Sada je: sri maj 14, 2025 5:14 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 165 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: pet jan 20, 2006 12:21 pm 
Administrator

Sophia,

Sve zavisi o čemu se radi i šta se hoće. Normalan čovjek nije 100% imun na psihopatološki materijal kojim smo svakodnevno bomardovani ali će neki od njih posvetiti određenu pažnju tome, definisati neke elemente psihopatije u samom sebi i poraditi na svojoj psihičkoj higijeni. Međutim, ti “neki” su prilično rijetki danas. Oni će takođe za sve svoje postupke preuzeti odgovornost, kao i za njihove moguće konsekvence.

Ako bi generalizovali stvar, za mene je npr. jedna od najvećih fantazija ova zvanična teorija po kojoj je najsofisticiraniji teroristički napad u istoriji čovječanstva organizovala neka individua iz jedne skrivene pećine u avganistanskim brdima. Većina ljudi na ovoj planeti još uvijek vjeruje u tu fantaziju samo zato što se ona promoviše preko zvaničnih sredstava informisanja a svakoga ko pominje mogućnost da možda ipak nije tako, automatski proglašavaju konspirativnim teoretičarem. Fenomen takođe to što njima istovremeno im ne pada na pamet da sami poduzmu neko dublje istraživanje.

Tako je to kad smo “racionalni”, odnosno, mentalno programirani.

Koliko se takvih fantazija promovisalo u cijeloj našoj istoriji? U Australiji je narod prije nekoliko godina povjerovao da je jedna mentalno retardirana individua pogodila u glavu ili gornji dio vrata vise od 30 ljudi, pucajući s desnog boka, u jednom restoranu u Tasmaniji i za samo par minuta. Tako, pošteni ljudi su pristali da se razoružaju jer je to predstavljalo jedno racionalno rješenje da se takve stvari ne bi ponovile u budućnosti. Naravno, rijetko kome je palo na pamet da postavi pitanje kako je moguće da nije bilo više ranjenih nego mrtvih, kako je to obično slučaj. Kako je moguće da mentalno retardirana individua bez mnogo iskustva u rukovanju oružjem bude preciznija od Doka Holideja ili Vajata Erpa, pogotovo kad je ta individua ljevoruka a ne desnoruka? Isto tako, koliko je od onda opala stopa oružanih ubistava?! U objektivnoj realnosti, ona se povećala zato što su pošteni ljudi bili ti koji su bili razoružani, što je bilo i za očekivati.

Tako je to kad smo “racionalni”, odnosno, mentalno programirani. Nekim slučajem, ista ta većina proglašava fantazijama sve ono što nisu pročitali u novinama, čuli u školi ili vidjeli na televiziji?!

U gnostici već odavno postoji pojam “vanjska konsideracija”. Ta većina je od strane gnostičara od davnina definisana kao i načini postupanja s njima, jer je primjećeno da nema svrhe njima nešto pokušavati dokazivati. Tako u interakciji s njima gnostičari nastupaju sa stanovišta tzv. civilizacijske svijesti ili “koncenzus realnosti” koja je uostalom svima manje više poznata.

Nadalje, postoji neke stvari koje se ne mogu raditi uspostavljanjem unutrašnje tišine i prijemom uvida iznutra ili odozgo. Za neke stvari je potrebno posvetiti mnogo vremena u njihovom proučavanju gdje se često moraju primjeniti i određene metode razmišljanja kako bi se izvukla srž ili odstranili lažni elementi. Onda bi u skladu s tim znanjem trebalo i djelovati, odnosno, primjenjivati ga.

Ili, što bi rekli oni koji nastanjuju “fantastična područja”: “Skupljanje znanja je isto što i punjenje automobila gorivom a kretanje se postiže njegovim korištenjem.”

Pozdrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jan 20, 2006 5:36 pm 
Član foruma

Citat:
ali pretpostavljam da si ti to isto mislio, zar ne?

Tako je Tina.
Meni se čini da znanje, ako je ono pravo, istinsko (da sad ne otpočnem debatu da li je krivo znanje ili neznanje ista stvar) automatski počinje da se primjenjuje u svakodnevnim situacijama, da tako kažem. Na taj način nam ono uzdiže nivo svijesti i doprinosi našem opštem duhovnom napretku. (Možda će neko reći da sam otkrio toplu vodu ali ja to volim sebi stalno ponavljati :) .

