Sada je: pet maj 09, 2025 3:26 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 178 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Laganje sebe
PostPostano: čet jan 07, 2010 6:46 pm 
Član foruma

Evo jedan odličan primjer laganja sebe.

Vrh

PostPostano: pet jan 08, 2010 8:49 pm 
isključen/a

Citat:
Sreca vodi poreklo iz tog osjecaja da smo nekom ili necem potrebni. Cim to osjetimo - da smo potrebni- naše postojanje ima neki znacaj, neku težinu, naš život odjednom ima dubokog smisla. Vi osjecate da ste negdje ipak potrebni: bez vas, stvari bi jednostavno bile drugacije.

U “onim” danima bili ste potrebni. Na jednom mestu, veliki židovski mistik, Hilel, uzviknuo je u svojojmolitvi - a mora da je bio izuzetno povjerljiv covjek - Bogu je tada rekao: “Nemoj da misliš da si samo Ti meni potreban - I ja sam tebi neophodan, takoder. Bez mene, Ti gotovo da ne postojiš. Ako Hilela nema, tko ce onda da moli? Ja sam neophodan. Tko ce da pazi na Tebe? Ja sam Tvoja potreba. I zato ne zaboravi: potreban si mi, to je neporeciva istina - ali potreba je uzajamna”.

Osho-Nebesko sjeme

Vrh

PostPostano: pet jun 04, 2010 4:11 pm 
Početnik

Laganje sebe,e,tu sam doma :D

Vrh

PostPostano: sub jun 05, 2010 4:30 pm 
Član foruma

kaskalo je napisao/la:
Laganje sebe,e,tu sam doma :D

jesi,uzivaj :blob:

evo josh jednog posta kome je ova tema doma

SUZY je napisao/la:
Klejbezabla,

kad već hoćeš javno, onda da ti odgovorim javno, mada takve rasprave uobičavam na PM-u. I uvek su delotvornije,jer ne moramo time opterećivati druge i izazivati nepotrebne reakcije.

Nema potrebe da se braniš toliko, apsolvirajući rečenicu oko koje je zapelo. Pogotovu što je priča bila toliko OPŠTA, da nimalo nije bilo insinuacija lične priride. Odnosilo se na ljude u celini, i njihove uzaludne pokušaje da nađu način kako da se iskobeljaju iz svojih matriksa. Što nimalo nije za osudu, ali je komentar ponekad prihvatljiv.

A još je manje potrebno da me analiziraš, da li sam bila ucveljena ili ne, jer to nikako ne možeš osetiti (jedino ako ne projektuješ vlastite osećaje na mene), da li je moj "ego u punom sjaju" ili ne....Nemam komentara. Ostala sam bez teksta.

Klejbezabla je napisao/la:
Ali mogu sad ovdje pisati bilo što - nemam dokaza, jer si ih izbrisala - valjda kasnije kad ti se povratila samosvijest.

A ti bi ,draga moja, dokaze, valjda pred drugima??....nismo valjda u javnoj sudnici....da izigravamo advokate u sopstvenoj samoodbrani....pa nam trebaju dokazi....

A moja samosvest mi je samo rekla: "Ovo je višak, jer može da izazove nepotrebne reakcije". Svesna sam ja da na forumu ljudi malo reaguju iz pozicija sopstvene svesti, već više emotivno, što ne zameram, samo se trudim da ne provociram bespotrebne reakcije. A da sam protumačila tvoju reakciju kao sarkazam, e tek sam sad shvatila da sam bila u pravu. I ovaj tvoj post je takođe sarkastičan, ne znam zašto, valjda je to tvoj manir.

. A kad smo kod upadanja sebi u usta - napisala si da "svako mora izraziti ono što nosi u sebi". Ti si ono što nosiš u sebi izrazila, pa sakrila.

