Sada je: pon maj 05, 2025 3:36 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 59  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gnostika
PostPostano: ned jan 02, 2011 8:01 am 
Član foruma

LINK je napisao/la:
Pozz može li mi neko od vas reći nešto više o magnetnom centru iz praktičnog iskustva.
Šta je zapravo magnetni centar ?Kako se formira ?Kako ga formiramo ?Da li neko ima konretniji praktičniji primjer od opisa u tekstovima.
Da li ima određeni oblik,izgled,dimenziju ..Kako ga držimo u mislima i da li ga držimo u mislima ??
Kako da nam bude stalno na umu,da stalno usmerimo pažnju na njega.Šta on treba da sadrži ??
Da li oni koji su uspjeli nešto oformiti imaju problema sa održavanjem te forme i sa kojim problemima se susreću ??

Jedna bolja ideja. Otvori knjige od Ouspenskog i napravi pretragu za 'magnetic centre'. Mnogo puta bolje.

Svo naše znanje, koje je tek informacija, može biti vrijedno ili bezvrijedno. Upijajući ga poput spužve, možemo ga lako ponavljati i pričati o njemu logično i uvjerljivo, bez da razumijemo išta o njemu.

Vrh

PostPostano: ned jan 02, 2011 11:03 am 
Član foruma

Izvini, ali ne slažem se da je to bolja ideja?Koja knjiga od Uspenskog i daj mi neki odgovor iz njih na postavljena pitanja ako nije problem,bio bih zahvalan ?
Više sam dobio od mišljenja 'Rankovica' iako se ne slažem s njim da se ne treba opterećivati držanjem magnetnog centra.Ja sam stava da je čitava ova igra oko tog centra i zato je tu toliko magle !
Ako malo pogledamo taj problem i pokušamo da radimo na njemu ubrzo ćemo vidjeti koliko smo slabi i nestalni,bar sam ja to vidio kod sebe !Iz tog razloga sam i postavio prethodna pitanja.

Vrh

PostPostano: ned jan 02, 2011 2:20 pm 
Administrator

Ukratko u vezi s "magnetnim centrom", može se naći u ovoj seriji članaka na temu Gnostika:

http://www.galaksija.com/gnostika.htm

a nešto više u knjigama Borisa Moravjeva - Gnosis I, II, III

...

Vrh

PostPostano: ned jan 02, 2011 4:51 pm 
Član foruma

Te sam članke čitao,pa sam ih printao pa čitao,pa čitao još neku literaturu iz Gnostike.U Gnozi II od Morajeva ima dijelova o magnetnom centru i tkz crnom centru,ali..puf :? možda je do mene,meni je to ipak priično uopšteno i koliko god bila ezoterična ipak je to literatura odnosno teorija.Pitam one koji su radili ili pokušali raditi kako su održavali pažnju na rad koji treba da dovede do formiranja magnetnog centra ?Da li im se dešavalo da nakon što prokrče dio puta okrenu se,a onda utvrde da je neko taj dio skoro ponovo zatrpao ?!

Vrh

PostPostano: ned jan 02, 2011 5:58 pm 
Član foruma

Ti zahtjevaš apsolutan,tj. točan odgovr prema kojemu bi induvidua mogla raditi kalibraciju pravca s obzirom na put kojim se kreće.
Takav se odgovor i nalazi u tekstovima.
Bilo kakav drugi odgovor koji bi se ponašao poput GPS za navigaciju,koji bi nam rekao da smo "upravo prošli pored zadanog odredišta",bi bio subjektivne prirode,jer svaka induvidua ima svoj vlastiti put s specifičnim problemima.Odnosno,"generalni zakon" na svakog djeluje prema njegovoj situaciji.
Slažem se s rankovićem da "magnetni centar" nema oblik,već je to samo metafora kojom si možemo vizualizirati i dešifrirati znakove i iskustvo.....,ako smo odlučili da idemo ovim putem.

