem u središte (anahatu) kreće se prema anandičkim iskustvima. čak i mir koji je "iza" praznine je na sjedinjenju gornje trijade i anandičkog. blaženstvo je čisto anandičko mada se širi i na gornju trijadu ali ne kroz doživljaj praznine tamo već Punine Kreativne Ljubavi i Svrhe koja se poima. donjom trijadom mogu se osjetiti energetski aspekti "sabijene svjetlosti" (da upotrijebim spomenuti izraz u postovima ranije) koja kola fiziologijom tijela, ali u svemu tome ima, istina ekstatičkog, ali i kaosa, zbrke i čak "užasa".
stvari se mogu doživjeti kinestetički, vizalno, auditorno... kao osjetilno (mada ne tjelesnim osjetilima), ali i "pukim" poimanjem (ili nepoimanjem). sad jesu to sve "viši realiteti" ili ima u svemu tome i "nižih", pitanje je za sebe. jer čak i u budističkom učenju, želja za osjetilnim doživljajem je prepreka na putu. neobično, s obzirom da se energetski aspekti doživljavaju "čakričkim" ili energetskim sensibilnim aparatom drugog (ili inih) tijela. drži se jednostavnosti - tri tijela: fizičko za kretanje i ostale fizikalije, duševno za senzibilitet i umovanja bilo koje vrste, duhovno za poimanje koje može biti i neverbalno i verbalizirano.
a čakri ima ne zna im se broj. jer čakra nije ništa drugo do križanje energetskih struja. istina, ove ili one kvalitete... da, kažu da ima šest glavnih (neki će strpati i sahasraru među čakre pa dobiješ sedam, a onda će ovi kao "entiteti" uvesti još zbrke i reći da ih ima deset, dvanaest, ili bilo koji drugi definitivan broj; nebitno je šta kažu jer u doživljaju postane jasno gdje su dragulji), ali u konačnici sve se one povežu u jedinstvenu struju jedinstva. ista energija prokola (i ti tome svjedočiš) svima jednako. ali tada na tebe dođe kraj svijeta... kad padneš digni se, otari prašinu sa sebe i nastavi dalje. ima doživljaja koji će te ispuniti uvjerenjem, ima doživljaja koji će te pomesti kao trun prašine i ostaviti te da se godinama pobireš.
neobično mi je to da većina smjernica koje se javljaju danas insistira na sahasrari, kao da ne znaju da je sahasrara u direktnoj vezi s bilo kojom i svakom čakrom, pa koja je poveznica dominantna takvo ćeš iskustvo imati. na neki način. to je opet sve povezano s konceptom asane, koji je također na svoj način banaliziran u većini dostupnih učenja. asana je naravno - stav. prema svemu i bilo čemu. pa, kakav ti je stav i u šta vjeruješ tako ćeš i doživjeti u datom momentu ili periodu života. dok ne promijeniš asanu, a asanu prvo mijenjaš tako što si ovladao/la yamom i nijamom i do mjere do koje si ih inkorporirao/la u svoj život i svakodnevicu unutarnjeg i vanjskog življenja. tako npr. iskustvo praznog vakuma svemira na jednoj čakričkoj razini jest poput smrti ličnosti (kao što kaže Sjenko), a na jedoj drugoj razini može biti užas kaosa i umrežene strave svadhistaničke kace. kao što priča kaže: svadhi je izvorno boravište Šakti, ali Šakti je "istjerana" iz svoje kuće (sthane) i legije letača su zauzele i dovele kuću pod opsadno stanje. da ne duljim...
glede zvuka, ne bih rekla da je u pitanju tek običan medicinski tinitis, ono zujanje, gotovo neprekidno. ima visokotonaca koji tako iznebuha zazvižde da te potpuno prenu i istog momenta teleportiraju u Mir. ima hučanja, ima brujanja, ima grmljanja, ima praska i pucketa, piskova, čak i melodioznih tonova, koječega (ima čak i razlučivog glasa). a ima i tajca. o tajcu priča Sjenko, čini mi se, onako na brzinu koliko proskimah. i iznimno je čudan taj tajac jer je prepun skrivene vibre. vizualni doživljaj može prebaciti pažnju na vizualno prazno prostranstvo (ja sam to sebi "od milja" nazvala "kao svemir bez zvijezda"), ali slušni aspekt otkriva puno više. poput huka zamrznutog u vremenu, zastalog i otuda tajac, muk.
ali, ne, ne bih se fokusirala na zujanje u uhu pri meditaciji ništa više nego na bilo koji zvuk iz okruženja, sve jednako, naizgled kao bacanjem kockice, može odvesti ili u tajac i mir ili u sanjanje, pa čak i auditorno (nevizualno). ili natrag u kruljenje u želucu.
