Sada je: uto maj 06, 2025 4:50 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1194 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 60  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Umetnost Sanjanja
PostPostano: pet sep 10, 2010 9:11 am 
Član foruma

Sjenko je napisao/la:
E a kako znaš da ti je tonal posložen i da si svjestan White Deeru? Ja često svjesno sanjam, jel onda meni tonal posložen?! :mrgreen:

Pa onda si cesto svjestan i u tonalu. Tvoja svjesnost u tonalu se preslikava na sanjanje.

Vrh

PostPostano: pet sep 10, 2010 11:23 am 
Član foruma

lone_bird je napisao/la:

Za početak dovoljna je bilježnica pored kreveta, gdje zapisuješ snove, mjesta, odma čim se probudiš naravno (jer se brzo gube, kako skupna točka pluta nazad u svoje utabano mjesto ...). Osobno sam napustio metodu jer sam shvatio da vrlo često, još od djetinjstva sanjam uvijek nova i nepoznata mjesta, neka stara već poznam i za njih mi ne treba bilježnica no broj novih mjesta jednostavno je golem. Svejedno, način razmišljanja je zanimljiv i sad često koristim orjentaciju po feelingu mape gdje sam točno i počeo sam promatrat snove više, onako, topografski. Jedan lijepi i relativno korisni novi detalj u rasčlanjivanju snova.

Da bas, ja promjenim tokom noci i do pet razlicitih snova, ko bi to zapisivo svaki dan, ujutro ih se super sjecam.
Tako da to zapisivanje, neznam, ko osjeca tako nek zapisuje.

Vrh

PostPostano: pon sep 27, 2010 7:15 am 
Član foruma

Sinoć sam se probudio u snu!
Bilo je prelijepo!
U toku drugog sna, shvatim! Odmah sam osjetio neopisivu sreću! I ranije mi se nekoliko puta dogodilo, ali nisam bio svjestan mogućnosti, nisam bio dovoljno svjestan.
Odmah mi je došlo da probam da letim. Jedna jevojka je bila samnom, saopštio sam joj sa oduševljenjem da sanjamo, uzešmo se za ruke i poletješmo! Predivno!
Sjeli smo na jedan balkon i pjevali. Zgrade oko nas bile su lijepe i bijele, a iz zidova je izbijalo zelenilo. One su tako lijepo rezonovale naše glasove! Eho bijaše neprikosnoven!
Prelijepo!
:kiss:

Zadnja izmjena: bajs; uto sep 28, 2010 8:33 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pon sep 27, 2010 12:54 pm 
Član foruma

:thumbup:

Vrh

PostPostano: pon sep 27, 2010 1:15 pm 
Član foruma

Hey bajs , mozes li detalnjije da govoris o svom iskustvu?
Interesuje me da li si mozda shvatio sta je prethodilo budjenju , kakva ti je svakodnevica, da li si uocio nesto...ili da li je postojalo nesto u snovima pre ovoga

Pitam ovo jer me zanima da li se kod tebe potvrdjuje Kastanedina prica da je sanjanje rezultat posvecene koncentracije

Ispricacu na svom primeru :
Kada sam se spremao za arhitekturu crtao sam 6 sati dnevno,veoma posveceno i sa uzivanjem,
ispoljavao sebe kroz crtez i u tom periodu mi se desilo da se probudim u snu.
Tada sam i sam shvatio da postoji dvoje i da jedan drugog sanjaju a nisam znao za pricu o sanjacu i sanjanom...Tada sam cuo izaslanikov glas...Ali to je nesto izmedju glasa i misli...a nije ni jedno ni drugo...cudno nekako

Onda sam poceo da povezujem to sto Kastaneda kaze-rezultat posvecene koncentracije...

Kako ti gledas na ovo?

Vrh

PostPostano: pon sep 27, 2010 2:22 pm 
Član foruma

Mislim da se lucidni snovi počnu javljati kada osoba na javi postigne neku ravnotežu sama sa sobom. To može da se nazove i ispunjenost.
Ali, opet, neki ljudi jednostavno imaju talenta za to. :)
A ovo sa posvećenom koncentracijom, to bi bila koncentracija na sadašnji trenutak.

