AllMyHeart...mozda ali se ipak ne slazem. Imam pitanja za Slavisu...
Citat:
Moj ti je savet da procitas jos koliko god ti je potrebno puta da bi shvatio da samo to i jeste logika.
Nije:).
Citat:
Dimenzije u kojim ja razmisljam jesu 4d sa malim nagovestajem pete dimenzije koja se exktra uklapa u sve to. Pitanje je koliko ti poznajes dimenzija kad mozes da tvrdis i osporavas sve sto kazem ja?
Vise nego dovoljno da shvatim da paradigmama ove dimenzije (prije, poslije, zauvijek, oduvijek) objasnjavas druge dimenzije.
Odtud i sva sila krivih zakljucaka.
Citat:
Tu se slazemo. I smatra se da je svemir hiperdimenzionalan. Pitanje je sad sta ces staviti pdo tim dimenzijama.Ostale dimenzije ne moraju biti prostorne.
Pa naravno da je tako tj. da ne moraju biti.
Zato se i ne slazem sa tobom kad kazes....
Citat:
APSURD, ne moze nesto da bude izvan i unutra istovremeno.
Opet koristis 3D um za razumijevanje XD svijeta.
Uostalom meni jedna noga kad izlazim iz auta je unutra a druga vani:).
I nije apsurdno...
Uostalom ako je ovo sta je manfiestirano podskup tvorca, taj model je prirodan.
Citat:
Postoji samo jedan smer vremena, koji mi dozivljavamo kao napred. I uvek cemo ga dozivljavati tako. To je psihicki smer vremena. I to je upravo ono cime smo ograniceni 3d.
Nisam siguran da si procitao sa razumijevanjem sta sam ti napisao u proslom postu. Necu ponavljati.
Citat:
Svaki deo krave, svaki molekul koji krava egzistira ima savrsenu informacijiu o svojoj sudbini i delovanju u toj kravi.
Naravno jer je na sustinskom nivou manifestacija tvorca.
Citat:
Krva mozda nije ni svesna da nosi mleko u sebi. Na kraju ga ispoljava sam kao nagon. To ne mozes porediti s tvorcem ni u kojoj dimenziji ni u kom denzitetu.
Naravno da mogu. Cak stavise i moramo. Sve sta postoji, ako postoji i Bog, je manifestacija tog Prauzroka. Nema nista sta na nekom nivou ne ispoljava taj Prauzrok.
Citat:
Krava je vec izdefinisana pocetkom velikog praska.
Naravno...A veliki prasak je izdefiniran cime....????
Citat:
A bog, ako nije izdefinisan necim, onda je ona tvoja hipoteza o pogresnoj teoriji slucajnosti kojom si u proslom postu pokusao da rusis mene, sada rusi tvog Tvorca jer sad postavljam pitanje njegove mogucnosti za stvaranje?
Ne...
To je bit onog da je on nepokrenuti pokretac.
Buduci je bio neuvjetovan i nedefiniran prije nastanka svemira on je stono bi se reklo transcedentalan.
Medutim on kao takav je definirao zakone po kojima ovaj svijet djeluje.
I to je razlog zasto sve ovisi o njemu, a on o nicem...
Trenutak u kojem je on stvorio ovaj svemir ne moze biti predmet ove rasprave jer ona moze biti vodena samo iz ovog stvorenog i kao takva ne moze definirati ono sta je van toga.
Ako si cuo za pojam nagual. E tako nesto slicno.
Cim spomeneo dali smo formu i zato ne moze biti definirano jer doticna stvar, dogadaj, ili sta vec forme nema i nije zamisliva.
Citat:
METODOM UZALUDNIH POKUSAJA???
METODOM SVJESNOG POKUSAJA!!!
Citat:
Svest? Svest samo manifestacija materije ili energije. Primarno su materija ili energija. Od toga sve pocinje.
Ne od toga ne pocinje sve.
Sta to znaci....
U bibliji pise u pocetku bijase rijec.
Ti kazes u pocetku bijase energija i materija.
Gdje je razlika?
Sta ti to smatras energijom? Ovu mjerljivu ili neku suptlniju?
Energija kakvu je mozemo spoznat je takoder nastala na pocetku svemira i stoga se ne moze sa ovog stajalista spekulirat kakva je energija postojala prije.
Zasto? Jer ovo prije je atribut ovog sustava, vremena. Stvorenog. Ne onog nemanifestiranog sta je stvorilo ovo sve.
Ponovo razmisljas na 3D nacin maltene o necem sta bi bilo 7 denzitet.
Citat:
Cak i da postoji ta Bozija svest, ona bi morala biti manifestacija ili energije ili materije.
Svasta....
Ako je energija i materija nastala Velikim PRaskom. A bog je morao postojati "prije" tj u 3D mjerilima prije prve milijutinke svemira. Kako onda njegova svijest moze ovisiti o materiji i energiji koju je ons am stvorio???
Ponovo klasicni 3D izlet u pokusaju da preskoci koju stepenicu vise:).
Citat:
Pogledaj jos jednom oko sebe. Da joe moglo jednostavnije biti ili drugacije, onda bi bilo tako. LINIJA MANJEG OTPORA JE NEOSPORIVA KAKO ZA SVEST TAKO I ZA MATERIJU I ENERGIJU.
