Sada je: ned maj 04, 2025 2:14 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 532 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Misao trenutka
PostPostano: pet jun 10, 2011 7:40 pm 
Član foruma

http://njofra.com/sta-je-simpatija-more/

:love3: :love5: :love3:

Vrh

PostPostano: uto jun 14, 2011 7:21 pm 
Član foruma

poglede prvo dobro odmoriti. pa pustiti da vide: sve.

:love3:

Vrh

PostPostano: sri jun 15, 2011 9:51 pm 
Član foruma

" Za pisca je veoma važno da zna šta je sram. Stideti se - to je sveta stvar.
Po tome možemo meriti karakter čoveka i njegovu sklonost da se preispita
i proveri pred sobom i drugima. Pisati - to znači stavljati sebe na probu.
Stotinu čitalaca uzeće našu knjigu i staviti je pored sveće. Zar nam može
biti svejedno s kakvim će oni mislima da legnu? "
Ivo Andrić

Vrh

PostPostano: pet jun 17, 2011 6:29 am 
Član foruma

Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim.
Pablo Neruda

Mudrac je pozorno slušao mladićev razlog posjeta, no reče mu da u tom času nema vremena objašnjavati mu Tajnu sreće.
Predložio je mladiću da prošeta palačom i vrati se za dva sata.
- Međutim, htio bih te nešto zamoliti - doda Mudrac, pružajući mladiću žličicu za čaj u koju kapne dvije kapi ulja.
- Dok budeš hodao, nosi ovu žličicu tako da se ulje ne prolije.
Mladić se počeo uspinjati i spuštati stubama palače,stalno motreći na žličicu. Kada su dva sata istekla, pojavi se ponovo pred Mudracem.
- Onda? - upita Mudrac. - Jesi li vidio perzijske sagove u mojoj blagovaonici? Jesi li vidio vrt kojeg je Majstor svih Vrtlara deset godina stvarao?
Jesi li primjetio predivne pergamente u mojoj biblioteci?
Mladić je posramljeno priznao da nije ništa vidio.
Jedina mu je briga bila da ne prolije kapi ulja koje mu je Mudrac bio povjerio.
- No, onda se vrati i upoznaj divote moga svijeta - reče Mudrac. - Ne možeš vjerovati nekomu čiju kuću ne poznaješ.
Već smireniji,mladić je uzeo žličicu i ponovo prošetao palačom, ovaj put zagledajući u sve umjetničke radove koji su visili sa stropa i po zidovima.Vidio je vrtove,okolne planine,nježne cvjetove,finoću ukusa s kojom je svako umjetničko djelo bilo postavljeno na svoje mjesto.Kada se vratio Mudracu, podrobno mu je ispripovijedao sve što je vidio.
- Ali gdje su one dvije kapi ulja što sam ti ih povjerio? - zapitao je Mudrac.
Pogledavši u žličicu,mladić shvati da ih je prolio.
- To je jedini savjet koji ti mogu dati - reče Mudrac nad Mudracima.
- Tajna sreće nalazi se u gledanju svih divota svijeta, a da nikada ne zaboraviš na dvije kapi ulja u žličici.

Ako imas nesto neizreceno,nesto sto te pritiska i pece,zakopaj go vo dlabokata tisina,tisinata sama ke go rece.
Aso Sopov

:love9:

Vrh

PostPostano: pet jun 17, 2011 12:45 pm 
Moderator

"Krila suosjećanja

Jedan mladić, koji je rođen gluh, s roditeljima je posjetio liječnika.
Liječnik je uzbuđenim glasom rekao roditeljima da postoji nova metoda liječenja gluhih osoba. Tom metodom, u deset posto slučajeva, sluh se može vratiti jednostavnim, jeftinim kirurškim zahvatom. Pitao je roditelje žele li pokušati s tim.
Odmah su pristali.
Mladič je spadao u onih deset posto osoba kojima je tom metodom u potpunosti vraćen sluh.
No, bio je ljut, i na roditelje, i na liječnika. Kad je došao na pregled, nije čuo o čemu su pričali. Nitko ga nije pitao želi li on čuti. Sada se žalio da mora podnositi neprestanu buku u kojoj nije vidio ni najmanji smisao.
On zapravo nikada nije želio čuti.

Ako ljubav zamislimo kao prekrasnu golubicu, tada su joj krila mudrost.
Suosjećanje bez mudrosti nikad ne može poletjeti."

