Paklena zemljaKao i najčešće, noćas sam sanjao hrpu snova, no uz zanimljive svemirske snove, jedan mi je pogotovo zapeo za oko. Radnja sna se odvijala, za čudo božje, na Zemlji, u jednoj od saveznih američkih država. Ako se dobro sjećam, to je bio Ohio, no ime je manje bitno u cijeloj priči.
U toj je Američkoj državi civilizacija pala, u sklopu nekog društveno-socijalnog inžinjeringa. "Ja", ili bolje rečeno lik kojeg sam sanjao, je čuo za taj događaj i odlučio ga istražiti. Bila mi je obećana i neka nagrada ako izađem iz zemlje. Cijela je zemlja bila ograđena, te je ogradu čuvala vojska (što ja tad nisam znao), te je jedini pristup u zemlju bio nekakvim vlakovima, čije su tračnice bile postavljene visoko u zraku. Iz vlaka, ako bi gledao dolje, mogao bi gledati napuštena i spaljena polja, uništene gradske ulice, prepune popucalog asfalta, polupanih automobila i razvaljenih zgrada. Vodile su do nekakve zgrade, koja je isto bila postavljena visoko spram ostatka "države". Zgrada je imala veliku ulaz u obliku klaunove glave napravljene od čistog zlata, a ulazilo bi se direktno sa perona kroz klauova usta. U toj zgradi bi igrao nešto nalik na rulet, vrstu igre sreću koja bi odredila s kolko ćeš novca (da, novca papirića) i u kojem dijelu razrušene države ispasti. Nakon tog po nogama mi se otvorio nešto kao tobogan, ili cijev kroz koju sam propao i završio dolje na razrušenim ulicama.
Završio sam negdje u urbanom dijelu i imao sam sreće da prvi ljudi na koje sam naletio me nisu pokušali ubiti. Kako su mi kasnije objasnili, obično se čekaju novopridošlice kod usta Boga (klauna smatraju nekom vrstom božanstva) te ih se napada i pljačka. Uzima im se doslovno sve, jer je sve što se može naći vrijedno je za uzeti, od para, pa sve do odjeće. U zadnje vrijeme ta praksa sačekivanja novopriodšlica i nije tako česta jer ih je sve manje, ja sam valjda bio prvi u godinu dana, pa su svi bili fascinirani samnom. Većina tadašnjeg stanovništa je bila rođena u zemlji. Zatim su me odveli u svoju "bazu".
Živjeli su u nekoj vrsti zajednica koja su podsjećala na plemena. Prvo što sam zamjetio da nema baš starih ljudi, nastarija je osoba mogla ima 30 godina. Objasnili su mi da stariji ljudi najčešće pogibaju, tj. ne uspjevaju se mjeriti sa mladima. Isti taj 30 godišnjak me je vidio kako raspakiravam svoj ruksak i na koljenima me je molio da mu prodam jednu od svojih majica, naime sve su mu prepune rupa. Platio mi je 100 dolara za nju

Nadalje pitao sam ih kako to da koriste novce. Naime, oni nisu kompletno prepušteni sebi, postoji nekakvo vladajuće tijelo i sustav kontrole koji predstavlja vladu SAD-a u njihvoj kaotičnoj zemlji, tako da novci još uvijek vrijede. O toj se kontroli nije puno znali niti se itko time zamarao. Također, savjetovali su me da ako nađem bankomat koji radi, da odmah dignem sve pare iz "prijašnjeg" života jer će mi trebati. Nisam si iskreno mogo zamisliti što će mi pare u postapokaliptičnom svijetu, no dobro. Pitao sam ih i da li su ikad pokušali pobjeći iz države, na što su me svi mahom čudno pogledali. Rekli su mi da bi prvo morao izaći iz grada, koji je sam po sebi dovoljno opasan, putovati kroz puste zemlje gdje ima svakavih "luđaka", ljudi koji su zamjenili svoju osobnost za zvjerstvo, te bi me na kraju dočekala ograda koju čuva vojska i neda nikom van.
Tamo sam se dopao nekoj djevojci, koja makar je bila s tim plemenom, nije bila njihov dio. Pozvala me da joj se pridružim u njenom plemenu, koje je živjelo na jednoj od stanica bivše podzemne željeznice. Rekla je da ćemo tamo biti sigurni. Većina tih mladih ljudi, bila je neobično, urbano obučena, u kožne jakne sa zakovicama, s njih su visili lanci, pola odjeće im je bilo poderano, firuzre su im bile nepravilno pošišane i šarene, te ih je dosta bila naouražana s nekom vrstom hladnog oružja, od noževa, mačeva, cijevi, palica, luka i strijele, lanaca i slično. Ono što vrijedi za spomenuti jest da su mnoge zgrade još uvijek imale struju, te su pojedini pripadnici plemena koristili neku vrstu elektroničkih uređaja nalik mobitelima, no nikad se nisam potrudio saznati čemu služe.
Odjednom je u prostoriji nastalo komešanje i svi su se postrojili uza zidove. Vođa plemena, djevojka u kasnim dvadesetima mi je rekla da se stanem uza zid i pripremim 30 dolara za "poreznike". U sobu su ušetali jedna starija žena popraćena sa dva ogromna lika, potpuno opremljena s kacigama, zaštitnim odjelima i minigunovima u rukama. Ženska mi je prišla i rekla, vidim, ti si novi i počela se smijati, nakon čeg me cijeloj detaljno pretražila. Detaljno je ispretresala sadržaj mog ruksaka i mojih đepova, no ipak mi je uzela samo 30 dolara. Kasnije sam saznao da su oni najjače "pleme" i te da ostalim plemenima nabijaju poreze i namete te tvrde da predstavljaju vladu SAD-a Isto tako, jedini imaju pristup modernoj tehnolgiji što ih čini najopasnijima. Odlučio sam otići od tamo u nadi da ću naći negdje izlaz iz ovog pakla.
