fingolfin je napisao/la:
Citat:
Prema tome, jesti biljke moglo bi biti samo malo manje krvav čin od čerečenja lovine, ali nije mu daleko.
Bravo Arwen

ovo sam se oduvijek pitao kod vegetarijanaca i ostalih nazovi humanista, ili još bolje, zar misle da će spasiti neku životinju ako oni ne jedu meso ili ako ne odu u mesnicu i ne kupe neku šniclu?
Ovu misao moram zapisati negdje!
Dakle, humanisti i vegetarijanci zbilja misle da ce tako spasiti neku zivotinjicu! To nije stvar vegetarijanstva nego puke ekonomske cinjenice da su ponuda i potraznja neraskidivo povezane. Da li je itko vidio da neka auto kuca prodaje auto bez volana? Nije! E pa to je zato jer prodaja ne bi bas isla!
Vec sam dosta pisao o ovoj problematici i ne volim se ponavljat pa cu pokusati sazeti koliko je to moguce jer ovo je posiroka tema.
Citat:
Pa kupiće neko drugi i ta životinja će i ovako i onako biti ubijena.
Zanimljivo rezoniranje!
To mi dode kao nesto tipa: dodem serijskom ubojici i pitam ga...
"Cekaj zasto si ubio tog covjeka?",
a on me u cudu pogleda i odgovori
"Ti si neki humanist? Pa da ga nisam ja ubio, ubio bi ga netko drugi".
Poanta...ucestalost neke akcije i njeno prihvacanje medu statistickom vecinom u danasnje vrijeme na ovom mjestu apsolutno nista ne govori o opravdanosti i kvaliteti iste.
Citat:
Naravno svakome njegova slobodna volja da jede šta želi, ali možda trebamo imati u vidu da ta životinja i nije ubijena bez razloga, tj. kako kaže Jack i to su neke lekcije i isukstva za nju a sve ostalo je možda samo varka lažnih humanista i bjelosvjetskih manipulatora koji koriste normalne i osjećajne ljude koji vole životinje i manipuliraju njihovim osjećajima kao i svim drugim na ovom svijetu.
Imam internet, televiziju i koristim i druge vrste informiranja ali mi je posve promaklo kako i tko to manipulira ljudima da pazi sad, ne jedu meso (!!!) i kakve konkretne koristi ima od toga. Mozda znacajno bolje zdravlje populacije?
Medutim na stranu to....
Zanemarimo na tren pricice o energiji, OPS-OPD i slicnim stvarima i posvetimo se sustim cinjenicama. Ja izbjegavam meso ali ne zbog nikakvih zivotinja i njihovog dobra vec iskljucivo i jedino zbog moje osobne dobrobiti. Recimo, svojevremeno sam radio u laboratoriju koji se bavio nekim procesima u mozgu te smo u tu svrhu imali i "dobrovoljne davatelje", mozga, slezene, timusa, pluca itd..Dobrotovorni davatelji su bile zivotinje. Prije podne bih znao smaknuti kojih dvadesetak komada i onda mirno otici uzivati u vegetarijanskom rucku.
Poanta, premda ne zanemarujem moralnu stranu vegetarijanstva, ona primarna je covjekova dobrobit.
1. Na globalnoj razini u ovom trenu jedan od vodecih globalnih problema je nedostak pitke vode. Zapitajte se zasto ameri ni ne skrivaju da imaju strategiju kontrole pitke vode (slicno kao sad sa naftom), zasto su stranci kao ludi jos prije par godina pokupovali prava na iskoristavanje glavnih vodenih resursa na ovom podrucju itd. itd. Vec sam pasteao ovdje link sa jednog skupa ljudi koji se bave problemom. Zakljucak je jasan, ili meso ili voda. I taj izbor ce se pojaviti uskoro. Dakle uskoro ce biti, moze šnicl ali neposoljen da ne bi bilo žeđi poslije

. To nas vodi na tocku dva.
2. Mesna industrija i srodne industrije (kozna npr.) su najveci potrosac i zagadivac vode u ovom trenu. Eto ponovo, NAJVECI potrosac i zagadivac vode. Stvar ide do te mjere da je Australija koja je vise od pola pustinja bez vode trenutno najveci svjetski izvoznik vode samo na osnovu toga sta izvozi "vezanu vodu", u ovom slucaju ovcje meso i vunu.