Ajahn Brahm

Vrh

PostPostano: pet jun 17, 2011 1:39 pm 
Član foruma

Ako obratite pažnju makar pet minuta, upoznajete neke vrlo fundamentalne istine:
stvari se mijenjaju, ništa ne ostaje nepokretno, senzacije dolaze i odlaze same od sebe, u skladu sa uzrocima, a ne sa bilo čime sto činite ili mislite da činite.
Promjene se odvijaju same po sebi.
U prvih nekoliko minuta pažljivog posmatranja naučite da prijatni osjećaji vode do nade da će ti osjećaji potrajati, a neprijatni osjećaji vode do nade da će brzo proći.
I obe te stvati, ta privlačnost i ta odbojnost stvaraju napetost u umu.
Obe su neugodne.
Dakle, u tih nekoliko minuta dobijate veliku lekciju iz patnje: željeti da stvari budu drugačije nego što jesu.
Zaista je zadivljujuće da možemo naučiti toliko mnogo istine samo tako što ćemo sklopiti oči i usmjeriti pažnju na osjećaje u tijelu.

Sylvia Boorstein

Vrh

PostPostano: pet jun 17, 2011 5:06 pm 
Član foruma

" Chuvaj go zborot dobro vrzan
Kako neobuchen konj
Shto znae da kasa
Da kloca da mava
Chuvaj go!
Zoshto ako go pushtish taka
Razoglaven po chairite
Kojznae koja luda glava
Ke posaka
Da go java. "

Blaze Koneski

edit:
* prepev:

" Rech chuvaj dobro vezanu
Kao zdrebicu neobuchenu
Shto zna da ujeda
Da rita da udara
Chuvaj je!
Jer ako je pustish tako
Razoglavljenu po chairima
Kozna koja ce luda glava
Pozeleti
Da je jashe."

* - 'zbor' se prevodjenjem u 'rech' iz mushkog prebacuje u zenski rod,te sam stoga i 'konja' preveo u 'zdrebicu'
nadam se da ovaj prepev nije umanjio lepotu pesme :love3: :love5:

Zadnja izmjena: nat; ned jun 19, 2011 4:55 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: pet jun 17, 2011 8:38 pm 
Član foruma

Coveku treba malo ludila, inace se nikad nece usuditi da presece konopac koji ga drzi.

-- Grk Zorba

:love9: :love7: :love9:

Vrh

PostPostano: uto jun 21, 2011 1:28 am 
Član foruma

" Mrkne vidik i uši gluhnu od tišine. Nema izgleda da se pojavi živ čovek ili da se desi išta što se živom čoveku dešava. Samoća koja zadaje bol, donosi strah. A ja im, tome bolu i tome strahu, kažem u lice:
Ne, nisam ja sam. (Tako ja mislim i tom se mišlju branim u ovom teškom trenutku.) Sa ljudima sam i ljudskom mišlju, sa životom sveg...a što živi i postoji, dok postoji; i sa njegovim nestankom sam; kao i sa postojanjem svega onog što, kad on nestane, dolazi na njegovo mesto.
Prema tome, nisam ja sam.
Istina, moja se vrata retko otvaraju, moj telefon ćuti svojim crnim, glatkim ćutanjem. Pisama nema. Možda dolazi vreme kad ću i samog ljudskog prisustva i pogleda,i glasa tuđeg govora biti željan kao radosnog događaja i čuda koje ne dolazi. Ali nisam ja sam. To je samo teški deo moga nestajanja. I nestaću nestankom svega što živi i što se neprestano rađa. Ali sam, ne, sam nisam. I ne mogu to biti nikada. "
Ivo Andrić

Vrh

PostPostano: pon jun 27, 2011 9:27 pm 
Član foruma

slika

Vrh

PostPostano: uto jun 28, 2011 10:54 am 
Moderator

Činjenica je: najljepša stvar ovog umrežavanja je u tome što uvijek postoje drugi koji će da te podrže ( u radu ).

:love5: :love5: :love5:
:love3: :love3: :love3: :love3: :love3: :love3: :love3:

:love9: :love5: :love3:

:hello2:

Vrh

PostPostano: uto jun 28, 2011 11:25 am 
Član foruma

Samo da se nadovezem na Javinu misao, naime radi se o copy-paste varijanti, i odnosi se upravo na to bogatstvo razlicitisti kojim smo okruzeni. A onaj poslednji termin, upravo na one koje je Java spomenuo.

Jedan profil na nasim internet druzenjima je profil CITALAC !!
To je mozda i najsretniji profil na internetu ?
To je profil naseg sugradjanina koji je sretan da nije sam a htio bi da ostane sam u svojim sikiracijama! Pun srece u nocnim citanjima , sve mu se prikazuje i zaplakati je spreman a strahovi nacionalizma ga drze na odstojanju ! "Ne bih se ja mjesao, jos su jebena vremena" znao bi sam sebi reci ili supruzi svojoj koja nekad i tajno dolazi i cita !

