|
Član foruma |
 |
|
Minime je napisao/la: 34. g. 93 kg 183 cm
zadnjih 3 godine sam na toj kilaži plato je na 88kg
uglavnom jo-joiram od 88-89 do 93-95
Montignac mi je odgovarao i funkcionirao, dijeta sa velikom dozom proteina također funkcionirala, neka dijeta od 3 tjedna također je funkcionirala ... brojanje kaloraija Fitday.com isto funkcionira...
e da, imam problem PMS-a, tad mi je teško ostati na kontroliranoj prehrani tada sam zadnji put i prekinula dijetu (proteini-povrće) jer sam naletjela na plato, uz PMS, pa sam našla na netu savjet da je dobro podići kalorijski unos na nekoliko dana da se plato 'odmrzne' ... i nisam se više uspijela vratiti na dijetu jer me istovremeno uhvatio nedostatak energije (godišnji sam prospavala , po 12h na dan)
sljedeći tjedan krećem na fitnes, preko ljeta nemam vremena (posao-more-priprema za sljedeći dan-spavanje)
sve dijete sam držala bez problema 3 tjedna, a onda bi me lupio PMS, pa povratak na dijetu bi trajao i po par tjedana a i mjeseci osim u razdoblju kad sam mogla meditirati, tad sam bila na dijeti preko 2 mjeseca Nisi napisala ništa o treninzima pa pretpostavljam da ih nisi ni upražnjavala.
Naime, matematika tijela je jednostavna, da bi izgubila kilograme broj unešenih kalorija treba da bude manji od broja potrošenih kalorija u toku dana. To je jako teško i nepreporučljivo (čitaj nezdravo) bez elementa treninga jer trening otprilike uzme, u zavisnosti od intenziteta, 200 - 500 kalorija (kcal). Kada se na to doda pravilna ishrana, nazovimo je dijeta, koja je izbalansirana i raspoređena u više manjih obroka u toku dana, gdje za jedno varenje hrane tijelo potroši oko 100 kcal pomnoženo sa recimo 5 ili 6, tu je već počelo da djeluje ono što nam treba da se desi da bi počeli da topimo masne naslage koje u suštini i predstavljaju problem.
Svakako treba zapamtiti da nije tjelesna masa ono na što treba da se obrati najviše pažnje odnosno ono što treba da služi kao referentna tačka pri praćenju progresa u narednih nekoliko mjeseci u toku kojih ćemo se posvetiti ovom problemu već centimetri. Ramena, ruke, grudi, struk, kukovi, guzica i butkice treba da se izmjere, da se zapiše obim istih, i da se te brojke prate. Ovo naglešavam jer vi možete dobiti na tjelesnoj masi vježbajući a da se pritom obim navedenih dijelova tijela smanji, jer mišić je teži od sala, a mišići nam trebaju da topimo to isto salo i to je mnogo učinkovitije nego izgladnjivanje.
Klasične greške koje se čine su:
1. Izgladnjivanje Tijelo ima svoj vlastiti odbrambeni mehanizam pa kad se počne osjećati kriza usljed nedostatka hranjivih materija ono će pohraniti i ono malo što pojedete u masne ćelije kako bi sačuvalo rezerve energije u obliku masti za "crne dane".
2. Odbijanje implementacije tegova i bazičnih vježbi u treninzima Kada počnete sa treninzima, bilo da se radi o gimnastičkim vježbama, a to su vježbe bez tegova gdje se koristi isključivo gravitacija i vlastita tjelesna masa ili vježbama sa tegovima, mišićna vlakna počinju da se grade, mišići počinju da rastu. Ovdje proradi lažni alarm usljed neznanja. Kako su mišići bili atrofirali oni imaju početni inicijalni rast koji je realno zanemariv ako znamo da je jako teško povećati masu samog mišića nakon što je ovaj inicijalni period završen. Vi ćete vidjeti da vam se tijelo aktiviralo tako što će vam mišići nabreknuti, ali nebojte se jer neće oni daleko. Kao što rekoh bez njih nema efikasnog sagorijevanja masti jer oni za svoj rad isključivo koriste one gore pomenute rezerve masnoća iz masnih ćelija.
