Sada je: pet maj 02, 2025 10:57 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Šta je Matrix?
PostPostano: čet okt 19, 2006 6:13 pm 
Početnik

Svi pratimo svoje putove u istrazivanju ovog naseg Matrixa kojeg zovemo realnost. Htio bi da mi u jednom postu opisete svoje vidjenje Matrixa. Dakle, kako je zavjera pocela, tko stoji iza nje i sto je najvaznije, kamo ce nas odvest?

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet okt 19, 2006 6:15 pm 
Član foruma

uh, to je kao da sazmemo citav forum u jedan post.

i Vječnost u jednome Satu...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 20, 2006 1:40 am 
Administrator

Osim drugih značenja riječi Matrix ( matrica )... u matematici, prirodi, filmu...

Matrix - kontrolni sistem... to bi bio malo precizniji izraz.

Riječ "matrix" koristi se kao kolektivni izraz sadašnjeg realiteta na planeti Zemlji.

Dakle - realitet u kojem živimo.

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 20, 2006 1:17 pm 
Član foruma

Citat:
Riječ "matrix" koristi se kao kolektivni izraz sadašnjeg realiteta na planeti Zemlji.

Dakle - realitet u kojem živimo.

Da, ali svi smo mi realitet za sebe. A ono sto nazivamo Matrixom je skup zajednickog sadrzaja nasih realiteta.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 20, 2006 2:21 pm 
Administrator

Esperio Max je napisao/la:
A ono sto nazivamo Matrixom je skup zajednickog sadrzaja nasih realiteta.

Mislim da je ovo lijepa, kratka i prilično tačna definicija. Sada samo treba zamisliti mogućnost da su naši pojedinačni realiteti posljedica određenih „mentalnih programa“. Ti programi bi onda određivali ne samo pojedinačne realitete, nego i onaj „skup zajedničkog sadržaja“, koji se nazva i „koncenzus realitetom“.

Pozdrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 20, 2006 9:39 pm 
Administrator

Citat:

Da. Presjek svih mogućih realiteta svih entiteta na Zemlji.

Ali, možda je i unija??? Ukupni zbroj svih realiteta??? Presjek su samo zajedničke točke, odnosno ono što svi isto ( slično ) percipiraju. Sve ostalo su "nijanse", te i one pridonose ukupnoj svijesti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet okt 20, 2006 10:56 pm 
Član foruma

Citat:
Ali, možda je i unija??? Ukupni zbroj svih realiteta???

Mislim da sigurno ne moze biti unija. Jer da jeste onda bi gospodari ovoga Matrixa imali potpunu kontrolu nad nama. I mi bi prakticno bili bespomocni.

Ali posto smo mi delimicno povezani i sa visim silama, koje se nalaze izvan ovoga Matrixa, potpuna kontrola je nemoguca. Sto mozemo i da primetimo u svakodnevnom zivotu.

Cak i ako se nalazimo u vremenskoj petlji, ti delovi nasih realiteta koji se nalaze izvan ovoga Matrixa uticu na nepotpunu predvidljivost nasih postupaka.
A to je upravo ono oko cega se cela ova igra i odvija.

Nas cilj je oslobadjanje od zakona akcije i reakcije ovoga Matrixa. Njihov cilj je stavljanje svih entiteta pod okrilje tog zakona.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 21, 2006 12:21 am 
Član foruma

Zagor - duh sa sjekirom je napisao/la:
Dakle spoznat Matrix mozes samo citajci knjige (i to citavo brdo knjiga), a spoznavati svoj um mozes u nedogled i neces se time maknut sa mjesta.

Mislim da ovo i nije bas tako. Mislim da najbolje mozes "spoznati" matrix posmatranjem i razmisljanjem o svemu oko tebe, sto ukljucuje citanje brda knjiga ali ono sto je po meni znacajnije jeste da uocimo shablone matriksa.
Cini mi se da ti sam pojam "matriks" mozda shvatas previse usko. Mislim da nije zavera ta koja cini matrix, nije zavera to sto se moze nazvati matriksom. Tu "zaveru" , u koju ne sumnjam, bih smatrao samo jednim "programom", koji predstavlja samo jedan delic celokupnog sistema koji bi se mogao nazvati "matrix".