Divan pimer izvalačenja rečenica iz potpuno drugog konteksta. Pa još na to i ubacivanje novih da bi potencirala opravdanost tvojih pretpostavki.... Klejbezabla, ne znam odakle ti potreba da se baviš ovakvim insinuacijama bez pokrića. I još si potrčala da mi privatnom porukom poručiš gde me čeka tvog odgovor. Pa, onda si mogla da mi privatno i odgovoriš, ili ti je za to bila potrebna publika? Ne shvatam poentu. Zbilja mislim da si otišla predaleko....

Ja u sebi nosim sklonost bizarnim tumačenjima, osjetljivi ego, i taman toliko samo(ne)svijesti da se ne želim igrati skrivača.
Stoga je, što se mene tiče, diskusija završena.

I pošto si ti sama već završila diskusiju, "optužila" i donela "presudu" (kadija te tuži, kadija ti sudi), ja se sada pitam, a što li sam uopšte reagovala, kad je sesija i započeta i završena i bez mene???

:love12:

:toothy2: :angel4:

:love3:

Vrh

PostPostano: sub jun 05, 2010 6:54 pm 
Član foruma

Ima li ikoga ovde, kome nije? Pa taj je onda mudar kao Isus.

:toothy2: :thumbup: :hello2:

I ja sam doma.

Vrh

PostPostano: uto jun 08, 2010 10:18 am 
Član foruma

vec neko vrijeme razmisljam napraviti slicnu temu o razotkrivanju vlastitih lazi, no do ovakvih zakljucaka bi tesko dosao i sa pazljivom analizom.

uvodni post i sam procitao gotovo u dahu i pokupio mnogo korisnih informacija.

skrenut cu malo temu na ucenja castanede.

tonal je sve sto mozemo zamisliti, sve sto postoji ili ne postoji a mozemo zamisliti, sve je to dio naseg tonala. pomislimo na nista, nista ce tako postati sastavni dio naseg tonala. druga strana tonala je nagual. nagual je nepoznato, neshvatljivo, iznad granica razuma i logike materijalnog svijeta. nagual moze biti u takvom mjeri silovit i snazan da moze zdrobiti nasu osobu ako mu se previse otvorimo.

tonal je tako nas prirodni zastitnik. u njemu se nase bice osjeca sigurno jer tonal je uvijek, u svakom trenutku na oprezu. tonal stalno razmislja i daje razumna, logicna objasnjenja koja ga smiruju. ako tonal sam sebi ne moze objasniti iskustvo to moze biti vrlo opasno posto osoba tada nema utociste sigurnosti, me moze se osloniti na svoje vlastite prosudbe i logiku nego mora djelovati na nepoznati nacin.

kada bi nam nesto ovakvima slomilo tonal, sve nase maske, lazi, utocista sigurnosti, sigurno je da bi se mnogi od nas jednostavno raspali. svijest se moze rasprsiti, nestati, izgubiti ako zaboravi za sto se to moze primiti da se povrati natrag u svijet. vratiti se natrag u ovaj svijet moze upravo prizivanjem i namjeravanjem premjestanja spojne tocke na tocku poznatog svijeta. da bi bili covjek mi moramo prihvatiti covjekove lazi, tj ponasati se kao jedan od njih.

svijest bez lazi koja umije gledati samu sebe, vjerojatno nema gotovo nikakve povezanosti sa covjekovom svijescu. put znanja je opasan i treba ga savladavati sa velikim oprezom. osvjetljavanje istine o osobi u nasem bicu je od kljucne vaznosti.

Vrh

Naslov: 93!
PostPostano: sri jul 07, 2010 10:31 am 
Član foruma

Koga je Volja prestati lagati sebe treba samo disciplinirano na sebi primjenjivati duhovne tehnike; i prije ili kasnije suočiće se sa istinom o sebi; to je neizbježno :); normalno, jedino u slučaju da ne odustane. :D

Vrh

PostPostano: sri jul 07, 2010 7:36 pm 
Moderator

Koga je to Volja da normalno odustane ??? :mrgreen:

Vrh

PostPostano: čet jul 08, 2010 10:01 am 
Član foruma

Java je napisao/la:
Koga je to Volja da normalno odustane ??? :mrgreen:

