In memoriam to Herbert fon Karajan.
Maestro je otišao u februaru ove godine ali su ostala zapisana djela.
Kao dirigent je našao inspiraciju posmatrajući ponašanje ptica, odnosno sinhronizovanost leta jata ptica. Trudio se da ka Beethovenovim simfonijama priđe na takav način da se orkestar poveže u emotivnu cjelinu i svira poput leta ptica u jatu. Svak od muzičara je jedinka, individua, ali kao celina, oni su jato muzičara u kome svako izražava samog sebe putem instrumenta koji svira u izvođenju same sinfonije. Harmonija uzvišenih individualnih emocija kroz izvođenje harmonije muzike se da osetiti. Ja osećam to dok slušam. Sada mogu i da vidim što je dodatni utisak osjećanju.
Emocija više individua koja je sinhronizovana u izrazu muzike putem davanja paženje kretnji ditrigenta koji je u unutašnjem osjećanju emocije (kroz Beethovenovu petu sinfoniju) i koji je na taj način takođe deo orkestra daju fantastičan rezultat. Karajan daje harmoniju emocija koja inspiriše muzičare da budu emocionalno jato da bi bili harmonija muzike koju izvode. A izvode djelo muzičkog genija Beethovena.
Gledajte odnos Karajana i orkestra. Posmatrajte ljude koji sviraju i ono što daju od sebe.Posmatrajte im lica, kretnje, energiju. Sve same emocije ali svaka je individualna i harmonizovana sa ostalim muzičarima u orkestru. Primjetite da Karajan ne čita note, diriguje zatvornih očiju, on izražava harmoniju vlastitih emocija kroz dirigovanje: kretnju, mimiku, ples, ritam, takt, naglašavanje.... Divim se onome što su uspjeli da podele na ovi snimcima. Po meni ovo je najbolja izvedba Beethovenove pete koju sam do sada čuo.
Beethoven Symphony no.5, 1st movement
Beethoven Symphony no.5, 2st movement nisa našao sada ali ću ga naći...