Dakle, sve je matrica, od navika koje svi imamo u svakodnevnom zivotu, nacina gestikulacije koji upotrebljavamo u konverzaciji, nasih reakcija na druge ljude, nacina na koji gasimo cigaretu, emotivnih ispada kontrolisanih ili ne kontrolisanih, nacina razmisljanja, svega onog sto cini "licnost" nekog coveka, njegovu "licnu" percepciju pa do neceg opsteg, masovnijeg kao sto je "zavera", i svega onoga gde se preplicu mnogobrojne "licne" percepcije. Po mom misljenju sve su to "programi" koji su svi izmedju sebe povezani matriksom, a narocito su znacajni oni koji cine neciju "licnost", odnosno mehanizam po kome neko funkcionise i koji uslovljava neciju percepciju "realnosti", i u tom smislu "samoposmatranje" je mozda od najveceg znacaja za shvatanje matrice.

Preporucio bih jos jednom razmisljanje o "denzitetima". :)

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 21, 2006 7:19 am 
Moderator

Citat:

Da, ali svi smo mi realitet za sebe. A ono sto nazivamo Matrixom je skup zajednickog sadrzaja nasih realiteta.

Esperio Max je napisao:

Mislim da je ovo lijepa, kratka i prilično tačna definicija. Sada samo treba zamisliti mogućnost da su naši pojedinačni realiteti posljedica određenih „mentalnih programa“. Ti programi bi onda određivali ne samo pojedinačne realitete, nego i onaj „skup zajedničkog sadržaja“, koji se nazva i „koncenzus realitetom“.

Ukupni zbir realiteta bi cinio ukupnu/totalnu/kolektivnu ... kako hocete... svest.
Pod matriksom po pravilu podrazumevamo ovu nasu izmanipulisanu stvarnost. Tako je po meni EM-ova definicija veoma odgovarajuca. Najmanji zajednicki imenitelj nasih pojedinacnih realiteta koji su opet posledica mentalnih programa/scenarija?

Ili drugacije: koncenzus oko nekoliko tacaka koji dozivljavamo kao objektivnu stvarnost. Po pravilu ga opisujemo preko fizickih, bioloskih, hemijskih itd zakona. Geografija, istorija, antropologija... nase nauke koje tumace „stvarnost“ koju smo isprogramirani da percipiramo. Fizika, kvantna fizika, je verovatno prva probila blok. Kako li im je samo to promaklo? Verovatno su istrazivanja bila potrebna za neku novu vrstu oruzja (aktivnost za one inteligentne – vodjenje ratova :mrgreen: ). Pored toga, stvar prosto Funkcionise na nivou matematike i u potpunoj je suprotnosti sa nasim svakodnevnim poimanjem stvarnosti. Ko ce da lupa glavom o zid ](*,)

Ali sada mi je nesto palo na pamet. Da li ste primetili koliki broj ljudi se zali na to da je komunikacija postala otezana, da je nerazumevanje veliko, da svako zivi u nekom svom svetu, da je postalo veoma tesko postici koncenzus oko osnovnog znacenja reci, osnovnih pojmova, vrednosti, da su se drustvene norme urusile, da nam se svet raspada... Hm, nekada su i drustvene norme, drustveni zakoni, verovanja, religije... bili deo koncenzusa. Deluju i dalje na nivou nasih individualnih programa/scenarija, ali gube sve vise opste znacenje. Sve ove pojave dozivljavamo kao veoma negativne, a mozda ... je to posledica izvesnog odronjavanja matriksa. A mi nismo navikli da medjusobno komuniciramo i zajedno zivimo van njega pa nam sve to deluje kao porast haosa.
Hm, moram ovo da domislim. :-k

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 21, 2006 9:14 am 
Član foruma

sto dalje, sve vise mi se cini da je matrix zapravo posljedica ili efekt postojana. bez obzira na kojoj cemo se raznini jednog dana naci, vjerujem da svaka od njih ima svoj matrix.
jednom kad smo poceli postojati, vise nema povratka. no zasto smo poceli? tko je to odlucio? mozda mi? mozda kreator ili nesto trece, peto, deseto?
vjerujem i da kreatora zapravo muce ista pitanja koja muce i nas, samo se odnose na onaj matrix u kojem se on nalazi.
mozemo li ikada prestati postojati? sumnjam. to je matrix. jednom kad si in, vise ne mozes van.