Duhovni ratnik, "ratnik svjetlosti"; na početku svoje ratničke staze primjenjuje gerilsku taktiku "...Vrebaj, povuci se, na njih!...".
To je stoga jer su na početku razum, osjećaji&osjeti (koje sve možemo staviti, na početku, pod zajednički nazivnik ega) daleko jači od ratnikove volje&težnje za postignućem. Kako napreduje kroz oglede "...dođite meni kroz patnju ogleda koji su blaženstvo..." njegova volja sve više jača; kao i njegovo iskustvo&intuicija. Svi ogledi mogu se pojednostavljeno svesti na borbu između volje&ega; volja se hrani&razvija putem duhovnih tehnika; sve dok početna ljudska volja ne postane slobodna; kidajući okove ega i uspostavljajući vezu sa istinskom voljom; SAČ-om ili Bogom. Kada nam ogled postane previše težak; dovoljno je na neko vrijeme prestati sa praksama i pritisak popušta; kada se odmorimo ponovo "navalimo"; no, što je volja moćnija to su faze "odmora" manje neophodne. Neki ljudi jednostavno ne mogu podnjeti "užas" tog duhovnog svetog rata i odustaju; no, to nikad nije trajno "...tko god stane, makar i na trenutak, na stazu prosvjetljenja; stići će, prije ili kasnije, na njezin kraj..."; i dovršiće svoje Djelo nekada kasnije; svejedno da li ovom ili u nekom od budućih života. To je sasvim ljudski&prirodno. No, u jednom si u pravu; nikoga nije Volja da "odustane"; Volja svakog čovjeka je da "pobijedi&postigne". :)
Stoga se kaže "tko ne odustane uspijeti će". :D

Vrh

PostPostano: čet jul 08, 2010 10:25 am 
Član foruma

a da li volja moze nastati kao produkt ega?
jer, i volja i ego dolaze iz naseg misaonog centra, a znajuci da je ego jedna lukava zvjerka koja se sluzi raznoraznim trikovima, nije li logicna opasnost da se posluzi voljom (kojoj mi bezrezervno vjerujemo) preko naseg misaonog centra kako bi se laz nastavila u svom punom sjaju.
prestati lagati nije bas jednostavno jer se opasnosti kriju u raznim vidovima.
sto smo tih opasnosti svjesniji, to nam je i put otvoreniji...

Vrh

PostPostano: čet jul 08, 2010 11:46 am 
Član foruma

HODOČASNIČKI RAZGOVORI

O ti koji stupaš na Stazu, lažna je Sablast koju tražiš.
Kada to shvatiš, spoznaćeš svu gorčinu; sa zubima zarivenim u Sodomsku jabuku.
Tako si bio primamljivan duž te Staze, čiji bi te Užas inače otjerao.
O ti koji grabiš sredinom te Staze, nijedna ti se Sablast ne ruga.
Jer ti koračaš radi koračanja.
Tako si primamljivan duže te Staze, čija bi te čar inače otjerala.
O ti koji se vučeš prema Kraju Staze, nema više napora.
Sve brže&brže ti padaš, tvoj umor se pretvorio u Neizreciv Odmor.
Jer nisi li na toj Stazi, ti si postao ta Staza.
..............
Sodomska jabuka je nejestiva voćka koja se nalazi u pustinji.

A.C.

Vrh

PostPostano: čet jul 08, 2010 12:05 pm 
Član foruma

cocco bill je napisao/la:
a da li volja moze nastati kao produkt ega?
jer, i volja i ego dolaze iz naseg misaonog centra, a znajuci da je ego jedna lukava zvjerka koja se sluzi raznoraznim trikovima, nije li logicna opasnost da se posluzi voljom (kojoj mi bezrezervno vjerujemo) preko naseg misaonog centra kako bi se laz nastavila u svom punom sjaju.
prestati lagati nije bas jednostavno jer se opasnosti kriju u raznim vidovima.
sto smo tih opasnosti svjesniji, to nam je i put otvoreniji...