3. Odbijanje da se posveti pažnja brojanju kalorija Shvatite jednu stvar. Ova "matematika" brojanje kalorija je potrebna samo u početku dok ne uđete u fazon jer kasnije ćete vi otprilike znati šta je, koliko i čega potrebno, pa brojanje neće biti neophodno. Nutricionistički gledano, osnovni sastojci jela su proteini, ugljikohidrati i masti i u početku se njihov odnos kreće u relaciji 40-30-30 jer želimo pružiti našim mišićima supstance za izgradnju i oporavak, a to su aminokiseline iz proteina. Recimo to je prva faza koja bi trebala trajati jedan mjesec. U drugom mjesecu i inače u svakodnevoj ishrani taj odnos je 30-40-30 jer nam sada kada smo malo ušli u formu treba energija iz ugljikohidrata. Obrok bi otprilike mogao da se sastoji iz proteina gdje će recimo komad mesa biti veličine dlana, a kol. ug. hidrata veličine dva dlana, masnoće su već zastupljene u samom mesu, uljima koje koristimo, koštunjavom voću isl. Ne zaboravimo voće i povrće koje obezbjeđuju zdrave šećere i vlakna.
Ako smo dosljedni u dijeti onda nikada nećemo biti gladni, umorni i iscrpljeni. Dobar režim kojim se plato efekat dijete može izbjeći je da zbunimo tijelo. Šest dana se pridržavamo dijete, a sedmi dan jedemo sve što želimo. Recimo da nam je kalorijski unos u toku 6 dana 2000, sedmi dan može i na 3500. Tako se tijelo ne može naviknuti i stvoriti plato.
Treninzi se dijele u tri vrste:
1. Kardio treninzi Ova vrsta treninga povećeva unos kiseonika i tako podižemo kondiciju. Ovi treninzi su blagotvorni za srce i mozak. Tu spada brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla, preskanje užeta kao i razne vježbe koje se mogu izvoditi na malim površinama. Osnovna karakteristika im je povišen puls. Vidio sam mnoge ljude koji upražnjavaju samo ovaj tip treninga. Njihov progres je mizeran i nikad ne donosi željene rezultate bez obzira što se praktikuje mjesecima u intervalu do čak 1 sat dnevno pa i više.
2. Gimnastika Vježbe gdje koristimo vlastitu masu tijela u saradnji sa gravitacijom majke Zemlje nazivaju se gimnastičke vježbe. Jako su praktične za osobe koje nemaju uslove da posjećuju teretane i fitness centre odnosno koje kod kuće nemaju nikakve tegove niti sprave. Kasnije ćemo objasniti zašto se sprave ne preporučuju, a sada da dodam da u ovaj domen spadaju sklekovi, čučnjevi, zakoraci, zgibovi, stoj na rukama, propadanja i sl, praktično sve što vam padne na pamet. U kombinaciji sa kardio treninzima jako su efikasne jer ravnomjerno razvijaju tijelo, djeluju na veće grupe mišića istovremeno i samim tim potrošnja kalorija je veća.
3. Vježbe sa tegovima Kako i samo ime veli, ovdje se opterećujemo sa dodatnom masom tegova kako bi dobili što veći mišićni i metabolički odziv. Mnogo je različitih formi treninga sa tegovima, ali tu se krije jedna caka. Mnogi ljudi imaju tendenciju da rade izolacione vježbe. Tu se mnogo vremena troši na oblikovanje obično jednog mišića, recimo ramenog, mišića podlaktice, bicepsa, tricepsa, listova...i zato se ne preporučuju. Prioritet su bazične vježbe gdje su uključene veće mišićne grupe i gdje prenosimo težinu na veće udaljenosti (sa poda pa do iznad glave recimo), a samim tim je broj potrošenih kalorija veći i trajanje treninga je kraće. Gore pomenute sprave i mašine imaju taj nedostatak da upravo one mišiće koje koristimo za stabilizaciju i balans u toku ovakvih vježbi zapostavljaju odnosno gase. Ako pravilno radite, vježbe ovog tipa aktiviraju kompletan trbušni zid, pa tako klasični trbušnjaci postaju nepotrebni, mada oni koji žele mogu nakon treninga ubaciti i petnaestak minuta trbušnjaka, a pogotovo u početku kada je taj isti trbušni zid pretrpio jednu dugu fazu letargije. U ovu grupu vježbi spadaju, benč (izbačaj sa grudi), mrtva dizanja, izbačaj sa ramena, izbačaj iz čučnja, čučnjevi sa opterećenjem, olimpijska dizanja i mnoge druge.
