Sada je: pet maj 02, 2025 8:03 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Proturječja
PostPostano: sub dec 26, 2009 3:14 pm 
Član foruma

nat je napisao/la:
slika
pa-pa-panasonik :hello2:
:mrgreen: :wink:

:love3:

nat, da li si ti ikad išta smisleno i odgovarajuće temi, svoje (ne tuđe i ne sami "smajlići" i slike) napisao na ovom raspravniku? Ako što imaš napisati o primijećenim proturječjima, komentirati ih ili nadodati svoja, to uradi, ne vrti se po temama k'o muha bez glave.

Vrh

PostPostano: sub dec 26, 2009 3:38 pm 
Član foruma

jolo_du je napisao/la:
nat je napisao/la:
slika
pa-pa-panasonik :hello2:
:mrgreen: :wink:

nat, da li si ti ikad išta smisleno i odgovarajuće temi, svoje (ne tuđe i ne sami "smajlići" i slike) napisao na ovom raspravniku? Ako što imaš napisati o primijećenim proturječjima, komentirati ih ili nadodati svoja, to uradi, ne vrti se po temama k'o muha bez glave.

primjecujem naznake ljutnje, prkosa, inata, omalowazawanja i ostalih (nus)pojawa nama tako milog i dragog straha. sta ego uradi, samo Swjesnost moze da isprawi...

:hello2:

Vrh

PostPostano: sub dec 26, 2009 5:04 pm 
Član foruma

jolo_du je napisao/la:
Hajdete, da se svi lijepo složimo da su svi ovi materijali u koje ste dosad vjerovali ili sumnjali bljezgarije, da je proturječja previše, da još nema pravih dokaza o vanzemaljcima.

Jolo_du, mislim da malkice postajes dosadan sa ovim redovnim pokretanjem ovakvih tema koje u sustini ne vode nikuda. Pitanje "Da li vanzemaljci postoje?" nema veze sa skepticizmom nego sa gluposcu, jer u sustini, tvrditi da ne postoje se kosi sa zdravim razumom i logikom. A istovremeno predstavlja i odraz jedne egocentricne misaone koncepcije, koja se moze porediti sa onom "zemlja je ravna ploca i sve ostalo se okrece oko nje". Takvo poredjenje bi moglo ici i dublje, jer se cini da tvoji stavovi lice na one koji su tvrdili da "zemlja mora biti ravna ploca jer bi u suprotnom ljudi sa druge strane pali u ambis".

Mislim da je raspravljati o tome da li vanzemaljci postoje jalova prica koja samo nepotrebno trosi vreme i energiju, na isti nacin kao sto je i jalova prica trositi energiju na pitanje da li je covek samo sofisticirana zivotinja koja fizickom smrcu prestaje da postoji ili je nesto sto se grubo moze definisati kao "dusa". Mislim da ovakva pitanja nemaju veze sa skepticizmom nego predstavljaju fokusiranje na "entropicni/destruktivni misaoni centar". Rekao bih da oni ljudi koji vide smisao u Univerzumu i zivotu bez na primer mogucnosti postojanja "duse" ili bez postojanja zivota na drugim planetama, u stvari i nemaju sta da traze na ovom forumu jer samo unose buku i trose energiju na jalove price koje ne vode nikuda. U tom smislu o takvim pitanjima se na forumu i ne raspravlja, pa ti predlazem jolo-du da se zadrzis na podraspravniku Sve ostalo.

Vrh

PostPostano: sub dec 26, 2009 5:26 pm 
Početnik

Hah, nekako mi se čini da Aragorn ima pravo, ali ja sam pokušao malo prodiskutirati, ako je to moguće, radi izmjene mišljenja, ali nekako mi se čini da će to svaki put završiti sa "guranjem vode na svoj mlin".

Taj skeptičan stav sam previše puta u životu sreo, kao što rekoh, i ja sam bio, a još uvijek jesam malo takav, pa zato imam nekog razumijevanja.

Valjda čovjek mora sam neke stvari vidjeti i osjetiti, teško da će mu netko diskutiranjem preko foruma promijeniti stav drastično.

Vrh

PostPostano: sub dec 26, 2009 6:01 pm 
Član foruma

Pichkis, mislim da su tvoje dobre namere i razumevanje ocigledni. :)

Sto se tice 'skepticizma', mislim da je on potreban i da ima veze sa "licnom pronicljivoscu", i to bih mozda nazvao "zdravim skepticizmom" , koji sluzi kao alat, i kome je i dalje cilj sticanje novih znanja i pre svega saznanje odgovora na sustinska pitanja. Nije dobro kada taj zdravi skepticizam predje u patoloski koji sam sebi postaje cilj, neprestano trazeci nove "dokaze", bez kojih navodno ne moze ili ne zeli razviti kreativni misaoni proces i dobiti nove ideje, a bez tih ideja ne moze biti shvatanja/saznanja odgovora. I tu se vidi da je to "slepa ulica" odnosno "jalova prica". Takav "patoloski skepticizam" je u sustini obicna intelektualna "samoobmana" kojom takva osoba sebi odrzava istu iluziju tj. "status kvo", i gde sustinski ne postoji "poriv" za nekom promenom ili saznanjem odgovora na sustinska pitanja, nego se na kraju svodi na ubedjivanje sebe i drugih u ispravnost licnih "wishfulthinking" stavova. Mada moguce je da gresim.

