Sada je: pet apr 26, 2024 9:44 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Koristite svakodnevno Cink i Selen !!!
PostPostano: pet apr 21, 2006 6:27 am 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pon apr 17, 2006 8:26 am
Postovi: 35
Lokacija: Zagreb
Evo jedan clanak o preventivi malignih i ostalih bolesti!

CINK

Na cink se u običnom životu potpuno zaboravlja osim u slučaju kad zakaže rast djece i muška potencija. Treba međutim, uzeti u obzir banalnu činjenicu da sudjeluje u radu 100 enzima među kojima su i oni odgovorni za sintezu DNA i RNA! Nije teško zaključiti koliko je važan u preopterećenom i stresnom organizmu vrhunskih sportaša. Tko razumije što znaće enzimi u organizmu, ne treba mu dodatnih objašnjavanja; ako dakle cinka nema, zasigurno će nešto "zaštekati". Cink regulira rast stanica i zarastanje rana (sjetite se bijele cinkove masti), učestvuje u sintezi proteina, "uređuje" plodnost, pomaže reprodukciji stanica, jača imunitet i štiti protiv slobodnih radikala. Naravno, sve pobrojane funkcije cinka su znanstveno valorizirane o čemu svjedoći i bogata literatura u prilogu.

Kako djeluje:
I sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela - cink i prehlada. Propisnim pokusima s dvostrukom slijepom probom (1,2,3) utvrđeno je da pastile cinka skraćuju vrijeme trajanje prehlade kod odraslih osoba. Kod djece taj učinak ne postoji što nitko do sada nije objasnio (4). U pokusima koji su doveli do uspjeha, korišteni su cink glukonat i cink glukonat-glicin u obliku žvačljivih pastila. Svaka pastila je sadržavala 15-25 mg cinka. Ne treba spominjati što to znaći za milijune onih koji svaki čas imaju nazeb (common cold). Svim korisnicima cink tableta ili pastila upozorenje; pogledajte da li sadrže limunsku ili vinsku kiselinu jer zbog interakcije djelovanje cinka može biti blokirano. I još nešto; nemojte uzimati druge soli cinka jer učinak za sada postižu samo ovi koji su spomenuti. Postoji i provjerena tehnika; pastile cinka treba uzimati na prvi znak "škakljanja" u grlu ili nosu i to u dozi od 10 pastila dnevno (sisanjem kao bonbone). Uzima se za vrijeme trajanja "bolesti" i čimse simptomi izgube treba prestati s uzimanjem.

Cink služi kao izvrsna pomoć kod zacjeljivanja rana (cinkova mast) kod neplodnosti muškaraca, kod manjih ozljeda, noćnog sljepila, infekcija, kod športaša pod režimom jakog treninga, kod hiperplazije prostate itd.

Gdje ga ima:
Hrana iz mora a osobito školjkaši su bogati cinkom. zatim, crveno meso, jaja, tofu (podsiren cinkovim solima), grah i grašak te pšenične klice

Doziranje i toksičnost:
Preporučena dnevna količina (RDA) cinka je 12-15 mg. Laganom deficitu cinka najviše su izloženi trudnice i tinejđeri pa se oni suplementiraju s 25-30 mg dnevno što se smatra umjerenim. Premda će športaši uzimati i više, smatra se da je 15 mg dnevno dovoljno (9,10). Količine od 50 mg dnevno, rezervirane su za posebna stanja, o čemu odlučuje liječnik. Treba shvatiti da količina unešenog cinka uvelike ovisi o prehrambenim navikama; jasno je da će ljubitelji hrane iz mora bolje stajati od onih koji najdalje odu do svoje samoposluge! Kod povećanih doza do 300 mg dnevno mogu se javiti nagon za povraćanjem, bolovi u želucu, iritacija usta, a moguće da dođe i do poremećaja u obrambenom sustavu (12). Budući da cink blokira apsorpciju bakra, ne preporučuje se dulje uzimanje. Suprotno ranijim radovima kako cink nije dobar za probleme Alzheimerove bolesti, utvrđena su poboljšanja nakon njegovog suplementiranja