3. Ne samo da meso kao inferiorni prehrambeni proizvod trosi ogromne kolicine vode nego je s obzirom na iskoristivost ogroman potrosac i ostalih resursa. Na podrucju koje zahtjeva jedna krava koja moze nahraniti tijekom godine x stanovnika, moze se zasijati kultura koja ce prehranjivati 10x stanovnika. Medutim buduci potraznju i potrosnju diktira bogatiji dio svijeta koja za tu masinu ima mazivo (novac) ljudi u zemljama gdje vlada glad se ne pitaju za tu semu. Poanta, problem gladi u svijetu je totalno umjetno stvoren, kapaciteti su i vise nego dovoljni da postoji obilje hrane!!!! To nas vodi na slijedecu tocku!
4. Stocari uzimaju zemlju ratarskim kulturama, vecina ratarskih kultura se proizvodi da bi se hranila stoka koje ima daleko previse nego ravnoteza na ovoj planeti to moze dopustiti. Dobar primjer je Amerika gdje su doslovce okupirali gotovo svu raspolozivu zemlju. Amazona se pocela sijeci jer je stocarski lobi gurnuo stvari u tom smjeru tipa
"vidi koliko drveca a nista nam ne koristi, ajmo ih posjec i dovest stoku!". Ako znamo da je takva politika konstantne sijece zelenih povrsina i pretvaranje istih u pasnjake u suradnji sa fosilnim gorivima u zadnjih 70 godina smanjila postotak kisika za 2% onda je jasno da sa vodom ugrozavamo i zrak kojeg disemo. Jednostavno ovdje vise uopce nema ravnoteze - stoke ima previse nego sta je ovaj planet moze podnijeti, to sta mi imamo kulturu koja neravnotezu ili ne pprimjecuje ili je zamjenjuje sa ravnotezom je sasvim druga stvar. To nas vodi na slijedecu tocku
5. Zato jer je stoke previse, i to je svima unutar industrije jasno (ali se ne obaziru jer potraznja ide solidno - pa kako covjek da zivi bez messaaaa???? padne mrtav cim ispusti iz ruke but), a proces se pokusava robotizirat, stoku drze u nenormalnim uvjetima, pilicima uskracuju san tako da ih drze na svjetlu jer tada jedu dvostruko vise i brze ih se da fakturirat. Dakle danas ljudi jedu prakticki pilice koji u zivotu nisu spavali, koji jedu druge pilice, koji su puni antibiotika. Drugim rijecima -DEGENERIRANI SU. Degenerirana hrana stvara degenerirane ljude. To nas naravno vodi i na slijedecu tocku.
6. Sve i da meso nije degenerirano . a jeste, uzmimo kao primjer neku proizvodnju "zdravog mesa" (oksimoron) na selu. Moramo imati na umu da je nemoguce gotovo ubiti jednu zivotinju a da se druge na jednoj suptilnoj hormonskoj razini ne promijene. Glasnicki sustav je slican covjeku. Dakle sta se desava. Krava/svinja/whatever se uspanici, adrenalin joj se pocne izlucivat u nenormalnim kolicinama, krv joj se povlaci iz perifrernog tkiva a cirkulacija u mozgu i misicima pojacava sta uzrokuje lupanje srca- rezultat te ocajnicke borne za zivot je nakupljanje velike kolicine toksina i hormona. Dakle covjek za rucak sa sniclom pojede i hormonski ostatak straha i borbe za zivot. Taj glasnicki sustav oslabljuje cijeli niz organa jer tko brine za probavu dok te netko namjerava ubiti. A tijelo upravo to misli. Slijedeca tocka....
7. Tu dolazimo do raznih meditacija, mozdanih valova i slicnih stvari.
Meso doslovce unistava potencijal i oslabljuje moc koncetracije (ne samo meso doduse).
Koliko se tijelo moze smiriti ako ga odrzavamo u stanju konstnatnog stresa na kojeg se tijelo toliko navikne da ga vise ne prepoznaje kao nesto cudno, kolike sanse su za neke stvari kao sta je stabilno alfa stanje ili stabilno stanje svijesti kroz razne vizuelizacije duze vrijeme??? Ok, znam da ljudi ovdje bas ne korite takve tehnike ali opet ako se ide prema necemu sta je OPD zbilje ne vidim kako je to kompatibilno sa stanjem posvemasnje ravnodusnosti prema patnjama drugih pa i zivotinja. Sebe razumijem, ja uopce ne volim bog zna koliko zivotinje i nije me briga. Ali ima ljudi koji nisu u stanju ubiti zivotinju i obozavaju ih ali je pojedu pod normalno.
