Sada je: pon maj 05, 2025 7:51 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Re:
PostPostano: uto aug 24, 2010 11:38 am 
Član foruma

hopelight je napisao/la:
Ark i laura ne misle tako, oni tvrde da OPD nema nikakve veze sa nacinom ishrane nego vise ...[/quote]

Tko su Ark i Laura?[/quote]

viewtopic.php?f=7&t=109&hilit=Arkadius
viewtopic.php?f=7&t=1637&start=0
:hello2:

Vrh

Naslov: Re: OPS/OPD polariteti bića
PostPostano: čet nov 04, 2010 1:24 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Moje mišljenje je da probuđen znači onaj koji je započeo "duhovni" razvoj, dok prosvijetljen znaci onaj koji je završio isti.
Da bi upošte počeli buđenje trebamo shvatiti pojam ega i njegov uticaj na nas, te procesom prisutnosti i intenzivne budnosti smanjiti njegov uticaj na nas.
O tome čitamo u literaturama.
Caka je upravo u u tome što nam nije potrebno toliko znanje da bi se prosvijetlili već nam je znanje potrebno da bi započeli proces buđenja.
Nakon toga meditacija preuzima stvar.
Možemo mi godinama učiti i čitati i to je lijepo i korisno ali moramo paziti da ego ne zaskoči i kaže : e sad ću ja biti prosvijetljen ego! :love3:
Dakle nema ništa loše u informaciji jer informacija je potrebna ali ego ne odlazi tako lako.

ego je sastavni dio psihe, ego odlučuje što je korisno ili nekorisno za tebe.u protivnom si samo životinja kojom vladaju nagoni. informiraj se o nečem prije nego to ideš kritizirati.

bajs je napisao/la:

OPD po mom mišljenju ne teži biti OPD (nebi trebao). On jednostavno postane takav zahvaljujući svojim djelima, svojoj dobroti i ljubavi.
Dakle i oni koji imaju OPS u sebi, a mišljenja sam da je ego koji ima mišljenje o sebi kao "boljem" od ostalih upravo odlika OPS 3D entiteta, opet mogu "diplomirati" jer je ovaj denzitet upravo prekretnica i dozvoljava se "tolerancija" 51/49% u korist OPD. Ovo je moje shvatanje ili pokušaj da shvatim zakonitosti denziteta i polariteta.

OPD- što je opredjeljenost prema drugima osim iščekivanja jednog oblika superiornosti u nekakvim samoprozvanim pravim vrijednostima ? opd je samo ideja slabog uma koji ima vlastite zamišljene vrijednosti nedostatka istih u pravom, stvarnom svijetu.

bajs je napisao/la:
Kako mi evoluiramo iz OPS, ego "želi" biti OPD da bi "duhovno napredovao" ali ni to nije loše jer kako sam rekao ego nas podstiče, a na nama je da balansiramo. Ego nas na neki način tjera da se probudimo.
U mom slučaju recimo, da ti dam primjer, ego me podstiče da napredujem u sportu ali u isto vrijeme ja znam i bez njega da je sport sam po sebi dobar za fizičko tijelo jer će biti izdržljivije kako bih mogao biti produktivniji kada je potreban fizički rad.
Ego me je natjerao da se probudim jer sam gotovo izludio od silnih njegovih poređenja!
U komunikaciji sa drugima sam uvijek "morao" dominirati i nisam uvažavao toliko niti prihvatao kritike upućene meni niti neke stvari za koje sam smatrao da se kose sa mojim sistemom vjerovanja, a kada se nađem u okruženju nepoznatih ili za moj "ego" superiornijih, ja bih samo ćutao i bilo bi me stid!!!
Priznati grešku? Pomiriti se sa svojim manama, slabostima?! Nikada!
Razumiješ li barem malo ove igre ega!?

ne postoji evolucija u opd. opd je iluzija tvog uma koji je pokleknuo radi slabosti.

bajs je napisao/la:
Svi smo jednaki!
Ego razdvaja ljude, razdvaja na dobro i loše, bolje i gore kako se njemu svidi i to često nema veze sa stvarnom situacijom već je to samo njegova proekcija uslovljena proživljenom prošlošću i zamišljenom budućnošću.

Crkoh pisajući! :D

superego razdvaja na dobro i loše, to je njegova projekcija uslovljena proživljenom prošlošću i zamišljenom budučnošću, opet krivo govoriš a to je gore nego da neznaš.
dali je to što se ljudi razdvajaju nešto negativno ? au contraire, što se više djelimo to smo sretniji, to smo napredniji. konkurentnost, kompetativnost je ta koja je rodila gotovo sav napredak.

svi nismo jednaki, svi ne želimo biti jednaki jer između ostalih bilijun razloga ne želimo tako dosadan život.

