Arbitrium Liberum je napisao/la:
Odakle ti to da je pusenje uopste stetno?
Ja vidim da na ovaj forum ima dosta predimenzioniranja sto se tice Sajonaca , Matriksa , ovoga onoga ... znam da ima u sadasnjem svijetu previse manipulacija i da treba biti ostrouman pa da apsorbujemo sto je laz sto istina...ali ne treba dozvolit ni da nas neki vid alternativne nauke toliko izmanipulise da je pusenje zdravo.Mozda i jeste onaj iskonski oblik , prirodni nacin , ali poricat da je danasnji nacin konzumiranja cigareta NEZDRAV...e to je totalno ludilo , ta osoba koja porice tako lakoprovjerljivu i opstepoznatu cinjenicu nije sasvim psihicki uravnotezena.
Konacno sam pomislio da ovdje ne postoji "kontraargument " tipa "A MORAMO OD NEČEGA UMRIJET" ili "A LJUDI SE NE ŽALE NA SVE RADIOAKTIVNE SUPSTANCE , AL ZATO PUŠENJE IM SMETA" ...ako pričamo o pušenju pričajmo o tome,zašto pušači čak i ovdje misle da je skretanje teme na druge štetne stvari djelotvorna replika problemu o kome se priča.To je klasično bježanje i zamjenjivanje teza , niže upotrebne vrijednosti od toalet papira ! Tačno je , neko puši i živi 90 godina , neko pogine u 23. , al ne pričamo o igrama sudbine , aman , PUŠAČI (tihi uništitelji sebe i ljudi oko vas)...
uzgred , pušenje uzrokuje i niz psihičkih poremećaja , od nervoze koju prouzrokuje same psihoaktivne čestice do naravno fizičkih oštećenja koje ne prijaju našem organizmu.
Ja sam kao student prava uvijek zagovornik da svako treba da uživa slobodu do momenta dok ne ugrožava druge.Upravo to i jeste caka koju pušači nameću kao "SLOBODU IZBORA"...da , ti si slobodan i puši gdje oćeš , ali nemoj ugrožavat druge , dakle imaj obzira prema ljudima koji sebe ne uništavaju i odlučili su se za zdrav život.Ne možemo mi živjet pod staklenim zvonom i biti izuzeti od zavisnika , ali zavisnici mogu i moraju imati obzira prema onima koji streme sto vecem zdravlju duha i tijela.