Vrh

PostPostano: uto sep 28, 2010 8:32 am 
Član foruma

snoopy je napisao/la:
Hey bajs , mozes li detalnjije da govoris o svom iskustvu?
Interesuje me da li si mozda shvatio sta je prethodilo budjenju , kakva ti je svakodnevica, da li si uocio nesto...ili da li je postojalo nesto u snovima pre ovoga

Pitam ovo jer me zanima da li se kod tebe potvrdjuje Kastanedina prica da je sanjanje rezultat posvecene koncentracije

Ispricacu na svom primeru :
Kada sam se spremao za arhitekturu crtao sam 6 sati dnevno,veoma posveceno i sa uzivanjem,
ispoljavao sebe kroz crtez i u tom periodu mi se desilo da se probudim u snu.
Tada sam i sam shvatio da postoji dvoje i da jedan drugog sanjaju a nisam znao za pricu o sanjacu i sanjanom...Tada sam cuo izaslanikov glas...Ali to je nesto izmedju glasa i misli...a nije ni jedno ni drugo...cudno nekako

Onda sam poceo da povezujem to sto Kastaneda kaze-rezultat posvecene koncentracije...

Kako ti gledas na ovo?

Pozdrav! :hello2:
Iskren da budem, nisam čitao Kastenadu osim Razgovora sa D. H. mada sada razmišljam da pročitam nešto o snovima pa ako imate predlog slušam.

Ipak, pretpostavljam o čemu bi tu mogla biti riječ.
Sanjanog se sjećamo kada se probudimo i nismo ga svjesni u snu.
U slučaju sanjača koji je svjestan u snu, rekao bih da je možda to to, dakle sanjač i iskustvo sna postaju jedno. Molio bih one iskusnije u ovom područiju da malo prokomentarišu, mada već sada ću da počnem da prečešljavam ovu temu kako bih dobio bolju sliku.
Sigurno da sve ovo ima veze sa koncentracijom odnosno povećenim vremenom svjesnosti/budnosti tokom dana iliti između dva noćna sna.

Moja svakodnevica je definitivno drugačija nego ranije. Pionir sam u svjesnosti. Malo više od godinu dana ima kako sam počeo sa meditacijama.
Akumuliram energiju drugačije jer sam svjesniji tog procesa, ne razbacujem se sexualnom energijom putem recimo masturbiranja.
Trudim se da tokom dana budem što je moguće duže posmatrajuća svjest svojih reakcija, da zadržim ono Ja koje se ne mjenja. Vremenom je lakše.

Poslednje vrijeme uživam u snovima iako nisam svjestan tokom njihovog trajanja.

Kažem, ranije mi se dva ili tri puta znalo desiti da se probudim u snu odnosno da postanem svjestan da sanjam ali moj je spektar djelovanja bio ograničen jer mi je pretpostavljam i svijest bila manje razvijena.
Preksinoć je bilo drugačije. Jeste bilo iznenađenje ali sam odmah "krenuo na stvar" da dokažem sebi da sanjam iako sam znao da sanjam.
Susreo sam osobe iz svakodnevnog života, jedna od njih je i djevojka sa kojom sam letio mada sada ne mogu biti 100% siguran iako mi je iskustvo još poprilično "friško".
Čudno je iskustvo, treba mi još prakse definitivno.
Sada ću da skinem Umjetnost sanjanja.

Nekoliko puta već editujem ovaj post jer nailazim na odgovore čitanjem ove teme.
Zaista zanimljivo.
Hvala vam na iskustvima i na dijeljenju.
:thumbup:

Vrh

PostPostano: sri sep 29, 2010 12:40 pm 
Član foruma

a kakve odgovore? :)

A sto se tice meditacija,citao sam u one 3 knjige nesto o tome(postvio sam topic o njima),i te meditacije se uglavnom sastoje iz mirnog sedenja i upucivanjem nekih vrsti molbi energijama stvaranja,koje dopunjuje odredjenih vizuelizacija.
Da li su tvoje meditacije slicne ovome ili kako? :)
pozdrav

Vrh

PostPostano: sri sep 29, 2010 3:46 pm 
Član foruma

snoopy je napisao/la:
a kakve odgovore? :)

A sto se tice meditacija,citao sam u one 3 knjige nesto o tome(postvio sam topic o njima),i te meditacije se uglavnom sastoje iz mirnog sedenja i upucivanjem nekih vrsti molbi energijama stvaranja,koje dopunjuje odredjenih vizuelizacija.
Da li su tvoje meditacije slicne ovome ili kako? :)
pozdrav

