Sada je: pon mar 19, 2018 5:58 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Anatomija čoveka
PostPostano: pet sep 28, 2007 11:52 pm 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: sri maj 24, 2006 8:12 pm
Postovi: 1980
Anatomija coveka

Da za trenutak ostavimo po strani omiljenu tezu iz skolskih udzbenika, da je covek sastavljen od kostiju, misica i fluida – i to je to :wink: - i pokusamo da sagledamo anatomiju coveka iz malo sire perspektive.

Razlicite duhovne prakse ne opisuju unutrasnju anatomiju coveka na identican nacin, mada kod „nizih clanova“ uglavnom postoje poklapanja i usaglasenost. Razlog za ovo moze biti korumpiranost znanja, namerno unosenje dezinformacija, nedovoljna upucenost (uz visak samopouzdanja :? ), razlika izmedju onoga sto eventualno percipira nadculno opazanje i njegovog tumacenja ali istovremeno i koriscenje drugacijih termina da bi se opisale iste stvari. Trnovit i krivudav put kojim se izgubljeno znanje ponovo otkriva. Zato mislim da bi ih bilo dobro sakupiti i uporediti.

Dakle, da vidimo sta kaze zaboravljeno, staro atlantsko znanje o sklopu coveka :wink: :

Antropozofski model
slika „...Potpuno svesno sam težio ne da dam neki „popularni“ prikaz, već takav koji zahteva jak misaoni rad da bi se ušlo u sadržaj. Time sam svojim knjigama utisnuo takav karakter da je i samo njihovo čitanje početak duhovnog školovanja. Jer mirno, razborito misaono naprezanje, koje je neophodno za ovo čitanje, pojačava duševne snage i time ih osposobljava da se približe duhovnom svetu.“ (R. Stajner, „Tajna nauka“)

I kao sto citat obecava, Stajnerov model je prilicno komplikovan i slozen, ne toliko u pogledu navodjenja razlicitih delova naseg bica, vec pre u opisu njihove medjusobne interakcije i mogucnosti usavrsavanja/odn. buduceg razvoja. No, da pokusam da izvucem iz toga neki supstrat i tu i tamo ga dopunim nekim poredjenjem sa drugim sistemima.

Antropozofija coveka vidi kao bice sastavljeno iz vise clanova, ukupno sedam. Ali se do sedam doslo preko 3x3 8) : Telesni clanovi su fizicko telo, etersko telo i astralno telo. Dusevni su dusa osecaja, dusa razuma i dusa svesti. Duhovni su Duh sopstvo (u istocnoj tradicija „Manas“), Zivotni duh (na istoku „Buddhas“) i Duhovni covek (u istocnoj tradiciji „Atma“, na zapadu nazivan i univerzalni duh, Sopstvo, refleksija Bozanskog) – ili u drugim tradicijama tzv. besmrtno trojstvo. Dusa osecaja i astralno telo cine celinu (Duh sopstvo), Dusa razuma se oznacava prosto kao Ja (inidvidualizovana svest), tako da se dobija 7 delova coveka: fizicko telo, etersko telo, astralno telo, Ja, Duh sopstvo, Zivotni duh i Duhovni covek.

Prvi clan naseg bica i jedini dostupan svakodnevnom posmatranju je fizicko telo. Njega imalo zajednicko sa mineralnim svetom, dakle, nezivom prirodom (ili prvim denzitetom). Mada najnizi clan fizicko telo je daleko od nesavrsenog (ili svega onoga sto podrazumevamo pod „niskim“). Naprotiv, pokazuje veliki stepen usavrsenosti i, mada etersko i astralno telo imaju veci kapacitet razvoja, u odnosu na fizicko telo su ga razvili u mnogo manjem stepenu. Covekovom Sopstvu tek predstoji da svoja dva visa clana dovede na taj stepen razvoja. Vecina bolesti, nedostatka energije i drugih problema koji se javljaju u vezi sa fizickim telom nastaje usled neizbalansiranih emotivnih naboja astralnog tela, sugestija koje etersko telo veoma lako propusta, destruktivnih mentalnih procesa visih delova, a ne nesavrsenosti fizickog tela.

Fizicko telo je obmotano sledecim clanom naseg bica, eterskim ili zivotnim telom. Etersko telo ima istu strukturu kao i fizicko telo, sve anatomske delove i sve organe. Ono predstavlja neku vrstu energetske mustre na osnovu koje se formira fizicki oblik. Etersko telo ne samo da je realno vec za takozvano nadculno posmatranje i na mnogo visem stepenu stvarnosti nego fizicko telo. U njemu je sve u stalnom, zivom protoku.

„...Jer etersko telo se isto tako teško može predstaviti kao nešto postojano koliko i munja. Kada naslikamo munju, tada u stvari nismo naslikali munju, jer munja je u pokretu, u strujanju. (...) Pokreti, oblici, shvaćeni u kretanju, od kojih se etersko telo ne sastoji, već nastaje i nestaje (...).“

Stajner je smatrao da nas govor - glasovi koje proizvodimo, a pogotovo pauze izmedju njih – stoji u tesnoj vezi sa pokretima eterskog tela. Iz ovog je nastala euritmija, vidljivi govor, kao pokusaj da se ovi pokreti prenesu na fizicki plan. Euritmija je scenska umetnost, koristi se takodje u terapeutske svrhe i kao obavezan predmet u poznatim Valdorfskim skolama.
slikaslika
slika
Etersko telo je ono koje imamo zajednicko sa biljkama. Sve zivo ima eterični sloj oko sebe. Za razliku od astralnog tela koje se odvaja (zajedno sa visim clanovima) tokom sna ili AP i crpi snage iz duhovnih regiona, etersko telo je nerazdvojivo od fizickog tela sve do smrti, osim u nekim izuzetnim slucajevima, kada se deo ili ceo eterski dvojnik odvaja od fizickog tela.

Po nekim drugim opisima, takodje, etersko telo je telo prane, ono se njome hrani. Takodje, izgleda da je covekovo etersko telo upravo onaj deo u kome se pohranjuju ili bolje utiskuju svi nasi negativni dozivljaji iz proslosti, koja se mogu aktivirati jednostavnim „pritiskanjem dugmica“, telo boli, tako blizu povrsini. Etersko telo se nalazi u veoma tesnoj sa JA (individualizovanom svescu) koje ga stvara i oblikuje i svojim mentalno/emocionalno/duhovnim obrascima utice na njega. Zadatak JA je da u interakciji sa eterskim telom izgradi sledeci clan svog bica, Zivotni duh (Buddhi).
Etersko telo je takodje po svemu sudeci zasluzno za premotavanje filma zivota o kojima izvestavaju ljudi koji su doziveli klinicku smrt.

Opis iz jednog drugog izvora, dosta mi se dopao:

"Eterično telo predstavlja prvi nivo zgušnjavanja strukture ličnosti. Na izvestan način ličnost je ideja ili program, a eterično telo prvi nivo njenog otelotvorenja. Svaka eterična ćelija sadrži hologramsku sliku celog eteričnog tela, a različite funkcije koje obavljaju - informacije koje primaju, pamte ili prenose - ne menjaju njenu suštinu i ne stvaraju diferencirane skupove ćelija. Morfološke razlike u strukturi ćelija sa različitom funkcijom se javljaju tek na nivou fizičkog tela.
Ćelije eteričnog tela emituju program za materijalizaciju odgovarajućih somatskih ćelija, a svaka od njih odabira svog parnjaka unutar moždane mase dodeljujući mu ulogu primopredajnika i korepetitora.
Svaka psihoćelija ima svog somatskog parnjaka koji reaguje na njene inpulse i izvršava ih. Sa druge strane, svaka psihoćelija stvara astralnu ćeliju - svog replikanta van materijalnog tela. Skup ovih ćelija gradi astralno telo, a astralne ćelije imaju svoje parnjake u domenu psihoćelija, a posredno i na somatskom nivou.
Ćelije eteričnog tela vrše emanaciju na osnovu programa ličnosti. Svest somatskih ćelija registruje sadržaj koji potiče sa nivoa jezgra ličnosti, a emisiju nebića registruju receptori astralnih ćelija. Iz oba ova izvora se informacije slivaju ka psihoćelijama gde se upoređuju i obrađuju. Rezultat obrade je povratna informacija koja u sebi nosi nalog za stanje ili realizaciju.
Sadržaji iz oba izvora nisu uvek usaglašeni, pa rezultijuća informacija psihoćelije najčešće u sebi nosi protivurečne naloge, a delimični otpor izvršenju pružaju i astralne ćelije i svest somatskih ćelija. Dolazi do napona koji je vrsta nadražaja i koji je uslov za fizičko kretanje somatske ćelije. Sa druge strane, ovaj napon inicira astralnu emisuju usmerenu ka eteričnim ćelijama,a posredno i ka svesti somatskih ćelija.Kao odgovor na iskazanu nameru, ličnost od astralnog i eteričnog tela dobija povratnu informaciju, a somatske ćelije dobijaju potreban životvorni napon."
(Nastavice se, a vi se ukljucite :wink: )


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon okt 01, 2007 3:59 pm 
Offline
Početnik

Pridružen/a: pet sep 28, 2007 4:09 pm
Postovi: 4
Ne znam da li ste čitali od Stanley Keleman - Emocionalna anatomija

Knjiga "Emocionalna anatomija" predstavlja originalnu potragu za vezama između anatomije i osjećaja. Autor Keleman opisuje individualni oblik kao dinamičku interakciju između osobne emocionalne povijesti i genetskog oblika. Po njemu se zadani oblik mijenja emocionalnom poviješću pojedinca, tragovima koje su načinili ljubav i razočaranja, uvrede, stresovi, izazovi.Autor opisuje i slikovno prikazuje oblikovanje i funkciju različitih organa u tijelu te načine funkcioniranja organizma. U srži njegove misli je shvaćanje da se interakcija između genetski zadanoga i osobne emocionalne povijesti odražava u obliku tijela i njegovog funkcioniranja pri mišljenju, osjećanju i djelovanju. Keleman ističe da pojedinac ne može riješiti svoje probleme dok ne promijeni svoje tijelo. U knjizi je navedeno kako se to može učiniti.

izdavač je Erudita (Zg) iz 2004 god.

"Istražujući emocije i tijelo shvatio sam ono što je Freud tako rječito izrazio: ''anatomija je sudbina.'' Anatomija daje identitet, osobiti prepoznatljivi oblik i način funkcioniranja koji se temelji na tom obliku. Iz tih tjelesnih oblika spoznajemo genetsku, društvenu i osobnu povijest. Oblik odražava narav pojedinačnih izazova i načina na koji oni utječu na ljudski organizam. Anatomija je kinetička morfologija, oblici ljudskih procesa protegnuti kroz vrijeme. Konkretizacija bilo kojega našeg iskustva jest tjelesno ja. Nema iskustva bez utjelovljenja. Utjelovljen sam, dakle jesam.
(Stanley Keleman, Emocionalna anatomija)

evo jedan text od njega na eng.

THE FORMATIVE METHOD:

How We Voluntarily Influence Being Present in the World

Formative Philosophy

Anatomic structure is behavior. Formative philosophy states that there are two ways the body manages its behavioral process. One is inherited, the pulsatory, neural, and muscular patterns we are born with; the other is voluntary effort. Both arise from the cells and are a natural body process. Inherited behavioral patterns are autonomous and automatic. They require no voluntary effort. Voluntary behavior arises from the inherited, nonvolitional and is localized in the cerebral cortex. The cerebral cortex has the ability to voluntarily influence behavior, creating new connections and new patterns. These new behaviors becomes anatomic and supplement inherited behavior. Both of these behaviors, the inherited and the voluntary, are experiences of self-knowing.

The soma grows an adult by organizing a series of shapes over time. There is a sequence in this series of shapes. They begin as unformed, motile shapes; then they become diffuse and porous. Finally, they become more formed and stable, rigid or dense shapes.

This sequence of developmental shapes can be influenced by gradients of voluntary effort. With voluntary effort, the cortex can manage surges of motility, the osmotic diffusion of porosity, rigid firmness, and compacted shapes. The unformed, unstable and the stabilizing continuum of shapes takes place between the body and its cortex and the world.

Adults who learn to influence their behavioral process develop an ability to govern their lives and their transitions. Adults who grow their voluntary function are able to embody new experiences and actions. They develop a variety of ways to be present in the world. Discrete voluntary acts make complexity from simplicity and transform and deepen both our anatomic and our experiential reality. Voluntarily formed behavior organizes anatomic structure—-a living memory that is a center of acting and knowing.

The forming of a personal anatomic structure requires persistent voluntary effort. Voluntary effort extended over time grows anatomic connections that form relationships between the body and its cortex. It is a somatic function that can alter and create an anatomical structure.

Voluntary effort is the driving force in the development of a personal life. It has consequences for influencing emotions, satisfaction, relationships, and personal destiny and awareness.

Anatomic Memories

An anatomic structure is a remembered behavior. Remembered behavior is ready to be used, since it has already gone through the motile stage and the diffuse and porous stage. A remembered behavior may be recognized as anxiety, yielding, stiffening, or hunkering down.

There are four patterns of remembered behavior: Two are inherited, one is unprogrammed and the last is volitionally formed. The first inherited pattern of remembered behavior is the organization of an organism, its architecture and its movements of expansion and contraction. The second inherited pattern of remembered behavior is the patterns of electrical excitatory pulses, which resonate and form bonds with other cells, like birds chirping together. The next pattern is the experiences that accompany the developmental process. Then there are the anatomic behaviors formed by voluntary effort. Voluntary effort influences inherited and developmental behavior.

The Formative Method

The method of formative psychology regenerates our emotional and instinctual vitality. It suggests ways to inhabit our body and to resist shrinking from our excitement and emotional aliveness. Emphasis is on daily life as the practice of being present as an adult somatic self.

Each conception represents a unique combination of tissue types with a particular organizational process. The endomorph, a pear-shaped soma with big lungs and intestines, gathers and incorporates. The square-shaped, muscular mesomorph likes to act and confront. The long-bodied ectomorph has a large sensory area for gathering information and is hyperactive and alert. These body types give an orientation to the organism’s experiences and toward others---to incorporate, to confront, to be alert and motile. How we do the exercises, and the responses we have to them, are related to the type we are. We can do them and respond in an endo or meso or ecto way. We can misjudge our responses or be critical of them.

There is a general organizing process that forms our somatic reality. This organizing process is essential in establishing a relationship to ourself. It has several phases and stages. Four stages, on a continuum, are tissue responses: swollen, porous, rigid, and dense. These stages affect how our soma also has a shape. We can be a mesomorph that is swollen or porous, rigid or dense. Our bodies can be inflated, with the membrane stretched, or the membrane can be porous, rigid, or compact. These states influence our organizing process. It is important to know that our inherited vitality and desires, our arousal and emotional and social response patterns, can be modified or exaggerated, individuated and personalized. We can do the exercises and respond in a swollen, porous, or rigid way. The brain is able to influence its somatic state and compensate.

Pulsation is an essential expression of our emotional life. The exercises influence and extend the motility and pulsation of our tissues which in turn organize cycles of arousal. When pulsation is inhibited or over stimulated, our shape also changes. The organizing pulse, when interrupted or over aroused, disturbs the bodying process. The methodology of formative psychology engages the volitional part of the brain to work with the nonvolitional tides of excitatory pulsation, desire, and feeling.