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 21, 2006 6:28 pm 
Član foruma

Galaksija,

ne postavljam ja u pitanje kredibilnost tvog razotkrivanja svijeta medija i svjetskih mocnika ili nemocnika.
Ne pricam o tome , nego kad na putu trazenja istine izlijecis se od jedne fantazije a razbolis od druge.
To je kao skakanje u vis, kad se jedna prepreka savlada onda se postavlja novi izazov a na svakom nivou prodavci magle sve ljepse upakovani , jedan pogresan korak i tu se ostaje.
Skupljanje znanja treba da bude jako, jako selektivno, um upija sve kao sundjer bez mogucnosti da razluci kad je skrenuo sa puta.
Nazalost malo ljudi ima odgovornosti i sta radi samom sebi a kamoli da se zapita da li svojim akcijama ugrozava drugoga.
Malo je ironicno da nas neko drzi ovdje u zatvoru i kontrolise kad smo nekad davno svojom voljom dospijeli u ovu dimenziju.
Nije sve to tako jednostavno kako izlgeda, napunis se nekim "znanjem" i onda ukljucis motor, neko ipak mora da upravlja tim kolima, zar ne ?
A ko je taj neko ?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 21, 2006 7:07 pm 
Administrator

Citat:
Nije sve to tako jednostavno kako izlgeda, napunis se nekim "znanjem" i onda ukljucis motor, neko ipak mora da upravlja tim kolima, zar ne ?
A ko je taj neko ?

Naravno da nije. Taj neko smo mi vlastiti "ja" kroz SVE denzitete! Svatko od nas postoji u nekom denzitetu, ali ima REFLEKSIJU u ostalima! Probaj kontaktirati sa svojim višim "ja".

I ako poznaš sebe, znat ćeš da si to "ti" u višim sferama!

:wink:

Vrh

Naslov: Pozdrav svima
PostPostano: sub jan 21, 2006 8:08 pm 
Član foruma

Neko vreme sam bio otsutan sa foruma ali sam s vremena na vreme bacao pogled na to sto se desava. Za ova dva meseca koliko znam za ovaj forum, primetio sam da dosta likova prica o denzitetima, o dimenzijama o vantjelesnim energijama i visim nivoima svjesti. Pitanje je, da li mi u opste znamo i koliki deo naseg sveta, naseg 3d prostornog i 4d prostorvremenskog sveta? nase svjesti, podsvjesti i ovih mogucnosti koje sad u ovom trenutku imamo? Najrealnije sto mi mozemo poznavati jeste sadasnjost ovakva, trenutna, u kojoj smo svesni sebe i okoline. Buducnost zavisi od sadasnjosti.

Sa foruma se nisam udaljio jer mislim da je gubljenje vremena, ili da je to sto se ovde tvrdi netacno. Udaljio sam se jer jednostavno nisam spream za dosta toga sto se ovde govori. Nasao sam dosta dobrih i pametnih stvari ovde skoro od svakog clana kojeg sam citao ali istovremeno sam nasao i toliko rupa u mnogim hipotezama koje se iznosi.

Moj savet, bez uvrede bez podilazenja, ako zaista nesto zelite da uradite, podignite forum na malo veci nivo, nemojte dozvoliti da se pricaju svakakve gluposti, pokusajte sve sto govorite da pre svega proverite i da u svakom trenutku mozete da dokazete istinitost vasih tvrdnji.

Mene mozete udaljiti s foruma, ali ja cu se uvek vracati u nekom drugom obliku, naravno ne da pokvarim forum, zapravo mislim da je ovo jako dobra stvar sa jako dobrom namenom ali sa sve slabijom funkcionalnoscu. Ljudi daj uozbiljite se i shvatite sebe i svoje sagovornike malo ozbiljnije i teme o kojim pricate daj te im stvarno znacenje, jacinu i vrednost.
U suprotnom ovde ce te od sve ove price napraviti novu bibliju novi koncept sa sistema s kolena na koleno. U okvirite vase price i nedajte da se dodaju novi atributi vec postojecim.