Volja je produkt ega ako se ravna po smjernicama razuma; Slobodna Volja se ravna po smjernicama uma. Um je u vezi sa Istinskim jastvom, sa SAČ-om; razum je manifestacija ega. Razum je omotač/štit uma; čuva ga od vanjskih uticaja; što je ok, jedino je problem ako je taj "firewall" toliko "moćan" da ometa komunikaciju sa Istinskim jastvom, SAČ-om. Razum je memorija trenutne inkarnacije; svega naučenog&iskušanog; on je smrtan&produkt je okoline u kojoj smo se inkarnirali. Um mora vladati nad razumom, a ne razum nad umom; um je centar gravitacije razuma, njime mora biti rukovođeno "iznutra" (iz srca) a ne "izvana" (iz ega). Um (srce) je u vezi sa Duhom (SAČ), razum, tj. ego to nije. Kada Slobodna Volja (um) komunicira sa istinskom Voljom (SAČ); tada se razum može na "ispravni" način "presložiti"; razum tada funkcionira po smjernicama uma; a lažni ego postaje magički ego. Razum i dalje zadržava funkciju&ulogu koju je imao i prije; samo što sada ne ometa komunikaciju između Slobodne&Istinske Volje; već je podržava&štiti.

Vrh

PostPostano: čet sep 09, 2010 3:07 am 
Član foruma

Sebe, uglavnom, čini mi se ne lažem, surov sam prema sebi još otkako me je bol davno, sa sve reprizama i reprizama repriza, naterala da shvatim da je ona posledica rušenja iluzija, a ne istine, kada me je istina, čini mi se, oslobodila, olakšala mi...
Ali bele laži... pa kako da njih ne koristim?, pokušao sam, ali nije išlo. Ili su svi odlazili, ili su svi pokušavali da me strpaju u ludnicu. Čini se da niko ne voli moju istinu... (a moj interes, je, i zato koristim bele laži, da me ne zatvore u ludnicu, i da zadržim one prijatelje sa kojima volim da se družim :mrgreen: )
No, kada sam razmislio, shvatio sam da ja ni nemam istinu, čime im je, u svakom slučaju, ne mogu dati...Sve što imam je moje mišljanje da je to nešto istina, moj doživljaj...
Pa, kada me žena moga ortaka pita kakva je bila hrana (koju je s ljubavlju i željom da ostavi utisak spremila), a meni se nije sviđala, šta me košta da kažem "Oh, bila je divna, predivna, morao sam da pojedem jedan tanjir iako nisam bio ni najmanje gladan" :mrgreen:
Zapravo, istina, moja istina, bi bila, "Hm, ni najmanje mi se ne sviđa, ne mogu to jesti, ali to ne znači da jelo nije izvrsno, za one koji tako nešto vole".
Mislim, nije na meni da rušim tuđe iluzije, osim ako to ne postižem, na prikladnom mestu, i kada to taj neko sam, insistirajući, traži, ili me svojom iluzijom ugrožava. Uostalom, ko sam ja da znam šta je iluzija a šta istina, i određujem ko koliko zna, ko je u pravu a ko nije... I zato, prema drugima kao i pre toga... a oni sami nek nađu svoje puteve (osim ako ne stanu na moj :mrgreen: )

Vrh

PostPostano: pet sep 10, 2010 2:20 am 
Član foruma

Da ne bih s ovim lošim netom lutao, jel može neko da me uputi na textove ili dela koja se bave pokušajem pojašnjavanja toga "šta je istina", jer hteo bih da pokušam da shvatim moj doživljaj toga, a čini mi se, za sada, da je nihilistički.

Hvala

Vrh

PostPostano: sub sep 11, 2010 3:49 pm 
Član foruma

Da li ste se nekada zapitali kako bi svet izgledao, bolje reći da li bi uopšte nekako izgledao da laganje kao osobina ne postoji.
Verovatno bi i planeta u tom slučaju sasvim drugačije izgledala. Ljudski odnosi bi bili izgrađeni na sasvim drugačijoj osnovi. Ne bi postojala zadnja namera a time bi mnogo toga lošeg bilo nemoguće i izvesti. Zapravo naš realni svet je sazdan u velikoj meri upravo na lažima ili u blažoj meri na nepoznavanju svih elemenata koji čine tu realnost.

