Sada je: čet maj 08, 2025 12:05 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 286 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: ned feb 05, 2006 2:19 am 
Administrator

Citat:
Ljudska dusa jeste u tijelu zivotinje ali kad se izdigne iznad tijela zivotinje prestaje i da se ponasa kao zivotinja a to znaci i da ne jede druge zivotinje jer to vise nije u njenoj prirodi ,postala je humanoid.

Citat:
Sve ce to jednog dana doci na svoje mjesto prema kolicini volje i istine koje smo ulozili.

Tako je! Još NISMO, bar većina, na stupnju kad postajemo humanoidi, kako si to nazvala. Dakle, sve u svoje vrijeme. Lekcije koje moramo naučiti SADA, u ovakvom okruženju u kojem jedemo one ispod sebe, su baš i lekcije OVOG nivoa! Džabe je sad biti neki duh i surfati po astralu i učiti lekcije koje se tamo stiču ako još nismo došli do tog nivoa, bar ne većina. Čak, štaviše, može i naštetiti.

Ovo zadnje što si navela - slažem se u potpunosti.

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned feb 05, 2006 2:25 am 
Član foruma

Citat:
Još NISMO, bar većina, na stupnju kad postajemo humanoidi, kako si to nazvala.

Hee...heee

Kad bi bar shvatili da jesmo...al to nikako da shvatimo!

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned feb 05, 2006 2:30 am 
Administrator

Citat:
Kad bi bar shvatili da jesmo...al to nikako da shvatimo!

Hehe, jesmo, jesmo... ali mnogi kao da to ne žele postati... ili ne žele shvatiti?!

Uh... da bar znam "recept" za objašnjavanje ovakvih stvari većini ljudi... ono, da oni stvarno razumiju ovakve stvari, a ne da upere prst u tebe i poviču: "Ovog na lomaču!!!"

Ima li tko kakve ideje? Kalki? Hajd, ti radiš u prosvjeti... kako objasniti drugima na neki "fini" način? Ili bilo tko drugi?

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned feb 05, 2006 2:37 am 
Član foruma

Citat:
Hajd, ti radiš u prosvjeti... kako objasniti drugima na neki "fini" način? Ili bilo tko drugi?

Heee...

Kad bi bar znao, a znaš, kako je raditi s "djecom"?!

Ipak ti se sve svodi na pristojnu komunikaciju, slušaj i pitaj...

Dovoljno je samo komunicirati, pa makar samo neki... :wink:

OK je shvaćati kako je teško najjednostavniju stvar teško objasnit?

Jupiiii za glupe... živjeli oni koji čitaju.

Vrh

Naslov: RATARI vs STOĆARI
PostPostano: pet feb 17, 2006 12:14 pm 
Član foruma

Imao Adam dva sina:Abela i Kaina.Jedan je bio ratar a drugi stočar.Prinoseči žrtve svoga uroda BOGU oni se posvađaše i ratar ubi stočara.Tako govori Biblija o prvom ubojstvu po izlasku iz Raja.
Čini mi se da i na ovom forumu braća ratuju.Tko je u pravu?
Mogu vam ukratko iznijeti neka svoja iskustva i razmišljanja na tu temu.Možda vam pomognem da na ishranu gledate drugačijim očima.
Ja ne jedem meso već godinama jer sam s vremenom shvatio da salama na stolu nije hrana već ostatak neke životinje.
Poznam mnoge ljude koji imaju zečeve za kučne ljubimce dok istovremeno kupuju domaču oderanu zečetinu za ishranu.Ista stvar je i sa ljudima koji obožavaju konje a istovremeno jedu konjsku salamu.
Tko je ovdje lud?
Nitko ne može reći da voli životinje a istovremeno jede meso.To je jedna od večih laži i obmana našeg društva.
Ja sam vidio u živo masakriranje krave i shvatio da to nikada ne bih mogao učiniti kao i mnogi mesožderi koje znam.Znaći,jest ćemo životinje dok god bude onih što će ih ubijati.Takvi ljudi nisu svijesni da su u stvari po svojoj prirodi bliski LEŠINARIMA.
Iz ovog izlaganja netko može zaključiti da ja naginjem vegetarijanstvu.Pa...ne baš,jer mislim da i takav način prehrane nosi nevolje.
Amazonske šume se u prvom redu krče zbog proširivanja oranica i pašnjaka jer se zemlja nakon desetak godina izrabljivanja umara i ne daje ploda.Tome se staje na kraj umjetnim gnojevima i zemlja na kraju postane pustoš.
Pa kako onda nahraniti svekoliko ljudstvo?
I sami govorite o dolasku moćnih energija,sila i čestica.Ja vjerujem da dolazi nova generacija ljudi što će živjeti samo od voća sunca i dobre volje.
U stvari,oni su već među nama i zovu se BRETORIJANCI.
To su ljudi koji mjesecima žive samo od vode,sokova ili voća i tvrde da ih sama Božanska energija hrani.Što je najzanimljivije oni čak normalno funkcioniraju u društvu.Vidi:google.
Zamislite da cijelo čojećanstvo jede sa drveća života tj. voćki.Zamislite da nestanu sva postrojenja za preradu hrane i svi supermarketi.
Ja osobno imam neka iskustva kada danima nisam ni jeo ni pio a nakon kratke krize dobio bih neku čudesnu lepršavu snagu.Jedina važnost u svemu tome je da se tijelo godinama navikava na malo kalorija i da se ne gubi vjera u Boga i njegovu svemoćnost-"ptice nebeske..."
Dakle,tko je u pravu:ratari ili stoćari..?
Mislim da je moj odgovor jasan.
Također vjerujem da neće doći do kraja svijeta kao mnogo puta do sada jer Planeta nije mogla izdržati navalu VIRUSA zvanog čovjek.
Prije 1000godišnjeg mira bit će još jedan veliki rat ali ne za teritorije ili prirodne resurse već između ljudi koji su se probudili i onih koji nisu;onih što žele srušiti stari poredak i onih koji to nedaju;onih nezasitih proždrvljivaca i onih koji to nisu.
Mislim da se Planeta umorila od brisanja čovjećanstva.Sad ćemo MI to ućiniti umjesto Majke i Oca.
Bili smo Adam i vrijeme je da to ponovo postanemo.

