Sada je: pet maj 02, 2025 8:38 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 465 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Okultna simbolika u svjetskoj arhitekturi
PostPostano: sub sep 05, 2009 4:02 am 
Član foruma

Ovo je slika sfinke iz Zadra, koliko mogu primetiti i po ostalim slikama u HR bas ima mnogo sfingi, a zasto je to tako??? :-k

Attachment/i:
sfinga u uvali Maestrala na Brodarici - Zadar.jpg
sfinga u uvali Maestrala na Brodarici - Zadar.jpg [ 5.09 KiB | Pogledano 4751 put/a. ]
Vrh

PostPostano: sub sep 05, 2009 4:05 am 
Član foruma

Zgrada SANU, ispred koje se nalazi poznata piramida u Knezu

Attachment/i:
detalj sa zgrade Sanu1.JPG
detalj sa zgrade Sanu1.JPG [ 88.7 KiB | Pogledano 4750 put/a. ]
Vrh

PostPostano: sub sep 05, 2009 4:07 am 
Član foruma

Isto - zgrada SANU

Attachment/i:
detalj sa zgrade Sanu.JPG
detalj sa zgrade Sanu.JPG [ 65.25 KiB | Pogledano 4750 put/a. ]
Vrh

PostPostano: sub sep 05, 2009 4:09 am 
Član foruma

Zgrada SANU - ulaz

Attachment/i:
zgrada Sanu.JPG
zgrada Sanu.JPG [ 67.5 KiB | Pogledano 4750 put/a. ]
Vrh

PostPostano: sub sep 05, 2009 4:21 am 
Član foruma

Sledeca slika je uvecan mozaik koja se nalazi na zgradi SANU, na slici se moze zapaziti zena koja drzi podignutu levu ruku na gore, a u desnoj drzi terazije (vagu); mene je to asociralo na XI kartu u Tarotu, kartu Pravda koja znaci sledece:

Ključ ovog simbola nije prijetnja grijehom i kaznom, iako na slici karte kraljica na prijestolju drži vagu i mač.

Za razliku od mnogih drugih alegorija pravde, ovoj oči nisu povezane. Na glavi joj je kruna sa draguljima, a odjevena je u bogatu odjeću crvene i zelene boje. Njena poruka je jasno sadržana u jednoj jedinoj riječi: RAVNOTEŽA. Ona je simbol osobne ravnoteže, pogotovo kada je riječ o problemima koji zahtjevaju naglu odluku. Dva mramorna stupa, među kojima kraljica sjedi, simboliziraju strogost i opraštanje, a uspostavljaju u VAGAMA sklad koji je potreban za trajnu sreću i uspjeh.

Zamiljivo je da u Tarotu karta Pravda ima podignutu desnu ruku na gore, a na ovoj slici sa zgrade Sanu levu, ne znam zasto je obrnuto :-k

Attachment/i:
slika sa zgrade Sanu.jpg
slika sa zgrade Sanu.jpg [ 74.11 KiB | Pogledano 4750 put/a. ]
Vrh

PostPostano: sub sep 05, 2009 4:23 am 
Član foruma

Karta Pravda u Tarotu

Attachment/i:
pravda.jpg
pravda.jpg [ 65.95 KiB | Pogledano 4750 put/a. ]
Vrh

PostPostano: sub sep 05, 2009 10:38 am 
Član foruma

maja.maja je napisao/la:
I hvala za objasnjenje nekih mojih slika, medjutim, nisi mi odgovorio na sledece: (post na strani 15): Za Tehutija: da li znas nesto o druzini Zmaja u HR? Ove slike sam napravila na Hvaru pre dve godine, u pitanju je crkva u centru grada Hvara i na njoj se nalazi tabla na kojoj pise posveta Hrvatskog reda Zmaja, ned aug 23, 2009 11:37 pm, ako imas neku info o njima - napisi, bas me zanima otkud oni na Hvaru

Već se o zmajevcima pisalo ovdje:

viewtopic.php?f=5&t=632&hilit=bra%C4%87a+hrvatskog+zmaja

i ovdje:

viewtopic.php?f=5&t=2026&hilit=dru%C5%BEba

Neke eksluzivnije informacije nemam. Nisam se previše bavio temom.

http://www.4shared.com/dir/12497247/299 ... cija_.html

Vrh

PostPostano: čet sep 10, 2009 10:37 pm 
Član foruma

Tehuti, hvala za linkove :D Ne znam da li ovde u Srbiji jos uvek postoji Red Zmaja koji je osnovao despot Stefan Lazarevic, koliko vidim u Hrvatskoj se tradicija Zmaja odrzala;

Posto se na ovom postu obradjuje okultna simbolika koja je svuda oko nas, preporucujem knjigu od Fulkanelija - "Misterija katedrala - ezotericko tumacenje hermetickih simbola veledela", u knjizi su, koliko sam videla objasnjeni alhemijski simboli koji se nalaze u Parizu, u Bogorodicinoj ckrvi.

