MOONLIGHT je napisao/la:
Nijedan narod nije postaojao oduvijek, nego je u određenoj točki vremena i prostora nastao, pa tako i hrvatski i srpski narod. Pantelija, ne znam kakvu povijest proučavaš, no jesi li se ikad pitao: da li je to što tvrdiš uopće istina? Da nije i to jedna vrsta manipulacije? Istina, vjerujem, a i donekle znam po određenim spoznajama, da je Vatikan jedan od kreatora ovoga zadnjeg rata, no ne samo on, nego ni jedna strana, ni hrvatska ni srpska, tu nisu nevine. Likovi u obliku Miloševića i Tuđmana su postavljeni sa ciljem. Isto je tako činjenica da Srbiju kao zemlju su u ovim planovima poprilično poštedili, jer tu nije bilo rata kao u Hrvatskoj i BiH.
Da su oba naroda izmanipulirana do iznemoglosti, slažem se, no ne bih se složio da je hrvatski narod "umjetno" stvoren, jer postoji niz povjesničara koji proučavaju hrvatsku povijest na drugačiji, alternativniji način, gdje je gomila dokaza tome.
Na mom selu su prije rata, a i danas, živjeli i Srbi i Hrvati (da, vraćaju se Srbi koji su pobjegli iz Krajine, i nitko ih ne ometa pri tome), te se uvijek vidjela razlika među ta dva naroda, gdje je bilo očito da ne pripradaju u nikakvom pogledu istoj narodnoj skupini. Naime, to su ljudi rođeni na istom području, odrasli u istim uvjetima, gdje bi bilo logično da, primjerice, imaju isti mentalitet, no to nije bilo tako. Primjećivalo se da su Srbi nekako mentalno jači, imaju veću moć koncentracije, hladnijih su glava za razliku od Hrvata. Ukratko, djelovali su smirenije. Sad, to je vjerovatno povezano sa istočnim i zapadnim genima, jer su zapadni narodi nekako temperamentniji, dok su istočni smireniji.
Također, budimo realni, iako su nam jezici vrlo slični i razumijemo se, ne govorimo istim jezikom. Jedna od najvećih povijesnih nebuloza je bila ujedinjenje ta 2 jezika, sa 2 pisma (?!), te će se ta šteta još dugo godina sanirati. Ako malo bolje lingvistički proučavate ova 2 jezika, vidjet ćete da se razlikuju gramatički a i vokabular nam je poprilično različit, iako na prvi pogled ne djeluje tako, jer se međusobno razumijemo.
Jedan slavonac i jedan sumadinac ce se bolje jezicki razumeti nego slavonac i zagorac ili sumadinac i vranjanac ... Prema tome tvoji leksicki i gramaticki argumeni, Moonlight padaju u vodu... Slazes li se onda da postoji i zagorski jezik i da ga ne bi trebalo mesati sa recimo dalmatinskim ni po koju cenu... ? Jedna od takvih nebuloza je upravo napravljena sa crnogorskim jezikom... Ima dobar vic o tome da su onda crnogorci morali i tamo gde nikada nisu koristili ubacuju cuveno : IJE ... I tako par studenata crnogorske knjizevnosti krene iz Podgorice kolima ka Cetinju i kraj puta vide svog profesora knjizevnosti kao ceka autobus... Evo nam ga profesor, ajde da ga pitamo kuda je posao ... samo pazite da govorite svi crnogorski, ispiti su blizu... Itako, pitaju profu kuda ide ...ovaj kaze na Cetinje a oni njemu ... Mozemo mi da vas prIJEbacimo ... i tako svi zaradise desetke ...
Sto se tice latinice i cirilice ... u srbiji svako dete koje ima 8-9 godina potpuno isto pise, cita i koristi oba pisma ... cak do te mere kada im das nesto da procitaju pa sklonis tekst i pitas koja slova su bila u tekstu - ne mogu da se sete dal jedna ili druga ... to je fakat ... i to je stvar kulture! ... i obrazovnog sistema (sustava) ... e sad, da je mrznja tolika , koliko bi vam milo bilo da jeste i koliko se odgaja u vasem obrazovnom sistemu, nasa deca ne bi znala oba pisma istovremeno...
Vi koji ste iz Zagreba, Karlovca ... nije vam daleko... imate oko 45 km juzno od Zagreba , preko Kupe jedno selo koje se zove Lasinjski Sijenicak. Provozajte se malo i pogledajte kako i koliko je demolirana osnovna skola "Sava Mrkalj". Namerno vam necu reci ko je Sava Mrkalj, imate na Wikipediji, ali recimo da je rodjen tu u tom selu nadomak Zagreba i da je tvorac 26 tzv. pismena srpskog jezika, te da je Vuku Karadzicu posle njega ostalo da malo uradi i da izvrsi svoju misliju... Sve je slomljeno razruseno, unisteno ... da mu se svi tragovi zatru... Odgovor mi ponudite vi, jer ja ga nemam !