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 3:07 pm 
Član foruma

Mislim da ima mnogo nejasnoće kod definicije ega: M. Brown ga npr smatra lažnom ličnošću izgrađenom na negativnom emocionalnom naboju, koja nam onemogućuje da se osjetimo jedno sa svojom "unutarnjom prisutnošću". Jung ga smatra sviješću o sebi - na njegovoj shemi psihe vanjski površni krug pripada tzv personi, našoj društvenoj maski, a odmah iza nje slijedi ego.
Antropozof Steiner naziva čovječje "Ja" samom srži, duhom ljudskog bića - no, on tu misli na ono Ja koje se tek razvija a ne na uobičajenu svijest o sebi, koja bi u tom slučaju proizlazila iz nižih ili viših centara i neprekidno putovala s jednog mjesta na drugo, poistovjećujući se čas s jednom čas s drugom komponentom.... (na ovo se nadovezuje i Gurđijev sa svojih "tisuću malih Ja" koji se cijelog života međusobno sudaraju - njegov "magnetni centar" bi u tom slučaju bio probuđeni Steinerov "duh", ona vječna srž čovjeka koja prolazi kroz inkarnacije a koje za života nismo svjesni...)

Vjerujem da 98% ljudi ego doživljava i vidi kao nešto negativno zbog činjenice da je ljudsko Ja uistinu tek na početku svog razvoja, tako da je to što zovemo svojim Ja, i općenito naš osjećaj sebe samih, vrlo slabo razvijeno, osjetljivo i podložno raznim zabludama odnosno iskrivljenim viđenjima sebe i svijeta.

Kako ja to vidim, ispravni razvoj ljudskog Ja/magnetnog centra/duha prati sve veća svjesnost o pravoj situaciji (u to spadaju i slutnje i prepoznavanja onih Ja koji u nama djeluju iz prošlih inkarnacija i nemaju mnogo veze s našim sadašnjim životnim prilikama).
Uz ovaj razvoj ide i jačanje tzv moralnih osobina, od kojih su najvažnije suosjećanje i opraštanje....
Ne vjerujem u jako i ispravno Ja koje bi bilo hladno i ravnodušno prema ostalim manje razvijenim Ja, ali opet, to je možda samo moja obojenost u crveno-ružičasto-žensko trenutačne inkarnacije .... 8)
(No opet, čak i ako je tako, to samo znači da upravo tako mora biti i da ja moram doći baš do ovog zaključka kojega će u meni izazvati moja trenutačna inkarnacija - zato je između ostalog ona i odabrana?.... )

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 4:22 pm 
Član foruma

@charleston

na ovom topicu nije uopče stvar u egu. stvar je u tome što se pojam ego koristi kao scapegoat za sve što u nama "nije dobro", za sve što nam ne odgovara po nekim zamišljenim vrijednostima OPDa u ovom slučaju, kao da od rođenja imamo defekt zvan ego koji je kriv za nerazvijenu svijest za razliku od prosvijetljenih kasiopejaca( kasiopejci su samo jedan od primjera). to gotovo ekvivalentno, doduše naprednije, krščanskom iskonskom grijehu i težnji prema nečem višem, bogu ili kristu (težnja prema mašti) .

ne slažem se da ljudski razvoj, jačanje ljudskog duha spodrazumjeva jačanje moralnih vrlina, već nešto sasvim obrnuto. trebali bi se uzdignuti iznad morala roba (praštanje i suosječanje) ili morala gospodara ( kazna i osveta ) i postati imoralisti.

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 4:39 pm 
Član foruma

Elem, da se ponovim sa drugog topica

Arbitrium Liberum je napisao/la:
Coveku u potpisu pise:

Citat:
Egoism is the very essence of a noble soul

Sto ce reci da ne zna gde je supalj a sernja ko koza. Treba li ga citati dalje i baviti se njegovim "mislima"?

Ponekad pozelim da imam takav mozak . . . da se odmorim.

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 4:59 pm 
Član foruma

Elem, da se ponovim sa drugog topica

Coveku u potpisu pise:

Citat:
Egoism is the very essence of a noble soul

Sto ce reci da ne zna gde je supalj a sernja ko koza. Treba li ga citati dalje i baviti se njegovim "mislima"?

Ponekad pozelim da imam takav mozak . . . da se odmorim.

zašto radije ne elaboriraš po čemu je moj potpis tako loš ? umjesto toga vrijeđaš i još postavljaš kao da si ti iznad mene, dok ja elaboriram svako svoje mišljenje. zadrtost na djelu, očekivano kao od svakog drugog nihilista.

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 5:21 pm 
Član foruma

Ja jesam iznad tebe.

Ali, to ne treba da te vredja, nisam u OPS smislu kojim ti razmisljas iznad tebe, vec u OPD. Sto ce reci da su moja shvatanja samo sira od tvojih.

Kao takav, ja ne osecam potrebu da elaboriram nijedno svoje misljenje, cak ni samom sebi. Tvoje misljenje mi je nevazno, cak i kad je elaborirano.

Vredjajuci tebe, ja samo radim posao koji sam preuzeo na sebe kao OPD kandidat. Naravno taj proces je vrlo lican i meni tesko pada, ali to ne radim iz licne koristi i zadovoljstva, pa je utoliko laksi.

A ti? Kako ti sebi objasnjavas potrebu da pises?