Vrh

Naslov: Re: RATARI vs STOĆARI
PostPostano: pet feb 17, 2006 12:39 pm 
Član foruma

Euzebije je napisao/la:
Iz ovog izlaganja netko može zaključiti da ja naginjem vegetarijanstvu.Pa...ne baš,jer mislim da i takav način prehrane nosi nevolje.
Amazonske šume se u prvom redu krče zbog proširivanja oranica i pašnjaka jer se zemlja nakon desetak godina izrabljivanja umara i ne daje ploda.Tome se staje na kraj umjetnim gnojevima i zemlja na kraju postane pustoš.

Slazem se sa tvojim opazanjem o hranjenju energijom direktno. Vec sam mislim na ovom topicu ili negdje drugdje dao svoje videnje biokemijskih mehanizma koji to mozda omogucuju (porfirinski prstenovi, hemoglobin itd. itd.).

Medutim kod gornjeg quota si na posve krivom tragu.

Te sume se unistavaju za stcarsku industriju, naime zaboravio si da se krave hrane na oranicama. Apsurd je da je soja najeksponiranija danas kao stocarska hrana.

Sta to znaci.

Znaci da uopce nije problem nahraniti sve ljude koji danas zive ovdje.
Problem gladi je posve virtuelan. Ti samo sa Panonijom mozes nahraniti ogroman dio Evrope.

Problem je taj, da bi covjek nahranio jednu kravu treba mu oranica koliko da bi direktno nekom zitaricom na hranio 50 ljudi. Zato stocarska industrija krci amazonsku sumu i ne samo nju.

Dakle stocarska indusrija jede resurse ratara. To se u americi vec desilo odavno. I na taj nacin se smanjuje drasticno kapacitet jednog hektara zemlje da nahrani bilo koga.

Umjetno se mnozi stoka, drzi u nenormalnim uvjetima, hrani je se da seta po pasnjaku, prdi, zvace i slicno, sve to trosi kalorije sa kojima bi se mogli hraniti ljudi.
Neekonomicno i poprilicno glupo rekao bih.

Zemlja nije jednini resurs kojeg stocarska industrija nemilice trosi. Drugi je recimo voda.
Na jednom samitu u Londonu svjetski strucnjaci na podrucju snadbijevanja vodom su odredili da ce do 2010 doci do globalnog problema sa vodom. Uzmimo jedna Australija koja muku muci sa nedostatkom vode u nekim dijelovima zemlje je otkrila da je bas ona jedan od najvecih izvoznik vode. Kako?

Pa u ovcjem mesu, vuni i sl.
Naime te sve zivotinje popiju toliko vode da kad ih izvezu racunica je da su ekstra izdasni izvoznici vode.

Zakljucak samita je ..... ili meso ili voda.

To je izbor kojeg ako ne naprave pticja gripa i kravlje ludilo, ljudi ce svakako morati sami.

Dakle da ponovim. Vegetarijanski nacin prehrane u ovom trenu je i vise no dovoljan posve rijesiti problem gladi u svijetu.

Vrh

Naslov: Re: RATARI vs STOĆARI
PostPostano: pet feb 17, 2006 6:24 pm 
Član foruma

Organski portal osobno je napisao/la:
Euzebije je napisao/la:

Slazem se sa tvojim opazanjem o hranjenju energijom direktno. Vec sam mislim na ovom topicu ili negdje drugdje dao svoje videnje biokemijskih mehanizma koji to mozda omogucuju (porfirinski prstenovi, hemoglobin itd. itd.).

Medutim kod gornjeg quota si na posve krivom tragu.

EUZEBIE ODGOVARA:
Hvala na proširenoj svijesti i mogućnosti da svakoga dana sve više napredujem.
Ostaje još samo odgovor na jedno pitanje:
Zemlja se ipak umara i zagađuje modernom poljoprivredom i više ne daje ploda.Ima li takav način prehrane budućnost s obzirom da je ljudska populacija sve brojnija,čak da su svi vegetarijanci?
Možda jednog dana pooremo MJESEC?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet feb 17, 2006 8:05 pm 
Član foruma

:D :D :D kad vidim glasove i riječi razumnih ljudi zaista sam :D :D :D pogotovu na ovu temu.eto slučajno sam vegeterijanac već otprilike 15 god i s obzirom da ovo tipkam očigledno sampreživio tj. živ ili zdrav sam,svejedno. 8) 8) nemam namjeru nikome ništa posebno reklamirati ,svatko će ionako sam odlučiti najbolje što njegovom organizmu treba.jedino kad pogledate ,gospodo mesojedi,svejedi i ostali ove vijesti (frizirane) po tv,novinama o ptičjoj gripi,kravljem ludilu,trihinelozi možda ne bi bilo naodmet se priupitat kako to da nitko ne priča o "salatnom ludilu",ili o "jabučnoj gripi" :lol: :lol: :lol: :twisted: ?