The exercise method is inaugurated when (1) we recognize the pattern of our present somatic-emotional stance, an ectomorphic, alert state.( 2) we intensify our pattern of somatic presence and give ourselves more definition, a mesomorphic function. We magnify the pattern of action, and the images, memories, and thoughts that accompany it. (3) we disorganize the muscular pattern that has been organized. This is also a mesomorphic function. These three steps bring into relief unknown somatic-emotional structures and their rings of response. Step two organizes rigidity and density, while step three organizes porosity and swollenness. (4) In this step, we contain the swelling of pulsation, excitement or image made available from step three. This is an endomorphic, porous shape. (5) This step is new form, new behavior. It is a reorganization for a new somatic adult reality.

Somatic work organizes a dialogue between body and brain which shifts the pattern of meaning and order. We begin to live our destiny, our somatic emotional-inheritance. We begin to empower ourselves in forming our adult and its relationships. In this way we recognize and experience the body we have, the body we live, and the possibility of the soma we can be.

evo i informativni linkovi :

http://www.starbridge.com.au/files/pdf/occ/1/4.pdf
http://www.boventonen.nl/eng/stress-emotion-voice.pdf


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sub okt 06, 2007 7:34 pm 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: sri maj 24, 2006 8:12 pm
Postovi: 1980
Veoma zanimljiv tekst, listonosa. Kazu da je za promene na fizickom telu potrebna najveca duhovna snaga, da je na njega najteze delovati. Samo nastavi, a ja cu nastaviti sa ostalim delovima nase puzle :wink: :

Astralno telo

Svest koja pri uspavljivanju tone u mračne dubine i pri buđenju se ponovo javlja, koja uvek iznova budi život iz nesvesnog stanja sna, predstavlja treći član čovekovog bića, astralno telo.

Kao što fizičko telo ne može da ostane u životu ako nije prožeto eterskim telom, tako i etersko tone u besvesno stanje, ukoliko nije osvetljeno astralnim telom. Astralno telo je, po antropozofskom modelu, nosilac svesti, ali i nosilac osećanja, nagona, uživanja i patnji, strasti, radosti i bola, kao i egoizma. Ljudska svest je razapeta između velikih suprotnosti: od „zemaljske svesti“, vezane za fizičko telo i čula, sve do „kosmičke svesti“ koja u nama postoji samo kao potencijal.

Astralno telo imamo zajedničko sa životinjama, koje poseduju svest, ali ne i samosvest – individualizovanu svest i mogućnost da pamte sebe, što je svojstvo sledećeg člana – JA. Životinje poseduju neku vrstu grupne duše.

Čovekovo astralno telo je istinsko telo-nosilac duše i istovremeno satkano od iste supstance kao i ona. U njemu počiva takozvana duša osećaja – „kao što mač i korice tako i astralno telo i duša osećaja čine celinu.“ Supstanca astralnog tela je preuzeta iz različitih regiona astralnog sveta: regiona požuda, regiona draži, regiona želja, regiona radosti i bola, regiona duševnog svetla, regiona delatnih duševnih snaga i regiona duševnog života. Reč supstanca ne treba shvatiti u materijalnom smislu.

Mada ima veći potencijal razvoja, slabije je razvijeno od fizičkog i eterskog tela. Ipak, čovek može razviti duševne organe koji će mu omogućiti da postane svesni stanovnik duhovnog sveta. Organi astralnog sveta su tzv. lotosovi cvetovi ili poznate čakre. Kod današnjeg čoveka oni su, prema Stajneru, nepokretni, ali se radom na sebi mogu razviti i staviti u pokret. Kod Atlantiđana su se još uvek pokretali, kod Lemurijske rase u još većoj meri. Opis uglavnom odgovara uobičajenom opisu čakri, jedino, zanimljivo je da Stajner baznu čakru - četvorolisni lotosov cvet – upoređuje sa svastikom, pripisujući joj, pored ostalog, sve što ima veze sa plodnošću (simbol svastike označava žetvu i setvu u zavisnosti od smera – kao što je bitan i smer kretanja čakri). Za razliku od fizičkih organa, koji su pasivni i nepokretni – upućeni na draži i senzacije iz spoljnog sveta, ne funkcionišu samostalno - astralni organi su aktivni (mada kod današnjeg čoveka „uspavani“).
slika slika
(desno: astralno telo kod duhovno visoko razvijenog čoveka)

Tzv. nadčulnom pogledu se astralno telo prikazuje kao jajoliki oblak pun unutrašnjeg kretanja – tzv. aura. Veličina aure je različita kod različitih ljudi i prožeta različitim bojama, jer se naša raspoloženja, emocije i sve ono za šta je astralno telo nosilac pokazuju upravo u ustalasanim bojama.

„Zamislite salu u kojoj govornik drži govor pred publikom. U toj sali vidovnjak ne registruje samo izgovorene reči, ne vidi samo sjajne oči i rečitu gestiku, on vidi još nešto drugo: on vidi kako se sa govornika na druge ljude prenose strasti, vidi osećanja i osete kada zasvetle u govorniku, vidi da li govornik na primer govori iz osvete ili iz entuzijazma. Kod entuzijasta on vidi vatru kako izbija iz astralnog tela, kod velikih masa ljudi mnoštvo zraka, koji u govorniku izazivaju radost ili nezadovoljstvo. Ovakva uzajamna dejstva predstavljaju podjednako stvaran svet, čiji smo deo, kao što je i svet u kome živimo.“

Prema antropozofima, čovek se rađa u astralnom telu otprilike u 14. godini života, dostizanjem pune polne zrelosti; pre toga ovo telo „boravi“ u mnogo višim astralnim regionima.

==================
Otprilike ovako: "„... Kada posmatramo čoveka, upravo posle njegovog ulaska u fizički svet, tj. kao vrlo malo dete, nalazimo mnoštvo pojedinih organa prepoznatljivih u njegovom astralnom telu. Čovek, kao što sam rekao, stvara sebi etersko srce, koje je slika spoljnjeg univerzuma. Do vremena puberteta, sve što živi u tom astralnom telu - kao mnoštvo pojedinih formi i struktura - klizi u fizičke organe, pre svega u one organe koji su smešteni (govorimo okvirno) iznad dijafragme. Veličanstvene strukture, blistavo prisutne u astralnom telu u prvim danim života, klize postepeno u formaciju mozga i prožimaju čulne organe. Tada neke druge strukture klize u disajni organizam, druge opet u srce i kroz srce u arterije. Ne idu direktno u stomak, već se samo kroz arterije najzad šire u trbušne organe. Tako vidimo čitavo astralno telo, koje čovek donosi sa sobom rođenjem u fizičko postojanje - vidimo kako postepeno tone u organe. Klizi u organe (...)

Srce je izuzetak, u izvesnom smislu. Ovde, takođe, astralni deo uranja, ali u srcu se usredsređuju ne samo astralni tokovi već takođe i eterski. Prema tome, srce je neobično važan organ za čoveka. (...)

Astralno telo sve više postaje neodređeno, jer šalje u fizičke organe određene forme koje donosi sobom iz drugog života. Šalje ih dole u fizičke organe, tako da su tu zarobljeni i time je sâmo astralno telo postalo kao manje-više neki oblak magle. Međutim - ovo je zanimljivo - dok se sa ove strane astralno pretvara u oblak magle, nove diferencijacije dolaze u njega sa druge strane, prvo lagano, potom potpuno redovno i sve više od doba puberteta nadalje."
==================

No, Štajner uvodi u priču i tzv. arimanske sile (negativne entitete), koje su na izvestan način usmerile čovekov razvoj u pravcu koji, da tako kažem, izgleda nije bio predviđen ‚velikim, nedokučivim planom’. Te su, dakle, arimanske snage izvršile određeni duhovni uticaj na čoveka preko tzv. Mesečevih bića. Izraz „Mesečeva bića“ se odnosi na određenu fazu u razvoju Zemlje i čoveka; reč je o bićima koja predstavljaju neku vrstu međucarstva izmeđucarstva životinja i carstva čoveka i koja su ostala na tom razvoju. Čovek je u to vreme postao gospodarom svoga saznanja, ali je putem tog uticaja izvor tog vladanja postalo astralno telo i njemu pretpostavljeno JA (individualizovana svest) je dospelo u stalnu zavisnost od njega. Astralno telo je na neki način svedeno na prvi region, čulne nagone i strasti i njegova kosmička mudrost je korpumpirana. U našem astralnom telu i dalje živi užasna čežnja za uspostavljanjem veze sa kosmičkom mudrošću od koje je odsečena. Međutim, ono to ne može postići sopstvenim snagama, već sam preko svesnog delovanja čovekovog JA. Zadatak JA je da u saradnji sa astralnim telom izgradi Životni duh (u istočnoj mudrosti „Buddhi“).
Ovde mi je zanimljiva veza sa Gurđijeljevom tezom o tome da smo „hrana za Mesec“ i eventualna paralela sa organskim portalima (mada se apsolutno – u svakom slučaju ne bez Oma – ne bih usudila da tvrdim da je Štajner govorio o nečem što bi ukazivalo na organske portale).

