Nije to bas toliko bombasticno.
Citat:
Шта је заправо Codex?
Codex Alimentarius је скуп правила за регулацију пољопривреде и потпуну контролу
хране од семена до коначног производа.
Ne poljoprivrede, nego industrije hrane.
·
Citat:
Сво поврће и семе ће бити изложено зрачењу. Тренутно се то ради само код
семења и поврћа које је дуго у транспорту, како би остало свеже што дуже. Под Codex-
ом ће то бити обавезно за сво поврће, семе, животиње и месо.
Ovo mi nije poznato. A nije mi poznato ni da se sad zraci da bi ostalo sto duze sveze. Ustvari je besmisleno. Postoje mnogi drugi zdraviji, i sto se najvise racuna kod industrije jefitniji nacini za to. Naprimer mandarine, one se parafiniraju, suseno voce se sumporise. Ako je za seme koriste se herbicidi, pesticidi, fungicidi i ostali "cidi"
Citat:
· Увођењем Codex-а ће све животиње, које се узгајају за храну или млеко, морати да
добију Monsanto хормон раста и Monsanto антибиотике. Иначе, компанија Monsanto је највећи произвођач генетски модификованих животиња на Свету. Врло подла, једна
од најподлијих компанија на Свету.
Koliko je meni poznato ne. Zvuci malo kao prevelika operacija za izvesti, a i zdrav razum govori da bi Monsanto tako radio protiv sebe (u smislu publiciteta, zarade dalje i slicno). Uostalom kodeks alimentarijus nigde ne govori o monsantu.
Citat:
· Под Codex-ом више није потребно обележавати животиње које су генетски
модификоване
Tacno. U tome i jeste sva opasnost kodeksa. Do sada je po propisima bilo obavezno pisati sadrzaj pakovanja. Da se tacno naglasi, to je to, to je to, koji aditivi su korisceni i slicno. Cak su ranije aditivi morali da budu napisani posastavu ne po sifri E300 i slicno. Po kodeksu vise ne mora, dovoljno je napisati da je to po kodeksu.
I do sada su propisi dozvoljavali upotrebu i tog genetski modifikovanog mesa i biljaka, ALI je to moralo da bude tacno navedeno i naglaseno. Po kodeksu ne mora. Zamislite koji je to raj za tzv. "uspesne privrednike" kao sto su ti koji prodaju te extra virsle. Moze da ubacuje sta hoce, samo da je bakterioloski ispravno i da te ne otruje bas na licu mesta cim je pojedes. A zarada 400-500-1000% . . . milina.
Inace u toj virsli tesko i da ima mesa, uglavnom je genetski modifikovana soja (druge i nema, osim ako neko ode sam u Kinu da je bere).
Hocu da kazem da mislim da je kod kodeksa alimentarijusa greska bacati naglasak na Monsanto, hormone, antibiotike, na to kako neka elita hoce sve da potruje i kako mrze ljude pa hoce da ih uniste. Ne, njima je vazan samo profit, ne mrze oni nikog, nema tu nekakve svirepe i visprene zavere, ne zele da vam deca umru u mukama, nije im to cilj, to su samo kriminalci koji sebi stvaraju prostor za rad.
Uostalom to je usmereno najvise na "zapad" tu su pare, a ako neko od lokalnih kriminalaca zeli da zaradi pomocu toga i u nasim bednim banana drzavama, e bas ih briga za to, samo dok njima ne smetaju. Tako da je nas problem domaca kriminalno psihopatska stoka, kojoj smo dozvolili da nas drze kao taoce i poslednje budale. Zasto! Da bi se oni zivotinje malo provodili po svetu, da bi jeli, pili i jebali, posto su na takvom stupnju razvoja da za drugo ne znaju. To su nasi direktni neprijatelji, ne Monstanto i nekakva apstraktna zavera gde deca treba da imaju po cetiri oka i tri i po ruke. Pa nasim lokalnim psihopatama i kao i svim lokalnim psihopatama, lopovima i mufljuzima (tipa extra virsla) na svetu najvise ide u prilog da mi mislimo da je to nekakva svetska zavera protiv nas, jer onda ne vidimo domace zivotinje koje nas polako ubijaju.
Inace na zapadu tesko i da ima mesa koje nije genetski modifikovano.
Kodeks inace nema veze sa HACCP-om, HACCP je sistem (inace se to kod nas nekad zvalo "biti dobar domacin/gazda", znati sta radis sa svojom hranom). I to odlican sistem kontrole prerade (ne uzgoja) hrane. Kada bi ga bilo kod nas kako treba gospodin "extra virsla" bi mogao da se pozdravi sa svojom "industrijom mesa". To su bukvalno tehnicke stvari tipa dali ce radni sto da bude od drveta ili inoksa (prokrona, kako ko voli) da li ce u klanici biti plocice ili parket, da li mesari moraju da peru mantile dnevno ili nedeljno, da li kajsija pre pecenja rakije, sme ili ne sme da stoji u plasticnom buretu, da li pekar ima obezbedjeno mesto za odmor i uslove da dobro opere ruke pre rada. Znaci kod HACCP-a se ne radi direktno o sirovini, vec o uslovima prerade te sirovine . . . I mnoge od tih stvari postojale su jos u doba SFRJ i bile daleko naprednije nego i sada na zapadu sto su.
Naravno i oko toga se zbog nepostojanja drzave kod nas vec muva. Tako da svakave "kuce" sada uvode HACCP. Zamisli kretence koje je nesposobno za skolovanje, ali to kretence ima taticu koji mu plati "tecaj" na FON-u u Beogradu (fakultet organizacionih nauka), kretence ode par dana na predavanje i onda postane "Menadzer za HACCP" strucnjak za hranu pa onda "uvodi" ljudima HACCP, a od hrane video samo mekdonalds. Dok ljudi koji su godinama isli na prave fakultete, radili, sticali iskustvo i znanje, eto nemaju tog taticu. Prevaren gazda (a opet zadovoljan jer ga to kostalo 1000, a ne 2000 eura) a prevaren i potrosac jer mu se tako ne garantuje bezbednost i kvalitet. Drzavu zanima samo da mu uzme pare.
Ako nekoga zanima nesto o HACCP-u, to moze lako da se nadje i mnogo je manje i mnogo konkretnije od tog kodeksa.
Citat:
Ovde u Vojvodini niko ne mora da nam soli pamet kako treba da izgleda pravi proizvod od mesa,bar ne nama starijima,pa to neće ni taj belosvetski codex niti svi oni koji ga se pridržavaju putem raznoraznih HCCP-ova ili šta ti ja znam čega već,jer to na sve liči samo ne na pravu slaninu,šunku,kobasicu,čvarke da i ne pominjem...
Kada se radi kako treba, lici i te kako. Al' to "kako treba" ovde nece biti.
Citat:
...jednostavno,nateraće me da ovako mator ponovo uzmem u ruke mesarski alat...
Pa to i jeste najbolje resenje kod nas. U "kucnoj reziji"

Ko ne moze, na zalost ostaje "extra virsla" pa ko kolko pozivi.