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 23, 2006 3:21 am 
Član foruma

Ono sto sam ja na svom licnom primjeru primjetila odkada ne jedem meso je:
imam znatno vise energije, rijetko sam kada umorna
imam mnogo vise volje za sve, sto sam ranije radila za tri dana sad mogu za jedan
ne osjecam ljutnju kao ranije , jednostavno kao da je sav bijes izasao iza mene
ne treba toliko dugo da spavam kao ranije da bi se odmorila
jednostavno osjecam nesto zdravo u sebi, pa valjda i sam taj osjecaj ti donosi zdravlje
rijetko dobijam neke virusne infekcije preko zime i ako dobijem blage su

Moram reci kad sam bila u periodu tranzicije da sam se lose osjecala, kao da su svi otrovi poceli izlaziti istovremeno ali to je trajalo neko vrijeme i proslo.
Mislim da je secer sljedeci na listi ubica organizma, to sam tek shvatila kad sam ga izbacila iz ishrane jedno vrijeme pa sam ga poslije duzeg vremena probala. On sve ono sto korisno pojedemo sprecava da se apsorbuje a efekat mu je ravan napadu panike. Imala sam negdje neki clanak o seceru, ako ga nadjem postiracu ga na nekoj diskusiji.
Pitanje je koliko je covjek degenerisao svoje tijelo nepravilnom ishranom i eliminisao funkciju tijela kao primaoca potrebne zivotne energije iz biljaka i Univerzuma.
Najbolje se uvjeriti na vlastitom primjeru od ubijedjivanja nema koristi.

Vrh

Naslov: Re: Vegetarijanstvo i spoznaja
PostPostano: pet feb 24, 2006 11:30 am 
Početnik

Bogy je napisao/la:
Vegetarijanstvo je u duhovnom smislu beskorisno za ljude koji ne traze istinu, ali za one koji koji je traze je neophodno.
Tko za zivota nije tezio istini i prestao jesti meso, tesko da ce to napraviti nakon smrti, kada ulazi u proces na koji njegova osobnost vise nema nikakav utjecaj.
Ulazak u tranziciju (transformaciju, transfiguraciju, ponovno rodjenje) i vegetarijanstvo idu ruku pod ruku!

Ajme gluposti. :lol:
Vegetarijanstvo je mala pomoc u duhovnom radu, ali ne samo vegetarijanstvo nego opcenito nacin prehrane.
Vegetarijanstvo nije neophodno za duhovni razvoj - stavise, nekima se preporucuje jedenje mesa.

Sve sta moze postici vegetarijanac moze i svejed, vegetarijanstvo nije nikakvi preduvjet za duhovni razvoj, niti se duhovni razvoj moze dogoditi zbog vegetarijanske prehrane - da je drugacije, svi vegetarijanci bi bili prosvjetljeni, a to jednostavno nije tako.

Vrh

PostPostano: ned feb 26, 2006 8:26 pm 
Član foruma

ANANDASHAKTI NAPISA:

Sve sta moze postici vegetarijanac moze i svejed, vegetarijanstvo nije nikakvi preduvjet za duhovni razvoj, niti se duhovni razvoj moze dogoditi zbog vegetarijanske prehrane - da je drugacije, svi vegetarijanci bi bili prosvjetljeni, a to jednostavno nije tako.

Svi vegetarijanci nisu prosvjetljeni ali su svi prosvjetljeni vegetarijanci.
Ne volim baš komentirati tuđe članke ali ovdje sam morao intervenirati.
Možeš li zamisliti Budu ili Isusa kako propovjeda o ljubavi prema svim živim
bićima a onda zajedno sa svojim učenicima krene zaklati prase.
Prase skvići,dok ga Buda kolje,a ućenici mu drže noge.Ubode ga Buda u
grkljan ali ne pogodi srce pa se ovaj otme i poće trčati po dvoru.
Buda maše nožinom:"držite ga učenici moji voljeni da mu ovom nožinom
dam božje ljubavi."Dok je vikao oklizne se o krvavu zemlju padne i zakrvari
svoju bijelu odoru.Ustane Buda sav krvav psujući na učenike što ne smire
polumrtvu životinju...
Pa tko bi vjerovao takvom mesaru?
Moj dečko,ukljući malo maštu i ne gledaj svijet kroz kobasicu.

Vrh

PostPostano: ned feb 26, 2006 8:40 pm 
Početnik

Euzebije je napisao/la:

Malo se bolje informiraj, jer to nije istina.

Neki od velikih duhovnih ucitelja su cak preporucivali jedenje mesa.
Euzebije je napisao/la:
Možeš li zamisliti Budu ili Isusa kako propovjeda o ljubavi prema svim živim bićima a onda zajedno sa svojim učenicima krene zaklati prase.

A biljke kao nisu ziva bica? :roll:

Ti, kao ni vecina velika vecina vegetarijanaca nemate pojma zasto jogiji preporucuju vegetarijansku hranu (btw, ne preporucuje se sva vegetarijanska hrana, neke biljke su takodjer na 'crnoj listi').
A ja te necu obrazovati, vidim da tu volite vjerovati u sve i svasta, a i ne da mi se razbijati vase iluzije.
Euzebije je napisao/la:
Kažem "dečko"...jer iako možda imaš 50 godina tvoj duhovni razvoj stagnira.