Ima kod nas i RATNIKA a to su momci koji bi "ako zatreba" i sad iz finih stanova , sa finih obala raznih kontinenata krenuli protiv "neprijatelja" a u svojim finim spavacim sobama na zidu im visi parola "Al u gujci !!!!!!

Imamo mi i NACIONALISTA a to su vecinom ljudi koji uvijek igraju utakmicu sa istim rezultatom a to je 2;1 za nas , onaj 1 je uvijek covjek srpske nacionalnosti a ova 2 hrvatske i muslimanske !! Interesantno je da na ovim utakmicama pravi nacionalista pokusava pronaci rezultat 1;1;1 sto na nasim prostorima odgovara svim nacionalistima !

Cesto se spomene profil NOSTALGICAR kao covjek nazadnog vremena koji gleda naprijed sa glavom okrenutom nazad ! U tom polozaju zna glava zaboliti ali vidis mnogo toga sto se ako se tako glava ne okrene ne vidi.
Puno puta kod takvih ,disanje uspori pa mnogi "dusebriznici" upozoravaju na takav profil kao opasan !!
Sama rijec "DUSEBRIZNIK" kaze da se ovaj tip profila brine za duse koje cesto kod nostalgicara plivaju same na otvorenom moru !!

Da znam... opet sam :offtopic: ,(sta mi je u zadnje vreme, ne znam, mora biti da sam se pogubila. Da, da...- to je u pitanju, of kors :roll: ). :wink:

:love3: :love5:

Vrh

PostPostano: uto jun 28, 2011 2:49 pm 
Član foruma

sigma je napisao/la:
Jedan profil na nasim internet druzenjima je profil CITALAC !!
To je mozda i najsretniji profil na internetu ?
To je profil naseg sugradjanina koji je sretan da nije sam a htio bi da ostane sam u svojim sikiracijama! Pun srece u nocnim citanjima , sve mu se prikazuje i zaplakati je spreman a strahovi nacionalizma ga drze na odstojanju ! "Ne bih se ja mjesao, jos su jebena vremena" znao bi sam sebi reci ili supruzi svojoj koja nekad i tajno dolazi i cita !

Svi smo mi čitaoci i učesnici. Poneko zaplače, poneko se raduje kad nešto pročita. Radim i jedno i drugo.
Svašta se i pogrešno tumači. U vezi nacionalizma vremena su jebena ako ih tako doživljavamo.

Sigma, po tvojoj reakciji sam pogriješio. Ne poznajem situaciju kod drugih čitalaca. Mogu da nešto napišem samo na osnovu onoga što pročitam i (možda) shvatim, osjetim.

sigma je napisao/la:
Ima kod nas i RATNIKA a to su momci koji bi "ako zatreba" i sad iz finih stanova , sa finih obala raznih kontinenata krenuli protiv "neprijatelja" a u svojim finim spavacim sobama na zidu im visi parola "Al u gujci !!!!!!

Ima nas koji sebe vidimo kao one koji su nažalost učestvovali u ratu. Da nisam bio naivan ne bih bio učesnik u ratu, naivan u smislu da rata neće biti. Ali sebe ne vidim kao bilo kakvog ratnika, ni tada ni sad. Nisam ratovao nego učestvovao; za mene je to velika razlika, tako to vidim.

sigma je napisao/la:
Imamo mi i NACIONALISTA a to su vecinom ljudi koji uvijek igraju utakmicu sa istim rezultatom a to je 2;1 za nas , onaj 1 je uvijek covjek srpske nacionalnosti a ova 2 hrvatske i muslimanske !! Interesantno je da na ovim utakmicama pravi nacionalista pokusava pronaci rezultat 1;1;1 sto na nasim prostorima odgovara svim nacionalistima !

Taj isti nacionalizam koji je u 3D realnost u mišljenju i gledištu je mene gazio. Jedino griješim ako svako od nas sanja san a u mojem snu me je moja podjeljena svjest-podsvjest gazila. Onda je to moja java u snu i hoću van!

Za mene (ovako i ovoliko «svjesnog») postoje samo ljudi. Neki se osjećaju pripadnicima nečeg – to je njihova stvar.
Izjednačavam ih i razdvajam samo tako što smatram da su u kontejneru. A ja sam u drugom kontejneru.

sigma je napisao/la:
Cesto se spomene profil NOSTALGICAR kao covjek nazadnog vremena koji gleda naprijed sa glavom okrenutom nazad ! U tom polozaju zna glava zaboliti ali vidis mnogo toga sto se ako se tako glava ne okrene ne vidi.
Puno puta kod takvih ,disanje uspori pa mnogi "dusebriznici" upozoravaju na takav profil kao opasan !!
Sama rijec "DUSEBRIZNIK" kaze da se ovaj tip profila brine za duse koje cesto kod nostalgicara plivaju same na otvorenom moru !!

