hybrid je napisao/la:
baki je napisao/la:
Šta je sa bakterijama??? Ne budimo licemeri.
Tako je, kad te napadne neki virus ili bakterija, nema razloga se borit protiv nje, s ljubavlju prema bakterijama pusti ih nek te ubiju.
Ja sam sa sela, ovde često napadaju i divlje životinje, ose, pčele, stršljani, ponekad i vukovi, a tu su zmije one su redovnije... Do sada sam se jako ljutio na ove meštane ovde, što ih ubijaju, naročito zmije, čak i čim ih vide, za svaki slučaj,... ali sad vidim grešio sam. Sad sam shvatio da treba ubijati sve što nas napada. Pa i one biljke što proizvode štetni polen.... da trebe ih istrebiti... zamislite samo... one su sebi dale za pravo da proizvode toksični polen a veter je se toliko odvažio pa taj polen raznosi... A... sa... trebe zabraniti i vetar... A mislim i da sunce beše emituje prejake UV zrake... trebalo bi i njega zabraniti... Ko je ono da se suprostavlja VELIKOM čoveku...
Sve se ovde radi o zabludi... ali kad bi krenuli tom logikom i konačno prihvatili istinu da su svi životi, bilo koih bića, jednaki.... jadni mi bi se frapirali, ne bi mogli da se pomirimo sa strašnim životom i surovošću koju nam on nameće....
Ovako, bar srećni živimo u svojoj zabludi, slepo verujući da smo uzvišeniji, produhovljeniji, moralniji, jer ne ubijamo jednu vrstu bića iako drugu ubijamo bez trunčice samilosti, jedemo ih i ponosimo se, jer smo time učinili dobro delo, spasli žiovotinju. A u redu je ubiti besnog psa koji je jurnuo na nas... To Bog, to Presvetla Beskonačna Inteligencija odobrava
Vidite li vi koliko je apsurda u ovome, NE?
Takođe Bogu ne smeta ako ubijete maliu, sitnu životinju, njemu je tad sve jedno, ona je nevažna jer je malena...
A biljke je, zaboga, stvorio i specijalno namenio za ljudsku ishranu, to je njihov smisao života i one se raduju što će završiti u ljudskim crevima...
Da, da, da....
Smatram, verujem, mislim da, rekao je Osho, Buda, Pol, Napoleon, Janko, Marko

, treba podvući ove reči, jer one označavaju jedinu činjenicu u celoj ovoj klimavoj priči...
"Ne jedem meso jer se osećam bolje". - to je prava izjava, to se ceni... ne neki drugi razlog, već kako se osećam, onda je OK. Ali nisam prosvetljeniji čovek... NE! Ali bolje se osećam jer ne jedem meso, a čim je meni dobro biću ljubazniji prema ženi, deci, komšiji... e onda je to dobro delo... i to je argument, pravi razlog.
A ne ovaj ili onaj mi je rekao da ću postati prosvetljeniji ako ne jedem meso, Pazi da ne... On je sišo s neba, svetleo je kao sunce, i to me je uverilo da je uzvišeno biće...

takva izjava ne pije vodu...
"Ne jedem meso jer se bojim raka", a u lepo publikovanoj naučnoj studiji, koja je poprilično uverljiva, dosledna i sistematska (
http://www.svetlostistine.com/Knjige/Ki ... adrzaj.htm) lepo piše da mleko na prvom mestu, pa meso i jaja obavezno podstiču rak! Ne stvaraju ga (u stvari ne zna se tačno da ga ne stvaraju, ja ne volim da insinuiram, pa ću napomenuti ovo), ali ga podstiču ako žarište već postoji. Što je frapantno, čovek koji je došao do ovih otkrića je seljak, farmer, koji jse rodio, odrastao i živeo na mesu, jajima, i mleku i koji su mu bili omiljena hrana, a koji se zatim osvestio otkrivši gore pomenuto, i teška srca ali ipak odrekao (zbog činjenica a ne praznoverja) svih tih namirnica... Ovo je jedna u nizu sličnih, lepo urađenih publikacija, sa imenima ljudi koji su radili istraživanja, sa navodima problema koje su imali jer su se suprostavljali zabludelim ljudima, ekonomskim moćnicima, industriji mesa, i načinima života tolikih ljudi...
Ovo gore nisu moje izjave, već primer kako bi trebale da izgledaju osnovane izjave, razlozi. Da, ne jedimo meso, zaista tako je bolje, definitivno, Čak je i opasno jesti meso, mleko i jaja! Sudeći po najsavremenijim istraživanjima. Ne budimo konspiranti u svemu. Beg iz jedne zablude u drugu je pogrešan. Kao i gluposti oko pravih razloga. To je ono pogrešno... a ne jedenje ili nejedenje mesa. Jeli vi meso ili ne, niste bolji i različiti po pitanju ubijanja radi svog opstanka... Ne kažem da trebamo biti extremisti i poput jedne indijske sekte hodati samo po goloj ztemlji i to tako što nežnom metlom pred sobom, nežno sklanjamo insekte da ih ne bi zgazili... i ne hodati po travi i slično, ne... samo kažem da trebamo da prihvatimo čionjenicu da je isti đavo prema drugim bićima bili mi vegani ili svejedi... Svakako ćemo, makar slučajno ili nesvesno ubijati čak i druge životinje, a nesvesno ne znači i bez odgovornosti, čak ni u ljudskim zakonima!
Pomenuo si bakterije i viruse... ali to je izvlačenje iz kontexta! Ja sam pomenuo i grinje koje žive i hrane se zrnima žitarica, pasulja, leće i mnogih drugih, te crvića iz povrća i voća i tako dalje... Oni nas ne napadaju, ne ujedaju, nisu opasni niti neophodni u našoj ishrani... A mi ih tako hladnokrvno kuvamo, ili jedemo žive... Strašno! Ali nema veze jer oni su majušni, ne vide se... šta sad da se zbog toga uzrujavam... Imaju vrlo malo krvi pa se ne vidi kad ih zagrizemo