Bez brige za moj duhovni razvoj. On ne stagnira niti moze stagnirati.
Imam 22 godine, do 50 imam jos puno.

Vrh

PostPostano: pon feb 27, 2006 8:45 am 
Član foruma

ANANDASHAKTI NAPISA:

Neki od velikih duhovnih ucitelja su cak preporucivali jedenje mesa.

Mladiću...bit će da nisi proćitao moje radove,nisi razumio ili se nisi složio.
Moj stav je da nam u našem duhovnom razvoju ne trebaju crkve i đamije,
ali isto tako nam ne trebaju niti duhovni vođe ili gurui.Stoga ako kažeš da
neki duhovni vođe preporućuju jedenje mesa...ništa nisi razumio.
Potrebna nam je samo vjera,odricanje i pokora a to uključuje i samoću.
Šta misliš da li je,recimo,Sai Baba "prosvjetljen"samo zato što može materijalizirati neke predmete ili na ljude ostavlja snažan dojam a istovremeno živi u palaći poput Holywoodskih megazvijezda?Šta misliš
zašto sam ne pucne prstima u nekoj pustinji i stvori sebi mali raj bez medijske pompe?
Upravo zbog toga što živi na raćun gledateljstva kao David Coperfield.
Znaći,ako ti takav učitelj preporuća jedenje mesa ti to odmah prihvaćaš kao
istinu (mada on osobno ne jede ni meso,ribu ni jaja).
Sve njegove rijeći ne vrijede ništa ako nisi došao u priliku,kao ja,da staneš
sa pištoljem ispred krave i odlućuješ o njezinom životu.Ja sam tada shvatio i odlućio,da mogu preživjeti ovaj život bez da se u moje ime proljeva krv.
Jer,tko sam ja da prinosim žrtve?
Tko sam ja da zbog mog življenja životinje žive u strahu i sakrivaju mlade?Jesam li ja predator?Ne nisam,više ne.Zbog mene više ne mora stradati ni
jedna životinja.Nevjerojatno,ali preživio sam a svi su mi rekli da ću umrijeti.Kada bi se svi ljudi odrekli tog lažnog okusa,na svijetu više ne bi
bilo klaonica a bilo bi i manje straha što puni atmosferu.
U svom tekstu si spomenuo da su i biljke živa stvorenja.
Naravno,cijela je planeta živa,ali biljka ti nikada ne može uzvratiti osjećaje
kao životinja jer se ne kreću i nema razum.
Biljke su,u stvari,poput vode...prilagođavaju se okolini.Možda smo mi svi
samo manifestacija vode obučeni u razum koji nam stoji na putu poimanja
prirode i njezinog Kreatora.
Ja osobno ne osjećam nikakvu grižnju savjesti kada jedem plodove voća i
povrća koje se samoobnavljaju,dok je sa masakriranjem životinja za jedan
obićan ručak nešto sasvim,sasvim drugo.
Stoga;bilo bi dobro da razlikuješ "prosvijetljene"ljude (Isus,Muhamed i Buda) od obićnih duhovnih vođa koji su samo okrznuli Boga.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon feb 27, 2006 11:25 am 
Početnik

Oho, vise nisam 'decko'. :lol: 8)

Svaki praktikant koji se ozbiljnije bavi duhovnim radom ce ti reci da NISTA i NITKO ne moze zamijeniti duhovnog ucitelja. Sam mozes postici jako malo, uz pomoc knjiga puno vise, ali uz pomoc ucitelja mozes dostignuti vrhunac. Bez osobne inicijacije od strane samorealiziranog ucitelja u tehnike koje tebi odgovaraju mozes postici duhovni razvoj. Sve ostalo bi bila zavaravanja sebe.
Ne kazem da se bez toga ne moze doci do nekakvih uvida, ali se 100% ne moze duhovno evoluirati. I to ne mislim, nego znam, i sam sam se uvjerio u to.
Bez SVAKODNEVNOG REDOVITOG rada na sebi nema duhovnog napretka!!

A sta se tice ucitelja koji preporucuju jedenje mesa...to su bile duhovne velicine dostojne tih velikih ucitelja koje spominjes, a za razliku od Isusa i Muhameda nisu iz sebe ostavili fanaticne sljedbenike koji zbog svoje vjere vode ratove.
Sai Babu ne smatram prosvjetljenim, vec ga smatram losim madjionicarom.

O biljkama i jednju mesa mi se vise ne da, a mislim da nema smisla.
Koga zanima, taj ce i istraziti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 02, 2006 6:36 pm 
Član foruma