Odgovore u vezi ove teme; :D
Tek sam na 16. strani pa čim pročitam uključiću se.
Meditacije koje ja praktikujem su klasika: sjedim i ne radim ništa. :toothy2: Empty void! :D
Nekada zazen. :wink: Kombinujem tehnike da pronađem onu odgovarajuću za sebe. :roll:
:hello2:

Vrh

PostPostano: čet sep 30, 2010 9:15 am 
Član foruma

Pozdrav. :hello2:
Završio sam čitanje teme i moram priznati da imam par pitanja odnosno da sam zbunjen.
Naime, na forumu sam se uključio u podforumu metafizika te dosta informacija vučem odatle. Castenadu sam pročitao u obliku prve knjige i priznajem da mi je suhoparan, gradivo mu je dosta tmurno, ali ponavljam samo sam pročitao prvu i evo sada listam "Umjeće sanjanja".
Uglavnom čak sam i zbunjen jer se tamo na sredini počinju hvatati u koštac ovi i oni; "Metafizičari" i "Kastenada Dream Gang"! :-s
Ego (samovažnost) probija kroz monitor! ](*,)

Zbunjen sam ne zbog različitih mišljenja već što mislim da postoji zajednički jezik koji je izostavljen. Fascinantna je stvar da upravo kad bi pomislio da će se ljudi razumjeti i strasti smiriti još se zakuva! Ljudi su ubjeđeni u svoja mišljenja i ne pada im na pamet ni da pooomisle da možda postoji i druga strana ("drugo viđenje")! :cry:

Ali ne želim ja da prolongiram neslaganja već želim da ovo posluži kao uvertira za dalja pitanja.
Vidim koliko je sve povezano odnosno koliko su teme ustvari povezane. Možda jer sam nov pa gledam malo sa strane?

Dakle, zajedničko je da znamo da posjedujemo više tijela, da je svijest naša suština! Spominju se energetski centri (čakre), astral, obe (iti), ... spominje se naš "dvojnik" (quarin; Islam) što bi bilo nešto kao više Ja iz 6D, naš vodič. Zbunjuje očigledna sličnost ali istovremeno ne slaganje u pogledu reinkarnacije. :-k

U jednoj knjizi, Sylvia Brown - Život na onoj strani spominju se iskustva onih koji su nakon smrti prešli negdje gdje vrijeme teče drugačije, gdje je materija drugačija a mene je to podsjetilo na treću kapiju sanjanja.
Nekoliko citata koje ću pejstovati može pobliže obrazložiti ovo:

Citat:
Svi smo mi došli s One Strane , mnogo smo se puta ondje vraćali
između dva života i tamo ćemo ponovno radosno živjeti kada ovaj
život završi. I vjerovali ili ne svi mi toliko čeznemo za Onom Stranom
da svatko od nas ondje astralno putuje tijekom sna barem dva ili tri
puta na tjedan, ali to jednostavno ne pamtimo .

Evo, možda i pamtimo!

Citat:
To je također savršena slika u ogledalu zemljine prirodne topografi­
je . Naših sedam kontinenata , planinski nizovi, ravnice i pustinje,
oceani, mora i rijeke, šume , prašume , otoci, obronci planina i sve u
prirodi na zemlji, sve to postoji u svojoj izvornoj savršenosti na Onoj
Strani. Zato što tamo ne postoji erozija, onečišćenje ili uništavanje ,
planinski nizovi su oštri i uzdižu se prema nebu , vode su čiste i azurno
plave, a obale divlje netaknute , kao što su bile prije tisuća i tisuća
godina . Na Onoj Strani vrijeme ne postoji, svako je živo biće uvijek
bilo i uvijek će biti, ništa ne stari, ništa ne truli, ništa ne hrđa . Svaki
kvadratni centimetar zemlje i vode je veličanstven, vječno nov .

Onda ovo:
Citat:
Ne moramo živjeti u blizini radnih mjesta jer ne postoji problem
putovanja . Uglavnom , putuje se pomoću iste snage kojom je
izgrađena većina kuća - pomoću projekcije misli. Jednostavno
"zamislimo" mjesto na kojem trebamo ili želimo biti i ondje smo .
Najbliže tom obliku prijevoza na zemlji jest astralno putovanje , a to
su putovanja koja naš duh odvode iz teških gromada koja naziva­
mo tijelima, a kojima smo ovdje opterećeni .