...Njihovi životi nisu bitni, oni se ne računaju!

...Pa ebi ga... moram nešto jesti... šta sad da se tripujem i zbog toga... jer već sam bolji čovek... ne jedem velike životinje... Ipak je to velika stvar... one više vrede jer su velike... Da! Bog je tako rekao... Njemu je veličina njegove dece bitna... manja deca manje vredan njihov život... Jel tako
A svo to semenje koj je trebalo da porastre u nove stabiljke, a dete jabuke koje je trebalo da izraste u novo drvo, (meso jabuke štiti seme od atmosferalija, niske temperature i sličnog do proleća kada predstavlja početnu hranu za semenje u središtu ploda, i iz koga raste novo drvo... - ili radije da verujemo da je meso jabuke stvoreno za nas... a da seme neprirodno izvadimo iz ploda i čuvamo ga u sobi do proleća, te onda direktno u zemlju posejemo... kao da tete nije raslo u materici)... o svemu tome nećemo da razmišljamo jer nam je tako lepše, lakše... Pa nešto moramo jesti...
Ima puno izmanipulisanosti u nama! Ko se ovako igra sa našim glavama?
Veki je lepo i dobro rekao. To se ceni! Nije tvrio da mu je Šiva šapnuo da ne treba da jede meso, i ono što je bitnije nije tvrdio i hvalio se da je zbog toga manje kriv pred bogom, da se rešio karme, ili da je zbog toga krenuo putem svetla... To zaslužuje svaku pohvalu, i takjve izjave su u redu.
Jedite šta hoćete jer sve je jedno šta jedete, ono što je bitno je vaš odnos prema hrani, zahvalnost i poštovanje. Razumevanje za sve druge koji su nam različiti, poštovanje razlika, i gledeanje ostalih kao nama potpuno jednakima... bez obzira šta rade i kako rade...
Naravno, uz svo dužno poštovanje!!! Da neko ne pomisli da imam bilo kakav interes da bilo šta od ovoga pričam, osim razumevanja - to je moj jedini interes. I nemam potrebu da bilo čiju iluziju srušim, da bilo koga u bilo šta ubedim... Ja samo ukazujem na aspekte koji se uvek po pravilu zanemaruju!!! Ništa nije tako jednostavno, prosto i određeno, ništa nema samo jednu stranu... zapravo sve ima 100000000 strana... Oni malo svesniji vide bar 2...... Razmišljanje... argumentovanje... obrazloženje...
Verovatno najčešće mladi ljudi, ispod nekih odprilike 25 god. još uvek misle da svet mogu podeliti na crno i belo (ja sam bio jedan od žešćih zatupljenijih preimeraka

), i takođe snažnu potrebu da se pronađu u ovome svetu... pa jure u duhovnost... kroz raznu literaturu... traće vreme (kao ja)... da bi shvatili da je bar do prosvetljenja (uslovno rečeno) moguće lako doći... A to je, onako koliko se to može rečima, shvatanje da se BORBOM za mir ne postiže mir, da se ubijanjem u ime vere ne dobija karta za raj... Ključna je tu reč borba, jer nasilje i strast ne donose mir. To može samo unutrašnji mir, razumevanje, opraštanje...
Dakle, na neki način da.... ljubavlju prema virusima izbećićemo infekciju... a ne prezirom ili strahom... Strah je najveći otrov, on je uzrok svakom sukobu, svakom zlu... Ali to je puno dublja tema...
Pozdrav