:roll: mislim da je euzebije ipak dosta više u pravu po pitanju vegeterijanizma ,ali bi tu trebali znati da to vrijedi za veliku većinu običnih ljudi,znači prosječnog duhovnog nivoa koji bi željeli napredak u skladu sa svojom ljudskom priprodom.za njih je svakako bolje biti vegeterijanac jer se lakše gube "animalne" i ostale negativne sklonosti.napredniji pojedinci koji uz pomoć meditativnih vježbi i na mnoge druge načine mogu "preskočiti" ljudske svakodnevne slabosti,zbilja mogu trošit meso jer zbog nivoa na kojem jesu to ih ionako ne "sputava"....premda mi se čini da to ipak izbjegavaju.koliko sam saznao glavni problem iliti argument protivnika vegeterijanstva je da kao ubijaš biljku da bi je pojeo isto kao i svinju npr...e tu je ta kvaka.ne ubija se u većini slučajeva nikoga jer se troši plod biljke.a neupućenim ljudima nije baš perciptivno jasno na koji način i gdje je fragment skupne duše u biljci...tu je bit.velika većina biljaka nam daje svoj plod na korištenje i mi ga trošimo a ne ubijamo joj tijelo(kao što ne ubiješ kravu za njezin plod---mlijeko,dok svinju svakako moraš ubit za njezino tijelo koje većina jede).tu vam je ta razlika.mi percipiramo biljke kao životinje ali one su vezane za niži denzitet korijenom i fragmenti njihove skupne duše se manifestiraju na način koji nema veze sa našom percepcijom njihovog "tijela"....kužite?vic vam je u mjestu manifestacije duše...

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 01, 2006 3:20 am 
Član foruma

Mozda je i ovo jedan od razloga zasto su neki ljudi vegetarijanci:

„Zvuk” hrane utiče na njen ukus

Stručnjaci sa Univerziteta Lids u Velikoj Britaniji otkrili su da zvuk koji hrana proizvodi dok je žvaćemo utiče na naš izbor jela. Naime, presudnu ulogu u našem izboru hrane igra prvi zalogaj. Tokom prvog zalogaja hrana proizvodi ultrazvučne talase, pa je ne registrujemo samo čulom ukusa već i čulom sluha i na taj način ocenjujemo da li nam se hrana dopada, preneo je španski list „Kvo”. Autor studije Malkolm Povi sproveo je istraživanje uz pomoć mikrofona, akustičnog mikroskopa i programa za emitovanje zvuka i došao je do zaključka da vibracije koje hrana proizvodi dok je žvaćemo stvaraju određenu energiju, koja utiče na naš izbor ukusa. (RTS)

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet sep 07, 2006 5:20 pm 
Član foruma

Are Humans Natural Frugivores/Vegetarians, or Omnivores/Faunivores?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon nov 06, 2006 2:12 pm 
Administrator

Evo jednog teksta koji sam dobio ( thanx to Neven ), pa evo, sad ga tu copy-pastam:

VEGETERIJANSTVO

Vegetarijanski način ishrane zastupljen je u svim kulturama i tradicijama, a naročito među sljedbenicima zahtjevnijih spoznajnih redova unutar svih velikih svjetskih religija, gdje su vegetarijanstvo i duhovnost usko povezani. I sam Dalaj Lama je za posjete Zagrebu priznao da se njegovo zalaganje za mir, nenasilje i milosrđe kosi sa jedenjem mesa. Naravno da vegetarijanstvo samo po sebi u duhovnom smislu ništa ne znači ako nije praćeno i odgovarajućim načinom života, u pogledu djelovanja, misli i osjećaja. Ono je samo jedna od bezbrojnih stepenica ka samospoznaji, a time i spoznaji svijeta.
Vegetarijanstvo nije moda ili trend. Ono postoji najmanje 6000 godina. Četiri milijarde ljudi na zemlji živi pretežno vegetarijanski.
Dokazano je da čovjek koji ne jede, ne samo meso, već niti ostale životinjske produkte, kao maslac, mlijeko, jaja, sir, vrhnje - ipak ne oskudijeva bjelančevinama u svome tijelu. To je objasnio ruski fiziolog prof. dr. Mihail Volski, na taj način što je dokazao hipotezu koja je poljuljala osnove današnje fiziologije. Naime, čovjek i životinja sposobni su izvršiti sintezu bjelančevina iz atmosferskog dušika, dakle, putem disanja. Volski je čak izračunao koliko bjelančevina dobivamo u litri udahnutog zraka.
Postoje stotine bolnica u Europi i Americi koje liječe bolesnike isključivo sirovom hranom, jer je biljna hrana prevencija i lijek u slučajevima tzv. neizlječivih bolesti kao što su karcinom, reumatske i kardiovaskularne bolesti.
Danas postoji tehnologija kojom možemo stvoriti zrno pšenice u laboratoriju. Svaka kemijska tvar može se umjetno proizvesti i ugraditi u zrno pšenice. No, posadimo li ga, iz njega neće ništa izrasti. Međutim, zrnje pronađeno u grobnicama staro 4000 godina - hoće. U sintetičkom zrnju nedostaje jedan vrlo profinjen sastojak: živa sila (kozmička stvaralačka energija) koja se ne može proizvesti u laboratoriju. Taj isti sastojak, također, nedostaje sintetiziranim vitaminima i mineralima, koji čak nisu ni beskorisni, već otrovni.
Poznata je činjenica da se prije 50 godina koristilo 10 puta manje bjelančevina i 30 puta manje šečera (rafiniranih ugljikohidrata), nego što se koristi danas u našoj prosječnoj prehrani.
Za uzgoj 1 kg mesa ili za uzgoj 7 kg pšenice su potrebna ista ekonomska sredstva. Budući da je još uvijek znatni dio čovječanstva pothranjen ili gladuje, odmah postaje očigledno da je prednost i u količini i u kvaliteti, te u novčanoj potrošnji na strani biljne hrane.
Knjiga Amerikanca Petera Singera "Konc-logori za životinje" govori o stradanjima i nezamislivim mukama u svim oblicima: od pripreme za klaonice, za laboratorijske pokuse, za potrebe kozmetičke industrije, industrije krzna itd, a zalaže se za svako moguće oslobođenje životinja.
Još prije nekoliko godina medicinska je znanost neosporno tvrdila, da se vitamin B-12 (kobalamin) nalazi isključivo u mesu, točnije u jetri, i u proizvodima životinjskog podrijetla (jaja, sir mlijeko, maslac), a da ga nema u biljnoj hrani i žitaricama. Danas je znano da se B-12 ipak nalazi i u sjemenju biljaka koje klijaju, u morskim travama, u jabučnom octu, u mlijeku od soje, ekstraktu kvasca...