Ovo malo što piše na samom početku Moravjeve Gnoze 1
Citat:
"Videli smo da ezoterijska nauka paralelno sa proučavanjem čoveka proučava i
Univerzum.

Na taj način sprečava da se čovek izoluje od svog organskog konteksta. Ona
sagledava čoveka unutar celine (ensemble) života na Zemlji; jednog elementa planetarnog
sveta, koji kruži oko Sunca, jedne od zvezda Mlečnog Puta, našeg sveta, roñenog unutar
manifestovanog Apsoluta, koji osigurava njegovu egzistenciju i opstanak.
Činjenica da čovek svojim aktivnostima sve više teži da se izoluje od Zemlje – hodajući na
ñonovima cipela, putujući kolima, vozom ili avionom – vodi do nastanka ideje u njegovoj
podsvesti da je odvojen od Prirode. Ipak, uprkos svim mašinama, koje su stvorene ili će
biti stvorene, on nikada neće prestati da bude integralan deo Majke Zemlje, jer sve u
Univerzumu živi i čini deo celine. To je razlog zašto je neophodno proučavati Univerzum
dok proučavamo čoveka.
Tradicija posmatra Univerzum kao živo biće.
itd.......

Prema ovome ali i prema ovome
Citat:
Ovaj problem se u Tradiciji predstavlja sljedećim dijagramom (to je ujedno i dijagram koji se u ezoterici smatra najvažnijim):

slika

Crne strelice predstavljaju uticaje stvorene u životu od strane samog života. Oni se nazivaju ‘A’ uticajima [uticaji ‘matriksa’]. Ono što ovdje primjećujemo to je da su oni ravnomjerno raspoređeni po cijeloj površini kruga života. Kao i sa svakom energijom radijativne prirode, efekat ovih sila obrnuto je proporcionalan sa kvadratom rastojanja; tako je čovjek najviše izložen dejstvu onih sila koje su u njegovoj neposrednoj okolini. On je stalno podstican s njihove strane na način na koji one djeluju u određenom momentu.

....bismo mogli vidjeti da magnetski centar nema fizički oblik,kao što ni B uticaji "nisu od ovog svijeta",tj nisu materijalni/fizički.
Zato mislim da nikakvo koncentriranje ili vizualizacije,neće pomoći u održavanju "magnetskog centra".Kako vizualizirati nešto što ne postoji?
Zanimljivo,ali vjerojatno su vizualizacije takvog tipa i dovele do predpostavki i manipulacije tipa zlo i dobro koje su se koristile tijekom povijesti,da bi se ubijalo ljude.

Evo jedan Fulcaneliov citat koji ti možda pomogne:
Citat:
ONI NEĆE NIKAD NAUČITI OVU UZVIŠENU ZNANOST
ZNAČENJIMA KNJIGE I DA ONA MOŽE BITI
SPOZNATA SAMO KROZ BOŽJE OTKRIĆE,OTUD JE
I NAZIVAJU BOŽANSKA UMJETNOST ...ili kroz božje znakove
i vjernog učitelja;a pošto je veoma malo njih kojima je Bog dao tu milost,
ima jako malo njih koji će naučiti.(Prebivalište)

Što znači ono što je i Guruđijev (a i mnogi drugi) rekao,da se ovime mogu ljudi baviti čitav život,ali ako neće to živjeti nikad neće shvatiti poruku napisane informacije.

Možda još nešto,neki se možda sjećaju da je u 80-ti i početkom 90-tih bio popularam pojam "Informacija je sve!" ili nešt takvog.Po meni to nije istina,što možemo vidjeti i iz Kastenadinih knjiga.Da bismo razumjeli informaciju,mi trebamo biti sposobni shvatiti njezino točno značenje i svrhu,da bi je mogli praktično upotrijebiti.
Dakle,mi možemo poput svećenika ili popova svaki dan po par puta čitati jedan te isti stih a da ga zapravo ne shvatimo.
:occasion5:

Vrh

PostPostano: ned jan 02, 2011 8:26 pm 
Član foruma

Ne zahtjevam , pogotovu tačan ni apsolutan odgovor,ali bi volio čuti par primjera i to baš subjektivne prirode(ako ih ima i ako su dostupni).Dobivam linkove i citate,a literature imam više nego mogu pročitat za jedan prosiječan ljudski vijek, osim ako ne upišem kurs brzog čitanja :glasses7:
A sad se ne slažem ni sa tobom ni sa rankovicem da je magnetni centar metafora,to je 2:1,kad i ako bude 10:1 razmisliću o promjeni stava.(možda) :)

Postoje samo dvije vrste privlačnih ljudi:
jedni koji znaju apsolutno sve i drugi koji ne znaju apsolutno ništa (Oscar Wilde)
(A ne slažem se ni sa ovim citatom definitivno 8) )

Vrh

PostPostano: ned jan 02, 2011 9:01 pm 
Član foruma

Što je magnetni centar? Postojan skup interesa koji, bez obzira na vanjske životne uvjete, vuku čovjeka u nekom smjeru. Ti ga imaš ili pomalo stvaraš. Kako se neki skup interesa ojačava? Kao i svaki drugi - bavljenjem, zanimanjem, posvećivanjem vremena i razmišljanja. Zajedno sa onim što su oni nazivali "ispravno vrednovanje" rada, tj. shvaćanjem da je sve ostalo u konačnici potpuno besmisleno.

Ja ga osobno nisam ni pokušao stvoriti jer smatram da ga već imam. A uostalom, pitanje je koliko je to samo izmišljotina Ouspenskog.

Svo naše znanje, koje je tek informacija, može biti vrijedno ili bezvrijedno. Upijajući ga poput spužve, možemo ga lako ponavljati i pričati o njemu logično i uvjerljivo, bez da razumijemo išta o njemu.

Vrh

PostPostano: ned jan 02, 2011 10:38 pm 
Član foruma

slažem se sa Samo Tako. magnetni centar ne postoji kao nekakav entitet, magnetni centar je svojstvo svijesti, prijemčivost za "više" uticaje. gospodine LINK, ako želiš da ti se sve precizno opiše riječima, onda znaj da je to ne moguće. rekao sam ti da ne bi trebalo da se zamajavaš sa magnetnim centrom i bukvalno shvaćaš, jer je to samo jezički opis za jedno svojstvo svijesti. ti bi trebao da radiš na budnosti i integraciji JA. isto kao što gurđijev govori o "rezervoarima energije", pa sad ti opet možeš da zamišljaš nekakve akumulatore, ali to su sve svojstva svijesti, a ovi nazivi služe da bi se ti fenomeni preveli na nesavršeni jezik riječi.

Vrh

PostPostano: pon jan 03, 2011 9:46 pm 
Član foruma

Kolos:"Magnetni centar" nema oblik,već je to samo metafora"
(Gnostika kaže da je sve materijalno samo su u pitanju finese.Kako onda nešto što treba da bude ključni dio tebe,može biti bez oblika,a ono što nema oblika teško da može biti dio ičega i uopšte postojati (zvalo se to mag. centar,čekić,kamen mudrosti ili nakovanj..??))
(Šta je sa mislima ?One postoje,mogu se mjeriti i sigurno da imaju određeni oblik.)
Ali da se razumijemo ne tražim konkretan oblik magnetnog centra(to je individualno,slažem se ),
bilo da su to misli ili osijećaji nego da li je neko imao iskustva dok je gradio magnetni centar
mislima,osijećajima,ciljevima,iskustvom da je jednostavno teško održavao pažnju na tome i da li je neko koristio neku tehniku kocentrisanja ili memorisanja vezano za mag centar?!

Samo tako:"Ja ga osobno nisam ni pokušao stvoriti jer smatram da ga već imam."
(Pa ti si onda prijatelju Buda po rođenju :))

"A uostalom, pitanje je koliko je to samo izmišljotina Ouspenskog."
(I kako smatraš da nešto imaš za što sumnjaš da je izmišljotina?)

