Citat:
lezilebovic
LOLČINA, za poslednji pasus.

Priča je priča... ako ćemo doslovno po priči, Belzebub je najuren jer se usudio da kenj@. Kakvo uzvišeno biće?
Ako ćemo po priči ,,Pre mnogo godina, kada je Belzebub živeo u zavičaju, na planeti Karatas, bio
je, zahvaljujući svom stvaralačkom intelektu, primljen na rad u Veliki Sunčani Apsolut, mesto stalnog boravka Večnog Tvorca. Tu je Belzebub, kao i drugi njemu slični, postao sluga Njegove Večnosti.’’ Po ovim rečima Belzebu je uzvišeno biće u odnosu na nas, i još ne zaboravimo da je tada Belzebub bio mlad, to jest ,,nezrela ličnost’’.
Citat:
lezilebovic
Nije Gurđijev hteo da ostavi u amanet istorijski udžbenik nego knjigu koja na praktičan način opisuje njegov metod. Što baš kroz uvrnutu priču, ne znam.
Ovde se ne radi o nikakvom istorijskom udzbeniku, već jednostavno kroz priču Gurdjijev nam priča o tome kako smo nastali, a ima još mnogo, mnogo stranica gde će nam pričati o sadašnjem stanju čoveka. A ne vidim razloga što Gurdjijev ne bi pisao o opštoj istoriji planete Zemlje i samog čoveka, to je osnova za razumevanje današnje stanje čoveka.
Citat:
Koliko vredi gubljenje vremena, posledični ćorsokaci izazvani nerazumevanjem kao ovaj pokušaj da se knjiga tumači iz istorijskog ugla(i on to već u 2 navrata)?
Često se pitam, kakva treba da je nečija priprema da bi sam mogao rekonstruisati metod iz knjige?
Ne vidim razlog zašto da se ne gleda iz istorijskog ugla barem početak knjige, jer sam početak priče vraća u daleku istoriju.
Što se tiče pripreme, kao što rekoh zavezanih očiju pipam...i izvinjavam se svima za objasnjenja vezana za knjigu Sve i svja, jer ko zna šta pipam zavezanih očiju.
A iskreno da kažem sve ovo što sad pišem i što pokušavam sebi da objasnim knjigu Sve i svja je jedini način (pošto sam lenj) da nateram sebe da shvatim knjigu, jer drugačije bi mi trebalo mnogo vremena i snage.
Citat:
friend
Iz razloga: sve sto je na gotovo dato - ne vredi pisljiva boba pa makar to bile i najvece istine
Misliš da nam Gurdjijev sve na gotovo daje, i da ne moramo ništa da ućinimo za sebe?
Da nastavim dalje...
U trećoj glavi saznajemo da svako tricentrično biće ima svoje nadtelesnu suštinu i da su sve planete u Sunčevom sistemu naseljene sa tricentričnim bićima u skladu sa prirodom te planete.
O devetoj glavi – poreklo Meseca već smo pričali, a o svetim zakonima "Heptaparaparšinoh" i "Triamazikamno" opširnije kad dodje vreme.
Slobodno recite mi ako treba da prekinem dalje da pipam zavezanih očiju.