Sada je: pet maj 02, 2025 8:58 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 4520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 226  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Generalna diskusija
PostPostano: sri jan 19, 2011 5:00 pm 
Član foruma

snoopy je napisao/la:
e drustvance...
Setio sam se jedne ideje koju je Don Huan pretocio Kastanedi..
Rekao mu je da ponavlja odredjene reci,recenicu stalno(to se valda zove mantra?)i da ce vremenom neka bezlicna ili nevidljiva(te 2 reci su mi u pamcenju)sila da se obrusi na njega i reaguje na to sto je izgovarao...

Pomagajte ako se neko seca u kojoj je to knjizi pisalo cini mi se da je u odvojena stvarnost ili nekim od prvih knjiga..trazio sam i search pdfa a nisam nasao rezultat...

To me zanima konkretno...to su ti principi..tu su da bi se koristili :!:

Nešto slično je opisano u Moći Tišine kao namjeravanje pojmova. To mantranje, ponavljanje određenih riječi bi po tome bilo navlačnje namjere za rukav tj, namjeravanje :D

Ta bi bezlična sila bila Namjera, ali za tako nešto pojedinac mora imati očišćenu vezu s istom.

Vrh

PostPostano: pet jan 21, 2011 3:50 pm 
Član foruma

"In terms of his connection with intent, a warrior goes through four stages. The first is when he has a rusty, untrustworthy link with intent. The second is when he succeeds in cleaning it. The third is when he learns to manipulate it. And the fourth is when he learns to accept the designs of the abstract."

~ The Power Of Silence, Carlos Castaneda ~

Ali ,nisam siguran,cini mi se da je to bilo u onim knjigama na pocetku kada je Karlos delovao jos zbunjeno dosta(bar meni :) )

ali hvala na odgovoru svejedno

Vrh

PostPostano: sub jan 22, 2011 1:16 pm 
Član foruma

A kako covek zna dal mu je veza sa namerom cista?

Vrh

PostPostano: sub jan 22, 2011 3:25 pm 
Član foruma

Što god da ti odgovorim na ovo izgledat će glupo, jednostavno zna. Zna na isti onaj način na koji zna da je gladan, da mu se spava itd. Osjeti impuls, osjećaj koji predstavlja i vezuje uz namjeru i onda jednostavno zna. S time da se treba uzeti u obzir da "čista veza" nije fiksni termin, proces je reverzibilan. Uvijek se treba raditi na sebi i na čišćenju svoje veze.

Vrh

PostPostano: sub jan 22, 2011 3:56 pm 
Moderator

Ovisi i o tome za što je namjera.
Tjelocentrizam (fiksni nefluidni tonal) je takođe vrhunska namjera, toliko majstorska i jaka da je ujedno i vrhunski prevarant.
Ona ima nas koliko i mi nju pa i još više od toga jer pored nje ne ostaje ništa slobodne energije (osim ako uđemo u tišinu i spoznamo da nije fiksna, samo pitanje je tko/što uđe u tišinu... ne tijelo!!!).

Taj tjelocentrizam i tonal je u biti čvrsta namjera iz duge ruke, don Huan priča o onome iz prve ruke, NEMANIFESTIRANOM! :)
Nije ni to od DH to prva ruka, ali za čahuraše je nekako valjda "najprvija" i ujedno pogled prema smrti.

Vrh

PostPostano: sub jan 22, 2011 4:46 pm 
Član foruma

promatrač je napisao/la:
Ovisi i o tome za što je namjera.
Tjelocentrizam (fiksni nefluidni tonal) je takođe vrhunska namjera, toliko majstorska i jaka da je ujedno i vrhunski prevarant.
Ona ima nas koliko i mi nju pa i još više od toga jer pored nje ne ostaje ništa slobodne energije (osim ako uđemo u tišinu i spoznamo da nije fiksna, samo pitanje je tko uđe u tišinu... ne tijelo!!!).

Taj tjelocentrizam i tonal je u biti čvrsta namjera iz duge ruke, don Huan priča o onome iz prve ruke, NEMANIFESTIRANOM! :)
Nije ni to od DH to prva ruka, ali za čahuraše je nekako valjda "najprvija" i ujedno pogled prema smrti.