i Vječnost u jednome Satu...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 21, 2006 12:15 pm 
Početnik

Citat:
Cini mi se da ti sam pojam "matriks" mozda shvatas previse usko. Mislim da nije zavera ta koja cini matrix, nije zavera to sto se moze nazvati matriksom. Tu "zaveru" , u koju ne sumnjam, bih smatrao samo jednim "programom", koji predstavlja samo jedan delic celokupnog sistema koji bi se mogao nazvati "matrix".

Meni se cini da ti presiroko shvacas pojam Matrixa. "Matrix" koji postoji izvan zavjere se zove svemir. Ako mislis da sa ovog naseg ubogog stupnja razvoja mozemo dokuciti fundamentalne tajne svemira, rekao bi da se gadno varas. Pa nismo sposobni dokuciti ni Matrix na Zemlji, a kamoli svemir.

Citat:
Dakle, sve je matrica, od navika koje svi imamo u svakodnevnom zivotu, nacina gestikulacije koji upotrebljavamo u konverzaciji, nasih reakcija na druge ljude, nacina na koji gasimo cigaretu, emotivnih ispada kontrolisanih ili ne kontrolisanih, nacina razmisljanja, svega onog sto cini "licnost" nekog coveka, njegovu "licnu" percepciju pa do neceg opsteg, masovnijeg kao sto je "zavera", i svega onoga gde se preplicu mnogobrojne "licne" percepcije.

Ali tko programira nacin gestikulacije koji upotrebljavamo u konverzaciji, nacin na koji gasimo cigaretu, nacin naseg razmisljnja? Zapitaj se jesu li su to reptili iz n-tog denziteta, ili je to obicni televizor u tvojoj dnevnoj sobi?

Nema nista bolje od zivog primjera, ove filozofke spike su pointless.
Dakle kako ustvari Matrix funkcionira? Prvo Levitske legije snime brdo filmova o vanzemaljcima tako da nam usade u glavu pojam da nas oni posjecuju (Spilberg i drustvo, bliski susreti trece vrste ...itd.), zatim filmove u kojima ovi napadaju zemlju (War of the worlds, Independance Day ..itd.) tako da nam usade u kolektivnu i pojedinacnu psihu pojam da su vanzemaljci zlocudni. Zatim snime brdo filmova u kojem ih prikazuju kao reptile (serija V, They Live, The Arrival ...itd.). Snime brdo serija koje se vrte oko teme vanzemaljaca i njihove navodne kontrole ljudske rase (dosje X ...itd). Napisu tone knjiga koje dokazuju njihovo postojanje i navodne "posjete" Zemlji (Deniken, Sitchin ...itd). I konacno na vrh te piramide stave gomilu knjiga u kojima nas vanzemaljci kontroliraju (David Icke, channeling ...itd.). Mi od malih nogu sve to gutamo i upijamo u svoju psihu kao djete koje majka hrani na bocicu. Uz pomoc kontrole medija ti Levitski programeri odredjuju nase razmisljanje, nase zivotne navike, nase zelje i potrebe. A ovom specificnom operacijom su za nas stvorili jednu novu religiju (mentalni program) zvan reptilizam. Sad kad smo odrasli jasno da se u nasoj podsvjesti vrte ti mentalni programi o vanzemaljcima i denzitetima, jer smo jos od vrtica kondicionirani u tom smjeru. Tako i svecenik razmislja o bogu, mentalno je programiran od Biblije (Levita) da o njemu razmislja.

Citat:
Po mom misljenju sve su to "programi" koji su svi izmedju sebe povezani matriksom, a narocito su znacajni oni koji cine neciju "licnost", odnosno mehanizam po kome neko funkcionise i koji uslovljava neciju percepciju "realnosti", i u tom smislu "samoposmatranje" je mozda od najveceg znacaja za shvatanje matrice.