Evo jednog zanimljivog sajta na engleskom: http://www.cassiopaea.org/cass/fulcanel ... i_code.htm

Narednih dana postavicu slike iz Pariza :D

Attachment/i:
fulcanelli-cover.jpg
fulcanelli-cover.jpg [ 89.13 KiB | Pogledano 4693 put/a. ]
Vrh

PostPostano: čet sep 10, 2009 10:44 pm 
Član foruma

Evo jos jedne slike bica sa naslovne strane knjge "Misterija katedrala"

Attachment/i:
cudoviste.jpg
cudoviste.jpg [ 93.27 KiB | Pogledano 4693 put/a. ]
Vrh

PostPostano: sub sep 12, 2009 4:37 pm 
Član foruma

http://vigilantcitizen.com/wp-content/u ... ae90c6.jpg

tehuti ima li tu mozda neke simbolike sto se tice "djevice marije" na slici sa "ogrebotinom" na licu

Vrh

PostPostano: sub sep 12, 2009 5:38 pm 
Član foruma

beLIEve je napisao/la:
http://vigilantcitizen.com/wp-content/uploads/2009/08/309938877_7cdbae90c6.jpg

tehuti ima li tu mozda neke simbolike sto se tice "djevice marije" na slici sa "ogrebotinom" na licu

Ne vjerujem da postoji ezoterijska konotacija tog amblema. Čini mi se da je riječ o simbolici smrti i tuge zbog žrtava 9/11 incidenta. (pročitaj što piše ispod na tabli)

Vrh

PostPostano: sub sep 12, 2009 5:50 pm 
Član foruma

maja.maja je napisao/la:
Tehuti, hvala za linkove :D Ne znam da li ovde u Srbiji jos uvek postoji Red Zmaja koji je osnovao despot Stefan Lazarevic, koliko vidim u Hrvatskoj se tradicija Zmaja odrzala;

Posto se na ovom postu obradjuje okultna simbolika koja je svuda oko nas, preporucujem knjigu od Fulkanelija - "Misterija katedrala - ezotericko tumacenje hermetickih simbola veledela", u knjizi su, koliko sam videla objasnjeni alhemijski simboli koji se nalaze u Parizu, u Bogorodicinoj ckrvi.

Evo jednog zanimljivog sajta na engleskom: http://www.cassiopaea.org/cass/fulcanel ... i_code.htm

Narednih dana postavicu slike iz Pariza :D

Da, Fulcanelli je uistinu učen gospodin. Imam knjigu ali ju još nisam pročitao, mada otprilike znam o čemu se govori.

Jedno od značenja tih gargojlova i groteska je da one predstavljuju nesvjesno u čovjeku, možda "sjenku" u jungijanskoj terminologiji ili primitivni dio ega, odnosno Id po Freudu. To bi bilo tumačenje na razini mikrokozmosa. Zanimljivo je da su takve groteske i figure demona i sl. samo na vanjskoj strani katedrala, što opet možda ima veze sa transformacijom. Ono što je potisnuto i potpuno neosvješteno u ljudskom mehanizmu treba biti dovedeno na vidjelo da bi prava transformacija bila moguća. Na razini makrokozmosa, te figure predstavljaju ustroj Kozmosa, posebno njegovu dualistički i transformativnu prirodu. Možda su to kabalistički klifoti, sile "ljusaka" zrcalne refleksije sefirota,... Ključne riječi: "zrcalo", "sjena", "transformacija", "potisnuto", "nesvjesno". Sama priroda "pakla" je ustvari transformativna i služi kao učionica za prvu pravu stepenicu na inicijaciji (saturnijanska putrefakcija - alkemijska faza). Psihoanalitički i ezoterijski gledano, katedrala možda predstavlja cijelog Čovjeka, dok te "grozne" figure predstavljaju nepročišćene dijelove ega i njegovih beskonačnih lica. Otuda toliko mnogo grotesknih prikaza na crkvama. Kao da katedrala ili Čovjek boluje od DID-a (disocijativni poremečaj ličnosti - višestruke ličnosti). To bi mogli reći za svakog čovjeka: svatko od nas konstantno posjeduje tisuće lica ega.