Tokom sna astralno telo se sa ostalim višim delovima odvaja od fizičkog tela i odlazi u više regione, iz kojih crpi snagu. O snu i smrti sledeći put, sada još jedan tekst iz drugog izvora:
=============

Astralno telo ili telo želja pretvara vibracije koje prima sa fizičkog plana preko čulnih organa u senzacije. Čulni organi hvataju vibracije i prenose ih do mozga. Vibracije odatle idu do eteričkog dvojnika, a zatim u odgovarajuće astralne moždane centre gde se pojavljuju kao senzacije. Centri u astralnom telu, u kojima se vibracije transformišu u senzacije, su posebni organi i nisu u direktnoj vezi sa čulima astralnog tela.

Postoje dve vrste senzacija: mentalna zapažanja i osećanja. Fizičke vibracije koje dolaze do svesti odražavaju se na mentalnom planu kao mentalna zapažanja. Senzacije, čiji kvalitet um zapaža kao prijatan ili neprijatan, nazivamo osećanjima. Prijatne senzacije pretvaraju se u osećanja radosti a neprijatne u osećanja bola. Na ovom stepenu može doći do prve temeljne promene u svesti. Kad imamo osećanje radosti, može se pojaviti želja da se radost ponovo doživi i obratno - da se bol izbegne. To predstavlja želju u njenom najjednostavnijem obliku.........

Da bismo se oslobodili želja, treba budno paziti na sve promene koje se odigravaju u svesti i sprečiti osećaj privlačnosti ili odbojnosti - želju da ponovo doživimo ono što je prijatno, a izbegnemo ono što je neprijatno. Kretanje izaziva vibracije, a one izazivaju prijatne ili neprijatne senzacije. Većina naših vizuelnih ili auditivnih senzacija niti su prijatne niti neprijatne, samo su neutralna zapažanja uma.

Ako ne poznajemo prirodu želja i nismo spremni da ih kontrolišemo, naći ćemo se zarobljeni između privlačnosti i odbojnosti. Želje će nas vezati za niže svetove. Kad prolazimo kroz iskustva prijatnosti ili odbojnosti, ako ne dozvolimo umu da uspostavlja veze, ostaćemo slobodni. Nema ničeg lošeg u prolaženju kroz prijatna iskustva radosti, jer to je prirodni rezultat kontakta između tela i objekata koji pružaju radost. Poteškoća nastaje kada dopustimo da se vežemo za bilo koji objekat vezama privlačnosti ili odbojnosti.........

........Postoji velika razlika između želje i volje. Želja je samo odraz volje na astralnom planu. Volja i želja nose sa sobom snagu izvršenja. Sve što želimo, možemo postići. U trenutku kad poželimo neku stvar, ona se počne približavati, a privlačnost je srazmerna intenzitetu želje. Ako je želja snažna i situacija povoljna, možemo odmah posegnuti za željenom stvari. Ima želja koje možemo ostvariti samo postojanim i dugotrajnim naporom. U tom slučaju privlačnost počinje u momentu kad smo stvar poželeli i samo je pitanje vremena kad će nam se želja ispuniti...........

.........Kako u želji tako i u volji vidimo neodoljivu snagu izvršenja. Želja se stapa sa voljom tek kad je očistimo od ličnog ja. Kad spoljne stvari privlače energiju ličnog ja, tada je u pitanju želja. Kad je želja bezlična i poslata da izvrši Božansku nameru, onda je to čista Duhovna volja...........


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned okt 07, 2007 9:44 am 
Offline
Početnik

Pridružen/a: pet sep 28, 2007 4:09 pm
Postovi: 4
Arja :))

evo da nastavim o tijelu:

Tjelesna psihoterapija :

WILHELM REICH, u svom radu, napušta jezik objašnjenja koji se bavi dijagnozama, analizama, kategorizacijom i klasifikacijom jer taj jezik potiče “iz glave” i obično služi kao odbrana protiv svesnosti o značaju tela. On se hvata u koštac sa energijom tela koristeći jezik istraživanja koji je otelotvoreni jezik, pomaže čoveku da se poveže sa svojim iskustvima i sa iskustvima drugih.

Terapija, uopšte, koristi tri jezička sistema ili dijaloga: jezik reči, jezik tela i, kao teći, dijalog između ta dva jezika. Psihoanalitičari, primarno, koriste jezik reči, rahijanski terapeuti ističu jezik tela. Telesni terapeuti moraju da razumeju dijalog između reči i telesnih ekspresija i usmere osobu da napusti jezik objašnjenja i nauči jezik istraživanja.

Etiologija većine problema klijenata je konstantna represija koja često započinje još u ranim danima, a obuhvata i seksualnu i fizičku i emocionalnu i psihološku represiju. Ona se manifestuje na telu u vidu psihosomatske memorije u višestrukim slojevima. Pošto ljudi nisu glave koje hodaju, već imaju i tela, ne možemo da ignorišemo telesne procese koji su fiziološka osnova mnogih tzv. duševnih poremećaja. Analiza, sama po sebi, teško (da li uopšte?) dopire do tih fizičkih i fizioloških represija na koži, mišićima i, čak dalje, do samih telesnih ćelija. Telesna psihoterapija, koja objedinjuje rad na telu i umu, može da bude vrlo efikasna u poništavanju ovih ustaljenih obuzdavanja i u oslobađanju tela i uma od represivnih efekata. Konačni cilj je osloboditi životnu energiju i usmeriti je u pravcu jasnoće, slobode, ljubavi, poštenja, empatskog poštovanja i radosti.

Jedan od zadataka telesne psihoterapije je da pomogne čoveku da dođe do svojih osećanja i da ih artikuliše, da se od otuđene karakterne strukture pomeri ka proživljenoj komunikaciji i kontaktu. Oslobađanje životne energije kroz telesni rad stvara visok energetski potencijal i kreira pulsaciju koja je preduslov produbljivanja odnosa sa drugim ljudima. Nije cilj da se eksplodira već da se pulsira, nije cilj act-out već act-in. Važno je da čovek nauči da kaže ono što misli i da misli ono što kaže; da oseća ono šta govori i da govori ono što oseća. Ako osoba govori jedno a njeno telo drugo, telesni terapeut postaje prevodilac između jezika reči i jezika tela, otvara dijalog između njih, integriše govor i osećanja, pokret i zvuk, ton glasa i ton mišića. Na taj način pomaže stvaranju kvalitetnije komunikacije između glave i trupa i energija može lako da se kreće u oba pravca - od glave ka trupu, od trupa ka glavi. Tako se uspostavlja vertikalno spajanje, tj. celovitost jedne osobe.