Neki dan me galaksija pitao na koju zavjeru mislim... postoji i oduvjek je postojala samo jedna zavjera. Znaci ono sto vi dozivljavate kao Matrix IZNAD te zavjere, je ustvari jedan mali pipak ogromnog Levitskog Matrixa. Ali doslovno ogromnog. Tajne svemira se nalaze daleko-daleko-daleko iznad tog Matrixa. Toliko daleko da ih je nemoguce naslutit na ovom nasem jadnom stupnju razvoja. Te tajne nisu uopce relevantne za nasu trenutnu situaciju, jer Leviti ce u iducih dvjesto godina unistit nasu rasu, nas genotip, sam bit naseg bica. Poslje toga necemo biti mentalno sposobni dokucit ni ovo, a kamoli tajne svemira.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 21, 2006 1:58 pm 
Član foruma

Citat:
Meni se cini da ti presiroko shvacas pojam Matrixa. "Matrix" koji postoji izvan zavjere se zove svemir. Ako mislis da sa ovog naseg ubogog stupnja razvoja mozemo dokuciti fundamentalne tajne svemira, rekao bi da se gadno varas. Pa nismo sposobni dokuciti ni Matrix na Zemlji, a kamoli svemir.

Odakle tebi ideja da svemir postoji?

Znam da te uznemiruje cinjenica da si samo neciji san,ali zasto, ionako mozes biti samo svoj san.Isto tako je matrix samo tvoj san odnosno ono sto ti hoces da je.Bojeci se kontrole (a bojis se) samo podlezes pod nju,stos je opustiti se (ne prepustiti) i uzivati,ti ne mislis na matrix nece ni on na tebe.Ovim koprcanjem ga samo jacas.

Zagore vidi se da si (svaka cast) procitao zaista mnogo knjiga,ali izgleda da si neke preskocio,predlazem da procitas topic Kontajnirana svest od Oma u rubrici Metafizika,evo linka:

http://galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=815

Molim te nemoj da se ljutis, ali podsecas me na jednog prijatelja za kojeg sam sve vise ubedjen da je organski portal.Jednom prilikom u drustvu pricali tako o ovim temama i rece on: ma dobro ljudi pustite malo te filozofije i zanimljive price, dajte da pricamo o poslu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 4:45 pm 
Član foruma

Citat:
Svi pratimo svoje putove u istrazivanju ovog naseg Matrixa kojeg zovemo realnost. Htio bi da mi u jednom postu opisete svoje vidjenje Matrixa. Dakle, kako je zavjera pocela, tko stoji iza nje i sto je najvaznije, kamo ce nas odvest?

pa evo i mojeg vidjenja matiksa...
gledam to sa stajalista da svaka materija ima i antimateriju (cestice i anticestice) koj je njezin negativni ekvivalent... ako pretpostavimo da smo mi cestice, onda moramo imati i anti cestice koje egzistiraju u paralelnom svemiru! ako uzmemo u obzir da se u paralelni svemir dolazi preko crnih rupa, u kojoj se dogadjaju ogromne anomalije i tocka singularnosti, moramo uzeti u obzir i da bi te cestice mogle postati MI SAMI ali s odredjenim anomalijama... bili bi mutanti...

niko nikad nebude mogel raci dl mi zivimo pravi zivot ili zivimo matricu!

mi ovo zovemo realnost jer ne poznamo nista drugo! mozda je san ono kaj bi mogli nazvati pravom realnoscu, mozda je ova nasa realnost samo san...

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 29, 2006 2:58 am 
Početnik

Citat:
Odakle tebi ideja da svemir postoji?
Znam da te uznemiruje cinjenica da si samo neciji san,ali zasto, ionako mozes biti samo svoj san.

Tvrdnju da sam neciji san ne dozivljavam kao "cinjenicu", vec kao religijsko uvjerenje. Netko moze vjerovat da sam ja Sveti Jeronim (ovo je iz Ghostbustersa) i to me takodjer nece brinut.

Citat:
Bojeci se kontrole (a bojis se) samo podlezes pod nju,stos je opustiti se (ne prepustiti) i >uzivati,ti ne mislis na matrix nece ni on na tebe.Ovim koprcanjem ga samo jacas.

Prvih par godina istrazivanja zavjere je zabavno, kasnije se po defaultu to mora pretvorit u nocnu moru.