Za mene je to lekcija o cijelovitosti: ono što je vanjsko i unutarnje. Dovedimo demone unutar sebe pred budnu svijesnost i neka truljenje ega započne.

Vrh

PostPostano: sub sep 12, 2009 6:09 pm 
Član foruma

tehuti je napisao/la:
beLIEve je napisao/la:
http://vigilantcitizen.com/wp-content/uploads/2009/08/309938877_7cdbae90c6.jpg

Ne vjerujem da postoji ezoterijska konotacija tog amblema. Čini mi se da je riječ o simbolici smrti i tuge zbog žrtava 9/11 incidenta. (pročitaj što piše ispod na tabli)

da zanam,no mislio sam da mozda ima nesto jos tu sto bi se dalo razraditi :thumbup:

Vrh

PostPostano: pon sep 14, 2009 6:30 pm 
Član foruma

slika

Vrh

PostPostano: pon sep 14, 2009 8:35 pm 
Član foruma

@Fiat Lux

Imaš li kakvu informaciju vezanu za samu sliku ili lokaciju?

Vrh

PostPostano: uto sep 15, 2009 11:41 pm 
Član foruma

Neke slike iz Zagreba:

slika

Simbolika kaduceja i ženskog lika.

slika

Majčinski princip Sofija-Shekinah-Lucifer (Mudrost) i kaducej ispod desnog krila.

slika

Lubanja ovna. Astrološki znak ovna je od davnina predstavljao početak solarne godine, bujanje vegetacije nakon duge zime, uskrnuće sunca i ponovnu regeneraciju Prirode i Čovjeka. Ovan ima suprotnu simboliku od jarca (Bafomet), dok jarac predstavlja samu zimu i smrt (tj. početak transformacije), ovan je spuštanje Svjetla u manifestaciju Prirode i Čovjeka. Na slici je vidljivo da su ovnovi rogovi vezani za vegetaciju što još više intezivira ionako drevnu astroteološku simboliku. U Egiptu, ovan je bio sveta životinja boga Amona. Ovan se vezuje u Cernunnosa, keltskog rogatog boga, i Zelenog Čovjeka.

slika

Orao stoji na sferi (sunce?). U kabalističkim prikazima, orao je simbol Ketera, odnosno sefire iz koje proizlaze ostale. U analogiji s ljudskim tijelom u hermetičkoj Kabali mu odgovara lokacija ljudskog tjemena (krunska čakra). Sfera sunca je kabalistički Tiferet, sunce u centru tijela. Orlu odgovara element zraka, a sferi sunca element vatra. Zrak i vatra su najzapaljiviji, odnosno najnestabilniji alkemijski elementi Kozmosa. Unija Ketera i Tifereta, Boga Oca (Duh) i Sina-Mesije (Duša) daje Gnozu - odnosno iskonsko Znanje (prelazak Bezdana). Orao bi se mogao shvatiti kao najviši dio, božanski dio duše ili čak Duh koji stoji iznad svijeta manifestacije (sfera).

Za skulpturu gospodina na desnoj strani nisam siguran što predstavlja. Možda je to alegorijski prikaz neke grane ljudskog znanja.

slika

Majka Mudrost - Duh Sveti sjaji svojim zrakama u svo postojanje.

Vrh

PostPostano: sri sep 16, 2009 9:52 pm 
Član foruma

Citat:
slika

Majka Mudrost - Duh Sveti sjaji svojim zrakama u svo postojanje.

golub predstavlja ljudski rod koji voli srati po majci mudrosti :mrgreen:

Citat:
slika

Orao stoji na sferi (sunce?). U kabalističkim prikazima, orao je simbol Ketera, odnosno sefire iz koje proizlaze ostale. U analogiji s ljudskim tijelom u hermetičkoj Kabali mu odgovara lokacija ljudskog tjemena (krunska čakra). Sfera sunca je kabalistički Tiferet, sunce u centru tijela. Orlu odgovara element zraka, a sferi sunca element vatra. Zrak i vatra su najzapaljiviji, odnosno najnestabilniji alkemijski elementi Kozmosa. Unija Ketera i Tifereta, Boga Oca (Duh) i Sina-Mesije (Duša) daje Gnozu - odnosno iskonsko Znanje (prelazak Bezdana). Orao bi se mogao shvatiti kao najviši dio, božanski dio duše ili čak Duh koji stoji iznad svijeta manifestacije (sfera).