SELEN

Dok ne izgubi člana obitelji ili dragog prijatelja ili dok se sam ne razboli, čovjek ne zna što je rak! Banalna činjenica da redovno uzimanje selena može smanjiti njegove šanse da dobije rak može mu iz temelja promjeniti poglede na život!Kada bi se među 640 suplemenata koji se danas širom svijeta koriste u svrhu preveniranja degenerativnih bolesti mogao izabrati jedan apsolutno koristan a po svemu sudeći vrlo učinkoviti, onda bi zasigurno to bi selen! Ujedno, to je suplement čije su granice između korisnih i toksičnih učinaka najuže; ovisno o dozi on štiti od raka i izaziva ga! Pravi "zaštitnik" koji jednako uzimaju liječnici i ljekarnici kao i obični smrtnici. I to svaki dan jer jedino tako pokazuje svoje pozitivno djelovanje.

Kako djeluje?
Ne treba zaboraviti da je selen sastavni dio mnogih enzima; prvenstveno aktivira enzim glutation peroksidazu (GSH-PX) koja djeluje u obrambenom sutavu, što znaći ako je nema dovoljno (često se događa) sustav funkcionira slabije .Na taj način selen pomaže obrani protiv raka. Ima on i druge sjajne aktivnosti pa tako u organizmu aktivira tzv programiranu smrt stanica raka (apoptozu). Selen učestvuje u formiranju stanica čistača (natural killer cels) koje su direktno angažirane u procesu obrane tijela od vanjskih uzročnika. Selen također koči (inhibira) stvaranje prostaglandina koji izazivaju upalna stanja, pa bi se moglo reći da indirektno djeluje protuupalno.

Posljednje veliko istraživanje selena s dvostrukom slijepom probom na 1300 ljudi pokazalo je slijedeće: skupina ispitanika koja je kroz 7 godina dobivala 200 /ug seleno-kvasca dnevno, imali su smanjenje smrtnosti od raka za 50% u odnosu na placebo skupinu (1). Drugo znanstveno istražiivanje još je zanimljivije; muškarci koji su u hrani dobivali iz prirodnih izvora povišeni selen (provjereno analizom dnevnog unosa), imali su 65% manje oboljenja od raka prostate (2). Dodavanje selena u svakodnevnoj prehrani pokazalo se korisnim kod populacije koja živi tamo gdje u zemljištu nedostaje selena (što znaći da ga nema dovoljno u hrani i vodi tog područja). U takvim područjima, zahvaljujući suplementaciji selenom, registrirano je smanjenje oboljenja hepatitisa (3).Nije potrebno naglašavati da je selen stimulator hormona štitnjače, dakle da u njegovu nedostatku nastaju neugodni homonalni poremećaji (4). Na kraju još nešto zanimljivo; u dvostrukom slijepom pokusu potvrđeno je da na neki način (još nije utvrđeno koji) selen normalizira pokretljivost spermatozoida (5) što je veliki problem muške neplodnosti. Poznato je jako antioksidacijsko djelovanje selena, odnosno selen pojačava antioksidacijsko djelovanje vitamina E! Italijanski istraživači su utvrdili da ga športaši za vrijeme iscrpljujućih treninga gube kroz znoj čak do 300 /ug dnevno. Ako takav športaš dnevno dobiva 100 /ug selena, što je uobičajena praksa, bit će uskoro u deficitu! Iz toga slijedi da se koristi kao učinkovita zaštita od oksidacijskog stresa.

Tijekom 1989 godine provedeno je na području NR Kine veliko istraživanje kemoprevencije hepatitisa dodavanjem selena u hrani uz vrlo dobre rezultate. Neka područja Kine deficitarna su u selenu; kad ga nema u zemljištu nema ga u biljkama i vodi za piće (3)

Selen se preporučuje zbog prevencije pojave raka, raka prostate osobito kod osoba koje nasljedno naginju toj bolesti. Astma, ateroskleroza i nedostatak hormona štitnjače, makularna degeneracija mrežnjače i retinopatija. Objavljen je velik broj eksperimentalnih radova na temu selen - pojava raka i uvijek je zaključak isti; tamo gdje selena u hrani ima ili se umjetno dodaje, manje je raka! Premda selen nije lijek protiv raka znaćajno može pomoći!

