Što to možemo učiniti kada otvorimo mogućnosti, pa evo – ove «afirmacije» recimo gledati iz novog ugla, pa učiniti sljedeće, malo se igrati, zamijenit ćemo riječi JA s riječima ONI:
JA preuzmam kontrolu nad svojim životom kao i odgovornost za njega.
ONI preuzimaju kontrolu nad mojim životom. I shodno tome i odgovornost za njega – što znači da nas onemogućuju da budemo samoodgovorni.
JA stićem znanje i povećavam kvalitet* svoje svijesti što brže mogu.
ONI nude znanja i njima «povećavaju» kvalitet naše/njihove svijesti što brže mogu.
(*Povećanje kvaliteta svijesti podrazumijeva povećanje njenog nivoa zajedno sa smanjivanjem entropije. Čini se da postoji i mogućnost povećavanja nivoa svjesti uz zadržavanje i/ili povećavanje entropije, kao i entiteti koji idu tim putem!?)
JA stićem iskustvo i popravljam kvalitet svoje svijesti na osnovu svoje interakcije sa realnošću. (Percepcija, interpretacija, kontemplacija, dejstvovanje, eksperimentisanje...)
ONI preko dijela i utjecaja njih na nama, proizvode navodno iskustvo i vode «našu» svijest na osnovu svoje interakcije s onime što oni nama nude kao realnost. To čine implantiranjem djelova nas koji upravljaju percpecijom, interpretacijom, kontemplacijom, dejstvovanjem, eksperimentiranjem...)
MOJ životni stil je baziran na jednom aktivnom dejstvovanju koje je uvijek bazirano na postignutom kvalitetu moje svijesti.
NJIHOV životni stil je baziran ma jednom aktivnom destvovanju koje je uvijek bazirano na postignutom kvalitetu moje/njihove svijesti.
JA prestajem biti posmatrač.
Ja sam onemogućen biti promatrač ovoga.
JA sam sve manje podoban za manipulaciju.
Ja sam sve više podložan manipulaciji. I sve manje otvorenih mogućnosti.
JA nisam žrtva. (Mentalitet žrtve stvara - realitet žrtve.)
Ovo je klasika i način kako žrtva živi – najčešće neće moći niti otvoriti mogućnost da JA zamijeni s ONI.
JA stvaram jedno istinsko i čvrsto samopouzdanje.
ONI stvaraju sve kako do samopouzdanja ne bi ni došlo. Najčešće radeći s komponentom Duha i životinjskim nakačenjima na njoj – koje rezultiraju lažnim ili velikim egom koji je prepun samopouzdanja. Koji sve najbolje zna, koji nema mogućnosti i koji je eto sav ponosan kako su svi ostali ljudi idoti koji ništa ne kuže. Samovažnost tog ega ili način na koji fukncionira ta životinja pravo je nakačenje. I uz njega, nas gotovo pa nema s mogućnosću ikakvog djelovanja, istinski.
JA dajem samom sebi dozvolu da odgovaram na vlastita pitanja.
ONI nas kontroliraju! I oni nas navode da dajemo odgovore, onemogućujući nas da imamo pitanja!
JA otkrivam i izražavam svoju vlastitu posebnost-individualnost.
ONI kroz nas izražavaju svoju vlastitiu posebnost - kolektivizam.
JA počinjem da živim umjesto da egzistiram.
ONI žive kroz nas, mi samo egzistiramo.
JA postajem gospodar svoje sudbine i kreator svoje realnosti.
ONI postaju gospodar naše sudbine i Kretaori naše realnosti.
JA dopuštam i dugima da rade to isto.
ONI mi ne dopuštaju da radim na sebi. ONI mi dopuštaju da kroz mene i drugima rade to isto. Kolektivno.
Alf