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 5:39 pm 
Član foruma

teh_zoh je napisao/la:
OPD- što je opredjeljenost prema drugima osim iščekivanja jednog oblika superiornosti u nekakvim samoprozvanim pravim vrijednostima ? opd je samo ideja slabog uma koji ima vlastite zamišljene vrijednosti nedostatka istih u pravom, stvarnom svijetu.

teh_zoh je napisao/la:
ne postoji evolucija u opd. opd je iluzija tvog uma koji je pokleknuo radi slabosti.

OPD ne moze biti "iluzija necijeg uma" isto kao sto ni OPS ne moze to biti. Koncept OPD/OPS predstavljaju samo jedan od pokusaja da se opisu dva "fundamentalna" principa na kojima pociva Kreacija. Isto kao i drugi pokusaji i ovaj ima svoje mane. OPD je termin koji opisuje princip prema kome se tudja "slobodna volja" ne krsi nego postuje, a u "energetskom smislu" opisuje "slobodan protok energije". Dok OPS termin opisuje suprotnu stvar, krsenje slobodne volje drugih entiteta i princip "zadrzavanja energije" i usmeravanje njenog toka u sebe samog zarad svojih interesa na stetu tudje slobodne volje. Slobodno proticanje energije je u vezi sa "kreativnoscu" a usisavanje i zadrzavanje energije sa "destrukcijom". U sustini, vrlo jednostavno za shvatiti.

Mislim da je smatrati OPD iluzijom uma "koji je pokleknuo radi slabosti" zapravo iluzija kojom se zeli zastiti trenutno stanje uma koji svoju stagnaciju iliti "status quo" zeli da nazove "napretkom".

Inace, ne bih sada ovde da se ponavljam, jer sam vec napisao o ovoj temi na ovom topicu:
viewtopic.php?f=7&t=3149&p=96781#p96774

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 7:16 pm 
Član foruma

teh_zoh je napisao/la:
ne slažem se da ljudski razvoj, jačanje ljudskog duha spodrazumjeva jačanje moralnih vrlina, već nešto sasvim obrnuto. trebali bi se uzdignuti iznad morala roba (praštanje i suosječanje) ili morala gospodara (kazna i osveta ) i postati imoralisti.

Koji osjećaj je tu temeljan, kada se uzdignemo do imoralizma? Ravnodušnost prema svemu i svima? Ispunjavanje svojih želja kako nam koja dođe bez da vodimo računa o drugima, jer to više ionako nije nikakva vrijednost (vrijednosti kao takvih uopće više nema)?
Kako izgledaju međuljudski odnosi u jednom takvom zamišljenom društvu gdje smo svi imoralisti ... ?

I nisi li ti sam sada, predlažući ukidanje oba morala (tzv "morala roba" i "morala gospodara") odnosno ukidanje i robova i gospodara, IZJEDNAČIO sve ljude, a unazad nekoliko postova si tvrdio kako "nismo svi isti"?

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 7:51 pm 
Član foruma

Teh-zoh:
Citat:
egoizam je srž plemenite duše. prosti puk je lažljiv, svi smo sebični ili još točnije sve je sebično, biti iskren u vezi toga znači biti plemenit

Ajoj :)
Ovo je razmišljanje slično onom poznatom balkanskom mentalitetu koji se diči svojom "iskrenošću", a pod njom podrazumijeva izražavanje svega što mu padne na um, onda kada mu padne na um i onako kako mu padne na um ....
Ova logika je suprotna svakom odgoju i razvoju jer drži da je stanje koje je trenutno prisutno i vidljivo na terenu ono "autentično" oko kojega treba biti "iskren", drugim riječima ostaviti ga takvim kakvo jest .
Tu se radi o idealizaciji čovjeka kakav on trenutačno jest i apsolutnoj liniji manjeg otpora (to jest ako nam svima dođe da sebično zaurlamo i razbijamo sve oko sebe, hajde budimo iskreni i noble pa sve porazbijajmo, ne budimo slabići koji će gušiti svoje instinkte i potrebe i izigravati nekakve obzire prema drugima blabla itd itd ... jako napredno i noble, nema šta :wink: )

Zadnja izmjena: charleston; pet nov 05, 2010 1:03 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 8:29 pm 
Član foruma

Pozdrav

Malo podsećanje(namerno) za poletarce i omladince Foruma...