Citat:
Kontajnirana svest od Oma u rubrici Metafizika,evo linka:

Ovdje ima puno filozofije, a malo toga korisnog u praksi. No izvukao sam dvije pouke: prva je da steceno znanje treba vratiti na izvor (to cu ucinit u iducih par dana), a druga je ona o logickim nizovima. Posto vidim da u tom threadu spominjete Noama Chomskog kao neki vas uzor, moram vas izvjestiti da je gospodin jedan u nizu "gatekeepera Matrixa"...

Noam Chomsky - Controlled Asset Of The New World Order
http://www.rense.com/general67/noam.htm

Citat:
Molim te nemoj da se ljutis, ali podsecas me na jednog prijatelja za kojeg sam sve vise ubedjen da je organski portal.

Organski portali su takodjer religijsko uvjerenje. U realnom svijetu takvo sto ne postoji, vec imamo ljude visokog, srednjeg ili niskog IQ-a. To sto me dozivaljavas kao organski portal, je ok. Iskreno govoreci ja sve ljude dozivljavam (neke u vecem, neke u manjem stupnju) kao leminge u Matrixu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 29, 2006 2:30 pm 
Član foruma

Citat:
Citira:
Kontajnirana svest od Oma u rubrici Metafizika,evo linka:

Ovdje ima puno filozofije, a malo toga korisnog u praksi. No izvukao sam dvije pouke: prva je da steceno znanje treba vratiti na izvor (to cu ucinit u iducih par dana), a druga je ona o logickim nizovima. Posto vidim da u tom threadu spominjete Noama Chomskog kao neki vas uzor, moram vas izvjestiti da je gospodin jedan u nizu "gatekeepera Matrixa"...

ne vidim gde je tu filozofija uopste, ja tu vidim cistu praksu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 29, 2006 5:14 pm 
Administrator

Citat:
Tvrdnju da sam neciji san ne dozivljavam kao "cinjenicu", vec kao religijsko uvjerenje.

Da. Svatko ima slobodnu volju percipirati svoju okolinu na svoj, jedinstveni, način. U tome je i fora.

Citat:
Prvih par godina istrazivanja zavjere je zabavno, kasnije se po defaultu to mora pretvorit u nocnu moru.

Slažem se u potpunosti. Jedino možda ne par godina, već neko kraće vrijeme... tek toliko da razumiješ načine manipulacije. Netko brže nauči, netko sporije ( to ovisi o IQ ili... ??? ). Definitivno previše istraživanja zavjera vodi u onu, najgoru moguću budućnost, kako smo već tu negdje u nekoj temi imali opisano...

Citat:
Kontajnirana svest od Oma

Citat:
Ovdje ima puno filozofije, a malo toga korisnog u praksi.
= Kontejner broj 1
Citat:
No izvukao sam dvije pouke:

Odlično. Pa jedino su i bitne - lekcije!!! =D>

Citat:
Posto vidim da u tom threadu spominjete Noama Chomskog kao neki vas uzor
= Kontejner broj 2

Recimo... ja ne... i ne treba mi nikakav "uzor".

Citat:
moram vas izvjestiti da je gospodin jedan u nizu "gatekeepera Matrixa"...

Može biti, ali i ne mora... ovisno o tome kako na to gledaš, što bih povezao s onim prvim u postu...

Ima više čuvara izlaza iz Matrixa, a prvi smo mi sami. I ti su najgori i najteže ih je promjeniti i ubjediti da nas puste dalje, prema van...

Citat:
Organski portali su takodjer religijsko uvjerenje.
= Kontejner broj 3

Citat:
U realnom svijetu takvo sto ne postoji

Što je realni svijet?

Citat:
vec imamo ljude visokog, srednjeg ili niskog IQ-a.