Za skulpturu gospodina na desnoj strani nisam siguran što predstavlja. Možda je to alegorijski prikaz neke grane ljudskog znanja.

jel to ono kod HNK? baš sam neki dan bio fasciniran tim skulpturama. btw. jesi siguran da to baš predstavlja svu tu okultnu simboliku, si možda pogledao tko je uopće to dizajnirao? kako se ta građevina uopće zove?

Vrh

PostPostano: sri sep 16, 2009 10:59 pm 
Član foruma

demiurge je napisao/la:

golub predstavlja ljudski rod koji voli srati po majci mudrosti :mrgreen:

Nadam se da je to samo privremeno stanje stvari. :)

demiurge je napisao/la:
jel to ono kod HNK? baš sam neki dan bio fasciniran tim skulpturama. btw. jesi siguran da to baš predstavlja svu tu okultnu simboliku, si možda pogledao tko je uopće to dizajnirao? kako se ta građevina uopće zove?

To je Zgrada koja je spojena sa Etnografskim muzejom na Trgu Maršala Tita i gleda na HNK i Muzej za obrt.

Mislim da je za dobar dio zgrada i figura u blizi glavnog kolodvora i centra odgovoran Herman Bolle i još neki austrijski arhitekti (iz doba austrougarske). Austrijske masonske lože su osim danas, i tada bile u jakoj svezi sa jugoslavenskim bratskim ložama. Mislim da je upravo Austrijska loža otvorila neke lože kod nas jer imaju viši level jurisdikcije po pravilu regularnosti masonskih tijela. Možda je gospodin Bolle bio mason a možda i nije. S ozbirom da je bio arhitekt i s kojom količinom pogansko-ezoterijske ikonografije raspolažu njegovi radovi, ta pretpostavka nije neutemeljena. Arhitektura je jedna od najsvetijih i najplemenitijim liberalnih znanosti kojim svaki mason teži. Ipak je to dovođenje arhetipova Kozmosa u opipljivu formu.

Sve što ja pišem o simbolici je moje tumačenje. Nitko ne može biti apsolutno siguran koji je motiv bio u glavama arhitekata kada su planirani radove. Kao i svi simboli, i ovaj ima više slojeva - npr. očiti je da je sokol simbol više stvarnosti (jer leti) i sjedi na kugli zemaljskoj ili nižoj stvarnosti. Unija višeg i nižeg, kako gore tako i dolje. Poveznice s Kabalom se ne kose sa općim značenjem tog simbola, barem po mojoj skromnoj procjeni. Najgore što možemo napraviti je ograničiti se na jedno značenje simbola i pretpostaviti da se druga značenja nužno pobijaju i da su suvišna. Intelektualna (svjesna) kontemplacija simbola je dobra za mentalnu gimanstiku i higijenu. Onaj trenutak kada analiziranje simbola prestane, angažira se podsvijest koja asimilira simbol kao živući mehanizam te ga oživljava u pojedincu koji tada intuitivno dolazi do više razine shvaćanja pojedinog simbola. To je duhovna kontemplacija ili meditacija, drevna praksa mnogih tajnih društava i pojedinaca. Mene prvenstveno zanimaju ezoterijske konotacije simbola bez obzira bile one namjerne ili rezultat "koincidentne" pomodnosti u arhitekturalnom izričaju. Simboli govore o Onostranom, pa ih tretiram kao informacijske kanale. Najvjerojtanije da ove figure imaju određeno amblemsko značenje (za koje trenutno ne znam), no svejedno posvećujem pažnju i drugim tumačenjima.

Vrh

PostPostano: pet okt 02, 2009 6:37 pm 
Član foruma

tehuti je napisao/la:
@Fiat Lux

Imaš li kakvu informaciju vezanu za samu sliku ili lokaciju?

Ulaz u vrt

Vrh

PostPostano: sub okt 10, 2009 6:45 am 
Početnik

Beograd:
Nušićeva ulica, detalj

slika

zgrada Radio Beograda,detalj

slika

crkva Svetog Marka, detalj

slika

i, naravno, pozdrav svima!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 465 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.