Rankovic:"Rekao sam ti da ne bi trebalo da se zamajavaš sa magnetnim centrom i bukvalno shvaćaš."
(O oprostite Vaša Visosti nisam vas prepoznao,ubuduće ću poštovati svaku Vašu zapovijed :))

Gospodin LINK.:):"bi volio čuti par primjera i to baš subjektivne prirode(ako ih ima i ako su dostupni)."
Ako ih nema i nisu dostupni izvinite na smetnji i hvala vam !

Vrh

PostPostano: pon jan 03, 2011 10:26 pm 
Član foruma

Što je JA i od čega se sastoji?....................Od misli?......Što su zapravo misli?
LINK je napisao/la:
Gnostika kaže da je sve materijalno samo su u pitanju finese.

Mislim da ovdje moramo imati na umu što se pod tim "finesama" podrazumjeva.Guruđijev je čak rekao da je i znanje materijalno.Pa si ti misli ! :D
LINK je napisao/la:
Gospodin LINK.:):"bi volio čuti par primjera i to baš subjektivne prirode(ako ih ima i ako su dostupni)."

Čitaš,ali ne vidiš
Citat:
:"Videli smo da ezoterijska nauka paralelno sa proučavanjem čoveka proučava i
Univerzum.

Cijeli forum (a i ljudi van njega) je pun ljudi koji izmjenjuju životna iskustva dok kroče i pokušavaju prosijati žito od kukolja,(napraviti i skupiti mag. centar),a ti tražiš da odgovor koji želiš i čuti.A to je tehnika vizualizacije na .............,zapravo i neznaš na što.Na to kako održati oblik mag. centra? Ako je već tvoje iskustvo da ima oblik.pokušaj barem tad objasniti koji oblik si ti gradio i na koji način.Možda te zapravo ne shvaćam,što pitaš.pokušaj interpretirati na drugačiji način.
Članovi koji ti odgovaraju,govore da je zapravo sam život i način na koji što prihvaćamo i shvaćamo/interpretiramo,odgovor na tvoje pitanje.
Ali ti i dalje tražiš od nekog upute za nekakvu vizualizaciju ili koncentraciju.
LINK je napisao/la:
amo tako:"Ja ga osobno nisam ni pokušao stvoriti jer smatram da ga već imam."
(Pa ti si onda prijatelju Buda po rođenju :))

"A uostalom, pitanje je koliko je to samo izmišljotina Ouspenskog."
(I kako smatraš da nešto imaš za što sumnjaš da je izmišljotina?)

Rankovic:"Rekao sam ti da ne bi trebalo da se zamajavaš sa magnetnim centrom i bukvalno shvaćaš."
(O oprostite Vaša Visosti nisam vas prepoznao,ubuduće ću poštovati svaku Vašu zapovijed :))

Sa tim stavom sigurno nećeš doći do odgovora. :hello2:

Vrh

PostPostano: uto jan 04, 2011 12:23 am 
Član foruma

kolos je napisao/la:

Dakle,mi možemo poput svećenika ili popova svaki dan po par puta čitati jedan te isti stih a da ga zapravo ne shvatimo.
:occasion5:

Upravo tako. Mozes nekom pricati zivotima o necemu, ali dok sam ne dozivi onaj "aha" trenutak, đabe sve...