Nemoguće je nabrojati sve prednosti sirovog voća, ali tri su bitna čimbenika zajednička svim vrstama voća: voćne kiseline općenito izgaraju u tijelu i zbog toga su hranjive, zatim pretvaraju se u karbonate i teže da krv učine alkalinskom, sprečavaju nagomilavanje kiselina (otpadni produkt bjelančevina), a time omogućavaju da tijelo pobijedi sve bolesti. Drugi čimbenik prednosti voća je u tome da voćni sokovi rastvaraju čireve, tumore i mineralni talog u krvnim žilama i zglobovima, kamenje u žučnoj vrećici ili bubrezima. Treći je čimbenik što bacili ne žive i ne množe se u voćnom soku.
Čovjek je po prirodi biljojed i plodojed i to je anatomski dokazano: PH čimbenik u slini, građa zubiju, probavni trakt (dužina crijeva) itd. Najbliži čovjekovi rođaci - primati, tj "viši majmuni", su plodojedi.
Meso je lešina čim je ubijeno (zaklano) i bez obzira na kemijska onečišćenja bilja koje životinja pojede (pesticidi, herbicidi, aditivi). Truljenje počinje istog trena, to je progresivno samorazaranje i raspadanje tkiva. Životinje mesožderi jedu sirovo meso tek ubijene žrtve, dok to meso sadrži još minimalnu količinu toksina. Crijeva su im dvaput kraća nego u čovjeka, što znači da se na mjestu gdje bi hrana mogla snažno toksično djelovati, već izbacuje kao izmet.
Njemački znanstvenik Rudolf Virchow, patolog, otkrio je još prije stotinu godina fenomen pod nazivom "probavna leukositoza". Kad se čovjek hrani kuhanom hranom, bez obzira kakvom, odmah se javlja fizička reakcija organizma protiv takve hrane, jer se broj bijelih krvnih zrnaca od normalnih 6-7 tisuća ne prostorni milimetar krvi popne za pola sata čak do 30 tisuća (to se javlja i kod svake upale, budući da su leukociti branitelji organizma od svega što je tuđe ustrojstvu čovjeka). Međutim, ako čovjek prije jela uzima predjelo od sirove hrane (voće ili povrće), ali sirovo, a ne kuhano, probavne leukocitoze NEMA! To je dokaz da je čovjek "programiran" na voće i plodove, povrće, sjemenke, korijenje, a sve, dakako, sirovo. Kasnije su istraživanja pokazala, koliko god to zvučalo paradoksalno, da - što se hrana duže kuha, teže je probavljiva!
Mokraćna kiselina koja nastaje razgradnjom životinjskih bjelančevina, uzročnik je mnogih živčanih, bubrežnih, gihtičnih, reumatskih i drugih bolesti.
Gotovo sva je hrana koja dolazi iz prirode savršena i nemoguće je dobiti tvornički prerađenu hranu koja ne bi bila pogrešna.
Kako bi se poboljšala kakvoća kruha, dodaje se šest umjetnih sastojaka (nasuprot onih 23 prirodnih sastojaka koji se odstranjuju tehnologijom - pretvaranjem crnog pšeničnog zrna u izbijeljeno zrno) i samljeveno u bijelo brašno. Takvo brašno neće jesti niti insekti. To jede samo - čovjek!
Klasična medicina jasno i određeno ukazuje na ispravnost prehrane punovrijednim namirnicama, tj. žitaricama mljevenim s ljuskom (mekinje), oljuštenom a neglaziranom smeđom rižom, mljevenim košticama, klicama i sjemenkama, neoguljenim voćem i povrćem, biljnim uljima itd.
Najnezdravija je Mađarska kuhinja, i pod njenim utjecajem Slavonska. Vjeruje se da svaki treći Slavonac boluje ili će oboliti od karcinoma.
Hrana koja se zabranjuje u slučaju raka: meso, umaci od mesa, mesni ekstrakti, perad, riba, školjke, mesne i riblje paštete, jaja, sir itd. (sve namirnice životinjskog porijekla). Rak postoji samo u naprednim industrijskim zemljama, gdje je velika potrošnja mesa, dok je u vegetarijanskim zemljama Dalekog istoka ta bolest praktički - nepoznata.

Istraživač A. V. Lysebeth ističe: "Nemoguće je živjeti samo od mesa. Eskimi i Kirgizi koriste mnogo mesa, jer je na sjeveru oskudna vegetacija. Oni jedu sve organe ubijene životinje, a također piju i njezinu krv. Njihova je životna dob 20-26 godina! Biljnu hranu koriste za vrijeme polarnog ljeta, što im ne omogućuje doživjeti višu dobnu granicu, no bez toga - sasvim sigurno ne bi doživjeli niti tu životnu dob.
Dr. Brouchle - kao šef klinike za prirodno liječenje u Dresdenu izliječio je 25.000 bolesnika sirovom hranom. Rezultati ispitivanja objavljeni su u njegovoj knjizi: "Handbuch der Naturheil - kunde". Citiramo: "Uslijed nepotpunog izgaranja životinjskih bjelančevina stvara se mokraćna kiselina, koja se prolazeći putem krvi kroz tijelo - taloži ponajviše u zglobovima ... radi se o gihtu ... kroničnom reumatizmu... Naš ideal nije da izgradimo što više bolnica, utočišta za umobolne i kaznenih zavoda, već stvarati takve uvjete za življenje, da ima što manje bolesti i kriminala... U službenoj medicini postoje zablude koje se temeljito moraju ispraviti. Liječnici se, naime, znatno više bave liječenjem, nego sprječavanjem bolesti."