Pozdrav svima i sve najbolje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 21, 2006 9:13 pm 
Član foruma

I ja sam u zadnje vreme prilicno zauzeta,i na moju zalost necu moci da dolazim tako cesto kao ranije. Slavisa,ja mislim da je forum VEC na prilicno visokom nivou,i ne mislim da treba iskljucivati ljude samo zato sto drugacije misle nego ostali na forumu. Svako ima pravo da kaze sta misli sve dok to ne povredjuje ili vredja druge ljude.

Na kraju krajeva,ovakve polemike su odlicne,jer nas teraju da i sami razmisljamo i stavljamo u pitanje razne teorije,ne samo da ih prihvatamo zdravo za gotovo.

Sto se tice psihopatije,ima jedna knjiga od Paola Koelja(kojoj ne znam ime,zaboravila sam),u kojoj se govori kako je devojka koja je pokusala da izvrsi samoubistvo zavrsila u ludnici. Ona tamo upoznaje druge ljude koji su tu strpani samo zato sto razmisljaju drugacije nego ostatak sveta. Sta hocu da kazem je da je u nasem svetu zastupljeno misljenje da je "normalno" ono sto je "vecina",sto je naravno potpuno nenormalno,hehehe

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 21, 2006 9:25 pm 
Član foruma

Bubastra, pozdrav.

Pogresno si me shvatila, nisam mislio da se ovde trebaju ljudi izbacivati sa foruma. zapravo u proslih mesec dana sam preporuci ovaj forum nekim osobama koje su sada prisutne.

Ne smetaju meni clanovi foruma u sustini ko sam ja da mi smetaju. Samo sam rekao da forum treba da se malo bolje ogranizuje i podigne na visi nivo. A ovo nije najvise sto moze. Bez ljutnje. Ovaj forum moze postati i globalni forum sa ovom tematikom samo ako se prestane praviti folklor od galaksijinog sajta. On je na sajtu napisao dosta stvari koje su i meni strane ali svakog dana na forumu procitam jos jednu izoblicenu verziju njegove price. Na kraju ce doci do toga da vecina i ne zna sta je srz tih prica vec samo se ukljuci u raspravu i doda po koju rec.

Hajde sad, koliko clanova ima koji su prvo procitali ceo sajt galaksije pa onda dosli na forum. Ja sam noci i dane proveo dok nisam procitao svaki red. I ne stidim se reci da tu ima stvari koje ja ne razumem, koje moj razum ne prihvata ali ima i onih koje me i te kako fasciniraju.

Opet, moj savet je da pre nego sto pocnete da pricate o recimo denzitetima, prvo procitate sve o njima. Mislim da na forumu treba svi da na kraju, pre nego sto se svaka tema zakljuca stavimo nas objektivni zakljucak.
Sve vreme iznosimo svoje subjektivne ponekat i pristrasne hipoteze, ali na kraju kad sve sto je logicno se prihvati a sve ne razumno udalji, da zakljucimo sta je sta a sta je nista. A ne ovako, dosta tema se zakljuca a nisu razjasnjene.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 21, 2006 9:42 pm 
Član foruma

Bubastra je napisao/la:

Sto se tice psihopatije,ima jedna knjiga od Paola Koelja(kojoj ne znam ime,zaboravila sam),u kojoj se govori kako je devojka koja je pokusala da izvrsi samoubistvo zavrsila u ludnici. Ona tamo upoznaje druge ljude koji su tu strpani samo zato sto razmisljaju drugacije nego ostatak sveta. Sta hocu da kazem je da je u nasem svetu zastupljeno misljenje da je "normalno" ono sto je "vecina",sto je naravno potpuno nenormalno,hehehe

"Veronika je odlučila umrijeti" se zove knjiga i moram priznati da je skroz ok. Čitka i pitka i ideje koje Coelho zastupa (iako ne originalne, što nema uopce veze zapravo) su zapravo na mjestu. Ima hrpa ljudi koji si zbog svoje visoke obrazovanosti ne mogu dozvoliti da vole Coelha, što je meni malo smiješno. Dobro, postoje ozbiljne knjige koje daju prikaz gdje je odkuda i šta kopirao i plagirao, ali to uopće ne umanjuje samo djelo, kolko možda njega kao "umjetnika". On po tome nije nikakav umjetnik nego reproducer ideja, što uopće ne umanjuje samo ideju, dapače. A obzirom da Coelho to radi na svima pristupačan način, više će ga ljudi razumjeti nego Hegelovu "Fenomenologiju duha" recimo, a to je i ideja. Zato mi je tip ok, bar zastupa dobre ideje, a ne prodaje neki chick-lit nervozne kućanice ala Vedrana Rudan, pseudofeministica :mrgreen:...