I ne kazem ja da su takve stvari (meditacija etc.) nemoguce dok jedes meso ali ako se takmicis u trci na sto metara prije ces nositi tenisice nego klompe i 20 kila zeljeza na ledima.
8. Makar sam gore spominjao pretezno mesnu prehranu kao losu to je samo dio problema, od nacina ishrane pa na dalje, meso i ne mora biti toliki problem kao neke druge stvari, ali eto povukao me za jezik jedan post pa sam morao:). Stvar je zapravo u ovom, vecina emocija koje ljudi shvacaju kao dobre lose, pogodone i pozeljne ili obrnuto su zapravo plod njegove trenutacne hormonske slike. Hoces od mirnog i racionalnog covjeka napraviti covjeka toliko bijesnog da ubije zivotinju ili covjeka? Nema problema! Ubrizgaj mu noradrenalin i epinefrin. aktiviras mu "fight or flight" mehanizam. Isto tako je i sa svom silom drugih emocija. Na koncu to su sve endokrine zlijezde koje svoj rad mogu mijenjati u ovisnosti o radu na cakrama (7 endokrinih zlijezdi), koncetraciji, stilu zivota, medikamentima a itekako mesnim vrstama prehrana. uostalom dovoljno je vidjet usporedne grafove potrosnje mesa i pretilosti, srcanih oboljenja i cijelog niza degenerativnih bolesti. Poklapaju se savrseno! Za to postoje mainstream medicinske studije. Dakle ako netko ima aktivniju ravnotezu u onom ili ovom smjeru, na fizickom nivou radi se o endokrinologiji. Nasa bazicna endokrinologija je pod konstantim napadima. Tu u pricu ulazi i gazirani sokovi i umjetni secer, stvari kao cesnjak i luk, aspartam, fluor, klor, sve to utjece na nasu vlastitu ravnotezu. Pa gledajte samo cinjenicu da gladni ljudi kad idu kupovat hranu automatski kupuju vise kaloricnu hranu! Tijelo osjeca i utjece na izbor. Jbg., manjak secera u krvi. Isto tako osobe ciji je sastavni dio hormonske ravnoteze takav ce prirodno reagirati na tu ishranu. To je normalno, svugdje su subliminalne poruke sa tom energijom, od velikih panoa po gradu, reklama, sustava vrijednosti u serijama, big brotheru, filmovima i slicnom. Forsiraju se nize energije pa prirodno se trazi hrana sa nizom frekvencijom. Dakle covjek treba biti sta jeste i ne pretvarati se ali kad se naide na problem a ovo problem jeste treba ici u smjeru da ga se prevlada.
Ne smeta mene sta ko jede uprkos tome sta znam da mi rade o glavi kad jedu zivotinje jer za koju godinu (ako prezivimo 2012:) ) cemo placati 45 kuna litru vode i hodat okolo sa maskom za kisik i svi ce se pitati pa kako se to desilo, pa kako, pa gdje, pa sta, sta smo mogli uciniti, ono ovo. Ako vec netko zeli silom jest meso jer eto ne moze bez njega, preporucam luk i strijelu, ubiti nekog obliznjeg jelena i pojest ga za maksimalno dva sata. Ostalo je samo izvoriste parazita i slicne gamadi. Dole na podforumu alternativno zdravlje ima hrpa referenci na to kako se rijestiti parazita. Pa eto, jedan oa najboljih je - prestani ih konstanto unositi u organizam! Meso ih je krcato!
PS. samo ono o tome da biljke imaju dusu, pa imaju, mada ja recimo sam u zivotu pojeo tonu banana a nisam ubio niti jednu biljku banane. Doduse eto sad sjedim na stolici od hrastovog drva i sve me pece savjest.
Ali mozda je to rjesenje za mesozdere sa savjescu. Recimo ljudi kazu da nas reptili jedu. U redu, ajmo mi jest njih! Ima onaj guster kojem kad odrezes rep, rep nakon nekog vremena ponovo naraste. Bas poput banane!!! :idea: :idea: :idea:
To bi bilo idealno rjesenje. Em se reptili hrane tobom, ali se bome i ti hranis njima, doslovce, medutim istovremeno osim sta si se osvetio reptilima napravio si to na OPD nacin jer ga nisi ubio, ali si ga pojeo (!!!) a njemu je rep ionako narastao ponovo. Dakle ljudi siti a gusteri na broju!