Ostrov je napisao/la:
[color=#0040FF]Alf: primer:
Čovek želi da bude dobar pevač ali nema glasne žice za pevača,
Čovek želi da bude dobar fudbaler, ali razni treneri mu kažu da je on antitalenat za fudbal.
Čovek želi da bude slikar, ali sam uvidja da ne može da naslika ono što želi.
Čovek želi da bude manekenka, ali nije lepa da bude manekenka.
Čovek želi...moglo bi se još pisati šta čovek želi...ali uvek ima ali što je ograničeno od samog rodjenja...
Čovek će pokušavati i truditi se svom snagom da ostvari svoju želju, ali, ali urodjeno ograničenje mu se uvek nasmeje u lice.
Zna se da ako se vrši veliki pritisak na telo, na svest, na biće da pokuša na neki način da pobedi ograničenje, tada dolazi do zamora materjala i ko zna čega još, a ako se kojim slučajem pobedi ograničenje tada se ta pobede ne proslavlja jer se izgubila ta početnička želja, strast...
Sigurno ste doživeli to iskustvo da kada nešto pokušavate da uradite i to što uradite nikada ne ispadne onako kako ste zamislili, i nastavljate dalje da pokušavate ali svakim pokušajem uvidjate da vam to što radite uopšte ne ide od ruke a posebno još ako neko zavisi od toga kako ćeš da odradiš. I tada dolaze trenuci kada kažete u sebi da više nećete pokušavati i kada počnete polako da mrzite sebe što ste urodjeno ograničeni.
Ne kažem da treba odustati od borbi protiv običnih ograničenja, dok za urodjena ograničenja čovek treba imati dosta razumevanja i snage da prihvati takva osudjena ograničenja.
Jesam li sebi jasan, pa zavisi od trenutka, trudim se da budem što jasniji prema sebi i drugima...
Ovo ulazi u priču o "željama" i očekivanjima. Stalno se vrtimo oko istoga!
Na sve ovo što si sada naveo, već sam odgovarala u prvom postu!
Sada već spominješ i borbu, borba je sastavni dio ograničenja...Rekla bih sve je to dio istog paketa....pa da ne pišem ponovno, evo kopiram:
"Ako itko može nešto učiniti to smo mi sami, no ako sebe percipiramo kao mašinu, tako ćemo i djelovati.
Ako k tome imamo i želje, stalno ćemo sebe dovoditi u očekivanje, a onda i u razočarenje i to će stalno biti položaj koji će se ticati dvije stolice. Točnije klackanja koje je poput praznog hoda ili lera...
Vizualizacija je pak samo produkt želje.
Za razliku od nje viđenje je dozvola sebi, bez potrebe, želje i očekivanja.
I tada nema granice, postoji samo vjerovanje da one postoje...netko je jednom rekao: "Granice ne postoje za one koji ih ne vide"...a tu dolazimo do mogućnosti...."
A ovo što kažeš:
"Sigurno ste doživeli to iskustvo da kada nešto pokušavate da uradite i to što uradite nikada ne ispadne onako kako ste zamislili, i nastavljate dalje da pokušavate ali svakim pokušajem uvidjate da vam to što radite uopšte ne ide od ruke a posebno još ako neko zavisi od toga kako ćeš da odradiš. I tada dolaze trenuci kada kažete u sebi da više nećete pokušavati i kada počnete polako da mrzite sebe što ste urodjeno ograničeni."
je "opasno" za tebe, da li vidiš što rade želje i očekivanja? Nije ovdje problem u "ograničenju", ovdje je problem u tome što sebe mrziš ako nije onako kako si poželio ili očekivao. I tu nije riječ o ograničenju koje si "naslijedio" već o nečemu što Sada radiš!
Nadalje, na ovo se može vezati i činjenica da smo svi ovdje u ovom ludom svijetu s ludim pravilima, normama i očekivanjima. Pa ljudi žele biti ono što nisu i raditi ono što nije za njih. Ali to je produkt priče kako smo svi jednaki, još jedne nagazne mine za nas ovdje koja postaje u izričaju ograničenje.
Mi nismo svi jednaki, niti možemo biti svi jednaki, svatko od nas je svemir za sebe, zato sam te pitala koliko si sebi jasan, a odgovorio si da se "trudiš" biti jasan sebi i drugima.
E pa eto to je opet ograničenje, nemoj se truditi, samo budi jasan i pogledaj, ne očekuj sliku viđenja, samo gledaj. I naravno, uopće nije važno da pri tome budeš jasan i drugima.
Jer , ako čovjek to ne učini može cijeli život provesti u patnji jer želi biti nogometaš ili mankenka, a u biti, sebi ostaje neprepoznati.
Takav čovjek može sebe i mrziti, ne shvaćajući da je možda izvrstan u nečemu drugome. Možeš biti konobar i istovremeno bolji psiholog nego psiholog s ordinacijom. I pitanje je hoćeš li biti nesretan konobar jer nisi imao novaca za studij psihologije ili ćeš biti sretan čovjek koji shvaća da ograničenje ne postoji i da već komunicira s ljudima, jače, dublje i kvalitetnije nego da ima ordinaciju. Dakle možeš biti konobar koji zna da ograničenja nema i da je vrstan psiholog!
Stvari nisu onakve kakvima se čine nikada! I dobro ih je zato stalno promatrati, ali to promatranje ide dvosmjerno, jedan se dio odnosi na lažnost ovoga svijeta, a drugi na posljedice te lažnosti u utjecaju na nas same.
I da - ovaj je svijet ograničenje, ali lažno ograničenje, ono bazirano na prevari čineći od nas one koji će biti nesretni ako ne mogu biti ono što su pod utjecajima poželjeli biti. Ili ne vide da mogu biti ono što jesu.
Tako nas kontroliraju. I da - to je u površnoj slici ograničenje.
Ograničenje je laž! I ima slojeve koji su duboko u nama i dotiču razne djelove nas. I blokiraju nas da shvatimo kako ograničenja nema.
I ne imanje ograničenja ne znači da ću ja sutra moći napraviti 50 sklekova, 70 trbušnjaka, trčkarati po gredi ili spustiti se s Sljemena stazom kojom skija Janica, jer neću, jer ne mogu, ali i ne želim. Zašto bih sebe mučila?
I dobro je ovdje zastati, evo baš na tim primjerima, pogledati te vrhunske sportaše koji završe s infarktom na terenu, ili rakom štitnjače - zar misliš da su oni bez "ograničenja"? Jesu li? Ili su ljudi koji su silovali sami sebe radi želja i očekivanja ovoga svijeta? Ili su zlostavljani od strane roditelja. Svaka priča može se gledati iz raznih uglova.
Svako natjecanje u ovom svijetu dio je te igre u kojoj nam se nameću lažna ograničenja!
I sada pitanje ove teme je: Koliko zapravo mi možemo učiniti? Pa odgovaram, ako itko može nešto učiniti to smo i dalje mi sami - za to nema ograničenja. No, tek kada uočimo vlastite (nametnute nam) želje i očekivanja.
Alf