OPS i OPD polariteti

Prema: QFS metafizičkom riječniku: http://glossary.cassiopaea.com/glossary.php

1

Pojmovi orijentacija prema drugima (OPD) i orijentacija prema sebi (OPS) kao takvi prvi put su se pojavili pre nešto više od 20 godina u tzv. "Ra materijalu", nešto kasnije pominju se u tzv. "Kasiopejskom učenju", mada su ti fundamentalni principi na različite načine već odavno prisutni u ezoterici. S obzirom da se ti koncepti na ovaj ili onaj način odražavaju u svim stvarima i da su prilično široki, njihovu suštinsku prirodu je teško precizno definisati. Ra je rekao da su pojmovi OPD vs OPS pogodna terminologija za čovekov nivo jer ljudi imaju tendenciju da razmišljaju u smislu delanja i njegove etičke podloge. Kao metafora, tu se mogu koristiti i koncepti apsorpcije za OPS i zračenja (radijantnosti) za OPD. U svakom drugom slučaju, ovi principi su izvan domašaja jezika. U kosmološkom smislu, neka ezoterička učenja govore od "dvojnoj pojavi" (ili ‘rađanju’) iz JEDNOG. To je izvor Svega Što Jeste i to je ‘tačka’ gde se javlja prvi dualitet. Princip slobodne volje služi kao medijator između tog dualiteta. To se može porediti sa onom prvom trijadom, o kojoj je govorio Gurdžijev u smislu Apsolutnog Sunca koje se deli na tri, na početku Zraka Stvaranja. Apstraktno govoreći, postojanje dve različite sile ili tendencije, plus slobodna volja, čini osnovni temelj jednog otvorenog univerzuma. Svi oblici kreacije proistiću odatle kroz jednu seriju sve ograničenijih ili ‘mehanizovanijih’ nivoa bića. Ti nivoi odgovaraju onome što su Ra ili Kasiopejci nazvali denzitetima ili pojmu ‘kosmosa’ koji se koriste u učenju 4-ti Put. Zavisno od konteksta, dualitet OPD/OPS različito se manifestuje. Ovde ćemo navesti samo neke od tih dualiteta: Spirit (ili Duh) / materija – OPS bića obožavaju fizički univerzum. Može se reći da je sve svest ali pola te svesti nalazi se u stanju sna u obliku materije. Druga njena polovina koristi to kao jedan kanvas ili materijal za stvaranje. Čisti OPS ne može egistirati bez nekog oblika materijalnosti, odatle se ne pojavljuje iza 4-tog denziteta. Stvaranje (kreacija) / entropija – Stvaranje podrazumeva mnogobrojnost oblika, entropija teži ka održavanju istog ili homogenosti. OPS je preokupiran težnjom da kontroliše, tako da se na kraju smatra entropičnim. Bitak / ne-bitak (OPD/OPS) – pogledaj tekstove Viteški Pohod i Drvo Života
Raspršivanje (disperzija) / skupljanje gravitacije – gravitacija je tkanina koja povezuje celu egzistenciju ili sve što postoji, kroz sve denzitete. ‘Raspršivanje’ gravitacije odgovara OPD, skupljanje gravitacije - OPS. To vodi ka crnoj rupi kao jednom fizičkom odrazu pojma OPS. Svetlost je energetski izraz gravitacije, te u tom smislu zračenje svetlosti i njeno zarobljavanje od strane crnih rupa alegorično predstavlja OPD/OPS. Ravnoteža (balans) / neravnoteža (imbalans) – OPD uvodi ravnotežu jer služi sebe kroz druge […] OPD predstavlja ravnotežu. OPS predstavlja neravnotežu (imbalans). […] OPD teče iznutra napolje i dodiruje sve uključujući i izvornu tačku, OPS teče prema unutra i dodiruje samo izvornu tačku.' To je razlog zašto se ti pojmovi ponekad definišu kao služenje sebe kroz služenje drugih (OPD) ili služenje drugih kroz služenje sebe (OPS). Ili kako je Ra to izrazio, obožavanje Boga u sebi ili obožavanje Boga u kreaciji (Svemu Što Jeste), tako je na kraju svako služenje, služenje Jednog. Svetlost / tama – Tama je podloga (zastor) na koju svetlost sija (ili pada). Oboje su potrebni kako bi definisali jedno drugo. Zračenje / apsorpcija – OPD odgovara zračenju prema napolju. OPS odgovara apsorpciji ili koncentraciji energije. Nadzor / sloboda – OPS je preokupiran nadzorom ili kontrolom svih aspekata sebe i drugih. OPS takođe veruje da će uspostavljanjem svojih zakona pomoći univerzumu da se vrati u stanje Jednog (Jednote), te s tog aspekta smatra ovo svoje delovanje kao služenje drugima. OPD gleda na kreaciju kao na nešto što je suštinski bezgranično i ne bavi se određivanjem u smislu šta je ‘dobro’ za druge. Ekspanzija / kontrakcija – Istraživanje svih mogućnosti odgovara – OPD polaritetu, nametanje ograničenja drugima je - OPS. Hijerarhija / Network (organizovanje i komunikacija na principu mreže) – U smislu društvene organizacije, OPS prirodno teži ka hijerarhiji (piramida) sa unutarnjim natecanjem, kako za kontrolu nad prirodnim bogatstvima, tako i za vlast/moć. OPD teži delenju prirodnih bogatstava i prosledivanju dalje onoga što je primljeno. S tim u vezi danas postoji mnogo indikacija da su se neki narodi na ovoj planeti tokom naše istorije organizovali na principu kruga (gradili megalitne gradevine u smisu kamenih blokova poredanih u krugove) a drugi u smislu piramidalnih hijerarhija (ostavljali iza sebe piramide). Davanje vs. Uzimanje - C's: "OPS ne ‘jedu’ po nekom protokolu. Oni uzimaju ukoliko oni to mogu. OPD daje onima koji upitaju". Objektivnost / subjektivnost – "Wishful thinking" ili razmišljanje u skladu sa vlastitim željama je jedna od glavnih OPS osobina. Oni vide samo ono što žele da vide. ("Šta je babi milo, to joj se i snilo" – vrsta pogleda na realnost) Dobro / zlo – Prema ljudskoj etici, ono što se obično smatra zlom najčešće odgovara OPS. Međutim, ovaj pojam je često opterećen sa subjektivnošću jer ono što je dobro za jednog ne mora biti dobro za drugog, tako da to često dovodi do zabune.