Cuj, to je neki tvoj dojam zasnovan na ne znam cemu...
Na kojim si ti sve dro...dimenzijama kad sa takvom rezulutnom sigurnoscu pricas sta je neosporivo i gdje sve.
Svasta.
Naj se ljutiti. Samo raspravljamo. ako vec ja bijesnim ne moras i ti hehe.
Onda dodi kod mene na 6 denzitet pa da ne kucamo preko foruma ovo...
Citat:
Pa cini mi se da sam ja i rekao da postoji samo jedan univerzum.
Da i ja sam rekao da je to krivo. Tj. ne krivo vec totalno nevjerojatno.
Manje nevjerojatno je da Bog ima sijedu bradu i zove se Jahve.
Ako tvrdis da postoji jedan svemir usao si u strasne spekulacije kako je materija nastala sa takvim parametrima da zvijezde, planete, mi uopce postojimo.
Ako kazes da je to priblizno moguce onda kao i sta je sam Hawking priznao govoris o jedinom razumnom rjesenju. Postojanju bezbroj paralelnih svemira iz bezbroj Velikih praskova svakih sa svojim setom parametara.
Citat:
Neko je dodao posle mene da se univerzum moze podeliti na podsistem, sto je naravno tacno. Cinjenica je da to nije sad u pitanju fizika vec cista logika.
Tu ima itekako fizike. Dao sam ti referencu na onaj clanak.
Citat:
Ali verovatno je problem sto je vecina nas 3d pa nevidimo stvari kao ti koji si 4d ili veci sta mislis?
Za ostale ne znam ali u tvom slucaju to jest najveci problem.
Bit ce bolje:).
Citat:
Opet kazem, necu biti primitivan i smejati se tome sto si napisao,
Pazi, ja se tebi smijem. To javno kazem.
Smij se i ti meni. Nije problem. I zasto bi to bilo lose.
Sav si neki ustogljen. Opusti se covjece.
Hahahahahahaha.
Citat:
niti cu pokusavati da ti objasnim svoj diplomski rad.
To bi trebao uciniti samo ako pokusas napraviti da se prestanem smijat.
Dakle dal ima negdje abstract tog rada da ga proucim. Ili jos bolje cijeli?
Do tad se smijem.
Citat:
Sto se tica zivog organizma ti govoris ili neko iz tebe govori,
Jasno...trudan sam:).
Citat:
o kompleksnom organizmu.
Pa jasno. Kad bi prihvatio tvoju tezu o slucajno nastalom zivotu na nacin na koji si iznio taj problem, to je obavezno prvo slijedece pitanje koje bih postavio. Kako dalje. Eto nas dvojica smo sad ovdje i razgovaramo...Kako je doslo slucajnoscu do toga. Ono sa epruvetama je moras priznat dosta malen korak:).
Citat:
Najstariji fosilni ostatak koji je pronadjen na zemlji je cijanobakterija. stara je 3.6 milijardi godina. Malo mladja nego zemlja. Cijanobakterije i sada postoje, i kada se uporede sa tim fosilom, DNK te bakterije i sadasnje nije doziveo evoluciju.
Kakve to veze ima sa icim o cem pricamo. Valjdda zelis rec da su oni u epruveti htjeli napraviti najjednostavniji model zivota. Wow. Iznenaden sam...
Citat:
Ravnodusno cu reci bez stresa koji vidim da ti dozivljavas, kolega, nisi dovoljno upucen u smisao te stvari.
Jesam.
,
Citat:
Nemoj samo ici po drugim forumima i citati kvazi biologe, ili slusti sta se po ulici prica.
Ali tamo se ipak toooliko toga sazna:).
Citat:
Ako hoces neku vrednu informaciju na netu, trazi je po portalima biologije, lepo se uclanis, mada nije besplatno, ali kad se uclanis, koliko das toliko istine dobijes. Bez veze je spletkariti.
Dal mi mozes dat neki link gdje se moze saznat vise o biologiji???
Da naucim.....kod nas u srednjoj nije bas neke profesorica...
Citat:
Ja sam pricao kojesta pre nego sto sam otisao u italiju. Pricao sam stvari koje ti sad govoris tako da me to ne potresa jer gledam sebe kakv sam aj bio.
To sta si stariji i znas vise o biologiji od mene valjda ne znaci da ne mogu imati svoje misljenje i u neznanju se smijat tvojem:).
Konkretno ja nikad nisam bio kao ti dok sam bio mladi...
.
Citat:
Ali polako, vremenom ces shvatiti da to nije bas tako. A u sustini i nemoras jer to nije razlog da se neko sukobi, pogotovo ne ovde na forumu.
Zar ne?
Kad tad ima da te nadem i bijem:). Bijesnim covjece bijesnim...
Citat:
Ok, menjaj mo temu, pobicemo ljude na forumu.
Neka moderator razdvoji ovu temu ako hoce a koga ne zanima nek preskoci.
Slavisa....konkretne razloge zasto mi je toooliko smijesna tvrdnja da je onih par aminokiselina i hrpa smeca koju je dobio Miller u epruveti zivo dat cu ti u formi nekih pitanja na temi Evolucija koju si ti otvorio pa ako budes raspolozen:).