Pada mi na pamet dijalog koji sam imao sa jedni prijateljom, koji za apsolutno sve trazi reference da bi to isto kasnije mogao racionalizirati i filozofski pretakati iz supljeg u prazno. Dva sata objasnjavao sam mu o ladicarenju te teznji uma da svemu da "prijevod" i da zavara da to radi sama svijest...ali uzaludno. Cim je nasao malenu slamku da se uhvati za nju, um je preveo i selektirao a sve spoznaje preveo na dvije prosto slozene recenice. Mnogi tvrde da "ljudi jednostavno ne zele znati". Mislim da je stvarnost puno gora - "ljudi nemaju alata za znati".

http://vrlovrlinovisvijet.blog.hr/

Vrh

PostPostano: uto jan 04, 2011 2:18 am 
Član foruma

slažem se da nemaju alata za znati. a taj alat je upravo gnoza ili unutrašnja spoznaja. treba odvojiti znanje od spoznaje. znanje u vidu informacija, hiljada pročitanih knjiga, razgovora itd. to sve ne znači ništa ako ne pređe u unutrašnju spoznaju a zato su potrebne EMOCIJE, produbljivanje emocija što se često dešava patnjom ali može i drugim načinima koji intenziviraju emocije. neko ne mora da pročita nijednu knjigu, a biće mudriji i intuitivniji od nekih "intelektualaca". sama komunikacija riječima je jako problematična, i jedino jedan drugog razumiju ljudi sa istim nivoom spoznaje odnosno sa istom dubinom emocija, kao što kažu da djete bez roditelja najbolje razumije drugo djete bez roditelja. dva čovjeka mogu da pričaju cjelu noć i objašnjavaju jedan drugog a da se uopšte ne razumiju, a između ljudi sa istom emocijom čak nijedna riječ nije potrebna. tako da nije stvar znanja, nego emocija, odnosno znanje+emocije dolazi do gnoze.

Vrh

PostPostano: uto jan 04, 2011 10:55 am 
Član foruma

Ok!Da probam sa drugim stvarima koje mi nisu baš najjasnije,4. i 5. faza ,odnosno La i Sol note.Gnostika kaže da se odnose na rast i razvoj ličnosti .Šta se konkretno misli pod rastom,a šta pod razvojem ličnosti ?!

Vrh

PostPostano: uto jan 04, 2011 12:14 pm 
Administrator

Milsim da ćeš ipak prvo morati naučiti razlikovati sadržaj/suštinu, od - ambalaže!?

...

Vrh

PostPostano: sri jan 05, 2011 4:36 am 
Član foruma

rankovic je napisao/la:
slažem se da nemaju alata za znati. a taj alat je upravo gnoza ili unutrašnja spoznaja. treba odvojiti znanje od spoznaje. znanje u vidu informacija, hiljada pročitanih knjiga, razgovora itd. to sve ne znači ništa ako ne pređe u unutrašnju spoznaju a zato su potrebne EMOCIJE, produbljivanje emocija što se često dešava patnjom ali može i drugim načinima koji intenziviraju emocije. neko ne mora da pročita nijednu knjigu, a biće mudriji i intuitivniji od nekih "intelektualaca". sama komunikacija riječima je jako problematična, i jedino jedan drugog razumiju ljudi sa istim nivoom spoznaje odnosno sa istom dubinom emocija, kao što kažu da djete bez roditelja najbolje razumije drugo djete bez roditelja. dva čovjeka mogu da pričaju cjelu noć i objašnjavaju jedan drugog a da se uopšte ne razumiju, a između ljudi sa istom emocijom čak nijedna riječ nije potrebna. tako da nije stvar znanja, nego emocija, odnosno znanje+emocije dolazi do gnoze.

To je to.

Znanje + emocije (emocija) = svjesnost :thumbup:

http://vrlovrlinovisvijet.blog.hr/

Vrh

PostPostano: sri jan 05, 2011 10:55 am 
Član foruma

Kada je čimpanza Dorothy, koja je bila u kasnim 40-tima, umrla od srčanog udara, njezine prijatelje očito je pogodila tuga. I dok je čuvar odvozio tijelo na posljednje počivalište ostale čimpanze skupile su se uz ogradu tužno promatrajući u gesti solidarnosti.
U azilu za čimpanze radi uglavnom lokalno stanovništvo, a potreba za pomoći tim životinjama velika je s obzirom da su sva siročad koja je ostala bez roditelja u ilegalnom lovu. Krivolovci male bebe čimpanza nakon toga prodaju kao kućne ljubimce.