netko je spomenuo strah. ne možeš meditirati uz strah niti sa strahom. to je kontradikcija. meditacija je utočište. podrazumijeva potpuno i s punim povjerenjem prepuštanje. utoneš u sigurnost koja je potpuna i apsolutno bezopasna, kako za tebe tako i za bilo koga drugoga. meditacija ti je tamo gdje ti je ljubav. fokusiraj se na to. fokusiranja na fiziologije jednako kao i energologije (ili dinamike) na dulji rok mogu donijeti neželjene fenomene (a izgleda da po nekoj prirodi stvari isti fenomeni se (kao spontano) kod nekih jave i sami od sebe ranije ili kasnije u životu kao poticaj koji ih okreće prema ovim stvarima jer traže načine kako si pomoći). možeš od toga krenuti ako ćeš malo uvježbavati sposobnost koncentracije, ali čim osjetiš da tvoja vježba dobiva dubinu, prijeđi na koncepte viših realiteta: ljubav, sigurnost, povjerenje..., budi u miru sa Životom (bar tijekom meditativne prakse).
prije par sto godina riječ meditacija je značila PROMIŠLJANJE. danas to znači kontemplacija, a ono što je tada kontempliranje bilo danas se pak naziva meditiranjem. aka molitva mirovanja i utihnuća svojih svojeglavosti uz okretanje pažnje u osjećajno središte tvog bića.... i čekanje da "zora zarudi u tvom srcu". jer sve izvire iz srca, i misli i um(-otvorine i -ovanja)... osvijestiti poriv je jedno, nakačiti se ili uočiti sebe nakačenim na njega je posve druga stvar.
danas je meditacija prijevod indijske "dhyana", kineskog ideograma "ch'an'" ili popularno: zen... nije ništa do "udsredsređeno (voljno) fokusiranje ili koncentracija PAŽNJE" u stanju rešpekta i pažljivosti. namjerno kažem pažnje, jer gotovo stoposto engleskih prijevoda tu trpa "um" - mind (i koncepti se pretvore u dogme jednako krute poput crkvenih)...
majmunski um --- (hind.: manas koji neprekidno kopka po polju ćite (ćita mu dođe ili kao hard disk ili kao internet-server, mada konceptom "clouda" uvodi opciju "velikog povezivanja" "moje" i "tvoje" ćite kroz umrežavanje ljudskih duša -- nimalo ugodno iskustvo zasnovano na kolektivnoj suprotnosti anandičkog iskustva, i ako mene netko pita - strava i užas vinske preše) i zato manas treba izvući otuda) --- dok god nije posve uhvaćen u mrežu može prilično bezopasno činiti šta hoće, šta mora i šta mu je priroda - ne obraćaj pažnju na to u meditaciji i to je to... smiri ga i utješi jer u toj gunguli umreženosti (kad mu se približi ili on njoj) on je poput izgubljenog magarca koji se pretvori u razgoropađenog bika koji juri na crvenu maramu, a njegova crvena marama je duboko u središtu tvog bića. zato pazi. tu ulazi u priču koncept neprijanjanja (vairagye) na njegove porive.
kad dođe vrijeme smirit će se (kao) sam od sebe i ostati zatečen širom otvorenih usta blejati u nepojmljivo mu i njegova priroda će se transformirati i neće više biti toliko divalj. i on ima svoju bijelu zastavu... taj majmunski um je zapravo poput prekrasnog divljeg mustanga. treba vještine da ga se pokori i pripitomi i onda nema odanije plemenite životinje do njega. ali u fazi kad izigrava magarca i mahnita poput razjarenog bika jedino što čovjek može je uhvatiti se zubima za zrak i trpjeti jer čak i ako se sjeti vairagye ne zna u toj fazi šta da čini s njom. zato i meditirate, da sve te gluposti koje ste pokupili u sebe iz mreže i koje nazivate znanjem izbacite iz sebe i vratite svog manasa u stanje mustanga kako biste ga mogli privesti u pripitomljavanje i "uljuđenje". vidim da su neki može bit skloni ideji jednostavnog odbacivanja crvene marame na koju bik jurca, ali to je jedina stvar koju morate zadržati: jer bikova crvena marama je mustangova bijela zastava i vaša vrata u Doživljavanje koje meditacija kao praksa i obećava in-d-frst-plejs.
stvari danas, može bit', nisu više jednostavne kakve su bile prije dvije decenije kad sam ja kretala intenzivnije s ovim stvarima. danas je u velikom zamahu tiskanje u umrežavanje koje može-bit nije posve prirodno (bazirano na globalnoj umreženoj tehnologiji danas (koja ideja je prodrla u sve umove na sva velika i mala vrata), a nekad nepovezanim opskurnim okultnim radnjama; ali individualno - efekt je isti) ni ljudskom tijelu ni ljudskoj duši za života (osim u fazi krize*). sve je išlo svojim tijekom i solidno ok dok nisam uletjela (potpuno neočekivano) u taj vrtlog, i tu je vrag odnio šalu, letači su podivljali i mehanizmi se zavrtjeli mlaznim pogonom. još uvijek gomilu detalja tih sjećanja ne mogu ni početi poimati, a nisam sigurna ni da želim niti da trebam. znam s čime je to povezano i na šta se generalno gledano odnosi (* križanje prečice sa širokim šorom), i to ima veze s onom "čudnovatom namjerom" svega tj. svrhom i razlogom koji se manifestiraju pukom namjerom Besprijekornog. i bi tako.
meditacija je za dušu ono što je disanje za tijelo i molitva za duh. bottom up, mada top down sve je molitva. ;- blagoslov. ili ne.
...
no, toliko, sretan put PUTnicima!
p.s. nema puta do prečice. pozdrav.
|
|