Pa normalno, mi kolektivno kao ljudski gradimo svoj tonal Namjerom da to cijelog života ne skužimo. Nije bezveze ono da se misli manifestiraju. Ali ako uspijemo ući u tišinu i očistiti svoju vezu s Namjerom, onda možemo do nemanifestiranog i iskoristiti to na vlastitom tonalu što će na kraju krajeva imati efekta na kolektivnom tonalu :)

Ni to nemanifestirano nije prva ruka, ali je jedino što "do čega" čahuraši "mogu" za dok god su čahuraši :)

Vrh

PostPostano: uto jan 25, 2011 2:38 pm 
Član foruma

Je li bilo priče o hodu moći u generalnoj? :?

Vrh

PostPostano: sri jan 26, 2011 12:21 am 
Član foruma

bajs je napisao/la:

koliko ja znam, nije.
i samom mi je palo na pamet pitati dali netko zna nesto o tome, ali moja pamet ne drzi dugo.
najblize sto sam nasao, i kroz godine povremeno prakticirao je ovo

slika

najveci problem pri prakticiranju predstavljaju znatizeljnici kojih se u 2 min skupi minimum 20, i to na skrovitom mjestu tipa igraliste iza skole. naime, odrzavali smo natjecanja :D

atmosfera bas kako i pise u knjizi, od bizarno-gnjusne, do pred suze pobozne.
apsolutno fantasticne uspomene :D

Vrh

PostPostano: sub jan 29, 2011 7:27 pm 
Član foruma

e trenutno mi je na pameti ono ratnikovo PA IPAK...
Ne secam se ni tacno koja je prica al kolko sam shvatio,
Ratnik uvek ima u rukavu svoje PA IPAK...
To se odnosi na neko pricanje(?)ces ces po glavi

AKo jeste,onda bi se dovezao na ono sto je cini mi se kastaneda rekao u nekim od intervjua da se ratnik nikada ne zali,NE PRIGOVARA...

Mozda sam samo istripovao znacenja ali me svejedno zanima kako vi gledate na ovo...

Vrh

PostPostano: sub jan 29, 2011 7:38 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:

Ispricacu jednu pricu koja je povezana sa hodom moci..mozda to i nije hod moci al ne znam kako bi ga drukcije nazavao..

Ima jedno mesto u Grckoj,zove se asprovalta...Mnogo lepo mesto,velika obala,plaza.
Onaj deo tla koji je udaljen od mora bar 10m otprilike je pun nekih trozubih drvenih siljaka(onaj deo plaze blizi moru ima mnogo manje).Ne znam sta je to,komsinica kaze da je to od nekih biljaka,Moguce.
Znam samo da se zabada u nogu kad gazis..

Stalno sam isao bos i na svakih 4-5 koraka nagazim na jedan taj bodez kad hodam po tlu blize kampu...

Ne secam se ni kako sam dosao na tu ideju al sam poceo da hodam tako sto sa rukama pravim zamisljene osmice,onako ispred tela...Na taj nacin kad tako pomeram ruke umesto normalno mogao sam da hodam kolko sam hteo da ne ugazim na bodlje...

To mi je bilo mnogo cudno i tad sam to protumacio kao da lebdim( na nekoj transcedentalnoj ravni gledano )iako nisam lebdeo kao ptica

Vrh

PostPostano: sub jan 29, 2011 8:13 pm 
Moderator

Što se tiće hoda moći, mislim da sam ga iskusio u reverznom inženjeringu.
Šetao sam kao i mnogo puta sam po putu kroz šumu i pipao po svijesti kako da parcijalno ugasim svijet, kako god mi je to uspijevalo, grčilo me je da se sagnem u fetusni položaj i noge približim grudima i tako nastavim hodati.
To je izgledalo prilično čudno, nedaj bože da me je netko gledao :mrgreen: #-o ali to nalikuje baš tom hodu moći.
Znao sam se i zatrčati ko lud kroz šumu, žbunje grabe... i isto je u tom nekom naletu "usuda" i transa ispao tako neki hod, trčanje.

Slična stvar se pojavljuje i u sanjanju, mnogo puta se zbog toga probudio u lucid, jer sam shvatio da mi se korak može produžiti u ko zna koliko dug ako samo odignem noge višlje kad hodam i tad nastavim kliziti u smjeru koji mi je ostao. Noge dalje zakačim nekako gore u udobniji položaj i pičim ko mjehur dalje.