Sori, morao sam to dodati. Nazovimo to kreativnim offtopicom :P.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 21, 2006 9:46 pm 
Član foruma

Slavisa je napisao/la:

Opet, moj savet je da pre nego sto pocnete da pricate o recimo denzitetima, prvo procitate sve o njima. Mislim da na forumu treba svi da na kraju, pre nego sto se svaka tema zakljuca stavimo nas objektivni zakljucak.

To je možda dobra ideja...
Kažem možda...

Ali topic nema svoj kraj nužno, kad topic odnosno tema zapravo završava? Jedino što se dogodi je da se prestane postati na nju, što ne znači da neće ostati otvorena...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 21, 2006 11:21 pm 
Član foruma

Sophia je napisao/la:
Galaksija,

Skupljanje znanja treba da bude jako, jako selektivno, um upija sve kao sundjer bez mogucnosti da razluci kad je skrenuo sa puta.
Nazalost malo ljudi ima odgovornosti i sta radi samom sebi a kamoli da se zapita da li svojim akcijama ugrozava drugoga.
Malo je ironicno da nas neko drzi ovdje u zatvoru i kontrolise kad smo nekad davno svojom voljom dospijeli u ovu dimenziju.
A ko je taj neko ?

Slažem se s tobom.
U vezi skupljanja znanja, koje je isto tip grabežljivosti na neki način, netko je negdje rekao (sad se ne mogu sjetiti tkoje to bio, nema veze)
"Ne gomilaj znanje koje ti ne koristi".
Tu rečenicu shavćam kao upozorenje baš u tom smislu, da se jedna zabluda zamijeni drugom. Jedini isparavan kriterij je upotrebljivost znanja kojeg si skupio i njegova praktična primjena i provjera u praksi. Prema tome, kad naiđeš na problem , tražiš za njega rješenja, razumijevanje u teoriji, i primjenu teorije u praksi. Obratno je po meni besmisleno. Štrebanje. Skuplajti teoriju koja ničemu bitno u vlasitom životu neće doprinijeti, neće dovesti do pomaka ni poboljšanja, nema puno smisla, osim što se osoba koja nešto "zna" može time pravit važna. To je isto orijentacija na materiju i OPS. I nova zabluda. Znanje koje je samo sebi svrha, nije znanje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 21, 2006 11:47 pm 
Administrator

Citat:
Mislim da na forumu treba svi da na kraju, pre nego sto se svaka tema zakljuca stavimo nas objektivni zakljucak.

Ne zaključavamo niti jednu temu. Samo one koje su već negdje drugdje otvorene. Da ne dupliramo, jer se onda teško pratie stvari na 2 mjesta...

Ima li prijedloga o poboljšavanju foruma? Ako ima, molim da prijedloge napišete tamo dolje, gdje su Pohvale, kritike i prijedlozi za forum... hvala!

Svaka ideja je dobrodošla!!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 22, 2006 12:25 am 
Administrator

Sophia je napisao/la:
Nije sve to tako jednostavno kako izlgeda, napunis se nekim "znanjem" i onda ukljucis motor, neko ipak mora da upravlja tim kolima, zar ne?
A ko je taj neko?

Sophia,

Mislim da previše parcijalno gledaš na ovu problematiku. U jednu širu sliku trebalo bi uključiti i osnovne elemente koji su izneseni pod temom gnostika:

http://www.galaksija.com/gnostika.htm

Dakle, da opet podsjetim:

Parabola o kočiji

Kako bi se predstavilo stanje u kome se čovjek danas nalazi, u Tradiciji se on poredi sa jednom kočijom, odnosno, konjskom zapregom, gdje sama kočija ili kola, simbolizira čovjekovo fizičko tijelo, konji predstavljaju njegove emocije, osjećanja i strasti; kočijaš predstavlja jedan intelektualni sklop koji je sposoban da rezonuje (Ličnost) a u kociji se nalazi i jedan putnik, koji je ujedno i njen gospodar (Duša).

U svom normalnom stanju, cijeli taj sistem je u jednom besprekorno skladnom odnosu i on perfektno funkcioniše – kočijaš drži uzde čvrsto u svojim rukama i upravlja konjima i kočijom u pravcu u kom mu gospodar nalaže.