2
Na kraju krajeva, da nema mraka ne bi bilo ni svetlosti, pa se odatle OPS i OPD načini postojanja nalaze u nekoj međusobnoj zavisnosti. S te strane, ne može se nikome zameriti što je po svojoj suštini OPS. Međutim, oni koji po svojoj suštini nisu takvi, moći će uz pomoć korištenja svog vlastitog uma i slobodne volje da se odupru tim entropičnim silama ukoliko žele da nastave svoju egzistenciju izvan njihovog direktnog uticaja i na jedan drugačiji način. ***
Mi živimo u OPS oblasti postojanja i svi smo mi manje-više bića OPS polariteta. U 3D to bi se moglo smatrati "prirodnim". Tako smo i do sada imali priliku da većinom nailazimo na tzv. ‘3D OPS filozofiju’ u svakom segmentu našeg društva. Međutim, bez obzira na ovu OPS prirodnu sredinu, moramo uzeti u obzir da je jedan broj ljudi razvio u sebi OPD frekvencije što ih na neki način čini kandidatima za OPD vrstu postojanja koja je moguća od 4-og "sprata", pa nadalje. Sa pojavom tzv. ‘RA materijala,’ pre nekih 20 godina, pojavila se i jedna nova ‘filozofija’, odnosno, informacija o jednoj drugoj opciji za koju mnogi od nas nismo ni znali da postoji mada je ona na neki način bila prisutna, odnosno, predstavljana u ezoterici. S tim u vezi, ne bi nas trebalo čuditi što će neki kad naiđu na informacije koje dolaze iz RA Materijala, Kasiopejskih transkripti, knjige Donosioci Svitanja itd. naći u rezonanciji s tim informacijama, dok će drugi duvati na njih kao na vruću čorbu. OPD je ovde prilično nov koncept i teško ga je razumeti. Istovremeno, još uvek prilično malo informacija tog tipa u odnosu na informacije OPS tipa. Isto tako moramo uvek imati na umu da "nije zlato sve što sija"… iz gnostike bi već trebali znati da se tzv. A uticaji (matriksa) mogu uz pomoć šarene ambalaže prezentrati kao B uticaji. Sama suština OPS kontrolnog sistema bazirana je premisama kao što su - sakrij, zataškaj, iskoreni, izvitoperi, negiraj itd.itd. Stoga je lična razboritost ovde od presudnog značaja. Lična razboritost se može izoštriti samo uz pomoć jedne kritičke analize svih informacija koje bi mogle biti bitne, bilo na koji način ili iz bilo kojeg izvora one dolazile. Na primer, danas nam mnoge informacije dolaze tzv. procesom čanelinga. Moramo imati na umu da je čaneling / kanaliziranje jedno sredstvo za komunikaciju a ne izvor komunikacija. S tim u vezi, da li trebamo mrziti radio ako ne volimo slušati Madonu ili Majkla Džeksona. Bez obzira što je to možda redak slučaj, uz pomoć radio talasa mogu se preneti i istinite informacije. Bio to jedan procenat ili neki njegov fragment u gomili informacija OPS tipa kojoj smo s te strane svakodnevno izloženi, mi moramo biti otvoreni i za tu mogućnost. Kod OPD nema manipulacije svesti i slobodne volje drugih dok će se OPS često odlučivati za tu opciju u nekim slučajevima racionalizujući je u smislu da "drugi ne znaju šta je za njih dobro". Manipulacija tuđe slobodne volje, bilo da se radi o jedinkama s istog nivoa denziteta ili onih ispod, podrazumeva tzv. "standardnu operativnu proceduru" entiteta OPS frekvencija. Što su oni razvijeniji utoliko je i njihovo varanje više sofisticirano, tako da su njihove zamke često zamaskirane skoro do perfekcije. OPS duhovni gurui će prodavati skupo svoja učenja i naplaćivati pristup svojim vebsajtovima ili školama. Kod njih ćete nalaziti celi niz vežbi koje podrazumevaju imaginacije, disocijaciju od tela, odnosno, promenu stanja svesti, dok OPD teži da u svakom momentu ostane pri sebi obraćajući pažnju kako na sebe tako i na svoju okolinu. OPD individua će mukotrpno raditi i "prolivati 90% znoja na 10% talenta". Ops individua će težiti da pronađe kakvu skraćenicu ne bi li uštedila na ličnom trudu. Stoga su oni česte žrtve onih koji obećavaju kojekava "instant-prosvetljenja". Piramida, hijerahija i individualni razvoj u 3D OPS smislu podrazumeva jedan put, dok OPD podrazumeva drugi. Ni za jedan od njih ne može se reći da je pogrešan jer da nije jednog, ne bi bilo ni drugog. Mrak služi kao medijum za manifestaciju svetlosti. Svako ima pravo na svoj lični izbor. Sve što smo do sada imali priliku videti i doživeti u ovom društvu organizovano je manje više u OPS smislu i ima hijerarhijsku organizacionu strukturu. Čak i religijska, ezoterična i gnostička društva. Gde god vidimo hijerarahiju tu nalazimo OPS polaritet i OPS individue. Tu često ide i određena doza tajnovitosti, ekskluzivnost itd. Oni gore imaju najviše znanja i prosleđuju informacije prema dole. OPD, kao "novi" koncept podrazumeva krug, kao njegov simbol. Kroz istoriju ove planete imali smo ljude koji su gradili piramide, a imali smo i one koji su gradili koncentrične krugove od megalita. (Slučajno?) Kod OPD, nema vođe, svako preuzima odgovornost za sebe a informacije se šire horizontalno ili mrežno (network). Radi se o istinskoj saradnji individua koje su na sličnim "talasnim dužinama". OPD individue preuzimaju odgovornost za sebe na sebe. OPS će raditi na sebi, tj. na svojoj promociji po svaku cenu, ulaziće u ezoterična ili gnostička društva gde vladaju hijerarhijska pravila, upražnjavaće rituale, ako treba i magiju, tražiće čarobne reči ili napitke kako bi ubrzali svoj razvoj, dok će OPD ići prirodnijim putem, radiće na samima sebi i deliti svoja iskustva s onima koji su takođe za to zainteresovani (network).
3