Točno, ali = Kontejner broj 4

Kod pitanja organskih portala nije bitno da li je pametan ili ne, tj. ima li visok IQ ili nema... obično ima... ali opet - bitno je to kakve on VIBRACIJSKE FREKVENCIJE šalje u okolinu, tj. eter. Te vibracije određuju "kakav si čovjek" ( ak me razumiješ ). Može biti da "dobrih" ljudi ima i sa niskim i sa visokim IQ-om... tj. imaju slične ili iste vibracijske frekvencije. A također može biti i obratno... neki smrad i đubre može biti i "glup" i "pametan", ovisi jel "pljačkaš" amater ili profesionalac. Lopov koji ulazi u banku s pajserom ima niski IQ. Lopov koji ne ulazi u banku, već je pljačka preko visokosofisticirane kompjuterske opreme ili znanja o propustima u sigurnosnom sistemu programa i servera gdje banka ima svoje knjigovodstvo - taj ima visoki IQ. Ali je isto - lopov.

Što se tiče filozofiranja o organskim portalima - imamo tamo temu, pa hajdemo tamo dalje o tome.

Hvala svima.

Ovdje ćemo o Matrixu dalje... dakle, bio to san ( nečiji, naš... ) ili ne... ovaj naš matrix se nama čini vrlo stvarnim. Kad te neko lupi lopatom - boli. Mi to tako doživljavamo. Jer smo u tom matriksu i njegov smo dio. Dakle, mi svi, zajedno s našim doživljajima realitet u kojem živimo - činimo tu matricu. Ili ima još toga??? Što mislite?

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 29, 2006 6:22 pm 
Član foruma

Prvo se oslobodite samog pojma Matrix jer to je strana reč, čak nije ni reč nego fraza iz glupih filmova koje proizvode oni koji nam nameću 'Matrix'. Oni vam uvaljuju po jednu univerzalnu frazu, obavezno na engleskom jeziku, koju ceo svet pirhvata kao žvaku i onda misli da je razume i da je problem već rešen kao na filmu. Da bi vam kontolisali um prvo moraju na vam kontrolišu jezik. Kada bi ono na šta se odnosi Matrix osmišljavali na svome jeziku brže biste uvideli da se taj problem odavno tretira u budizmu i ezoteričnom hrišćanstvu kao problem ljudskog osvešćenja i oslobođenja od uslovljavanja. To nije ništa novo. Nov je jedino način na koji pokušavaju da ga potisnu i lažiraju. To postižu tako što danas svi bulje u glupe filmove i brbljaju iste fraze i sanjaju da rešavaju problem, a niko ne ume da čita Nagarđunu koji je taj problem razbio ko zvečku još pre 1.800 godina.
Hajde, podignite ruke, ko od vas uopšte zna ko je bio Nagarđuna? Da li ga je čitao neću ni da pitam jer znam da nije niko pošto tada ne bi ni razmišljao o ovim američkim glupostima zvanim 'Matrix'.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 29, 2006 7:49 pm 
Član foruma

Ja dizem ruke u nadi da ce me profesor Pantelija pohvaliti. :?

Rijec Matrix nije fraza iz filma, nego je engleska izvedenica latinske rijeci koja na ovom podrucju glasi matrica. Temelj je linearne algebre te izmedu ostaloga sluzi za opise ponasanja n-dimenzionalnih prostora (u jednom se upravo nalazimo sta je vjerujem razlog da se film tako i zove).
Rijec matrica ima drevnu proslost.

Latinsko znacenje rijeci Matrix/matrica je "utroba" ili u sirem kontekstu mjesto gdje se nesto stvara, nastaje ili odrzava i kultivira.

Rijec matrica ilit matrix nije nista bolji opis za bilo sta drugo nego samsara, pakao ili neka druga rijec. Dakle posve nevazno kako nesto imenujemo ako se zadrzi sustina.
Ili da parafraziram Nagarjunu... u njegovoj podjeli istina ova moja tvrdnja bi se dala opisati kao upaya.

xentrix1125 je napisao/la:
gledam to sa stajalista da svaka materija ima i antimateriju (cestice i anticestice) koj je njezin negativni ekvivalent... ako pretpostavimo da smo mi cestice, onda moramo imati i anti cestice koje egzistiraju u paralelnom svemiru

Anticestice iliti antimaterija egzistiraju u ovom nasem svemiru, pa cak i u kojem laboratoriju na planeti Zemlji - na jedno krace vrijeme. Ovo sa mutantima nisam razumio moram priznati.