Međutim, sve bi to trebalo da bude tako ali u večini slučajeva nije. Prvo, u kočiji nedostaje gospodar. Kočijaš mora da ide da ga traži. Sama kočija se nalazi u stanju raspada, točkovi samo što nisu otpali a osovine škripe jer odavno nisu podmazane, konji iako čistokrvne rase, prljavi su i neuhranjeni; uzde i amovi su se odavno izlizali i samo što ne popucaju. Kočijaš spava ljuljajući se u sjedištu kočije, a uzde mu svakog momenta mogu ispasti iz ruku.

Kočija se i dalje kreće pravcem i na način koji mnogo ne obećava. Sada je već sletjela sa puta, pa juri niz jednu padinu. Kočijašu, koji je još uvijek u dubokom snu, prijeti opasnost da u svakom momentu ispadne iz kočije i kako se čini, sve su prilike da će ga zadesiti tužna sudbina.

Ovakva jedna slika je otprilike najbliža opisu stanja u kome se većina nas trenutno nalazi i svako od nas bi trebao da se malo dublje zamisli nad njom.

U svakom slučaju, neka vrsta spasa takođe je moguća. U blizini može da se zadesi neki drugi kočijaš, koji je budan, i koji će spaziti kočijaša koji je u nevolji i priteći mu u pomoć. On će prvo zaustaviti konje kočije koja nekontrolisano juri nizbrdo, onda će probuditi usnulog kočijaša i pokušati da ga vrati zajedno sa njegovom kočijom nazad do puta. On će mu možda dati i nešto hrane za njegove konje i posuditi mu nešto novca. Vjerovatno će on dremljivom kočijašu dati i par savjeta kako da ovaj njeguje svoje konje, dati mu adresu mjesta gdje može da popravi svoju kočiju i uputstvo kojim pravcem da se kasnije uputi sa svojom kočijom.

Na samom kočijašu je to da li će on uz pomoć svog vlastog truda izvući neku korist iz te pomoći i informacija koje je dobio. Ukoliko si on opet dozvoli da zaspe, teško da može očekivati da će mu neko opet, u poslednjem trenutku, priteći u pomoć.

A ko je taj neko?

Pa, možda...duša?!?

Pozdrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 22, 2006 10:47 am 
Član foruma

Što se tiče Slavišinih zapažanja i komentara u vezi sa forumom i njegovom organizacijom, mogu reći sledeće:
Čovjek je, uvjeren sam, imao samo dobru namjeru da ukaže na neke propuste na forumu i ponašanja pojedinih članova koja nisu uvijek najprimjerenija. To je sasvim u redu, ne treba se niko ljutiti.

Dalje, Slaviša kaže: "Nasao sam dosta dobrih i pametnih stvari ovde skoro od svakog clana kojeg sam citao ali istovremeno sam nasao i toliko rupa u mnogim hipotezama koje se iznosi". dodaću i ja takođe. Ali i to je normalno, svi na različite načine doživljavamo i tumačimo stvari koje se ovdje iznose bez obzira od koga dolaze. Ja sam već nekoliko puta ovdje govorio da ne trebamo odmah "skakati" na nekoga ako nam se ne sviđa, iz bilo kojih razloga, njegov post, a i ovaj, naravno ne treba odmah "jurišati" da mu uzvrati (mislim i na sebe, naravno).

Kaže: "podignite forum na malo veci nivo, nemojte dozvoliti da se pricaju svakakve gluposti, pokusajte sve sto govorite da pre svega proverite i da u svakom trenutku mozete da dokazete istinitost vasih tvrdnji."
Forum je na onom nivou na kojem jeste trenutno svijest njegovih članova, i njegov nivo će se uzdizati sa uzdizanjem naše svijesti.

"pokusajte sve sto govorite da pre svega proverite i da u svakom trenutku mozete da dokazete istinitost vasih tvrdnji"
Ovo je malo teže, ne znam ko to uopšte može. Ja mogu jedino sebi samome da dokažem istinitost nekih mojih tvrdnji ali tako što ću unutar sebe, svoje duše znati da je nešto istina a nešto ne. I na to se i najviše oslanjam.