Sve donedavno, kategorizacija ovakvih scena te impliciranje ljudskih osjećaja poput tuge, automatski bi bilo otpisano od strane znanosti. No, sve veći broj dokaza sugerira da dublje emocije, poput tuge za voljenim bićem nakon njegove smrti, te čak i dublje razumijevanje smrti, nije rezervirano samo za našu vrstu.

Čimpanze održavaju kompleksnu socijalnu zajednicu. Stručnjaci navode mnoge primjere kada bi zajednica, nakon smrti člana, ušla u tihi period tugovanja, pokazujući složene emocije i ponašanje.

No najfascinantniji je ritual slonova koji nakon smrti člana zajednice provode dane čuvajući njegovo tijelo od predatora i lešinara, ostavljajući dojam tugovanja. Slonovi su visoko društvene, inteligentne životinje, čije izvrsno pamćenje nije nepoznanica.

http://metro-portal.hr/tuguju-li-cimpanze-doista/25105

Vrh

PostPostano: čet jan 06, 2011 8:51 pm 
Član foruma

Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen,prethodnim postom sam htio da kažem da po Gnostici mi nismo ni emocije , ni misli i to je vjerovatno 'ambalaža' koju galasija spominje a ja opet ne umijem da sebi razjasnim pojmove 'rasta' i 'razvoja' ličnosti.Šta bi to u praksi predstavljalo ? :?

Vrh

PostPostano: čet jan 06, 2011 9:14 pm 
Član foruma

LINK je napisao/la:
Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen,prethodnim postom sam htio da kažem da po Gnostici mi nismo ni emocije , ni misli i to je vjerovatno 'ambalaža' koju galasija spominje a ja opet ne umijem da sebi razjasnim pojmove 'rasta' i 'razvoja' ličnosti.Šta bi to u praksi predstavljalo ? :?

E pa po meni ti si previše zabrij'o na intelektualnu stranu Rada tak da ti je teško shvatiti da postoji nešto drugo, nešto što ti ustvari jesi... Najbolje bi bilo da počneš ispočetka, obrati pažnju na sebe, promatraj sebe i sav svoj automatizam, svoje uobičajene navike - tjelesne, emocije - i to je to. Tek kasnije na red dolaze druge stvari.

Vrh

PostPostano: čet jan 06, 2011 11:09 pm 
Član foruma

Citat:
Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen,prethodnim postom sam htio da kažem da po Gnostici mi nismo ni emocije , ni misli i to je vjerovatno 'ambalaža' koju galasija spominje a ja opet ne umijem da sebi razjasnim pojmove 'rasta' i 'razvoja' ličnosti.Šta bi to u praksi predstavljalo ?

rast i razvoj ličnosti je proces takozvanog "oboženja", odnosno postepeno povezivanje sa onom iskrom boga u sebi. to je proces kojim se oslobađaš kolektivne svijesti i zadobijaš slobodnu volju - zato se kaže da postaješ ličnost. ovakav kakav je, čovjek je automat bez slobodne volje, bez ijedne sopstvene misli - on ne postoji sa gnostičkog stanovišta.
to se postiže tako što ćeš radit ovo šta ti je ptolomeus rekao, to je jedini ispravan put, a nepotrebno ti je ovo raspravljanje i traženje definicije svega. ovim radom na sebi, napredovaćeš na putu, i dobijaćeš postepeno "darove svetog duha" odnosno slobodnu volju. to ne ide preko noći, u pitanju su godine unutrašnjeg rada uporedo na intelektualnom i emotivnom planu.

Vrh

PostPostano: čet jan 06, 2011 11:48 pm 
Član foruma

LINK,

postavljaš pitanja koja su isuviše daleko i nepraktična. Ti još ne možeš razlikovati suštinu i ličnost u sebi (ne mogu ni ja). O čemu onda pričamo?

Ovo ja samo ako ti ne smeta da ti jedan umišljeni buda govori. :/

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 59  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.