Zablude o vegetarijanstvu

Vegetarijanstvo je popularnije nego ikad, ali to ne znači i da je prevladavajući način života... još ne. Poput drugih pojava koje su probudile veliku pažnju javnosti, a široj publici nisu potpuno poznate, i vegetarijanstvo je okruženo različitim mitovima. Upravo kad čovjek pomisli kako je uspio uvjeriti neke bližnje da je vegetarijanstvo zdrav i razuman način prehrane, netko će vam u brk reći kako ćete oboljeti ako ne jedete meso.
Ovaj i slični mitovi mogu čovjeka zabaviti ili ga oneraspoložiti. Najbolje je imati spreman odgovor i baratati znanstveno dokazanim činjenicama. Objavljujemo zato popis zabluda o vegetarijanstvu i odgovore što razotkrivaju pravu bit stvari.

U raspravi će često netko reći da vegetarijanci u svojoj hrani ne dobivaju dovoljno bjelančevina

Istina je obrnuta - vegetarijanci dobivaju bjelančevine iz istih izvora odakle i drugi ljudi: žitarice, povrće mahunarke... Ali odbacivanjem mesa, vegetarijanci izbjegavaju nagomilavanje bjelančevina životinjskog porijekla. Te namirnice, osim toga, sadržavaju masti, kolesterol, pesticide i antibiotike, što otežava rad probavnih organa, a osobito jetre i bubrega. Umjesto prijašnjih 15-20 posto kalorija u obliku bjelančevina i 40-50 posto u obliku masti, suvremeni nutricionisti savjetuju da u svakidašnjoj prehrani bude 10-15 posto bjelančevina, a samo 5-10 posto masti.

Drugi česti prigovor vegetarijancima glasi: biljne bjelančevine lošije su od životinjskih

Ta zastarjela tvrdnja temelji se na pogrešnoj pretpostavci po kojoj bi ljudske bjelančevine trebale imati isti sastav od osam osnovnih aminokiselina kao i životinjsko meso. Danas je poznato da se otprilike 80 posto bjelančevina koje čovjek uzima potroši u organizmu na gradnju 14 aminokiselina koje nisu osnovne, te se troše za proizvodnju energije ili pohranjuju u obliku masnoće. Naše tijelo ima sposobnost da samo izdoji sve bitne aminokiseline iz biljnih bjelančevina koje su mu potrebne.

Kažu da vegetarijanci nemaju uravnoteženu prehranu

Većina se vegetarijanaca hrani standardno, koristeći četiri skupine hrane: žitarice i mahunarke, lisnato povrće, voće, jaja i mliječne proizvode. Meso ugrožava ravnotežu u tijelu tako što njegovim unošenjem stvara višak masti, kolesterola, pesticida, hormona i antibiotika. Meso, također, sprečava normalnu apsorpciju bitnih hranjivih sastojaka, jer vezuje kalcij iz kostiju i preopterećuje probavni sustav.

Meso je koncentrirani hranjivi paket

Da, meso je koncentrirani izvor željeza i bjelančevina, ali istodobno i koncentrirani izvor masti, kolesterola, pesticida, hormona i ostataka antibiotika. Sjemenke soje i mnoga jela što se dobivaju od soje također su koncentrirani izvor bjelančevina, a lisnato povrće (špinat, blitva) obilan izvor željeza.

I povrće i voće također su zagađeni pesticidima

Na nesreću, tako je. Ali dobro je što vegetarijanci mogu trljanjem i pranjem četkom otkloniti barem dio otrovnih supstancija s površine voća i povrća. A mesojedi meso ne mogu oprati od otrovnih sastojaka nikakvim pranjem. Životinje koje jedu zatrovanu stočnu hranu talože pesticide i koncentriraju ih u svojim masnim naslagama u omjeru 20:1. Vegetarijanci koji piju kravlje mlijeko također povećavaju količinu pesticida u organizmu, ali manje nego mesojedi.

Gradnja ljudskog tijela predviđena je za mesožderstvo

Istina je dijametralno suprotna. malena usta, oblik zubi, pH faktor u slini, veliki želudac, dužina crijeva kod ljudi obznanjuje nedvojbeno kako je posrijedi ustrojstvo predviđeno više za biljožderstvo nego za mesni način prehrane. Struktura našeg tijela sličnija je strukturi tijela velikih čovjekolikih majmuna koji su vegetarijanci, nego strukturi lavova koji se, dobro znamo, isključivo hrane mesom.

Vegetarijanstvo za odrasle - dobro, ali nije za djecu

Djeca trebaju obilate količine bjelančevina, kalcija i drugih hranjivih sastojaka za svoj rast. Trebaju ugljikohidrate za energiju i vitamine da bi to sve skupa regulirali. Meso je bogato bjelančevinama i željezom, ali isto tako sadrži zasićene masti i kolesterol. Meso, također, oduzima kalcij iz kostiju. Djeca mogu dobiti sve potrebne sastojke za svoj rast iz balansirane vegetarijanske prehrane koja sadrži širok spektar žitarica i zrnja, mahunarki, povrća i voća.