Vrh

PostPostano: ned jan 30, 2011 2:08 am 
Član foruma

mozda bi bilo dobro istraziti (ja sam pokusao, ali ofrlje) predlozak za pajtonov skec o ministarstvu smijesnog hoda. uzevsi u obzir grcku tradiciju, vjerovatno postoji neko objasnjenje zasto im nacionalna garda izvodi nesto tako blesavo.

takodjer mi je cudno da je moje tijelo jednostavno ludo za tako blesavim nacinom kretanja, i kada sam dobre volje, dopustim mu da tako malo sece stanom :D

slika

tko se zeli nasmijati, ima na yt bas dobrih snimki. :occasion5:

Vrh

PostPostano: sri feb 02, 2011 1:58 am 
Član foruma

Pitanje:

Svako poviseno stanje svesti nije nista drugo nego pomerena skupina tacaka na onome sto bi se moglo opisati kao svetlece jaje ili cahura?

Da li to znaci da nasim "radom na sebi" mi u stvari pomeramo nasu skupinu tacaka trajno? Nasa skupina tacaka odredjuje nas nivo stanja svesti?

MOje zen meditacije i moje unutrasnje tisine u ustvari uzrokuju nesvesno pomeranje jata kojeg ja nisam svestan, cak i energije koje ja osecam to je sve proizvod mojih pomerenih tacaka koje su se ustalile i pojacavaju se na novom mestu?

Hvala Unapred na odgovoru.

Motaju mi se ova pitanja...znaci u sustini sve je u polazaju tacaka i onome sto oni opazaju? :D Pozdrav

P:S:

Nekako mi Unutasnji oganj dosao prebrzo posle Odvojene stvarnosti pa sam malo zbunjen.
Treba ih citati redom :) Bez obzira na "neko" predznanje

Today, a young man on acid realized that all matter is merely energy condensed to a slow vibration — that we are all one consciousness experiencing itself subjectively. There is no such thing as death, life is only a dream, and we are the imagination of ourselves... Here's Tom with the weather - Bill Hicks

Vrh

PostPostano: sri feb 02, 2011 10:57 am 
Član foruma

Citat:
Svako poviseno stanje svesti nije nista drugo nego pomerena skupina tacaka na onome sto bi se moglo opisati kao svetlece jaje ili cahura?

Radi se o jednoj skupnoj tački.
Nije baš svako pomjeranje isto što i povišeno stanje svijesti; bliže bi bilo kazati izmjenjeno stanje svijesti jer dok spavaš skupna tačka se pomjera i tada doživljavaš izmjenjena stanja svjesti.

Citat:
Da li to znaci da nasim "radom na sebi" mi u stvari pomeramo nasu skupinu tacaka trajno? Nasa skupina tacaka odredjuje nas nivo stanja svesti?

Na ovo će ti "stariji" praktikanti znati bolje odgovoriti, ali da pokušam...
Radom na sebi ta skupna tačka više nije čvrsto stacionirana na jednom mjestu već je "fluidna". Tako i ti postaješ fluidan.
Skupnu tačku nije baš lako pomjeriti u budnom stanju, zato se i vještina lakše stiče u sanjanju, također sa njenim pomjeranjem i tvoja percepcija stvarnosti se mjenja pa je pitanje koliko bi bio u stanju funkcionisati u "svakodnevnom životu" sa trajno pomjerenom tačkicom.

Citat:
MOje zen meditacije i moje unutrasnje tisine u ustvari uzrokuju nesvesno pomeranje jata kojeg ja nisam svestan, cak i energije koje ja osecam to je sve proizvod mojih pomerenih tacaka koje su se ustalile i pojacavaju se na novom mestu?

Meditacija je odlična metoda za prekidanje unutrašnjeg dijaloga i dolazak u unutrašnju tišinu, kao i (lucidno) sanjanje. Sigurno da se njome i skupna tačka razmrda.
Energija igra enormnu ulogu u svemu tome, to ne ide jedno bez drugoga.
Preraspodjela energije kojom raspolažeš dovodi se u direktnu vezu sa povišenim stanjem svijesti i prestankom poistovjećivanja sa letačkim umom (unutrašnja tišina).

Vrh

PostPostano: sri feb 02, 2011 2:46 pm 
Član foruma

Hvala Bajs

Shvatio sam. U unutrasnjoj tisini tacke nisu stacionirane na jednom mestu iskljucivo kao sto bi bile obicno. One setkaju po jajetu. A za bilo kakvo "opazanje" na velikom pojasu potrebna je energija i namera da se tacke nasele tamo gde mi zelimo.