U susretu dve osobe dolazi do horizontalnog spajanja: reč na reč, telo na telo, srce na srce. Taj prenos energije između dve osobe je ukršten. Prvo se uspostavlja vertikalno a zatim horizontalno spajanje. To predstavlja energetski most između dva čoveka, sa dve strane: ja ka tebi, ti ka meni. Kada je taj most dobro uspostavljen govorimo o istinskom slaganju dve osobe. Energija teče slobodno u dva pravca, kreira čistu komunikaciju, efektivnu radnu sposobnost, razmenu humanosti i rast koji donosi zadovoljstvo. Tada možemo govoriti o pravom transferu. Ako taj most nije dobro uspostavljen onda je komunikacija uznemirujuća, blokirana, zavodljiva i manipulativna, previše pasivna ili previše aktivna, u svakom slučaju nekvalitetna. Pravi rad na transferu je onda kada pomognemo sebi i drugima da se pomerimo sa destruktivnih obrazaca interakcije ka kreativnim obrascima.

i Reichov tekst o armoringu

WILHELM REICH - ARMORING

The Ocular Segment

General Description
This is the first segment and is concerned with all contact at a distance (except field reactions 27 ). It includes sight, hearing, and smell. Armoring consists of a contraction and immobilization of the greater part or all of the muscles around the eye, eyelids, forehead, and tear glands, as well as the deep muscles at the base of the occiput-involving even the brain itself. I believe that the brain shows contraction to a greater or lesser extent in all the neuroses and if adequately mobilized enables the rest of the organism to tolerate expansion and movement. Contraction seems to be largely in the vegetative centers. This contraction causes and maintains the muscular contraction. It results from the original inhibition-specific "verbotens" producing specific contractions controlling various muscle groups which prevent the inhibition from expression. This is especially true in schizophrenia. Armoring in the ocular segment is expressed in an immobilized forehead (it appears flat) and eyelids. The flesh at the side of the nose is smooth and waxy. The patient is unable to open his eyes wide. Indeed, he will seem to be peering from the eyeholes of a false face. In schizophrenia the expression is empty, or as if the individual were staring into space. The more emotion brought up in looking, the less able is the individual to see clearly. The schizophrenic may see clearly but does so from the safety of his withdrawn shell. It is as if the neurotic looks but does not see, the schizophrenic sees but does not look, and the voyeur looks unseen.
One sees patients who, from an early age, have been unable to cry. Frequently one finds myopia and other visual disturbances that are not organic. The pupils may be dilated, particularly in schizophrenia, indicating deep anxiety. Anxiety or suspicion may be overtly, apparent (suspicion is seen best by having the patient look out of the corners of his eyes). The eyes may show hate or pleading like a cowed or cornered animal's. The majority of patients have an inhibition against healthy flirting, which leads to a holding across the brows. This is often replaced by a neurotic unconscious flirting, especially in hysterics. The eyes generally hold anxiety and when open are a mirror of the emotional state of the organism.

Signs and Symptoms
Frontal headaches are the most common symptom, and are caused by chronic raising of the eyebrows to express anxiety or surprise. The patient may complain of a band around the head. Occipital headaches are due to a spasm of the occipital muscles produced by a chronic "ducking" attitude caused by a fear of a blow from behind. Fear of being hit on the head results in a flat or expressionless attitude. Haughtiness may be a defense against a frightened or attentive attitude, and the appearance of one engaged in deep reflection often is a defense against anxiety about masturbation. Symptoms of dizziness are caused by insufficient armoring, which allows movement of more energy than can be tolerated.

Therapeutic Principles
Dissolution of the armor is accomplished by having the patient open his eyes wide during inspiration of breath, as in fright; and by mobilizing the forehead and eyelids through forcing an emo-tional expression. Mechanical exercises are of little value. The therapist should have the patient look suspiciously from side to side, roll the eyes while focusing and expressing anger, sadness, etc. Grimacing and direct work on the occipital muscles are help-ful.
It is sometimes necessary to move the forehead manually or open the eyelids to start the process or have the eyes focus on your moving finger. He should encourage the patient to open his eyes wide while breathing out, and to reach out with the eyes by flirting, smiling, longing, and other alive expressions. One can sometimes bring out emotion in the eyes by having the patient repeatedly look at you and away. The movement prevents holding and allows the expression to show itself.
Recently, Dr. Barbara Goldenberg developed a further technique in mobilizing the eyes by, the use of a moving light upon which the eyes focus. This seems to be an important break-through in therapeutic technique. Here she offers the following comments on the use of the light:
I believe the light affords a unique opportunity for getting at the deep armoring in the brain parenchyma, hitherto untouched except indirectly through mobilizing the eyes. One may postulate two factors at work: (1) the direct photic stimulation of the brain substance itself, and (2) the pushing of the patient beyond the visual stimulus threshold so that he is forced to give up holding in the eyes.
During an infant research field trip I had occasion to observe the visual stimulus threshold demonstrated and decided to see if it existed in other age groups as well. I noted that if one has a child or adult patient following a target (such as a pencil) moved randomly ten inches in front of the eyes, there is frequently a strong emotional reaction after about fifteen minutes. The time factor appears critical and a shorter time span may elicit nothing. This does not seem explainable by fatigue alone. Following this maneuver one can often elicit strong affective reactions in patients-reactions which used to take months of painstaking work to uncover. If a two-battery pen light is substituted as the target, in a darkened room, the added factor of direct phobic stimulation on the brain markedly intensifies the patient's reaction.
After fifteen minutes of such phobic stimulation I have sometimes obtained spontaneous abreactions. There is almost always a sharp increase in affective responses and the release of unconscious material. One has the impression that the organism feels more integrated and therefore "safer" in letting go of the holding. The upcoming material is usually that which is closest to the ego and ready to surface not chaotic bursts from deeper layers.
In lightly armored or unarmed patients, use of the light may elicit a partial or complete orgasm reflex. The effects on the eye segment and on contact are quite striking at times. For example, there was a marked difference in scholastic performance in two students (one a college physics major, the other in high school), both of whom went from failing to honor grades in the space of three months. One, an ambulatory schizophrenic, reported "a clearing in my head for the first time in my life," and a new found ability to grasp and assimilate what was taught in class. Two child patients, age 1-1/2 and 6, respectively, who manifested severe eye block by crying without tears developed a flow of tears after one session with the light. A borderline schizophrenic reported clearing of the chronic haze and yellowish cast before his eyes. Two migraine patients were entirely, free of headaches after a few sessions.
There is some evidence the light may be useful in reaching hitherto untreatable patients-for example, those with hooks, or those incorrectly treated by premature loosening Of the pelvic segment while the eyes were still heavily armored. Two of my patients showed mild symptoms referable to the pelvic segment following use of the light (pruritus ani and bleeding hemorrhoids), while the eye segment was opening up. One 63-year-old passive feminine developed streamings and hard erections after twelve years of impotence but it is still too early to assess if adequate functioning is present.
Both eye functioning and eye motility have received some attention in psychiatric circles. For example, Goldfarb of Ittleson found that schizophrenic children show a preferential neglect of distance receptors (eyes and ears) which may be reversible in part by treatment. He also noted their inability to have dissociated head-eye movements (i.e. if they follow a target with the eyes, the head also moves involuntarily). In my experience, some adult schizophrenics show this too. Goldfarb also observed that OKN (optokinetic nystagmus) is absent in schizo-phrenic children. Getman of Luverne, Minnesota, pointed out the absence of eye motility in non-readers or slow readers and advocated exercises to mobilize the eyes. Doman and Delacato of Pennsylvania stressed the importance of creeping in infants and the concomitant side-to-side head movements in developing good eye motility and thus good reading ability. The experiments in expanding consciousness and "op" art may also be related to eye segment armoring phenomena. It is possible that LSD may dissolve the deep armoring in the brain precipitously and with chemical insult to the tissue. This man be followed by a more severe re-armoring when the drug has worn off. A patient of mine who took one dose of peyote against my advice showed evidence of this. Oster produced LSD-like effects by having a subject look through a square pane of glass ruled with concentric circles. Some experimenters use flashing lights, and the alpha brain wave synchronizer of the hypnotists is fairly well known.
"A word of caution regarding use of the light. There is no substitute for empathic contact with the patient. If the light is used as a mechanical "gimmick" instead of in a contactful way, it will accomplish nothing or may do harm. Overuse is dangerous though most patients eventually build up a threshold of tolerance and man, require longer time exposure (20-25 minutes) Some patients learn to defend very successfully against the light or may even flee therapy. Most of them respond very positively and will comment on the difference it makes. A feeling of integration and well-being is commonly reported. However, sometimes a patient cannot tolerate the light organismically and this must be respected and not necessarily dismissed as resistance. Often one combines the light with other maneuvers, such as having the patient scream, hit or cry out words. The patient should be kept in contact and not allowed to drift off hypnotically. If used contactfully, the light is an extremely useful catalyst and means of reaching the deep cerebral armoring. Without contact it degenerates into a "gimmick." It can shorten and catalyze treatment but does not eliminate the need for the usual careful character analysis and segmental removal of armor from the head down. Sound is also important but we have not yet developed any special means of applying it. Of course we use it routinely in the tone of our voice which is frequently very effective in producing responses from the patient.
Throughout therapy, one never ceases to be aware of the eyes, but watches them constantly. They may have a different expression from the oral segment. For example, when the face is looked at as a whole the total expression may be one of anger; but when the eyes are looked at alone they may only appear sad, and the anger is found in the mouth.
One cannot overemphasize the importance of mobilizing the eyes and should never proceed further until the eyes can tolerate further release of energy. They are actually an extension of the brain and our only means of mobilizing the brain. I have seen too many cases in consultation where the eyes were neglected and armoring removed from the remainder of the body. The patient gives a picture of panic, expressed in the eyes, a masklike face and acute distress. This is not an easy situation to overcome.The Oral Segment