U knjizi Sedam koraka do vječnosti od S. Turoffa spominje se astralni svijet na nižem stepenu od Zemlje gdje se nalaze mračni entiteti. Duše nakon smrti, posebno ukoliko je ta smrt bila iznenadna ili nasilna niti ne znaju šta im se dogodilo pa mogu da "zalutaju" ili da budo odvučeni tamo. Ovo mi djeluje kao nešto što bi moglo da bude izvor straha u trenucima dok naša svijest "putuje"!? Anorganci?
Postoji nešto što bi se moglo nazvati "neutralnim prostorom" gdje se mogu sresti i dobri i loši momci pa možda u nekim snovima naša svjest posjećuje ta mjesta?

Sve to djeluje jako slično tako da se ja nebi 100% držao niti jednog objašnjenja ali nebi isključivao također ništa. Smatram da se može štošta objasniti upotrebom oba"riječnika"!

Opet, ostaje ona da u snovima možemo uticati na okolinu tako da sam tu "ni tamo ni ovamo"!

Dalje, interesuje me vaše mišljenje u pogledu ovog slučaja:

Dakle, ima li sve ovo ikakve veze jedno sa drigim, ikakve međusobne povezanosti ili sam ja umislio?
PoZZ! :hello2: :occasion5: :love3:

Zadnja izmjena: bajs; pon okt 04, 2010 11:28 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: ned okt 03, 2010 12:49 pm 
Član foruma

Kad si vec krenuo ovim putem,da nastavimo...Ovo je deo 3/3 dokumentarca o Tesli pa ima i o sanjanju...
Kaze da je on s vremenom otkrivao nove svetove,upoznavao ljude tamo koji su isto toliko stvarni kao i ljudi ovde i da su mu isto toliko dragi kao i porodica.

Meni se Tesla na prvi pogled mnogo vise dopada od ovog Osho-a...

Pa,prosudite sami...
Za mene je sanjanje kao neki portal-mogucnost izslaska van atmosfere zemlje...

Vrh

PostPostano: ned okt 03, 2010 2:45 pm 
Član foruma

@Snoopy :thumbup:
Slažem se. Naročito nakon što sam prvi put zaista svjesno sanjao.
Jednostavno sam osjetio sebe dok sam u isto vrijeme znao da spavam!
Zato me malo i zbunjuju sve ove "varijacije".
Volim Oshoa. Svaka njegova je na mjestu pa me je malo i začudilo ovo njegovo poimanje snova. Još sada ova tvoj post sa Teslom...
Interesantno jako!

Interesuje me, koliko često ste vi svjesno sanjali u "početku"; odnosno kada ste prvi put svjesno sanjali kako je tekao nastavak iskustava?

Vrh

PostPostano: pon okt 04, 2010 8:11 am 
Početnik

pozdrav svima :love1:

meni od kad pamtim svoje snove, oni skoro pa jedva da su vizualni. ako bi ih ovako mogao opisati oni kao prvo nemaju boje, rekao bi da su crno bijeli tj sve su vise neki obrisi i maglice ali znam da u samom snu sam imao dosta detaljnih vizualnih informacija o svakom dijelu snova iako se one po buđenju gube. moji su snovi vise tako nevizualni kako rekoh, kada ih se sjecam to su sivi obrisi na crnoj podlozi, ali nabijeni intenzivnim osjećajima koji zapravo opisuju san.

iz tog razloga smatram da imam skoro pa nepogrešiv način razaznavanja šta je bio san a šta java, pošto izgledaju i osjećaju se skroz drugacije jedan od drugog. tu mi se cini da mi je mozda i teze napraviti taj neki "klik" u lucidan san jer toliko prisustvo boje i vizualnog dozivljaja u budnom stanju da se cini nepogresivo.

mislim da sam jednom imao lucidan san, razgovarao sam s nekim u jednom parku zagrebackom, te mi je rekao takvu neku nebulozu koja me toliko zbunila svojom nelogičnošću da sam se zapitao da li ovo sanjam. iduce sta se sjecam je da sam odmah poletio uokolo parka i moja mutna, slabo vizualna, crno bijela okolina je pocela poprimati vividne boje, te sam se pod adrenalinskim dojmom jurenja kroz zrak i tih boja probudio u nekoj polu panici, stisnuo sam svoj "eject" gumb nazad u budnost.

pokusao sam svugdje naci koji je razlog ili znacenje crno bijelih snova, ali eto, nisam nasao nista jer nitko izgleda ne zna, a 99% ljudi koliko sam skuzio sanjaju u boji.

