Evo, sad čitam šta sam sinoć pisao i nisam rekao neke stvari na dobar način, sad ću pokušati da se ispravim/dopunim:
Citat:
Ops bi u stvari bio princip koji je u svom ekstremnom slučaju crna rupa, to je tačno. Opd bi u svom ekstremnom slučaju bio samo "žrtva" crne rupe.
To vezano za OPD kao žrtvu se odnosi na čisti pasivni deo tog principa. znači parcijalni, izvitoperen. U stvari se pod "opd" podrazumeva određena količina mudrosti, "balansa" ako hoćeš koji ne bi dozvolio sebi da postane samo baterija za nekog Opsa. To je malo složenije, mislim da ne možemo tako redukcionistički pristupiti materiji i reći kako je "opd" davanje, "ops" uzimanje. To je smešno samo po sebi. Pre će biti da je "ops" u stvari otimanje, a ono od čega je oteto, uzeto, ili što je dobrovoljno "dalo" energiju ne mora biti OPD, niti bilo kakva forma davanja uvek mora biti opd. Zavisi od konteksta i situacije. Isto važi i za davanje energije negde gde se ona ne traži, ili je potpuno bespotrebna. Što ne znači da nedavanje uvek mora biti ops. Recimo da ti je neko tražio energiju u vidu informacije i znanja o pravljenju bozonske bombe ...
Recimo da si u kontaktu sa energetskim vampirom ili nekim organskim portalom. I daješ stalno svoju energiju toj osobi, smatrajući to za "opd". Međutim, osoba zahvaljujući toj energiji stagnira, ili pravi više problema okolo, samo te iscrpljuje, a ti nemaš energije da se makneš ili učiniš bilo šta drugo jer te to iscrpljuje. Kako je onda davanje blisko ponašanju "opd" kandidata ako vodi upravo do stagnacije, statusa quo i prostog uništenja energije koja ulazi u vaš odnos, radije nego do slobodnog protoka i njenog umnožavanja? Dok recimo, ako prekineš davanje energije, može doći do toga da osoba od "šoka" shvati šta radi i prestane da sisa i tebe i ljude okolo, samim tim omogućavajući zdravu energetsku razmenu i širi, jači protok? Koja situacija bi onda bila bliža "opd" ?
Citat:
Branim koncept zdravog uzimanja koji je u praksi redak kao i koncept zdravog davanja.
Koncept zdravog uzimanja je u stvari koncept zdravog primanja, koliko shvatam. U OPS terminima bi to bio koncept zdravog otimanja, što postoji jedino ako je potrebno da se time pokrene duhovni rast osobe, što onda opet ni nije OPS ako je učinjeno svesno, i u okviru je onog balansa između OPS i OPD koji ima za rezultat fraktalno širenje energije.
Hajde da preimenuješ to u koncept zdravog davanja i koncept zdravog primanja, po potrebi. To bi bio balans unutar "opd". Vidiš, zapalo mi je za oko da svi izostavljaju jednu po meni jako bitnu stvar za tu priču, a to je
kreativnost. Zar kreativnost i stvaranje ne bi obezbedili protok energije? Kao na primer neometana direktna saradnja, komunikacija, učenje kroz stvaranje itd. Zato mi je malo i apsurdno kad neko kaže " a šta bi radio bez OPSova koji ti skaču za vrat, bilo bi ti dosadno" To što smo mi ljudi u glavnom debili pa nas bičevima treba terati na neke stvari je priča za sebe

Naravno, ovde "uzimanje" kao "otimanje" može biti neophodno u kontekstu situacije, ako baš nećemo da pustimo tu situaciju i krenemo dalje ili iz nekog razloga to ne možemo uraditi. Al to ne menja činjenicu da je onda komplet situacija u kojoj smo se zadesili crnkasta, uključujući i nas same

Citat:
lično iskustvo, bez OPS-a dolazi do bolesti i žrtve i slabosti. Energija u tom slučaju odlazi samo u jednom smeru, a to se u praksi jako loše pokazalo.
Pa šta ja tupim o crnim rupama 3 stranice unazad?!
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
To ti je OPD koliko i Duracel baterija
Ako insistiraš na baš takvom odnosu i na davanju - istina je, ne može drugačije. Al to je tako zato što baš na tome insistiraš. Zar ne bi u nekom drugačijem odnosu drugačije moglo? Na stranu što uveksamodavanje bez razmišljanja u stvari i nije OPD. Odakle ćeš dati nešto ako nešto nisi primio?! Osim u slučaju potpunog nedostatka brige o sebi,
i protoka u
svim potrebnim pravcima koji nam se otvaraju unutar sadašnjosti, a ne čekićanje samo u jednom ...

UveksamoProtok je već druga stvar

Ali ovde nemoguća.
Ti si, dragi Dabre - na osnovu jednog slučaja izvađenog iz mora varijacija ovde izveo pravilo. Ali imaš oštre zube, progrišćeš do suštine, ne sumnjam

Balans takvog "opd" se onda ne postiže OPSom, nego nedestruktivnošću, bilo nečeg drugog - bilo samog sebe... A priznaćeš da je takvo davanje po tebe bilo destruktivno, dok ni za koga nije bilo konstruktivno. Nisi time baš ništa postigao, zar ne?

Btw, ne mešaj nedestruktivnost i slabost/kukavičluk, bolje ćeš razumeti to što pokušavam da prenesem. Opet nisam sve rekao, ali valjda ću se dopuniti tokom razgovora.