Tragom osobe koja mi je s ponosom pokazala svoju novu biometrijsku putovnicu bacio sam pogled na službne stranice PTBa na kojima se može više isčitati o ovom koraku prema daljnjem dobrovoljnom porobljavanju u ime viših nama (ne)znanih ciljeva:
http://www.mup.hr/main.aspx?id=44#biometrijskaCitat:
PO ČEMU SE BIOMETRIJSKA PUTOVNICA RAZLIKUJE OD „STARE“ PUTOVNICE?Biometrijska putovnica, uz izmijenjeni sveukupni vizualni identitet, u sebi sadrži beskontaktni čip koji komunicira s inspekcijskim uređajem na graničnom prijelazu putem radiovalova. Putovnicu je potrebno adekvatno prisloniti na čitač kako bi bio ostvaren početak komunikacije.
Čip je smješten unutar višeslojne strukture same stranice s podacima vlasnika putovnice, koja je načinjena od specifičnog polimernog materijala, polikarbonata.
Na vanjskoj strani prednje korice putovnica ima srebrni logo (vidi sliku), simbol kojim se označava da putovnica u sebi sadrži čip.
KOJE PODATKE ĆE SADRŽAVATI BIOMETRIJSKA PUTOVNICA? Unutar čipa putovnice pohranjuju se:
- osobni podaci nositelja putovnice: ime i prezime, državljanstvo, datum rođenja, podatak o spolu, oznaka za vrstu putne isprave, oznaka države, broj putovnice, osobni identifikacijski broj, datum izdavanja i datum isteka valjanosti putovnice i tijelo koje je putovnicu izdalo (isti oni podaci koji su otisnuti na stranici s fotografijom);
- biometrijski podaci nositelja putovnice: digitalizirana slika lica i otisci dva kažiprsta.
Biometrijski podaci spremljeni su samo unutar memorije čipa, a pristup njima zaštićen je odgovarajućim mehanizmom provjere autentičnosti.
Moj komentar: Biometrijski podaci spremljeni su samo unutar memorije čipa (i kompjutera MUPa), a prilikom svakog izleta u svijet isti će se multiplicirati po želji i dalje bez dodatnih "međudržavničkih" procedura kako bi praćenje stoke bilo svakim danom sve efikasnije.
Uživajte u starima (ako ih još imate), jer nakon toga vaša putovanja više nikada neće biti ista, zaista!
Inače kažu da je ovo bio preduvijet da nam
The demokracija (SAD) ukine vize! Wow!