Vrh

PostPostano: pon okt 04, 2010 9:43 am 
Član foruma

Pozdrav!

Ja nekad sanjam crno belo, odnosno pre se može nazvati sivo. Tada se isto desi da dobijam više opis onoga što vidim, nego što to zaista vidim.

Čudni to snovi budu, ali se desi da elemente tih snova kasnije, u nekom drugom snu, vidim obojene, i tada shvatim o čemu je bila reč.

Ne znam otkuda je to sa sivim. Javi ako nekad saznaš.

Vrh

PostPostano: pon okt 04, 2010 11:33 am 
Član foruma

bornaa je napisao/la:
...iduce sta se sjecam je da sam odmah poletio uokolo parka i moja mutna, slabo vizualna, crno bijela okolina je pocela poprimati vividne boje, te sam se pod adrenalinskim dojmom jurenja kroz zrak i tih boja probudio u nekoj polu panici, stisnuo sam svoj "eject" gumb nazad u budnost.

pokusao sam svugdje naci koji je razlog ili znacenje crno bijelih snova, ali eto, nisam nasao nista jer nitko izgleda ne zna, a 99% ljudi koliko sam skuzio sanjaju u boji.

Pa možda si sam dao odgovor; što si svjesniji jasnije vidiš, kako na javi tako i u snu!

Vrh

PostPostano: pon okt 04, 2010 12:20 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
bornaa je napisao/la:
...iduce sta se sjecam je da sam odmah poletio uokolo parka i moja mutna, slabo vizualna, crno bijela okolina je pocela poprimati vividne boje, te sam se pod adrenalinskim dojmom jurenja kroz zrak i tih boja probudio u nekoj polu panici, stisnuo sam svoj "eject" gumb nazad u budnost.

Pa možda si sam dao odgovor; što si svjesniji jasnije vidiš, kako na javi tako i u snu!

A još, umem videti sivo kad tonem u san. Negde na prelasku između jave i sna, dok još znam ko sam, bude tu sivih ...elemenata, za koje je vezan jedan glas, koji objašnjava šta je šta.

Iz tog stanja nekad se desi da uletim u lucidan san, a nekad ravno u nesvest.

Vrh

PostPostano: pon okt 04, 2010 12:26 pm 
Početnik

a možda su u šumi? imam ja svojih možda bar 20 :)

a ovo o crno bijelim snovima sam nasao jedino u "stručnoj" literaturi kod huxleya u knjizi heaven and hell, i to tek kad je neko tu na forumu sponeuo da je lik poco sanjat crno bijelo od mescalina.

"Professor Calvin Hall, who has collected records of many thousands of
dreams, tells us that about two-thirds of all dreams are in black and white. 'Only one dream in three is
coloured, or has some colour in it.' A few people dream entirely in colour; a few never experience colour
in their dreams; the majority sometimes dream in colour, but more often do not.