Citat:
Ne sumnjam da je Vatikan, i ne samo oni, režirao puno toga na ovim prostorima, da su između ostalog oni i jedni od planera ovog zadnjeg rata, no stvar nije tako crno bijela. Mislim da su problemi počeli kad se Država SHS, koja je nastala 29.10.1918., ujedinila sa Kraljevinom Srbijom 1.12.1918, te je time nastala Kraljevina SHS, kasnije nazvana Kraljevina Jugoslavija. Znači, Država SHS, sa glavnim gradom Zagrebom, je živjela oko mjesec dana. Iz nekog čudnog razloga, hrvatski političari su se htjeli udružiti sa Srbima u jednu zemlju, i nikako mi nije jasno zašto. Tu su počeli problemi, jer su Srbi zauzeli cjelokupnu vlast ( što je i logično, sa obzirom da je glavni grad bio Beograd), i vladala je srpska kraljevska obitelj. U svim segmentima vlasti su bili glavni, dok su nacionalne slobode drugih naroda bile ugušene. To ne moram učiti iz povijesnih knjiga, nego znam od ljudi koji su živjeli u toj državi. U vojsci su Srbi bili apsolutna većina, dok je ostalih naroda bio zanemariv broj. Zar nije logično da svi narodi jednako participiraju u vlasti, ako su svi ravnopravni?
Jednu cinjenicu tako lako zaboravljate. Vi ste bili agresori na Srbiju u sastavu Austro-Ugarske vojske (cak i sam drug Tito

... Srbija je spaljena, pregazena, desetkovana i onda u kontraudaru i proboju solunskog fronta oslobadja se sav ovaj prostor i razbija vasa vojna udruga... Kao GUBITNICI u 1.sv.ratu vi dobijate jedan izuzetan poklon a to je da opstanete u drzavi SHS i povampiruje se jedna stara ideja o bratskom slovenstvu koja je kasnije dala i temelje Jugo-slaviji... Tu, u tom trenutku se vidi kolika je moc vladara , nemackih masonskih loza s jedne i Vatikana s druge strane... OK , gubimo i spasmo sto se spasti moze ! Aleksandru uvaljuju kukavicje jaje koje ce uskoro njemu samom doci glave uz blagoslov njegove masonske loze kojoj je poceo da okrece ledja i da shvata da je veeomaaaa izigran - ali naravno kasno...
Duga je prica pa moram ovako skraceno... Zatim zdusno docekujete Hitlera, opet tisucljetne tendencije za samostalnost i nezavisnost pa NDH ... i opet pogrom - ubistva Jasenovac, Nova Gradiska i druga zla mesta ... i opet nemacaka masonerija s jedne i Vatikanske sluzbe s druge strane u svojim interesnim sverama... Zatim ponovo kukavicje jaje u srpskom gnezdu u vidu Josipa Broza (istog onog iz !. Sv. rata ) koji postaje CAR od SFRJ i gospodar Beograda i Dedinja... Opet na delu vidljiva moc masonerije, ali ovaj put su tu prsti i francuskih i britanskih i inih drugih loza... Srbi su opet popasli jer izgleda da ovce i nisu ni za sta drugo...
Na kraju, kao kruna ove ispase i propasti srpskog naroda dolazi veliki udar CIA-e koja instalira na srpki vrh jednog psihopatu u liku Slobodana Milosevica, posle osam godina obrade od strane americkih obavestajnih struktura i pripreme za zadatak koji ima... Ista struktura je vama poslala Tudjmana, Slobinog rodjenog brata - da ne kazem klona! Naravno da su racunali na petnaestak miliona budala, prethodno instalirane verske programe i matrice, medije i sve je tako lepo i lako bilo kontrolisano...
Ako ne znate ko je izgubio a ko dobio u ovim ratovima - pogledajte samo u svoje novcanike - pa ako tamo trenutno nema vise od 50 evra - onda znajte da ste na strani porazenih - i pridruzite nam se na ispasi ...
Moji prijatelji hrvati - kojih imam dosta - dobro znaju da moje reci ne nose mrznju i da je ljudskost moja religija... ali dajte, bar malo se pomaknite od ti programa instaliranih sa HTV-a i na nedeljnim misama...
Pozdrav...