Arja, slozila bi se s tobom. Osho je pun paradoksa, ali i objasnjava te paradokse. Rijetko sam sretala tekstove koji su tako jednostavno objasnjavali za nas vazne stvari. To je vjerovatno zbog toga jer engleski nije njegov materinji jezik, a opet, sluzio se njim odlicno, vrlo bazicno. Zato su njegove knjige zahvalne za one koji bas i ne poznaju najbolje engleski.
Mislim da je on shvatio da neke kljucne rijeci sluze kao triggeri za nas, barem je tako funkcioniralo kod mene.
Meni je osobno draze da ga citam na engleskom, bolje mi "radi" hehe, iako ga vec dugo ne citam, ali mu se uvijek vracam. Shvatila sam da knjige puno pomazu u razumjevanju, ali da je praksa i iskustvo najvaznije. Posto nije ziv, ne moze mi pomoci da ta Ucenja sprovedem u praksu (ne zelim da me vode ljudi koji nisu prosvjetljeni jer to je drukcije od kontakta sa prosvjetljenom osobom, no to sada nije tema), zato sam se okrenula zivom Majstoru koji mi moze pomoci.
Osho je uostalom ucio da se prosvjetljenje moze postici bez Majstora. To i je njegov slucaj, kao i recimo U.G. Krishnamurti (jako zanimljiv lik, to nije onaj poznati indijac Krishnamurti sto je pisao i knjige), ali to je rijetkost. Mislim vazno je da ti netko da tocne upute sta da radis i da putem korigira i pomogne. Naravno, Ucenje mora biti provjereno (meni je trebalo 15 godina da uopce nadjem Ucenje za koje mogu reci da je to - to), kao i Majstor.
Mnogo je laznih Ucitelja. Za Osha su svasta govorili, ali ja nekako osjecam i sigurna sam da je on zaista bio prosvjetljen. Nekako mi je nemoguce da ovakve stvari govori , a da ih je izmislio hehe ..
Njegovo poznavanje filozofije i komparativne religije je ogromno posto je to studirao, no opet, i on sam zna da takvo znanje malo vrijedi, on ga samo upotrebljava da bi objasnio nesto sto je tesko rijecima objasniti.
Mislim u tome je i uspio