We have come to the conclusion,' writes Dr Hall, 'that colour in dreams yields no information about the
personality of the dreamer.' I agree with this conclusion. Colour in dreams and visions tells us no more
about the personality of the beholder than does colour in the external world. A garden in July is perceived
as brightly coloured. The perception tells us something about sunshine, flowers, and butterflies, but little
or nothing about our own selves. In the same way the fact that we see brilliant colours in our visions and
in some of our dreams tells us something about the fauna of the mind's antipodes, but nothing whatever
about the personality who inhabits what I have called the Old World of the mind.
Most dreams are concerned with the dreamer's private wishes and instinctive urges, and with the conflicts
which arise when these wishes and urges are thwarted by a disapproving conscience or a fear of public
opinion. The story of these drives and conflicts is told in terms of dramatic symbols, and in most dreams
the symbols are uncoloured. Why should this be the case? The answer, I presume, is that, to be effective,
symbols do not require to be coloured. The letters in which we write about roses need not be red, and we
can describe the rainbow by means of ink marks on white paper. Text-books are illustrated by line
engravings and half-tone plates; and these uncoloured images and diagrams effectively convey
information.
What is good enough for the waking consciousness is evidently good enough for the personal
subconscious, which finds it possible to express its meanings through uncoloured symbols. Colour turns
out to be a kind of touchstone of reality. That which is given is coloured; that which our symbol-creating
intellect and fancy put together is un-
coloured. Thus the external world is perceived as coloured. Dreams, which are not given but fabricated by
the personal subconscious, are generally in black and white. (It is worth remarking that, in most people's
experience, the most brightly coloured dreams are those of landscapes, in which there is no drama, no
symbolic reference to conflict, merely the presentation to consciousness of a given, non-human fact.)
The images of the archetypal world are symbolic; but since we, as individuals, do not fabricate them, but
find them 'out there' in the collective unconscious, they exhibit some at least of the characteristics of
given reality and are coloured. The non-symbolic inhabitants of the mind's antipodes exist in their own
right, and like the given facts of the external world are coloured. Indeed, they are far more intensely
coloured than external data. This may be explained, at least in part, by the fact that our perceptions of the
external world are habitually clouded by the verbal notions in terms of which we do our thinking. We are
for ever attempting to convert things into signs for the most intelligible abstractions of our own invention.
But in doing so, we rob these things of a great deal of their native thinghood.
At the antipodes of the mind, we are more or less completely free of language, outside the system of
conceptual thought. Consequently our perception of visionary objects possesses all the freshness, all the
naked intensity, of experiences which have never been verbalized, never assimilated to lifeless
abstractions. Their colour (that hallmark of given-ness) shines forth with a brilliance which seems to us
praeter-natural, because it is in fact entirely natural - entirely natural in the sense of being entirely
unsophisticated by language or the scientific, philosophical, and utilitarian notions, by
means of which we ordinarily re-create the given world in our own drearily human image."

iako se sejcam da u knjizi "put u ixtlan" don juan kori castanedu da gubi vrijeme fokusirajuci se na tip i sadržaj snova, tvrdeći da je sve to nebitno i da mu je jedina pametna stvar pokušati gledati ruke tj. postati lucidan.

Vrh

PostPostano: pon okt 04, 2010 12:38 pm 
Član foruma

bornaa je napisao/la:
a možda su u šumi? imam ja svojih možda bar 20 :)

Biće da su u šumi. :D
btw, šume su fantastična stvar za sanjati i hvala za tekst.

bornaa je napisao/la:
iako se sejcam da u knjizi "put u ixtlan" don juan kori castanedu da gubi vrijeme fokusirajuci se na tip i sadržaj snova, tvrdeći da je sve to nebitno i da mu je jedina pametna stvar pokušati gledati ruke tj. postati lucidan.

A ruke...Mogu biti i žirafe...Ni to za ruke ne mora biti važno, mada i to može biti polazna tačka.

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: uto okt 05, 2010 11:34 pm 
Početnik

STALKER je napisao/la:
NIRVANA je napisala:

Citat:
Ako slucajno mom energetskom telu se dopadne vise u neki drugi svet ,sta ce ostati ovde na ovom svetu u mom materijalnom telu ? Uzela sam sebe samo za primer inace. Zanima me sta se desava kad astralno telo napusti materijalno ? Dali to je zapravo smrt jednom kompletnom bicu (koje pretstavlja spojivu komponentu od astralnog i materijalnog tela) Dali ako nase astralno telo napusti nase materijalno to znaci definitivna smrt ili mozda samo klinicka smrt ?

Da, mislim da si veoma blizu, Kastaneda kaže da je sanjanje i smrt skoro isto. Fizičko telo je umrtvljeno i neaktivno a naša suština, energetsko telo putuje po drugim svetovima. Jedina razlika je u tome što kad umremo, mi sanjamo san smrti gde doživljavamo svoje paklove ili nebesa, zavisno od onoga u šta smo za života verovali. Jedina razlika između sna smrti i običnog sna je što se iz sna smrti više nikada nećemo probuditi, jer je fizičko telo kolabiralo ili je uništeno.

Prosečna osoba u snu nije svesna sebe, nema samopamćenje i nalazi se u vihoru nejasnih vizija i sećanja. Tako i u snu smrti ona ne može da poveže svoju celovitost i samosvest. A ta haotična i nejasna svesnost u snu smrti traje samo dok traje sećanje živih na nju, sećanje rođaka, prijatelja, sledbenika... Kada prestane sećanje, zauvek nestaje i svest umrlog.