Putovao sam dosta dugo, uglavnom po noći i uglavnom skriven da bi izbjegao napade drugih plemena, luđaka i poreznika. Izdvojit ću jedan, gdje sam se već bio približio ogradi na valjda pol dana hoda, no bio sam preumoran da nastavim dalje, pa sam se išao sakriti u jednoj od ništ u ogromnim betonskim zidinama. Te betonske zidine su zapravo služile zato bi napravile uske prolaze koji bi onemogućili ogromnjoj masi ljudi da se odjednom pojavi kod ograde. To je bila jednostavna taktika za kontoliranje masa koja bi olakšavala vojsci da ih sve pobije u slučaju da se ovi odluče pobuniti i pobjeći. Uglavnom, ušavši u jednu od niša kod ograde vidio sam hrpu smeća i jednu pougljenjenu metalnu bačvu koja je indicirala to da je tu netko nedavno obitavao. Odjednom je iz smeća iskočio čovjek, koji je bio obučen u vreću za smeće i divljački počeo urlati i napadati me. Hvala bogu, tad sam već bio fino naoružan jer to nije bilo prvi put da me netko napada pa sam ga uspio otjerati. Od oružja za daljinu sam koristio luk i strijelu, a za blisku borbu koristio sam yawarru, vrstu indonezijskog oružja koje služi za pritiskanje bolnih točaka, krajeva živaca i kratke i brze poluge, npr. na prstima. S tim se naravno, može nekoga i efikasno udariti u glavu.
Sljedeći sam dan stigao do ograde. Ograda je bila metalna i visoka barem 5,6 metara, sastavljena od šiljaka zabijenih u betonske blokove. Na mjestima je bila zahrđala i slomljena, no zato su na svakih 20 metara stajali po dva vojnika. Došao sam do dvojice i zatražio ih da me puste van, da sam greškom ovdje, na što su me ismijali i uperili oružje u mene. Jedan je pljunuo na mene a drugi mi je reko da "štakore gubi se". Ubrzo mi je postalo jasno da baš neću tako lako izaći odavde.
Skužio sam da sam nemam baš puno šanse probiti ogradu i da si moram naći pleme. Usput, odlučio sam saznati kako je došlo do ove postapokaliptične situacije za što sam morao nazad i neki od većih gradova. Ubrzo se za mene i saznalo kao za novopridošlicu naoružanog s lukom i strijelom i s čudnim idejama.
Tu se radnja ubrzala takoreći, te sam više promatrao sebe sastrane kako radim stvari, nego što sam sudjelovao u njima. S vremenom mnogi ljudi su stali uz mene i moj cilj takoreći, te sam postupno, kako su mjeseci prolazili okupio najveće pleme ikad. To mi je, naravno donosilo puno problema s poreznicima kojima se nije sviđala konkurencija. Poreznici su imali bazu u jednoj od rijetkih zgrada koje su još bile realtivno očuvane a zvali su ju središnji arhiv. Detaljno smo isplanirali napad na istu u nadi da ćemo se i sami dokopati nešto njihove tehnologije. Ono što nisam znao jest da ću u arhivu naći detaljan opis socijalnog eksperimenta koji je doveo do ovoga. U jednom trenutku su se "državljani" zemlje Ohio pobunili protiv nameta koje su morali plaćati te krenuli u rušenje savezne vlasti u njihovoj državi. To je kulminiralo ulaskom vojske u Ohio i zatvaranjem granica države ogromnom ogradom. Navodno je cijela ta situacija bila izrežirana zato da bi vidjelo kako bi se ljudi ponašali u postapokaliptičnom okruženju te da li bi ponovno izgradili civilizaciju s nekim vrijednostima. Poreznici su zapravo bili predstavnici vlade te su služiliu da bi regulirali cijeli sustav, tj. radili neku vrstu opresije na druge, zato da ovi nikad nebi do kraja propupali i preuzeli inicijativu.
San završava tako da se mnoga plemena ujedinjena u jedno, kao velika masa kreću prema moru (ne znam ni da li Ohio ima izlaz na more

) pošto je tamo ograda najnagriženija zbog blizine morske vode. Isto tako, zbog blizine mora, vojsci nije tako lako okupiti veliku pješačku silu, a i plemena sad su bila naoružana s opremom poreznika koju smo ukrali iz središnjeg arhiva. Znam da mi je nuđena uloga vođe cijelog pohoda, koju sam pristojno odbio pošto je moja jedina želja bila da izađem iz te proklete zemlje. Preporučio sam im da osnuju vjeće vođa plemena te da ono predsjeda phodom. Pred ogradom se odigrao sukob s vojskom u kojem su mnogi pripadnici plemena poguinuli. Tek neki od nas su se uspjeli probiti na slobodu, među kojima sam bila i moja malenkost, dok su se mnogu odlučili vratiti nazad u svoje gradove i pustopoljine, rađe nego riskirati smrt radi neke veće slobode. Mojim bijegom na slobodu san staje, a ja se eto budim s teškom glavoboljom i mučnim osjećajem u želudcu.