Moramo imati na umu i činjenicu da kandidata za OPD opciju trenutno ima relativno malo, jer ukoliko organski portali čine 50% populacije i po svojoj suštinskoj prirodi su OPS, onda nam ostaje drugih 50% ljudi sa individualnom dušom koji imaju teoretski potencijal za prelaz na viši nivo postojanja (4D), gde mogu nastaviti kao OPS ili OPD. Dakle, od adamičnih ljudi u ovom momentu verovatno imamo više onih koji su OPS frekvencija zato što još uvek spavaju ili su stvarno takvi po svojoj suštini.

Rezime:
Sve je iluzija, ali, ona nekada zna da boli...
Jednom, kada se neko makne iz OPS-a u OPD, to je već druga priča... Ne može neko da bude OPD ako nije bio OPS. To je IZBOR određene duševne individue...
Znajte, konačna istina i jeste Izbor, jer OPS-i ne mogu dalje od 6D(kao negativne misaone forme)... Ako će neko da svrši sa iluzijom, on mora na kraju svega(ili početku), da diplomira,
postati sve, ili ništa(san nepostojanja)...ili primarna materija...

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 9:34 pm 
Član foruma

Aragorn je napisao/la:

OPD ne moze biti "iluzija necijeg uma" isto kao sto ni OPS ne moze to biti. Koncept OPD/OPS predstavljaju samo jedan od pokusaja da se opisu dva "fundamentalna" principa na kojima pociva Kreacija. Isto kao i drugi pokusaji i ovaj ima svoje mane. OPD je termin koji opisuje princip prema kome se tudja "slobodna volja" ne krsi nego postuje, a u "energetskom smislu" opisuje "slobodan protok energije". Dok OPS termin opisuje suprotnu stvar, krsenje slobodne volje drugih entiteta i princip "zadrzavanja energije" i usmeravanje njenog toka u sebe samog zarad svojih interesa na stetu tudje slobodne volje. Slobodno proticanje energije je u vezi sa "kreativnoscu" a usisavanje i zadrzavanje energije sa "destrukcijom". U sustini, vrlo jednostavno za shvatiti.

Mislim da je smatrati OPD iluzijom uma "koji je pokleknuo radi slabosti" zapravo iluzija kojom se zeli zastiti trenutno stanje uma koji svoju stagnaciju iliti "status quo" zeli da nazove "napretkom".

Inace, ne bih sada ovde da se ponavljam, jer sam vec napisao o ovoj temi na ovom topicu:
viewtopic.php?f=7&t=3149&p=96781#p96774

kršenje slobodne volje je za kršitelja daleko produktivnije nego što bi bilo poštivanje i to je sve što želim da ti shvatiš.

charleston je napisao/la:
Koji osjećaj je tu temeljan, kada se uzdignemo do imoralizma? Ravnodušnost prema svemu i svima? Ispunjavanje svojih želja kako nam koja dođe bez da vodimo računa o drugima, jer to više ionako nije nikakva vrijednost (vrijednosti kao takvih uopće više nema)?
Kako izgledaju međuljudski odnosi u jednom takvom zamišljenom društvu gdje smo svi imoralisti ... ?

I nisi li ti sam sada, predlažući ukidanje oba morala (tzv "morala roba" i "morala gospodara") odnosno ukidanje i robova i gospodara, IZJEDNAČIO sve ljude, a unazad nekoliko postova si tvrdio kako "nismo svi isti"?

ne govorim o amoralizmu, mislim na jednu višu moralnost koja ne gleda današnji moral kao nešto što je "dobro" za njih, na moralnost koja bi danas bila zvana imoralnom . i da draga, vrijednosti uistinu nema i zato smo mi tu da ih stvaramo, ocjenjujuči ih po vlastitom odrazu.

Ja jesam iznad tebe.