General Description
The second segment includes the muscles controlling the chin and throat, the annular muscle at the mouth, and the muscles of the occiput. Together, they make a functional unit, so that dissolution of one part of the armor affects all the rest. For example, dissolution of the armoring of the masseters will lead to clonisms of the lips and jaw and the release of emotions natural to the area--crying and a wish to suck. The whole oral segment may in some cases be mobilized by eliciting the gag reflex. This is done by having the patient put his finger down his throat without stopping breathing. Full expression of the oral segment depends on the free mobility of the ocular or first segment and, sometimes, on loosening of lower segments. For example, crying may not be complete until the two subsequent segments are free. The jaw may be tight with clenched teeth or unnaturally loose; the lips may be thin and determined or thick and sensuous.

Signs and Symptoms
One may observe a silly grin, a sarcastic smile, or a contemptuous sneer. A timidly. friendly smile may be present or the mouth may be sad or even hard and cruel. The chin may sag, or be flat, pale, and lifeless. it may be pushed forward, giving a pugnacious appearance and causing a tightening of the floor of the mouth which holds back crying. A tight jaw leads to a monotonous, restrained voice. A tight throat leads to a whining, high, weak voice and harsh breathing. The mouth may be dry (from anxiety) or there may be excessive salivation (from un-satisfied oral needs).
The patient may speak little or talk constantly under pressure, or even stutter. The facial expressions as a whole should be observed carefully; the depressed face, the artificially beaming one, the one with stiff and sagging cheeks heavily with tears, or the one with masklike stiffness from suppressed crying. A wooden expression may be the result of an early attempt to avoid "making faces." Children are taught not to make faces, or "they will freeze that way." Also, the "face at the window," seen or imagined in early childhood, may be found frozen in a patient's expression. Children learn very early that faces must be rigidly controlled.
The oral segment generally holds back angrily biting, crying, yelling, sucking, and grimacing. During expiration some patients one will notice a progressive closing of the throat. This is the same mechanism that is active during the initial stage of swallowing. They must swallow back each impulse. Severe holding in the jaw may cause temporal headaches.

Therapeutic Principles
The therapist should stop the patient's talking, if excessive, and keep him from making extraneous or aggressive movements. have him accentuate the expression he is showing. If this accomplishes nothing, stop it. Exciting the patient causes a push of energy and eliminates voluntary defenses, allowing involuntary expressions to come out. Encourage these expressions. Direct work on the masseters and chin may be indicated, or having the patient make sounds that tend to mobilize the lips and throat may help. If crying is being held back the patient will try in vain to talk with a loud and resonant voice. Suppression of crying is frequently associated with nausea due to tension in the muscles of the floor of the mouth. Working on the submental muscles or on gagging may bring out the crying. Sometimes having the patient imitate crying causes release. The need to bite is almost always present and the patient may be allowed to bite a suitable object such as a towel. Sometimes in depression the expression remains depressed even after armor is dissolved. This is from habit and can be overcome by having the patient smile.
In stutterers the jaw, lips, tongue, and soft palate may each have to be dealt with separately, making the sounds puh for the lips, wah for the lips and jaw, lah for the tongue, and kuh for the soft palate.


The Cervical Segment

General Description
The third segment comprises the deep muscles of the neck, the platysma, and the sternocleido mastoids. It also includes the tongue, which is inserted mainly on the cervical bone system. The emotional function of armoring in the neck is to hold back anger or crying. The result is a stiff neck, a stubbornness, "I won't cry." Anger or crying is literally swallowed without the patient's even being aware of it. A fear of being choked leads to a lump in the throat and covers a desire to choke someone else. It is seen frequently in hysterics in connection with a fantasy of the father's penis in the throat, and of being choked by it. Their desire to choke leads to guilt and to a fear of being choked, a displacement of energy from lower segments upward (from hands and arms to throat). Some patients have a very sensitive larynx from a fear of having their throat cut.

Signs and symptoms
Frequent swallowing, voice changes, harsh breathing, cough-ing, the sensation of a lump in the throat, and choking sensations (fellatio fantasies) are the major indications of armor in this segment.

Therapeutic Principles
Elicit the gag reflex and reduce spasms of the sterno mastoids and deep muscles of the neck. Also elicit screaming and yelling. Remember the neck is very vulnerable, and one must proceed with great caution as there are many important nerves, vessels, and the larynx-all of which can be easily injured. I had one patient who suffered a severe bradycardia from pressure on the vagus due to armoring.

The Thoracic Segment

General Description
Although the chest segment can be divided into upper and lower parts, it can best be considered as a whole. It consists of the intercostal muscles, pectorals, deltoids, muscles of the scapula, spinal muscles, the chest cage and its contents, and the hands and arms. It is the most important segment because it contains the most vital structures, the heart and the lungs. It is the first segment to be blocked, by holding in inspiration to reduce anxiety. Thus expiration is never complete. Blocking places pressure on the solar plexus and reduces sympathetic excitation. In schizo-phrenia, the eyes have been damaged as well as the chest in the first ten days of life.
A chronic attitude of inspiration is the most important means of suppressing any emotion. In the majority of cases, this armor-ing should be reduced first in order to build up energy in breath-ing, and to put more inner pressure on blocks.
If the chest moves freely one has increased functioning even though further progress is impossible. in depressives the chest must be mobilized quickly to I build up energy and reverse the dying process. In patients w with a high charge, however, mobilization of the chest may be dangerous so that an outlet for energy must be provided first (such as the lower limbs).
Asthma is a special condition occurring in chest armoring in which there is a parasympathetic over-excitation to overcome sympathetic contraction. The patient assumes a calm and brave facade to cover up his deep anxiety. In other words, he refuses to be anxious. Deep rage is behind this facade, a rage caused by an inability to show anxiety; behind the rage is a deeper layer of anxiety. Thus, we have a calm facade, superficial anxiety, rage, deep anxiety. To overcome the condition one must make the patient anxious or make him imitate anxiety; in a sense, one must cause him to back away from the block. If the attack is slight, it can be relieved by having the patient vocalize- ahhhhhhhhhhhh. (According to Reich every asthmatic has a fantasized penis in his throat.)
In coronary or other heart conditions one must proceed with great caution or heart failure may occur. In coronary cases, the chest is very rigid and great caution is necessary in mobilization. If pain or pallor occurs one must stop, and one should always have cardiac stimulants handy. Once the chest is mobilized, however, a great strain is removed from the heart.
In the average patient the chest is usually rigid and does not move in respiration. It is held high in the inspiratory position and eventually gives rise to emphysema. If the chest does move, it may be high or low, rigid or soft, but with small excursion. In schizophrenia the chest is soft but movement barely perceptible.
The shoulders are held either back or forward but do not respond to breathing, and the head, instead of falling gently back-ward in expiration, usually comes forward or is jerked back forcibly. The spinal muscles may be acutely contracted. These are important regions of holding back and may prevent the chest from moving. They contain spite, a frozen anger. The inter-coastals are sensitive and painful and the patient may be very ticklish.
The emotions held in the chest arc heartbreak, bitter sobbing, rage (stronger than that found in the oral segment), reaching, and longing. These are deep emotions which when expressed afford much relief. ("A weight has been lifted from my chest.") The hands may be cold, clammy, and weak from withdrawal of energy. Armoring does not interfere much with manual dexterity, but withdrawal of energy does. The latter is an indication of more emotionally charged material and of more explosive emotions.
Laughing seems to come from the chest and is the least understood of the emotional expressions. Animals do not laugh. Primarily laughter is probably an expression of joy, but it seems to be a response to any excitation above the tolerance level. Laughing and crying may be interchangeable for any other emotion or for each other in addition to their basic functions. Natural crying is a result of need; as a secondary reaction it is a socially more acceptable vehicle for emotions such as rage.

