Ma ne bih želio uzurpirati i ometati temu koja nije o Vatikanu konkretno a i bolje da nije
moj je osvrt bio samo na naziv, no eto ode ...
Mislim da će svatko i sam doći do nekih realnih zaključaka na osnovu malo pomnijeg proučavanja gradiva (kažem - previše je to kompleksno i zalazi u duboku povijest) pa bi tek onda mogli eventualno nešto konkretnije.
Evo tek par linkova, pa onda možete sami dobiti sliku o čemu je tu zapravo riječ;
The Two Babylons
The mitre hat
I možda još nešto, učinilo mi se zgodno zbog poveznice s temom i svakako s ovim na što idu asocijacije na Babilon (zapravo Sumer) i našu kolijevku ove sadašnje civilizacije, te ev. povratka "bogova"?!?
(uz bitnu napomenu: sve ove podatke čitati samo kao povijesni materijal kojim se treba doći do šire slike ove "iluzije" u kojoj živimo a nikako kao reklama ove ili one vjere, crkve i sl.)
Hrišćanska Adventistička Crkva (HAC), ili Crkva Adventista Sedmog Dana, je protestanstka vjerska zajednica koja svoje cjelokupno vjerovanje temelji isključivo na Svetom Pismu. Najistaknutija vjerovanja, koja definišu i naziv crkve, su vjera u Hristov drugi dolazak i svetkovanje biblijskog sedmog dana, odnosno Subote. Adventisti sedmog dana imaju mnogo zajedničkog s drugim hrišćanima. Oni priznaju i obožavaju istog Boga i tako svoju nadu u život poslije smrti zasnivaju na životu, smrti, vaskrsenju i povratku svog Spasitelja Isusa Hrista.
<....vjerovanja:
...
12. Ostatak i njegova misija
Vaseljenska crkva sastavljena je od svih koji istinski vjeruju u Hrista, ali u poslednje vrijeme široko rasprostranjenog otpada, jedan ostatak bio je pozvan da izađe da drži Božje zapovijesti i vjeru Isusovu. Ovaj ostatak objavljuje dolazak sudnjeg časa,
propovijeda spasenje u Hristu i oglašava približavanje Njegovog Drugog dolaska. Ovo objavljivanje simbolički je predstavljeno sa tri anđela iz Otkrivenja 14. glave; to se podudara sa djelovanjem Suda na Nebu i ima za posljedicu djelo pokajanja i reforme na Zemlji. Svaki vjernik je pozvan da lično učestvuje u ovom svjedočenju po cijelom svijetu. (Otkrivenje 12,17; 14,6-12; 18,1-4; 2. Korinćanima 5,10; Juda 3.14; 1. Petrova 1,16-19; 2. Petrova 3,10-14; Otkrivenje 21,1-14)
....>