"Mene mozete udaljiti s foruma, ali ja cu se uvek vracati u nekom drugom obliku,"
Nemoj ti nigdje da se udaljavaš, po meni, dao si veliki doprinos do sada iznošenju i traganju za istinom i znanjem ovdje. :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 22, 2006 11:03 am 
Član foruma

fingolfin

Izgleda da pocenjemo da pricamo istim jezicima. Dobro za pocetak.

Ja sam iskreno na ovom forumu jer znam jako malo a zelim da naucim mnogo. Ali ono sto znam, stojim iza toga i iznosicu stvari koje su objektivno tacne. Mislim da je to ono pravo.

Ako budem lupetao svasta sto mi se u svakom trenutku mota po glavi i ako svaki clan tako bude radio, to nece biti dobro.

fingofin

Citat:
Čovjek je, uvjeren sam, imao samo dobru namjeru da ukaže na neke propuste na forumu i ponašanja pojedinih članova koja nisu uvijek najprimjerenija. To je sasvim u redu, ne treba se niko ljutiti.

Shvatite svi ovako i nikako drugacije jer je to jedna istina, jedna tacnost. Ukazimo jedni drugima pogreske na prirodan i normalan nacin a ne prepucavanjem. Isto tako podrzimo jedni druge i postavljajmo pitanja jedni drugima da bi smo bolje razumeli sta ko zeli reci.

Pozz. svima

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 22, 2006 4:12 pm 
Administrator

Citat:
"Mene mozete udaljiti s foruma, ali ja cu se uvek vracati u nekom drugom obliku,"

Nitko nikog neće nikad udaljiti s foruma. To može jedino netko sam. Njegova volja.

Citat:
Nemoj ti nigdje da se udaljavaš, po meni, dao si veliki doprinos do sada iznošenju i traganju za istinom i znanjem ovdje.

Ovo i ja potpisujem.

Citat:
Ako budem lupetao svasta sto mi se u svakom trenutku mota po glavi i ako svaki clan tako bude radio, to nece biti dobro.

Mislim suprotno, da bi zapravo to i bilo ODLIČNO! Iz toga bi se dalo jako puno toga naučiti. To bi bile nečije ideje, kao bljeskovi, trenutne... možda i nisu ono što bi mi HTJELI ( željno razmišljanje ), već suprotno - ono što mi i JESMO i kako razmišljamo. To je suština OPD-a, budi ono što jesi, ne razmišljaj željno, već prirodno. Budi OTVOREN prema svim mogućnostima.

Naravno, neće sve ideje biti konstruktivne. Niti svi meci ne pogađaju cilj, pogotovo ne u rafalnoj paljbi ( užasna usporedba, ali mi je to sad palo na pamet ). Bit će svakakvih ideja, ali to je i ono najdragocjenije - RAZNOVRSNOST MIŠLJENJA i mnoge percepcije i ideje!!!

Razmislite malo o ovome!

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 22, 2006 4:45 pm 
Član foruma

Citat:
Mislim suprotno, da bi zapravo to i bilo ODLIČNO! Iz toga bi se dalo jako puno toga naučiti. To bi bile nečije ideje, kao bljeskovi, trenutne... možda i nisu ono što bi mi HTJELI ( željno razmišljanje ), već suprotno - ono što mi i JESMO i kako razmišljamo. To je suština OPD-a, budi ono što jesi, ne razmišljaj željno, već prirodno. Budi OTVOREN prema svim mogućnostima.

Naravno, neće sve ideje biti konstruktivne. Niti svi meci ne pogađaju cilj, pogotovo ne u rafalnoj paljbi ( užasna usporedba, ali mi je to sad palo na pamet ). Bit će svakakvih ideja, ali to je i ono najdragocjenije - RAZNOVRSNOST MIŠLJENJA i mnoge percepcije i ideje!!!