Gdje ga ima?
Brazilski orah, kvasac, cjelovito zrno žitarica, hrana iz mora.i naravno suplementi u obliku tableta ili kapsula mogu biti izvorom selena.

Kome nedostaje selen?
Premda je potpuni nedostatak selena u hrani rijedak, moderan način prehrane "iz samoposluge" nikako ne osigurava dovoljno ovog minerala. Navika kod koje vrlo često samo zbog "ribljeg" mirisa na stolu nema proizvoda iz mora, može izazvati njegov kronični deficit. Pokazalo se da je to u pravilu čest slučaj kod starijih osoba, bolesnika, rekonvalescenata pa i aktivnih športaša. Bolesnici od AIDS-a su deficitarni u selenu (6) a misli se da je nedostatak selena upleten i kod bolesti srca i krvnih žila.

Doziranje i preporuke:
Mnogi liječnici koji se bave nutricionizmom, preporučuju 200 /ug selena dnevno kroz dulje vrijeme, a za starije osobe (iznad 50 g.) se preporučuje kontinuirano uzimanje. Obzirom na redovni pad obrambenih sposobnosti organizma u rano proljeće (veljača-travanj) mnogi liječnici preporučuju uzimanje od studenog tekuće do travnja iduće godine. Spomenuta količina od 200 /ug dnevno se smatra sigurnom, ali se istovremeno upozorava da već 1000 /ug dnevno može biti opasno kroz dulje vrijeme (selen je toksičan i karcinogen). Najnovijom preporukom od 11. travnja 2000 godine, Institut za medicinu američke Akademije znanosti (Food and Nutrition Board of the National Academy of Science) smanjio je preporučeni unos selena na 55 /ug za odrasle muškarce i žene. Želim vas podsjetiti da su muškarci do sada imali preporuku 70 /ug dnevno. Istovremeno, određen je i maksimalni dnevni unos selena koji iznosi 400 /ug. Do sada se kao najbolji pokazao seleno-kvasac tj preparat selena dobiven obogaćivanjem uzgoja kvasca - selenom. Na Institutu za športsku medicinu dr Colgana u San Diegu, Kalifornija kod pripreme športaša koristi se najmanje 200 /ug selena u obliku seleno-kvasca.

Sporedni učinci i toksičnost:
Kod doza većih od preporučenih, mogu se javiti poremećaji u rastu nokata, osip kože te promjene na živčanom sustavu. Kao što smo rekli, selen je "nož s dvije oštrice" a sigurnosna doza je vrlo malena. U pravilu, treba se držati naputaka. Ne preporučuje se eksperimentiran


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon maj 07, 2007 9:52 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pon apr 17, 2006 8:26 am
Postovi: 35
Lokacija: Zagreb
Evo da nadovezem novosti na ovaj moj stari post o selenu i cinku!!


Selen blokira širenje HIV-a!!!!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6623631.stm

Znanstvenici sa Sveučilišta u Miamiju došli su do otkrića da svakodnevno uzimanje selena kao dodatka prehrani može blokirati širenje virusa HIV-a u krvi zaraženih pacijenata. Do tog su zaključka došli nakon što su zamijetili manjak selena kod pacijenata zaraženih HIV-om, a njihovo devetomjesečno istraživanje objavljeno u stručnom časopisu The Archives of Internal Medicine pokazalo je da uzimanje dodatnih količina tog minerala može poboljšati funkcioniranje imunološkog sustava


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: uto nov 13, 2007 2:04 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pon okt 01, 2007 2:21 pm
Postovi: 37
Interesantano. Interesira me, koliko selena ima u naprimjer tri brazilska oraha? Ili bolje receno, kako to izracunati? jeli istina, da ga ima i u lanenom sjemenu?
Hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: uto nov 13, 2007 2:53 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pon jul 31, 2006 1:38 am
Postovi: 506
Lokacija: -edge of reality-
Ovo su ti vrjednosti za 1000grama :) Nadam se da pomaže...
Legenda:
g -> gram
mg -> miligram
mcg -> mikrogram
kcal -> kilo-kalorija
kj -> kilo jule (đul)

Kod:
Nuts, brazilnuts, dried, unblanched
NDB No: 12078 (Nutrient values and weights are for edible portion)
Scientific Name:  Bertholletia excelsa
Refuse: 49%  (Shells)
Nutrient                   |  Units  |  Value per 1000 grams