Osvrtati se treba, pogledati i upoređivati. Može se to i bez nostalgije, mislim da to baš tako treba raditi.

Dušebrižnik...
Postavlja se pitanje kad i kako bilo ko da nešto napiše. Tu je i slobodna volja u pitanju. Već nekoliko puta sam napisao nešto kao odgovor na nečiji post pa bi to obrisao prije slanja jer mi se činilo da nije u redu da taj tekst pošaljem. Moguće je da sam zadnjih postova pogriješio.

Za svaki post na forumu bi se mogao postaviti veliki broj pitanja, primjedbi i konstatacija. Zašto si to napisao, imaš li prikrivene namjere, odlično napisano, tako i ja mislim, slažemo se...

Ja ne poznajem samog sebe, tragam. Moguće je da «svjesno» pišem jedno a da iz podsvijesti ili pod nekakvim uticajem na površinu izbija nešto sasvim drugo.

Tražio sam školu učenja Gurđijeva jer sam svjestan da ima previše stvari koje čovjek sam ne vidi kod sebe. Oko potrage za školom postoji opasnost da se napravi velika greška.

Ostavljam slobodnu mogućnost da svako ko želi napiše bilo šta u vezi mene. Pokušat ću to što pažljivije shvatiti, to što mi je rečeno-napisano. Hvala unaprijed.

Moguće je da sam i nacionalista i ko fol ratnik i svašta drugo?!

Ako sam sa postovima nekog povrijedio, skrenuo sa puta ili na bilo koji drugi način negativno uticao, onda molim da ta osoba i svi ostali na forumu - prihvatite moje izvinjenje.

Vrh

PostPostano: uto jun 28, 2011 3:32 pm 
Član foruma

#-o

Boze, sta je ovo u danasnjem danu?! Potpuno sam se raspekmezila, jedno jos ne prodje, evo ga vec i drugo, i trece... i ti si me sad dirnuo...

Toda, :love3: :love5: , ti si jedno divno bice, predivno... Trudis se, tragas srcem, preispitujes se... a takvih je, odista malo...

Molim te... procitaj ovo jos jednom, pazljivo ...

Citat:
Samo da se nadovezem na Javinu misao, naime radi se o copy-paste varijanti, i odnosi se upravo na to bogatstvo razlicitisti kojim smo okruzeni. A onaj poslednji termin, upravo na one koje je Java spomenuo.

Kao sto vidis, ovo je sve bila mala sala, obicna zafrkancija, i nije moje razmisljanje.

:love3: :love1: :love5: :love12:

Vrh

PostPostano: uto jun 28, 2011 6:39 pm 
Moderator

PAŽNJA, PAŽNJA!
(iliti Nedajte se omesti frazama!)

Ponajviše pažnje posvećujem (u posljednjem periodu)
pitanju
čemu ustvari posvećujem pažnju.

Dragi Lastane,
jesam li ja normalan?

Vrh

PostPostano: uto jun 28, 2011 6:52 pm 
Član foruma

#-o #-o #-o #-o #-o #-o

Ooooooooooojjjjjjjoooojjjjjooojjjj!!!!! #-o

Jjjjjjoooojjjj!!!! #-o

S V I M A
:occasion5: :hello2: :thumbup: :love3: :love3: :love9: :love5:

:notworthy: :notworthy: :notworthy:

:love3: :love3: :love3: :love3:

Vrh

PostPostano: sri jun 29, 2011 1:16 am 
Član foruma

" Pronađes ljude nalik na sebe. I staneš tako i ne veruješ da ima neko kao ti - isti, baš isti na ovom drugačijem svetu... "

Mika A.

Vrh

PostPostano: ned jul 03, 2011 8:29 pm 
Moderator

Ma ja
(na) stvarno(st) mislim
da V/NAS ova java
zamajava
:glasses7:

Vrh

PostPostano: čet jul 07, 2011 1:21 pm 
Član foruma

' Even after all this time
The sun never says to the earth,
"You owe Me."
Look what happens
with a love like that,
It lights the Whole Sky. '

Hafiz

Vrh

PostPostano: pet jul 08, 2011 2:22 am 
Član foruma

" Pure was I created, and pure will I remain for ever. I would rather be burnt and turn to white ashes than suffer darkness to touch me or the unclean to come near me. "

Gibran Khalil Gibran

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 532 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.