maja.maja je napisao/la:
Pozdrav Ferdinande! Ako gleda u pravu severo-istok, to je pravac gde “odbacise kamen od ugla” (ma sta to znacilo), zato je bitno da provalimo sta se nalazi u tom pravcu (da li neka gradjevina, neki prirodni objekat); mene ne cudi sto spomenik Neznanom junaku zraci takvom energijom, jer poznato je da su piramide generatori kosmicke energije I bitno je u kom pravu su postavljene u odnosu na nebo; recimo piramide u Egiptu gledaju u pravcu sazvezdja Oriona; temelje za spomenki Neznanom junaku postavio je kralj Aleksandar Karadjordjevic (koji je bio mason) i postoji slika gde se on vidi sa uglomerom I sestarom kada su postavljani temelji spomenika, slike mozes videti na sledecem sajtu:
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 98&page=96, a u feljnotu o masonima koje su izdavale Vecernje novosti 2002.godine, feljton se zove “Enigma zvana masonerija”, sajt je
http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... 0LO%C5%BDE, spominju se i masoni iz HR, nadam se da ce i Tehutiju biti zanimljivo

Nasla sam na internetu da su Karadjordjevici bili (i jos uvek su) clanovi masonskog reda "Crni Orao" , to je red koji su osnovali Medici iz Venecije , a u tom "redu" su i Garibaldi , odnosno Vindzori. Sam Karadjordje je jos pre 1834 bio primljen u "Crne Orlove" .
Tehuti, da li mozes da mi kazes sta predsavlja ova zvezda? Nalazi se u holu jedne od poznatih zgrada u Beogradu
Unapred hvala za odovor
Sjeveroistok je mjesto balansa između mraka sjevera i svjetla Istoka. No to Svjetlo ne možemo vidjeti fizičkim očima. Kamen temeljac u masonskim ritualima se stavlja upravo na sjeveroistok da se kandidatu objasni kako se čovjek rađa iz mraka neznanja i ulazi u Svjetlo koje je objekt njegove potrage (prva karta Tarota - Luda). To je svjetlo Spiritualnog Sunca (Veliki Arhitekt Kozmosa) koji izlazi na spiritualnom Istoku. Isto tako, astronomsko objašnjenje tog čina bi bilo: kamen temeljac predstavlja točku u toku godine kada Sunce uskrsava nakon svoje smrti u zimskim mjesecima. To je vernalni ili proljetni ekvinocij koji sve kulture i tradicije obilježavaju kao uskrsnuće Sunca ili solarnog Logosa kakvo god da mu ime dali. Na početku godine, na proljetni dan 21. 3. Sunce pobjeđuje mrak zime ili Smrt i sa križa 4 godišnja doba odlazi u Nebo.
Čuo sam za razne lože i masonska tijela u Srbiji i Hrvatskoj, ali nikad nisam čuo za Crnog Orla. Možda je to neka pseudo-kavalirska/viteška organizacija tipa OSMTH koju imamo i u Hrvatskoj i u Srbiji. Ako je tako, ne vjerujem da ih priznaje ijedno regularno tijelo ili masonska obedijencija.
Sličnu zvijezdu sam vidio i u Zagrebu, u Importane Centru.
U hermetizmu znamo da broj 8 predstavlja regeneraciju-uskrsnuće, beskonačnost i mudrost, što su božanski atributi Logosa ili Kozmičkog Sina - spiritualnog Sunca. Ova zvijezda ima 8 krakova. Iako nije oktagram ili oktagon, mislim da se svejedno odnosi na Hermesa-Krista, odnosno trostruki Um-Razum-Logos u čovjeku. 8 isto tako podsjeća na vertikalni matematički znak beskonačnosti, što će reći da je uspon prema Prvom Izvoru jedan beskonačni ciklus regeneracije i osobnog uskrsnuća. Gornji krug u osmici je Nebo ili spiritualni svijetovi, a donji Zemlja ili fizički svijetovi. Za Logos se kaže da ujedinjuje Nebo i Zemlju, te stoga se solarnim junacima mitova daje posrednička uloga i uloga neutralnog principa. Hermesov štap kaducej, koji se sastoji od dvije isprepletene zmije oko jednog centralnog štapa, isto tako grafički podsjeća na broj 8. U hermetičkoj Kabali, broj 8 je broj sfere Hoda kojom vlada Hermes-Merkur-Thoth, odnosno Razum-Logos. Broj 7 predstavlja ciklus transfomacija u čovjeku a 8 kompletnost ili nadilaženje sedam nebesa Kozmosa do samog izvora koji je u osmom nebu. U alkemiji osmokraka zvijezda ima identičnu neutralnu simboliku, to je mjesto gdje se sumpor i živa, odnosno duh i duša susreću u alkemijskom braku suprotnosti.
edit: uz malo pažljivije promatranje zvijezde sa slike, izgleda da je regularni oktagon u centru, što bi značilo da je ova gornja simbolika potvrđena. Oktagram kao oblik kombinira krug (koji simbolizira spiritualne svijetove) sa kvadratom (koji simbolizira materijalne svijetove), stvarajući Dušu kao posrednika između onog što je gore (duh) i dolje (tijelo). Kao što sam ranije napomenuo, Logos duše ima posredničku prirodu. U kršćanstvu to je Krist, u hermetizmu Hermes,... Riječ Božja je poprimila mnoge mitološke forme, ali je suštinski univerzalna.