Ali, to ne treba da te vredja, nisam u OPS smislu kojim ti razmisljas iznad tebe, vec u OPD. Sto ce reci da su moja shvatanja samo sira od tvojih.

Kao takav, ja ne osecam potrebu da elaboriram nijedno svoje misljenje, cak ni samom sebi. Tvoje misljenje mi je nevazno, cak i kad je elaborirano.

Vredjajuci tebe, ja samo radim posao koji sam preuzeo na sebe kao OPD kandidat. Naravno taj proces je vrlo lican i meni tesko pada, ali to ne radim iz licne koristi i zadovoljstva, pa je utoliko laksi.

A ti? Kako ti sebi objasnjavas potrebu da pises?

prve 4 izjave lijepo dočaravaju maloumnost zadrtog nihilista, previše slabog da prizna kako prikriva svoja vrijeđanja kroz "svoj posao". ukoliko stvarno nebi imao interes u meni nebi ni komentirao moje postove ali očito je da tvoja podsvijest vrišti od spoznaje kako prvi puta nakon dugo vremena gleda nekog toliko višeg od sebe poput izgubljenog u pustinji koji gleda oazu nakon dugog vremena, dok ti egu pucaju brane prolijevajuči očaj traženja pažnje da ti se obratim i nešto naučim, ja, viši čovjek.

nego zašto imam potrebu pisati. ubijam vrijeme jer mi crtići još nisu počeli

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 10:25 pm 
Član foruma

zdravo zoh, ja se javljam samo da kazem da sam te i ja primjetio i da pises bas lijepe recenice. ne zamjeri sto mi ih se neda bas sve citati, moram gledati utakmicu.
zelim ti puno srece u tvom prosvjetiteljskom radu, i naravno, dobro zdravlje!

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 11:43 pm 
Član foruma

Zoh
Citat:
prve 4 izjave lijepo dočaravaju maloumnost zadrtog nihilista, previše slabog da prizna kako prikriva svoja vrijeđanja kroz "svoj posao". ukoliko stvarno nebi imao interes u meni nebi ni komentirao moje postove ali očito je da tvoja podsvijest vrišti od spoznaje kako prvi puta nakon dugo vremena gleda nekog toliko višeg od sebe poput izgubljenog u pustinji koji gleda oazu nakon dugog vremena, dok ti egu pucaju brane prolijevajuči očaj traženja pažnje da ti se obratim i nešto naučim, ja, viši čovjek.

Ovo je divna, cista OPS izjava. I pokazuje da sustinski shvatas princip. Imao si ih jos par u tom postu.

Citat:
nego zašto imam potrebu pisati. ubijam vrijeme jer mi crtići još nisu počeli

A ovo je bas onako bezveze i infantilno.

Pokazuje da ne znas ni sam zasto pises, osim da osecas nagon . . . hmmm :-k (da ne pominjem da si prisao par koraka blize banu jer si nekonstruktivan).

Sada cu da ti objasnim taj "moj posao". Ovaj privatno finansirani forum ima svoj cilj i pravac delovanja. Tvoje pisanje ne odgovara tom pravcu i cilju. Moj posao je da se igram sa tobom, da te zavedem i odvratim ti paznju od tvog cilja, kojeg verovatno nisi ni svestan. Te da ulozim svoju energiju kao ekvivalent tvojoj energiji da bi na kraju postojao balans za ono sto obicno i bude na kraju.

"Moj posao" je veoma tezak i prljav jer moram da se upustam sa takvima, ali to radim svesno i bez emotivnog vezivanja, pa je sa te strane malo lakse. Sreca je da ti nisi previse prljav (al' si nesvestan i brbljiv u p . . . . :mrgreen: )

I za kraj poredjenje kako post pise OPS (ti) i neko ko se trudi da shvati i da bude OPD (ja)

Ti: citas i pises u grcu, pazljivo meris svaku rec kako ne bi ispao glup, kako bi izgledalo da si pametan. Koristis svu literaturu koju si procitao (a ima je dosta, jel da?) Pokusavas sagovornike da uvredis, bas onako KAKO MISLIS da oni vredjaju tebe. Sve shvatas "na svoj nacin" i taj svoj nacin preslikavas na druge. Ti si u svom filmu nesumnjivo glavna licnost.

Koristis "vazne" i "velike" reci kako bi recenicama dao na tezini. Pises kilometarske postove kako bi izrazio sav taj grc i kako bi bio "pametan". Ovo vidis kao igru koja ti je istovremeno teska i zanimljiva (i crpi ti mnogo energije, ali nisi svestan toga). Pomalo te buni kada neko ne igra tvoju igru, jer ti ne vidis da postoji neka druga . . .

Ima toga jos, al' me mrzi da analiziram.

Ja: pisem iz glave i po osecaju. Ne koristim literaturu niti citate. Ne osecam potrebu da ti odgovaram. Ne osecam grc. Ne brine me da li cu da ispadnem glup u drustvu i sta ce ko da misli o meni. Ne zanima me sta ti mislis o bilo cemu, niti me zanima da te necemu poducim.

Pisem samo da bih sprecio tvoje delovanje, i samo za taj cilj. Ne osecam tim povodom nista licno niti emotivno, i zato ovo mogu da teram koliko god bude potrebno, a to zavisi od tebe.