To je strašna situacija, i zato vidovnjaci uvežbavaju svesnost i samopamćenje u stanju snova dok su živi. To im omogućava da nastave dalje posle smrti fizičkog tela, tako da njihova svesnost ne umire.
Evo, sad bih hteo da dam par saveta u vezi kontrole snova koji mogu biti korisni svakome ko želi da uspostavi svesno sanjanje.

Šta je tačno kontrola snova ili "sanjanje" kako to kaže Kastaneda?

To je stanje kada smo u snu potpuno svesni i imamo istu kontrolu kao i u "budnom" stanju, a čak se sećamo i da smo legli u krevet i zaspali...a sada se nalazimo u nekom svetu i potpuno isto se osećamo kao da smo budni.

Ako želite da svesno sanjate, veoma efikasan način je da si svakog dana dok ste budni često postavljate pitanje gledajući oko sebe: "Da li je ovo san?" ili, “Da li ja sada sanjam?” Ali pitajte iskreno, kao da se trudite da utvrdite da li sada sanjate. Evo baš sada, ovog trenutka dok čitate ovaj tekst, da li je sve ovo san? Pa, šta mislite? Često postavljanje tog pitanja, dovodi do toga da se noću dok sanjamo takođe upitamo isto to pitanje. To su magijska pitanja, jer imaju moć da nas osveste u snu! Samo ih treba uporno ponavljati na javi. Kad se to desi u, mi shvatimo da sanjamo i postajemo potpuno svesni! Prebacili smo samopamćenje iz "budnog stanja" u svet snova. To je prvi i najvažniji korak. Posle njega sledi sticanje kontrole i učenje snalaženja u svetovima u koje smo stigli putem snova. O tome Kastaneda detaljno piše u knjizi "Umetnost Sanjanja".

Pozdrav! :) :wink:

Mogu iz vlastitog iskustva potvrditi da ste u pravu.Ja sam kao petogodisnjak imao svoje prvo izlazenje iz tjela,samo sam tada mislio da je to slucaj kod svakoga.U 14 godini zivota imao sam velicanstven dozivljaj iako zastrasujuci,ali brzo sam uspostavio kontrolu i letio sam zaista prekrasno i prolazio kroz cvrste predmete skoro bez ikakvog otpora.Naravno da me je to ponukalo da tragam za literaturom koja to opisuje.Uzgred receno u mnogim knjigama sam nasao da ljudi koji su pisali o tome,samo su prepisivali od drugih koji su isto tako prepisivali od nekih treci.Neki od njih su i dodavali nesto svoje pod utiskom procitanog,a ne i dozivljenog.Mnogi pisu da po izlasku iz tjela da se moze vidjeti svoje vlastito tjelo kako lezi na lezaju,a to nije tacno.Ako ikada to dozivite uvjerit ce te se da govorim iz iskustva,a ako ipak ugledate svoje tjelo na lezaju,onda je to obicni san.Prva provjera kada vam se to dogodi da bi ste ustanovili da je to to pokusajte letjeti pa makar samo deset centimetara od tla i ako uspijete onda je to to.Drugi znak koji je isto toliko indikativan jeste strahovita sila koja ce vas vuci da se probudite,a tu Kasteneda daje pravilan savjet kroz rjeci Don Huana,a to je odmah nadjite svoje ruke i gledajte nadlanice.I kad god vas ta sila povuce u budno stanje odmah pogled u nadlanice.Za sada toliko ako se neko bude interesirao,mogu mu odgovoriti na e-mail. 8)

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 11:53 am 
Početnik

bajs je napisao/la:

Dalje, interesuje me vaše mišljenje u pogledu ovog slučaja:[/color]

svidja mi se osho ovak opcenito oko puno tema, lijepo govori i ima po meni dosta zdrav stav. tu mi se cini da pokusava malo "kenjat kvake" oko teme oko koje kao i da nema bas iskustva. sranje je to kaj se prodaje pod "prosvjetljenu" osobu i nekak ko da takve osobe moraju automatski imat odgovore na sva pitanja, on cak i za sebe valjda to misli pa malo kenja. i neke pojmove naprosto izvrće...snove je tu podveo pod neki sinonim za želje, čežnje, neispunjene ciljeve itd. pa samo udara po tome.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1194 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 60  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.