Ono što je jako bitno je da se kombinuju ove tri vrste treninga. Tako neće nikada doći do plato efekta.
Jedan od načina kombinovanja je sledeći i pokazao se kao veoma učinkovit: Radimo tri dana. Prvi dan samo kardio, obilježićemo ga sa K. Drugi dan kombinujemo K i gimnastiku G. Treći dan, pogađate, K, G i tegovi T. Četvrti dan odmaramo. Onda peti dan G. Šesti G i T. Sedmi G, T i K. Osmi odmor ili istezanje* Deveti T. Deseti T i K. Jedanaesi T, K, G Dvanaesti odmor.
I tako vrtimo i nema šanse da se plato efekat javi. Ne zaboravite zagrijavanje prije i istezanje nakon treninga.
*Istezanje kao posebna stavka preporučuje se svakih 7 dana kako bi se aktivni mišići izdužili nakon perioda konstantnog kompresovanja. Tako će dobiti lijep oblik i strukturu. Yoga (kao vrsta treninga) je jeko djelotvorna u ovu svrhu.
Potrebno je još nekoliko napomena. Naime, svaki početak je težak i postojaće mnoge prepreke i poteškoće. Neke vježbe će biti preteške, forma izvođenja će biti loša, upaliće se mišići, ne možete dugo trčati... Počnite sa bržim hodanjem i osnovnim gimnastičkim vježbama. Kako napredujete uključite ostale vježbe, pratite svoje tijelo i ne žurite. Neka primarni cilj ne bude izgledati lijepo, već osjećati se zdravo i u formi, a ostalo će doći s tim. Kako napredujete pojačavajte tempo, a vrijeme između dvije vježbe skraćujte što je moguće više. To će dovesti do toga da se pojedini treninzi kompletiraju za 15 -20 minuta, a to je pogodno za ljude koji nemaju mnogo vremena. Trening nikada ne treba da bude duži od 1 sata u komadu, a kada uđete u formu, vaše vrijeme provedeno na treningu ne treba da prelazi 30 minuta. Slijedite svoj osjećaj. Na nekoj skali napora od 1 - 10, ako već nemate nekakav mjerač pulsa i slično, ne prelazite 8.
@minime Klasični standardi odnosa visine i mase kod žena je visina minus 110 ali to nije tako striktno definisano jer, kako gore rekoh, mišić je teži od masti, neka tvoj vodič bude centimetar i unutrašnji osjećaj. Od tridesete do četrdesete godine ti si u vrhuncu snage i to se može jako lijepo iskoristiti. U toku PMS-a, ako se odlučiš za treninge, uspori malo tempo, a prvi i drugi dan nemoj trenirati i malo redukuj ishranu. Kada uđeš malo u štos sve će teći lakše i ne treba da se opterećuješ mnogo sa rezultatima. Vodi evidenciju o centimetrima i masi svakih 7 dana kako bi pratila progres. Malo se raspitaj o kaloričnim vrijednostima hrane, ne preskači obroke i trudi se da budeš konsistentna i jedeš zdravo. Izbaci masnu hranu, hranu iz kesice, brzu hranu, ako je moguće redukuj hljeb, izbaci šećere, kolače i ne jedi poslije 20h. Treninzi će ubrzati metabolizam i dok se okreneš rezultati će biti vidljivi. Posavjetuj se sa nekim oko vježbi, neka ti pokažu u fitness centru kako to ide, drži se vježbi za cijelo tijelo. Računaj broj unešenih kalorija u početku dok to ne postane svakodnevica, tako ćeš najbolje imati uvid u onu jednačinu vezanu za odnos unos/potrošnja. Naše tijelo je savršena mašina, treba mu samo malo remonta.
Ne mogu ti više reći od ovoga što sam iz vlastitog iskustva naučio, ali ako ti zatreba u buduće pomoć ili ako sam presočio nešto ili ostao nedorečen ili nejasan, slobodno pitaj. To važi i za ostale.
Svako dobro!
_________________ The true Self is No-Self.
|
|