Ali tacke vremenom i razvojom kod nekog moraju da uzimaju novo mesto u jajetu. Ili jednostavno postaju fluidne bas onakve kakve trebaju da budu kod coveka.

Zato onaj koji vidi ne moze biti prevaren sa osobom pred sobom. On pre svega Vidi gde se ovaj nalazi samo po njegovim tackama.

Nadam se nisam nesto propustio.

Today, a young man on acid realized that all matter is merely energy condensed to a slow vibration — that we are all one consciousness experiencing itself subjectively. There is no such thing as death, life is only a dream, and we are the imagination of ourselves... Here's Tom with the weather - Bill Hicks

Vrh

PostPostano: sri feb 02, 2011 3:03 pm 
Član foruma

Dampli je napisao/la:
Hvala Bajs

Shvatio sam. U unutrasnjoj tisini tacke nisu stacionirane na jednom mestu iskljucivo kao sto bi bile obicno. One setkaju po jajetu. A za bilo kakvo "opazanje" na velikom pojasu potrebna je energija i namera da se tacke nasele tamo gde mi zelimo.

Ali tacke vremenom i razvojom kod nekog moraju da uzimaju novo mesto u jajetu. Ili jednostavno postaju fluidne bas onakve kakve trebaju da budu kod coveka.

Zato onaj koji vidi ne moze biti prevaren sa osobom pred sobom. On pre svega Vidi gde se ovaj nalazi samo po njegovim tackama.

Ja ne znam, pošto nisam vidio svjetlosno jaje, o tačkama unutar istog.
Mislim da si pobrkao pojmove jer je svjetlosno jaje, kako kaže don Huan, konglomerat (skup) svjetlosnih vlakana ispletenih tako da nam izgleda kao svjetlosno jaje.
Međutim skupna tačka (svako ima samo jednu) je veličine teniske loptice i nalazi se van jajeta na visini lopatica oko pola metra iza leđa malo u desno.
Ovo nisam vidio već ti govorim ono što sam pročitao.
Onaj koji vidi ne samo da vidi skupnu tačku već i sjaj vlakana koji tvori oblik jajeta pa po tome može da donese određene zaključke.
Volio bih da mogu detaljnije ali ja ne vidim.

Vrh

PostPostano: sri feb 02, 2011 4:39 pm 
Moderator

Da, jedna je skupna točka, nema ih ko zna koliko, samo je mogućih položaja mnogo.

Ali svejedno, što se tiće pomicanja skupne točke sporo i u kontinuitetu, to jest tako u slučaju pomicanja skupne točke traganjem.
Kako se mijenja čovjek, navike, tako mu se mijenja percepcija i svijet doslovno i ide sve dalje od normalnog, a svejedno je stabilan tamo gdje jest.

Vrh

PostPostano: sri feb 02, 2011 9:53 pm 
Član foruma

evo ako nekog zanima malo općenitog trkeljanja iz perua;

Healing the Luminous Body : The Way of the Shaman – Alberto Villoldo

Vrh

PostPostano: sub feb 05, 2011 9:28 pm 
Član foruma

Da li je neko shvatio sta su to TERNARY FORMATIONS ,pominje se u knjizi susreti sa nagualom?

Vrh

PostPostano: ned feb 06, 2011 12:06 am 
Član foruma

Dampli je napisao/la:
Hvala Bajs

Pozdrav
Iako je skupna tacka kod vecine ljudi stacionirana na jednu mogucnost gledanja na svjet, ta se skupna tacka ipak mice, iako samo u malom "prostoru"...
svaka misao mice nasu skupnu tocku, svaka zelja ili osjecaj i sve sto dozivljavamo, i pokret skupne tacke ovisi o jacini volje i toga sto si namjeravamo...

naprimjer se moze vidjeti bezvrjedna pokreta skupne tacke, kod pusaca zadnje cigarete naprimjer, covjek je 100% siguran i uvjeren da mu je to zadnja cigereta i sutra kad se ustane nece vise zapalit ni jednu, cjelo njegovo bice je uvjereno u to...ali sutra dan kad se je probudio covjek je samo za sekundu ako uopce pomislio na rjeci od sinoc, sad je njegovo stanje totalno drugacije, zapravo ono staro koje hoce samo da zapali svoju jutarnju cigaretu...

skupna tacka nije toliko komplicirana, u stvari smo mi skupna tacka...:)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 4520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 226  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.