Proximates   
Water                      |    g    |    34.80
Energy                     |   kcal  |  6560
Energy                     |    kj   | 27430
Protein                    |    g    |   143.20
Total lipid (fat)          |    g    |   664.30
Ash                        |    g    |    35.10
Carbohydrate, by difference|    g    |   122.70
Fiber, total dietary       |    g    |    75.0
Sugars, total              |    g    |    23.30
Sucrose                    |    g    |    23.30
Starch                     |    g    |     2.50
Minerals                   |   
Calcium, Ca                |    mg   |  1600
Iron, Fe                   |    mg   |    24.30
Magnesium, Mg              |    mg   |  3760
Phosphorus, P              |    mg   |  7250
Potassium, K               |    mg   |  6590
Sodium, Na                 |    mg   |    30
Zinc, Zn                   |    mg   |    40.60
Copper, Cu                 |    mg   |    17.430
Manganese, Mn              |    mg   |    12.230
Selenium, Se               |    mcg  | 19170.0
Vitamins   
Vitamin C, ascorbic acid   |    mg   |     7.0
Thiamin                    |    mg   |     6.170
Riboflavin                 |    mg   |     0.350
Niacin                     |    mg   |     2.950
Pantothenic acid           |    mg   |     1.840
Vitamin B-6                |    mg   |     1.010
Folate, total              |    mcg  |   220
Folate, food               |    mcg  |   220
Folate, DFE                | mcg_DFE |   220
Choline, total             |    mg   |   288.0
Betaine                    |    mg   |     4.0
Vitamin E(alpha-tocopherol)|    mg   |    57.30
Tocopherol, gamma          |    mg   |    78.70
Tocopherol, delta          |    mg   |     7.70

Lipids
Fatty acids, total saturated|   g   |    151.370
14:0                       |    g   |      0.520
16:0                       |    g   |     90.850
17:0                       |    g   |      0.470
18:0                       |    g   |     57.940
20:0                       |    g   |      1.600

Fatty acids
(total monounsaturated)    |    g   |    245.480
16:1 undifferentiated      |    g   |      2.290
17:1                       |    g   |      0.440
18:1 undifferentiated      |    g   |    242.230
20:1                       |    g   |      0.520
Fatty acids
(total polyunsaturated)    |    g   |    205.770
18:2 undifferentiated      |    g   |    205.430
18:3 undifferentiated      |    g   |      0.350
18:3 n-3 c,c,c             |    g   |      0.170
18:3 n-6 c,c,c             |    g   |      0.170

Amino acids 
Tryptophan                 |    g   |      1.410
Threonine                  |    g   |      3.620
Isoleucine                 |    g   |      5.160
Leucine                    |    g   |     11.550
Lysine                     |    g   |      4.920
Methionine                 |    g   |     10.080
Cystine                    |    g   |      3.670
Phenylalanine              |    g   |      6.300
Tyrosine                   |    g   |      4.200
Valine                     |    g   |      7.560
Arginine                   |    g   |     21.480
Histidine                  |    g   |      3.860
Alanine                    |    g   |      5.770
Aspartic acid              |    g   |     13.460
Glutamic acid              |    g   |     31.470
Glycine                    |    g   |      7.180
Proline                    |    g   |      6.570
Serine                     |    g   |      6.830


Ima ga i u lanenom sjemenu (flax seed)
254 mcg / kg

_________________
-A mind without purpose will wander in dark places.-
-A small mind is easily filled with faith.-
-An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.-


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon jan 21, 2008 1:22 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet nov 01, 2007 6:55 pm
Postovi: 190
Lokacija: Rijeka-istok
Pozdrav.

Selena ima u polenovom prahu ili peludi. Bavim se eksperimentalno pčelarstvom ( naslijedio od djeda ). Dakle može se naći u apotekama u obliku kapsula. To nije sintetički nego pravi pelud i apoteke ga prodaju kao pomoćno ljekovito sredstvo. Količina selena u peludi je optimalna. Pored selena tu postoji još puno drugih elemenata koji su potrbeni čovjeku.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.


cron
Powered by phpBB © 2010 phpBB Group
BH (BIH) by Šehić Nijaz