Tačno, čemu stalno to neko filtriranje. U školi, na fakultetu sam stalno morao da filtriram, da pazim šta govorim na ispitu i sl., tako je sada i na poslu. Treba ovdje biti, da kažem, što spontaniji, neposredniji, sve što napišemo u nekom trenutku su, takođe, naše misli, dio nas samih, nikoga drugoga. (Opet da neko ovo ne shvati bukvalno, ne mislim da baš trebamo ovdje pisati recept za palačinke i sl.).
Kroz to ćemo dosta naučiti i o nama samima i o drugima, a najbolje od svega je mogućnost samokorekcije, tj. učenja na vlastitim "greškama", jer već sada kad pročitam neki svoj post od prije, recimo, mjesec dana, vidim šta je dobro a šta nije, vidim koliko sam napredovao i naučio za to vrijeme. Samo što spontanije i slobodnije. :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 22, 2006 4:57 pm 
Član foruma

Momci, razmislicu o tome sto govorim ali cu se u svakom slucaju suzdrzati od svojih gluposti koje priznajem da imam. Mozda bi to bio kljuc. Jack ako sad napises da je kljuc samo ono sto ulazi u bravu... :twisted: :twisted: :twisted: hehe

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 22, 2006 6:49 pm 
Administrator

Nije samo to ključ... hehe! Ima i onaj što staviš na maticu vijka... raznih vrsta... pa onda... :twisted: :lol:

Citat:
svojih gluposti koje priznajem da imam

Hehe, svatko ima "gluposti", ali što je od toga glupost, a što nije??? Nekom nešto može zvučati kao glupost - a drugome ne. Zato je dobro imati najširu moguću lepezu razmišljanja.

Primjer: nekome se Big Brother jako sviđa i super mu je - a drugome je to totalna glupost i debilana. Hehe! Ista stvar - dvije percepcije.

Relativna stvar. Vidiš?

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 22, 2006 7:14 pm 
Član foruma

Galaksija,

ja se samo parcijalno izrazavam a to jos nikako ne znaci da i stvari tako posmatram.
Iskazati sta stoji u dubinama nasih dusa je malo veca umjetnost i rijeci su cesto nedovoljno a iskazati razne fantome sto smo stvorili u nasim Umovima je mnogo lakse sto se da i vidjeti samo po naslovima topika na Forumu da se i ne ide u njihovo citanje.
Sto se tice Gnostike i njihovog ucenja ta mi je tematika jako dobro poznata mada skrivenu simboliku moze da pojmi onaj ko se vec dobro namucio u onoj prvoj fazi "alhemije" a da nasluti onaj ko je krenuo da zito odvaja od kukolja.
Svjestan covjek sebe preispituje svaki dan i bira pazljivo svaki sljedeci korak i ne hvata se ni jedne teorije tako olako a ponajmanje je objavljuje kao istinutu.
Neke stvari kao sto su astralne projekcije, nekakvo kanalisanje, otvaranje ociju sa prednje i zadnje strane, manipulisanje nekakvim energijama a ne znati ni funkciju pojedinih organa u tijelu ne da je teska fantazija nego i sigurna karta u propast.
Da ne pricam o buducim katastrofama koje se objavljuju da bi bas pocela masa vjerovati u nju pa ce ta masa biti bas ona sila koja ce svojom vjerom u katastrofu i stvoriti katastrofu.
Ovo Galaksija nije upuceno tebi licno , ja znam da ti imas visoko izrazenu kolektivnu svijest i zelju da pomognes , no niko nije savrsen i kad zelimo da pomognemo ne znaci da to radimo na pravi nacin jer se svako bori sa svojim unutrsnjim limitacijama, nego neka se svako zapita ko je krenuo nekim putem otrkivanjem istine o sebi i ovom svijetu sta bi prvo trebao uraditi prije nego sto odluci koja je fantazija za njega najbolja i da li je sve za dusu korisno ili treba neke "ispijace energija" eliminisati iz zivota.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 22, 2006 8:16 pm 
Član foruma

Citat:
Sophia

Neke stvari kao sto su astralne projekcije, nekakvo kanalisanje, otvaranje ociju sa prednje i zadnje strane, manipulisanje nekakvim energijama a ne znati ni funkciju pojedinih organa u tijelu ne da je teska fantazija nego i sigurna karta u propast.

Sophia, mozes li ovo malo precizirati jer mi je totalno nejasno ?! Meni ovo zvuci kao : " pokusajmo razgovarat a ne se derat jer sa zida otpada zbuka " :)

Citat:
Da ne pricam o buducim katastrofama koje se objavljuju da bi bas pocela masa vjerovati u nju pa ce ta masa biti bas ona sila koja ce svojom vjerom u katastrofu i stvoriti katastrofu.

Nemojmo izlaziti iz matrixa da ne stvorimo matrix :)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 165 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.