Vegetarijanska je kuhinja suviše složena i odnosi mnogo vremena

Svaka promjena načina života donosi razdoblje u kojemu treba više raditi i uložiti više truda, ali pozitivan je ishod vrijedan ulaganja. Uzmimo, na primjer, vježbanje. Prijelaz na vegetarijanstvo možda je težak, ali kad se priučite, onda čovjek vidi kako je sve jednostavno. Osim toga, za pripremanje većine vegetarijanskih jela i obroka nije potrebno toliko kuhanja i pranja posuđa.

Vegetarijanska je prehrana jednolična

Tko god zna nešto o jelima reći će da to nije istina. Vegetarijanska prehrana nije samo povrće s pare i smeđa riža. Postoje tisuće ukusnih vegetarijanskih jela. Od orijentalnih kao što su suši, tofu, šiškab ili kus-kus do pašteta i namaza, složenaca i variva, vegetarijanskih sendviča, hamburgera, palačinki, salata... popis je neiscrpan. Stotine je različitih sjemenki i zrnja, povrća i voća.

Vegetarijanstvo je samo prolazna moda

Moda je prolazna, a vegetarijanstvo - zasnovano na zdravstvenim ili etičkim povodima - ovdje je već tisuće godina. Još u doba velikih filozofa, Pitagore (VI. st. pr. Kr.) i Platona (427-347. pr. Kr.) koji su bili vegetarijanci i veliki zagovornici vegetarijanske prehrane, vegetarijanstvo je bilo staro tisuće godina, ono nije uopće bilo nova zamisao.

Ništa na svijetu ne može nadoknaditi okus mesa

Mnogobrojni su proizvodi od soje s okusom i sastavom nalik na meso. Ako je posrijedi samo okus, onda je danas, bez sumnje, mnogo lakše postati vegetarijanac nego prije.
:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet mar 23, 2007 12:59 pm 
Početnik

galaksija je napisao/la:

to se zove hipokrizija a što se nje tiče, mi smo to doveli do savršenstva. Optužuj druge a zažmiri kad isto to ti radiš. Odnosno, ono isto što ti radiš - tumači drugačije.
To se u gnostici naziva – laganje samog sebe. Mi smo postali umjetnici što se laganja samog sebe tiče

Činjenica koju malo ko može da shvati je ta da mi kao OPS bića, trenutno živimo u «podrumu», a zajedno s tim ide i «podrumaški» način ishrane, što podrazumijeva ishranu drugim životima. To će tako ostati sve dok smo u podrumu. U međuvremenu se samo možemo tješiti ovako ili onako, međutim, problem je u tome što to podrazumijeva laganje smog sebe, a dok god čovjek laže samog sebe, on ne može da vidi objektivnu realnost. Sve dok ne budemo u stanju vidjeti objektivnu realnost, nećemo biti u stanju da odredimo kako svoj položaj u podrumu, tako ni njegove granice, a pogotovo da pronađemo ona sakrivena vrata koja vode iz njega napolje

Mislim da čovjek mora biti u stanju da jasno razgraniči uzroke od posljedica. Mislim da su su sve ovo posljedice a mi ne želimo da dublje zavirimo u njihovu pozadinu, odnosno, da sagledamo njihove uzroke.

U tom kontekstu gledajući, mnogo je lakše bacati krivicu na “mentalno retardirane” ljude, jer smo kondicionirani da se ljepše osjećamo kad se bavimo ‘ljudskim’ pitanjima a ne problematikom ‘predatora’.

Otprilike, sve dok ostajemo na stepenu svijesti na kakvom jesmo, ta “ljudska krletka” će biti naše normalno boravište a mi ćemo služiti kao hrana onima koji nas uzgajaju.

Kad se vidi objektivna realnost i kad se ona kao takva prihvati i razumije, i kad se ovom univerzumu pruži iskrena ljubav i pored svih tih njegovih ‘ružnih’ aspekata, onda se čovjek neće zgražavati ni nad čim a pogotovo ne nad ljudima.

Hvala

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 24, 2007 10:58 pm 
Član foruma

Način prehrane ovisi o svakome zasebno.
Nekima paše pretežno mesna prehrana,nekom miješana,a nekom potpuno vegeterijanska.Nitko ne bi trebao kritizirati niti jednu od njih jer svaki organizam točno zna što mu treba.Druga priča je sa neumjerenošču i pohlepom za hranom.
Osobno volim meso i kao što je jednom rekao Davor Dretar Drele(hrvatski voditelj i komičar):
"a zašto bi ja uopče želio jesti nešto što je KAO meso"
Priča o ubijanju životinja zbog hrane je tužna,ali i biljke su živa biča, a kažu da je i voda živa.
Jednom kada budemo u 4. denzitetu promijeniti čemo način dobivanja energije,ali opet čemo je morati od nekuda uzeti.To čemo točno znati kada budemo tamo,a do tada, važno je poštivati hranu koju jedemo i onda se ti prestrašeni čevapćići prestanu bojati jer znaju da če biti iskorišteni u plemenitu svrhu.Pozitivna energija neutralizira negativnu i u trbuhu tada nastaje blagostanje. :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 286 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.