U čemu je onda zapravo kvaka. Zašto nas je priroda "obdarila" tim darom.
Zamislite sebe bez svojih malih ili velikih tajni. Zamislite da ste ogoljeni u svim svojim mislima. Ne bi li onda svi ličili jedan na drugog. Izgubili bi svoju osobenost, na kraju kad sloboda sopstvene misli postane javna onda i prestaje biti sloboda.

Naravno daleko od toga da sada pomislimo da je percepcija naše realnosti zasnovana na samim lažima. Ali da bi opstali i pri tome ostali normalni moramo prihvatiti činjenicu da mnogo toga nije onako kako to nama izgleda. Prihvatiti, živeti sa tim ali biti toga svestan.

Vrh

PostPostano: sub sep 11, 2010 4:35 pm 
Član foruma

nismo mi jedina vrsta sposobna lagati
i životinje lažu, samo je njima 'oprošteno'm jer im je to nužno potrebno za preživljavanje

mi smo to samo usavršili

Vrh

PostPostano: sub sep 11, 2010 4:38 pm 
Član foruma

baki je napisao/la:
..Sve što imam je moje mišljanje da je to nešto istina, moj doživljaj...
. Uostalom, ko sam ja da znam šta je iluzija a šta istina, i određujem ko koliko zna, ko je u pravu a ko nije... I zato, prema drugima kao i pre toga... a oni sami nek nađu svoje puteve)

sviđa mi se kako razmišljaš
moj je stav sličan

nekako mi se čini da svi mi imamo svoju 'istinu' , svoj mali svemir u kojeg vjerujemo

Vrh

PostPostano: ned sep 12, 2010 1:23 am 
Član foruma

luka je napisao/la:
Da li ste se nekada zapitali kako bi svet izgledao, bolje reći da li bi uopšte nekako izgledao da laganje kao osobina ne postoji.

Ima film o tome, igrani, sa Dženifer Garner. Kad se setim kako se zove napisaću...
Međutim, u tom svetu se pojavio samo jedan lažov.... i došlo je do smaka sveta :mrgreen:

Fora je da kao muškarac budem zaista do bola otvoren i iskren... u svetu kakav je sada... pa me moja voljena (da je imam) pita šta mislim o njenoj drugarici, i.... ode veza u p.m. :rofl
Ne znam koji nivo svesti mi treba pa da stvarno ne mislim to što mislim, odnosno osećam, ili koji bi mi nivo trebao da, i ako znam da je to prirodno, ipak to sasvim prihvatim. Međutim, čini mi se da ja to i nekako mogu, jer sam se dugo spremao na to (a i imao iskustva), kao neko ko već duuuuuuugo teži svetu bez laži jer je umoran od njih... ali, da li bi to svi mogli... No ko zna nije li ipak dobro i ovako kako jeste... jer, da ispravim maloga Muju, "sve je moguće, čak i drveni šporet", jer zaista i jeste moguć (šporet napravljen od drveta), a sa kojom svrhom, to je već druga tema :mrgreen:

Zadnja izmjena: baki; ned sep 12, 2010 1:48 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: ned sep 12, 2010 1:44 am 
Član foruma

Minime je napisao/la:
baki je napisao/la:
..Sve što imam je moje mišljanje da je to nešto istina, moj doživljaj...
. Uostalom, ko sam ja da znam šta je iluzija a šta istina, i određujem ko koliko zna, ko je u pravu a ko nije... I zato, prema drugima kao i pre toga... a oni sami nek nađu svoje puteve)

sviđa mi se kako razmišljaš
moj je stav sličan

nekako mi se čini da svi mi imamo svoju 'istinu' , svoj mali svemir u kojeg vjerujemo