Signs and Symptoms
An armored chest basically expresses restraint and self-control and will give a feeling of being unmoved or unaffected by events. Where there is no armor, the expressive motions of chest and arms give a free buoyant feeling. Typical armor is a chronic expiatory expansion, as if one had taken a very deep breath and not let it out, and it can be accompanied by high blood pressure, palpitation, and anxiety. Continued for a long time, a disposition to tuberculosis or pneumonia may develop, or the heart may become enlarged.
For the patient with an armored chest, rage is cold, crying is unmanly and longing is too soft. Reaching out or embracing are not felt vegetatively.
The hands lose their orgonotic charge and are cold, clammy, and painful (leading to Raynaud's disease). Behind the clamminess of the hands, there may be an impulse to choke which is armored off in the shoulder blades and hands.
Women who are armored in this segment have insensitive breasts and are disgusted at nursing. A knot may be felt in the chest from a spasm of the esophagus, behind which is a holding back of angry yelling. The related anxiety can be elicited by pushing on the chest and have the patient yell. The chest holding is mainly "I won't," and the ability to give and surrender depends on mobility of this segment. Early memories of disappointment and mistreatment may come out with release of the emotions of the chest, which is usually blocked very early. Memories seem bound in plasmatic immobility and are reactivated when excitation occurs.

Therapeutic Principles
Increase breathing with instructions to follow through in expiration, exert pressure on the chest during expiration or press gently on the epigastrium, and work directly on the intercostal muscles, deltoids, and spinal muscles. Elicit hitting, choking, tearing, scratching, yelling, rage, and sobbing, and finally, reaching with longing. Opening and closing the hands softly may bring out otherwise unnoticed anxiety. I saw one case of severe chronic headache produced through holding back impulses in the hands and arms. Where there is doubt between two emotions, use the more aggressive expression. For example, if a patient wants to cry he will do so after rage; but if he wants to get angry crying will inhibit his expression. The patient may continue one emotion to avoid another. When he appears to be enjoy it, it is time to stop it.

The Diaphragmatic Segment

General Description
The diaphragm separates the body into upper and lower parts and may be compared to a height of land. Above the diaphragm, expression is upward to the eyes, mouth, and arms. Below, the expression is through the pelvis. The stomach contents may be expelled in either direction.
The fifth segment includes the diaphragm and organs under it and does not depend on the mobility of the chest for functioning. The diaphragm may remain immobile even though the chest moves, and Nice versa. It comprises a contraction ring over the epigastrium, and lower end of the sternum, and goes along the inner ribs to the tenth, eleventh, and twelfth thoracic vertebrae. It contains the diaphragm, stomach, solar plexus, pancreas, liver, gall bladder, duodenum, kidneys, and two muscle bundles along the lower thoracic vertebrae. Armoring is expressed by lordosis of the spine (hollow under the patient's back). Breathing out is with effort and the abdomen balloons. The first four segments must be free before it can be loosened. For this, repeatedly eliciting the gag reflex without interrupting expiration is effective. When this is free, wave like movements occur in the upper part of the body with a feeling of giving; that is, the torso tends to fold up with each expiration. This segment holds severe murderous rage.

Signs and Symptoms
Symptoms are nervous stomach disorders, more or less constant nausea with an inability to vomit, peptic ulcer, gall bladder disease, liver conditions, and diabetes. The major abdominal organs are at the diaphragm, and blocking causes many psycho-somatic diseases.

Therapeutic Principles
Relieve the block by gagging and respiration. When the segment is opening, vomiting occurs.

The Abdominal Segment

This is the sixth armor ring. It includes the large abdominal muscles, the rectus, transversis abdominus, and muscles of the back (latissimus dorsi and sacro spinalis). The muscles at the flanks are especially important because in them one first finds tension from stasis in an unarmored person. Armored flanks produce ticklishness and hold spite. Stasis can be relieved by freeing tension in these muscles. Fear of attack is found in tension in the lumbar muscles, and is similar to tension in the neck from a desire to duck. Therapy is simple if the higher segments are open. Masses in the abdomen may appear and disappear during treatment of this segment.

The Pelvic Segment


General Description
The seventh and last segment contains all the muscles of the pelvis and lower limbs. The pelvis is usually pulled back. The muscles above the symphysis are tense and painful and so are the superficial and deep adductors of the thighs. The anal sphincter is contracted and pulled up, as is the whole pelvic floor. The gluteal muscles are contracted and sensitive. The pelvis usually is rigid, immobile, and sexual. Sensations and excitations are absent.

Signs and Symptoms
Symptoms from pelvis armoring are constipation, lumbago, growth in the rectum, ovarian cysts, polyps of the uterus, benign and malignant tumors, vaginal conditions, irritability of the bladder, irritation of the urethra, and vaginal and penis anesthesia. In the male, low energy), in the pelvis (anorgonia) leads to erective impotence or premature ejaculation, and in the female to anesthesia or vaginismus. The feet and legs may be cold and swollen, with numbness, tingling sensations, and varicosities.
This segment contains anxiety and rage. The latter is of two types: anal or crushing, and phallic or piercing. (Examples: anal-kicking; phallic-striking with the pelvis.) Pleasure in the pelvis area is impossible until the anger is released. Also present man- be contempt of the sex act and of all the pelvis structures.

Therapeutic Principles
The various spasms must be freed by mobilizing the pelvis and eliciting anxiety: and rage. This man be followed by having the patient repeatedly contract and relax the pelvic floor. "When this is accomplished the pelvis moves forward spontaneously at the end of each complete expiration, giving the orgasm reflex. It is then capable of reaching out and taking over during the orgasm with the complete surrender of the organism as a whole. This capacity gradually, develops into reality during the year or two following therapy. The patient's health must be structuralized.

The Layering of the Armor

There are three basic layers in every armored individual:

1. The superficial veneer or social facade.

2. The secondary or great middle layer where the sum of all the repressions has built up, resulting in destructive forces such as rage, spite, hate, contempt, etc. There are usually many subsidiary layers here.

3. The healthy core, the rational Self-regulating protoplasmic movement and excitation, which expresses itself when all blocking has been removed. Here lies the simple, decent individual below all irrational training and environmental influences.