I jos jedna razlika u OPD i OPS shvatanju:

Ja dopisivanje sa tobom mogu da napustim kada god hocu, ne moram da sam zavrsim posao niti me nesto veze za taj posao. Ima drugih koji ce doci na moje mesto, opet drugih koji ce doci na njihovo mesto, pa opet mi iz prvog reda, pa opet . . .

A ti si sam . . . Cak i da ti neko pomogne, pomoci ce ti samo dok njemu odgovara pa ce te odbaciti. Ti nemas nikoga ko ce stati na tvoje mesto . . .

Vrh

PostPostano: čet nov 04, 2010 11:58 pm 
Član foruma

arbitrum, pa sad si ga bas lijepo "nahranio". on je konan (usamljeni) simerjanac s perom, a 300 forumasa krvavih ociju i iskezenih zuba se izmjenjuju u borbenim redovima kao spartanski ratnici.
ali konan(u) stoji cvrst kao stijena!
pa on je po to i dosao #-o

:-"

Vrh

PostPostano: pet nov 05, 2010 12:10 am 
Član foruma

Pa ja sam i rekao da mi je posao da ga nahranim. Kako bi bio mljackav i deb'o za kuhanje kasnije :mrgreen:

Nek (mu) stoji :mrgreen: On licno nije od neke vaznosti u celoj prici, vise je kao orudje (polomljeni mac, zardjali top . . . :mrgreen: ). Ako mu bude i lepo, tim lakse.

Vrh

PostPostano: pet nov 05, 2010 10:41 am 
Član foruma

blizu sam banu jer sam suprotno od nekonstruktivan, gradim nešto što se tebi/vama ne sviđa a neovisno o tvom mišljenju ja sam tu sa istim ciljem kao i ti (povečavanje svijesnosti). pravi razlog mog pisanja na ovom forumu je taj da ne vjerujem kako postoji itijedan forum sa dovoljno svjesnijim ljudima koji će shvatiti ono što govorim, kao što i sam možeš zaključiti (ili nemožeš jer i dalje napadaš moj karakter umjesto mojih ideja). zašto baš ovaj forum ? jer nakon 5 godina dijeljenja vašeg mišljenja prirasli ste mi srcu.

to što nema nikog tko će stat na moje mjesto, zasad, pokazuje da sam došao sijati svoju mudrost na dobro, plodno mjesto koje još nema iste mudrosti .

i da ti razjasnim nešto

Ti jesi OPS, tvoje zastupanje OPD mišljenja ne mjenja tu činjenicu. Nemoraš mi čak ni dovesti živi primjer OPDa, samo mi pokaži di je i ja ću ga tražiti (i ubit ga eventualno), bilo da je u drugom vremenu ili prostoru.
Ti mene gledaš kao prijetnju dok ja tebe gledam kao nešto pozitivno. tvoja pobijena mišljenja su izvanredno dobar gnoj za moje mudrosti.

Zadnja izmjena: teh_zoh; pet nov 05, 2010 11:10 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pet nov 05, 2010 11:08 am 
Član foruma

Bum! Tres! Lup! #-o :blob: :-"

Vrh

PostPostano: pet nov 05, 2010 2:47 pm 
Član foruma

teh_zoh je napisao/la:
Aragorn je napisao/la:

kršenje slobodne volje je za kršitelja daleko produktivnije nego što bi bilo poštivanje i to je sve što želim da ti shvatiš.

Čije slobodne volje? Ako misliš na sebe onda je to tvoja slobodna volja i ništo ne kršiš. Ako misliš na druge nemoj se time igrati jer povlači izuzetno oštre kaznene mjere ako išta uspijedneš kršiti. A čak i da uspiješ u tome i čak da uspiješ proći neprimjetno (što je nemoguće kao što svijetlo nije tama) sigurno ti nikakvu korist ne može donijeti. Ako misliš na fizički svijet ne možeš kršiti slobodnu volju ali možeš tiranisati druge. Tad ne zaboravi:
"Vuk na ovcu svoje pravo ima,
Ka tirjanin na slaba čovjeka.
Al tirjanstvu stati nogom za vrat,
Dovesti ga k poznaniju prava,
To je ljucka dužnost najsvetija."
Dobri stari Njegoš ima odgovor na svako pitanje.
I đe je tu ikakva korist osim možda trenutnog prolaznog zadovoljstva u fizičkom svijetu. Vjeruj mi sva bogatstava i vlasti svijeta i svih svjetova po svemiru ne vrijedi pišljivog boba.

Vrh

PostPostano: pet nov 05, 2010 3:12 pm 
Član foruma

teh_zoh je napisao/la:

Ti jesi OPS, tvoje zastupanje OPD mišljenja ne mjenja tu činjenicu. Nemoraš mi čak ni dovesti živi primjer OPDa, samo mi pokaži di je i ja ću ga tražiti (i ubit ga eventualno), bilo da je u drugom vremenu ili prostoru.

Vidim po tvom potpisu da voliš strane jezike, pa evo nešto starog jezika, zna biti poučan:

Qui gladio ferit, gladio perit!

Alf :blob:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 3 gostiju.