Sve je paraboličko-metaforičko-simbolički rečeno :mrgreen: , i ako sam umoran od tih stilskih figura jer često nemam pojma šta neko želi da kaže, i sam ih, katkad koristim...
Ja volim da do u nedogled postavljam pitanja samo zato što ne volim kad se ljudi zadovoljavaju pukim prihvatanjem odgovora koji im "lepo zvuče", ili zvuče logično, već volim kad se uvek o svemu pitaju (govorim u drugom licu a mislim u prvom :mrgreen: ). Mislim da je sve relativno (po rečničkoj definiciji te reči), pa tako i istina. No, svaki predmet koji ispustimo sa visine, ipak, uvek pada na dole (bar do sada i bar koliko sam ja video :mrgreen: ), i to ću, na nivou na kome jesam, prihvatiti kao istinu. Da li je neko lepši od drugog, ili nešto ukusnije od nečeg, da li je u sobi hladno ili toplo, to je već puno subjektivnije i ne doživlljavamo svi isto... Dakle, istine koje su subjektivnije su više iluzornije od onih koje svi, manje više, podjednako percipiramo (ispušteni predmet sa visine uvek pada na dole)...

Eto, mog nekog, flash stavčića o istini...

Ako zaista ostanemo krajnje uvereni da je sve, ama baš sve iluzija, možda se toliko uživimo da potpuno ne zabrinuti stanemo nasred ulice gledajući, smešući se, u kamion koji, velikom brzinom ide pravo na nas, jer, eto, to je samo iluzija :mrgreen: , a zatim se probuditi mrtvi i konačno shvatiti da, eto, nema ničeg posle života :rofl

Vrh

PostPostano: ned sep 12, 2010 3:09 pm 
Član foruma

J*bem li ga, mislim da bi preterana pesnička sloboda mogla samo poetska dela (uopšte izražavanje) učiniti više apstraktnijim, i potpuno ih degradairati u smislu njihovog suštinskog, komunikacijskog značaja, tj u prenošenju validnih i korisnih poruka.
Zato, slobodno interpretiranje pojma LAŽ, mislim, i nema naročit smisao.

Laž = namerno i svesno izneta netačnost, neistina, izmišljotina; prevara, obmana... (rečnik)

U tom smislu, ako je tako kao što piše (i tako kao što je moja malenkost tu reč koristili), onda se iluzija ne može izjednačavati sa laži, jer je iluzija:

Iluzija = čulna obmana, uobraženje, obmana pri kojoj se zapaža neki predmet drukčije no što je u stvarnosti; iluzija ima tri vrste: usled nepažnje; usled afekta, naročito straha (kad nam se, npr. noću u šumi učini od panja da je čovek); bez afekta, tj. one koje ne moraju nestati ni pri budnoj pažnji.

Znači, laganje sebe je kad to svesno (polusvesno, krajičkom svesti) radimo, odbijajući da preuzmemo odgovornost za taj postupak i suočimo se sa istinmom, bežući od stvarnosti. Dok je iluzija (po mom shvatanju), kad jednostavno, u datom trenutku, najubeđenije doživimo nešto kao objektivno, a ono nije. Kao kada su prvi posetioci bioskopa panično počeli da beže i vrište dok su gledali scenu voza koji ide prema njima...

Kada u štampi pročitamo iskaz o svedocima prisustva NLO-a na Zemlji, ili u nekoj kjnizi, još gore na netu (jer znam lično ljude koji se zabavljaju time kreirajući i lažirajući; a sasvim je logično da je moguće da to neko radi i iz, određenih, materijalnih, ličnih interesa), ne mogu to prihvatiti kao objektivnost. Očekujući to od nekoga, samo na osnovu miliona navodnih svedoka, isto je kao i očekivati da se prihvati postojanje vampira samo zato što, takođe na hiljade ljudi, svedoči o njihovom postojanju..., što naravno, ne znači da oni ne postoje, ali ni da postoje! Vera je nešto drugo... i s tim u vezi, vrlo je verovatno da vanzemaljci postoje, negde tamo... pa čak i da su nas posetili, ili da smo mi njohov experiment... Mada, prevodeći sebi poetsko izražavanje sa njegovih stilskih figura na bukvalizam, ja osećam i, čini mi se, vidim da su tu, i koliko nas jebu, a takođe i ko su oni (zato i ne volim civilizaciju, pa joj okrenuh leđa i živim najprimitivnije, odričući se potrošačkog života (osim struje koju u velike sam pravim, i kompa)). To je moj konkretan način borbe protiv njih, a kako sam video, potpuno beznačajan i smešan, jer svi samo pričaju i primećuju, ali im se ne da odreći se udobnosti plavog života i plavih pilula... i ako ni ne znaju, da je ovakav život, puno ispunjeniji i lepši, pre svega slobodniji.