Presumably the infant is born with a healthy emotional structure and without chronic armor. It has a basic energy charge and a natural aggressiveness depending on its freedom of growth in the uterus. The more spastic its developmental environment, the more its aggression is restricted. The higher the energy charge, the more the erect of the spastic environment is counteracted. Right after birth occurs, however, the organism is subjected to repeated restrictions of its natural and even secondary functioning. Each prohibition or inhibition becomes part of the character, through contraction due to anxiety (fear of punishment or rejection). Contraction causes an increase in inner ten-sion and the outward push of all repressed material under more pressure increases. This ever-increasing pressure produces harshness which expresses itself as hate. Hate must again be repressed, so only modified expressions such as contempt or disgust are allowed to come out.
Each emotion or urge is originally repressed by prohibition (fear) from the environment, which eventually is incorporated in the organism as the superego. The energy behind the repressed feeling is utilized in the repressing by maintaining contraction of the muscles. The feeling is, as it were, split in two; part of the energy is used to hold back the other part, and thus immobility is established.
If the repressing force is not equal to the push outward, then an alteration of the drive to a more acceptable, but less fulfilling, one is attempted. This is called reaction formation. Since the original feeling remains unexpressed and is still there, a constant pressure must be maintained to keep up the altered out-ward expression of the drive. The original drive itself absorbs energy, (libido) and becomes stronger, so that the reaction forma-tion gradually must spread to substitute for more feeling.
To relieve the situation this equilibrium must be disturbed, either by reducing the holding of energy (breaking the muscle spasm) or by increasing the inner push (breathing) or both.
The second or great middle layer is usually very complex; many sublayers pile one on another until a social adjustment has been reached which is presented as the social facade or personality. The personality is, then, the end result of all the social and educational restrictions placed upon the original healthy core. This may be a comparatively stable or unstable facade, depending on the effectiveness of the defenses in the middle layer and the degree of satisfaction the organism can still attain.
The social facade contains one (sometimes more) basic char-acter trait as its means of meeting the environment. This trait carries throughout therapy and causes the patient to react con-sistently in the same way to each problem he meets. It becomes the main character defense. Reich calls this trait the red thread and it must be recognized to understand and evaluate the individual. The basic character trait is never dissolved but remains always an integral part of the personality, although it my may be modified. It may be socially acceptable -- kindness, modesty, reserve, shyness, correctness, righteousness; or socially unacceptable dishonesty, cunning, or cheating.

Therapeutic Principles
The three layers are dealt with in each segment as it is mobilized and its armor dissolved until the final core of unitary vegetative functioning is reached. The most important thing is to mobilize and allow expression of hate. Each segment of the armor may contain a great number of subsidiary layers within the secondary layer. When a subsidiary layer yields, it is called a breakthrough. This may or may not be a dramatic event, but it is felt as a temporary relief. Sometimes a layer involving one segment cannot be removed or even discovered until other segments are freed. For example, some crying may come out with loosening of the first two segments, but deep sobbing comes only after freeing of the first four segments. In unlayering, one works from the outside in and from the head down to the pelvis. Even this cannot be held to rigidly. One must watch the needs of the organism.
The depth of the layer on which one is working is recognized by the extent to which the organism is involved in the response (emotion) and the ability of the patient to function. If the first four segments are free one is always working at a deep layer. Every warded-off impulse also serves the function of warding off a more deeply repressed impulse. Blocking of the outward flow of energy by contraction from the surface (armoring) leads to frustration. This results in a forceful push of energy from within because of increased pressure and autonomic excitation, thus producing rage. Rage is a forceful push of energy occurring when the natural soft flow is blocked. If energy instead of pushing out is withdrawn, weakness of the part results. An organism may, after a long time, cease building up energy when outlet is blocked and then it rapidly becomes weakened. This occurs particularly in severe depressions and is known as shrinking.
Where anxiety is felt, it means that there is an inefficient con-traction (armoring) against the outward push of energy and it signifies an unstable equilibrium. This state is deliberately produced during therapy in breaking down armoring. A patient gets well by standing or facing his anxiety. Anxiety occurs only where there is movement; that is, during the process of expansion or contraction. When contraction is complete and effective, anxiety ceases. An affect block represents a successful armoring or contraction.

Adiposity

Excessive fat can be looked upon as a form of armoring. The fat soaks up energy (1 gm. fat equals 9 calories as compared to 1 gm. protein equals 4 calories) and also acts as a protection against stimuli. It interferes greatly with therapy. Behind it is a great deal of anxiety.

Guilt

Guilt is frequently a serious problem to overcome and has not been easy to understand from a bioenergetic viewpoint. We know of course that behind it is rage. Konia, in a personal discussion, has offered a possible explanation in that the energy carrying out the impulse remains stuck in the muscles short of completion. Excitation of this energy revives the feeling of guilt. For example, suppose a child is caught masturbating and commanded to stop immediately because it is felt he is doing some-thing bad. The energy behind this pleasurable experience is frozen in the muscles participating. Anything reviving a repetition of the act will reawaken the "verboten" and the guilt. Pressure is built up producing rage at the frustration. To overcome the guilt the muscles involved must be mobilized, expressing the rage, and the situation discussed, allowing a new guilt-free evaluation of the act.

Anorgonia

Anorgonia appears to be a condition alternate to that of armoring, and is a reaction by the organism to very emotionally charged situations. Perhaps it would be better to say that armoring produces an immobilization by muscular contraction, while in anorgonia it occurs through immobilization of the plasma system.
Whether energy is actually withdrawn from the area, or merely lacks excitation, or receives too strong an excitation from the vegetative system is not clear. I believe that, in most cases at least, the last is the case and that it may result in paralysis of the vegetative system as well as of the tissue plasma generally.
When very vigorous excitations which travel fully to the genital (natural pleasure impulses) meet and conflict with disruptions of the orgasm reflex that are equally strong, anorgonia follows. The organism responds to the conflict with a block in plasma motility to control the strong, unfamiliar plasma excitation. The block is shown in weakness, falling anxiety, failing equilibrium, or collapsing. It is as if the expansion were to start and be unable to follow its natural course-as if the impulse itself were suddenly extinguished, and with that came loss of contact with the affected part.
Anorgonia may be a chronic condition from a gradual plas-matic shrinking. That is what occurs in cancer there is resignation, and also in depression; the result is a gradual lowering of the organismic energy level. It may also be an acute condition; an example is the falling anxiety which is a frequent complaint of orgasm anxiety.
In any case, an anorgonia condition in an adult can be traced to a childhood need to repress pleasure, that is, to stop expan-sion. Possibly the infantile prerequisites for the condition were met when a strong desire for physical contact was left ungratified. In most cases, anorgonia is not severe and can be overcome with-out too much difficulty. At other times, especially in cancer, it may be an extremely grave symptom.
Although in many cases of anorgonia there is undoubtedly a withdrawal of energy from the part affected, the basic mechanism seems to be that too strong an excitation produces paralysis of the plasma system.
Much still needs to be learned about anorgonia, but I have the impression that it is primarily a muscular problem. People suffering from this condition have struck me as consisting largely of internal organs and skin. That is, the muscles seem to be passive or unable to anticipate an emotional of energy to the genital. Whether the organism cannot stand the flow of energy in the muscles themselves or whether this passivity allows too great a flow to the skin is not clear. In any case, the result is a severe vegetative contraction with resulting weakness, coldness, and collapse. In principle at least, the condition seems to be an inability to tolerate aggression; since where the organism can tolerate aggression but cannot express it, armoring occurs.
One severe case of anorgonia occurred after intense feelings of hate followed by genital excitation. The area affected extended from the legs to the chest. The patient responded quickly when I had her dance to a record she was fond of. My rationale was that it would(I be beneficial to encourage excited energy to flow into the muscular system. Almost any activity that was safe, easily available and usually enjoyed by the individual concerned would likely have had the same effect.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


Powered by phpBB © 2010 phpBB Group
BH (BIH) by Šehić Nijaz