Pozdrav

Vrh

PostPostano: sub dec 26, 2009 6:56 pm 
Član foruma

Ne o vanzemaljcima, nego o ljudolikim vanzemaljcima koji znaju, dapače upravljaju Zemljom. Ja mislim da nema većeg sebeljupca od čovjeka koji ne može prihvatiti da je hrpa kemijskih reakcija pa izmišlja dušu, zagrobni život itd. I više pokušajte pobiti ili se složiti oko ovih proturječja, nadodati svoja itd., ne puniti stranice razmišljanjima o meni i mojem umu ili natovim besmislenim porukama.

Vrh

PostPostano: sub dec 26, 2009 7:00 pm 
Član foruma

Tko je prebacio u "Sve ostalo?"

Vrh

PostPostano: pon dec 28, 2009 5:05 am 
Član foruma

jolo_du je napisao/la:
Ja mislim da nema većeg sebeljupca od čovjeka koji ne može prihvatiti da je hrpa kemijskih reakcija pa izmišlja dušu, zagrobni život itd. I više pokušajte pobiti ili se složiti oko ovih proturječja, nadodati svoja itd., ne puniti stranice razmišljanjima o meni i mojem umu ili natovim besmislenim porukama.

E pa meni je teško odrediti što je blesavije; vjerovanje u dušu ili ovakvo zadrto vjerovanje u neki redukcionistički deterministički mehanicizam. Činjenica je, naime, da još uvijek neznamo odgovore na temeljna pitanja svijesti, i da je taj tvoj stav u najboljem slučaju pretjeran.. Ti si pseudo-skeptik i hipokrit, tobože kritiziraš dogmatične stavove i "uzimaš sve s rezervom", a ustvari određene upitne stavove prihvačaš kao temeljne i nepropitljive istine (npr. ovo o svijesti). Pravi skeptik takav nije. Aragorn je jako dobro objasnio tu razliku pa ne bih sad više o tome.

Samo bih se osvrnuo na tu, danas vrlo popularnu, mehanicističku tvrdnju da smo 'hrpa kemijskih reakcija', koja se tako upadljivo postavlja u tvom postu, koda je sasvim sigurno da je baš tako. No da nije ni blizu sigurno, jasno je onome tko je upučen u tematiku. Pogledaj naprimjer ovog fizičara, jedan od poznatijih - dobitnik nagrade za fiziku (koju je podjelio s Hawkingom) zbog svojeg enormnog doprinosa fizici. U svojoj knjizi Emperor's New Mind on iznosi i objašnjava svoje stavove i razmišljanja po pitanjima svijesti, razuma, računala (AI), zakona fizike itd., a koji su dijametralno suprotni tvojoj mehanicističkoj dogmi. Pročitaj prvih par pasusa sa wikipedije o njoj za bolji dojam. Ili npr. Bohm, koji je također i fizičar i filozof, a o čijem utjecaju na modernu fiziku valjda i nije potrebno govoriti, s obzirom na to da je odgovoran za jednu interpretaciju kvantne mehanike. Kažu čak da je trebao dobiti nobela. On u svojoj knjizi (koju sam pročitao) također (između ostaloga) pokazuje svoje viđenje svijesti, nasuprot mehanicističkom, a koje je sasvim doslijedno i kompatibilno sa fizikalnim zakonima u koje je i suviše upućen.

Zaključno: prvo, ove priče o 'hrpi kemijskih reakcija' možeš prodavati negdje drugdje, drugo, nisi ti nikakav skeptik, tvoje dogmatično prihvačanje određenih uvjerenja od bilokakvog je skepticizma udaljeno svijetlosnim godinama. :mrgreen:

Peace. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: pon dec 28, 2009 11:41 am 
Član foruma

@j_d.
nije pitanje vjerovati u dušu ili ne.
pitanje je vjerovati u duhovni svijet ili ne.
ili ćeš se upitat je li ovaj život sve, ili nije. ako je, onda je čekaonica za nigdje, rođenje, krštenje vrtić, škola,posao,brak,djeca,rastava, bolest,smrt.
ako se upitaš onda se sve mijenja.
i nije potrebno znati, već baš vjerovati. kao što je jedan svećenik disident nedavno rekao: talibani znaju, zato su opasni, a ja vjerujem i nadam se.
a za pitanje zviježđa i planeta, poslužit ću se steinerom. kao što su za nekog tko nezna čitati linije napisanog teksta bez smisla, samo obične linije, tako su i prizori nebskih tijela, za onog tko ih nezna tumačiti, samo slika i ništa više.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.