Isto tako i naučne studije... može se neko naivno vezati za naučno prihvaćene, ili nove još ne prihvaćene rezultate studija kao pijan plota, i zatim potpuno prihvatiti njihovu poruku, tj savet, i po njemu sada živeti, ali i to je samo stvar vere. Pitanje je, ako to nešto nije očigledno tako, ako ne podleže našoj iskustvenoj proveri ili samom iskustvu, kako možemo znati ne radi li se o grešci, ili što je verovatnije, manipulaciji (kako bi nam se utrapio neki novi spasonosni proizvod; ili kako bi se narodski reklo: "kako bi nam se zavuklo", i na nama naivnima, zaradilo). To je ono što mene nervira, što ne znam kako da prepoznam istinu od laži, i što, kada bih sve morao sam da proveravam, ni 100 života mi ne bi bilo dovoljno!!! :)

Slede citati koji prezentuju unutrašnju borbu koja se vodi za "istinu" (istina=moje shvatanje), slična onoj u meni (ili su to neke stvari u kojima sam pronašao sebe od ranije i sebe od sada):

Kastanede, Aktivna strana beskraja je napisao/la:
Nesumnjivo, duboko u sebi, nagonski, nešto sam znao, ali se nisam usudio ni taknuti u to znanje, a kamoli izvući ga na površinu. Ne bih to bio učinio ni za cijeli svijet!

Želio sam se razljutiti, nazvati ga paranoikom, ali onaj poznati osjećaj da sam u pravu naprosto me je iznevjerio.

Nisam si čak mogao postaviti ni moje najdraže pitanje: Što ako je sve to što govori istina? U jednom času, dok mi je tako govorio te noći, u dnu sam duše osjetio da je sve to istina, ali istodobno, s jednakom sam snagom znao da je sve to apsurdno, samo po sebi.

Nakon što je neko vreme proučavao brojne knjige o mitologiji, ne bi li igde pronašao indicije o postojanju grabežljivih, Kastaneda zaključuje:

Ono što je bilo zajedničko svim tim piscima nije toliko bila ista tema, koliko potreba da je iskoriste za sebe.

Svoju sam reakciju pripisao utjecaju don Juana. Neizbježno pitanje koje sam si postavio glasilo je - vidim li ja to tako pod njegovim utjecajem ili doista postoji strani um koji nam nameće sve što radimo? Zapadao sam u proturječna raspoloženja; čas sam odbacivao ideju o stranom umu, čas sam je prihvaćao. Duboko u sebi znao sam da je sve što don Juan govori energetska činjenica, ali sam s jednakom sigurnošću osjećao da je sve to samo naklapanje. Od unutrašnjeg razdora...

Nema direktne veze sa temom, ali je usko povezano...

Kad smo kod toga, ja kao čovek seljak, dok sam bio mali i gledao u svom dvorištu vrste domaćih životinja koje su moji uzgajali, i pitajući se kako li je njima, često sam se pitao o mogućnosti da i nas neko tako uzgaja (naravno, stariji su me uveravali da nije tako i naređivali mi da o tome ne razmišljam kako ne bih zastranio. Ali eto, sve do mog čitanja Kastanede, i zatim pronalaženja ovog sajta, povremeno sam o tome razmišljao, onako, potpuno bezbrižno, kao o mogućnosti, niste li i vi? :) )

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 178 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.