Zagor je napisao/la:
Organski portali su takodjer religijsko uvjerenje. U realnom svijetu takvo sto ne postoji, vec imamo ljude visokog, srednjeg ili niskog IQ-a. To sto me dozivaljavas kao organski portal, je ok. Iskreno govoreci ja sve ljude dozivljavam (neke u vecem, neke u manjem stupnju) kao leminge u Matrixu.

Za Chomskog se slazem sa tobom.
Ne slazem se u oko 70% tvojih drugih stavova sa tobom ali ne daj se pokolebati. Ako izuzmemo tvoju fiksiranost na Zidove, za veliki dio tvojih tvrdnji imas taman onoliko "dokaza" koliko i ljudi sa kojima razgovaras a koji su sigurni da su oni u pravu a ti eto nisi. Inace, sa ljudima ciji je vrhunac argumentacije na forumu da sugovornika brze bolje strpaju u organske portale se ne isplati gubiti vrijeme. Obicno se ispostavi da drndaju bezveze.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 29, 2006 8:03 pm 
Član foruma

Poznato mi je poreklo i značenje reči Matrix.
Moja primedba je bila to da se ona nameće kao sveprisutni šablon (kao Orbit žvake - misliš da nešto žvaćeš kad ono otrov, aspartam, ili CocaCola - misliš da nešto piješ kad i ono otrov i još si više žedan). Predstavlja se na takav način da nema šanse da bude shvaćena ispravno i temeljno. To je i namera onih koji to rade.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 31, 2006 5:49 pm 
Član foruma

Citat:
Anticestice iliti antimaterija egzistiraju u ovom nasem svemiru, pa cak i u kojem laboratoriju na planeti Zemlji - na jedno krace vrijeme. Ovo sa mutantima nisam razumio moram priznati.

znam da ih ima i u nasem svemiru, ali sad zamisli paralelni svemir sastavljen od anticestica koje bi mi mogli zvati matriks!
kaj se tice mutanti... slijedi podrobnije objasnjenje!
daklem!
do tog paralelnog svemira se moze dojti kroz crnu rupu, u crnoj rupi se javlja tocka singularnost, a ta tocka je mjesto u/na kojem ne vrijede nikoji zakoni fizike (opca fizika/kvantna mehanika/teorija relativnosti) pa se zato kod tog prolaza javljaju anomalije i devijacije na atomskoj i subatomskoj razini. inace, svaka crna rupa isijava odredjenom emisijom cestica koja su ekvivalent anticestica, pa je po tome logican zakljucak da se materija nakon prolaska kroz crnu rupu pretvara u antimateriju! cak i svjetlost koja "pobjegne" u crnu rupu se pretvara u anticesticu, to vrijedi pod uvjetom da gledamo svjetlost kao cesticu umjesto kao val...
e sad, ako bi se na osobi koja bi prosla kroz crnu rupu utjecale anomalije i devijacije, ona nebi vise nakon tog prolaska bila ista ko nakon prolza, logicno.
kad bi neka osoba iz "naseg" svemira dosla u paralelni svemir u kojem vlada zakon anticestica, ta osoba bi isto pocela postojati ko anticestica i posto je malo prije prosla kroz crnu rupu u kojoj se anomalirala, ona nebi bila ista ko osoba prije prolaza, te anomalije koje bi ona pobrala, bi bile glavni uvjet da one budu mutanti!
to bi ti se moglo prikazati matematicki: npr. anticestica= -3, cestica=3, kod prolaza kroz crnu rupu sve to bi izgledalo ovak: -3+3+x=x gde je taj x one anomalije i devijacije iz crne rupe!

e sad! to bi moglo biti tak kak sam opisal i onda bi imali 2 svemira nas svemir i paralelni svemir, ali kaj se dogadja ako postoji jos i treci svemir u kojem egzistiraju samo ti mutanti, ti X-evi???
onda imamo 3 paralelna svemira koja su sastavljena jedan od drugog pod utjecajem medjusobnih poveznica (crnih rupa) tih svemira! kaj ako imamo 3 svemira? onda imamo dupli matriks i oko kojega se jos jako mucim da ga probam shvatiti ali nemam bas ideja... :(

je sad kaj jasnije? nadam se da je! :)

eh, da! dajte mi objasnite kaj je to denzitet! hvala

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.