Sada je: ned jul 13, 2025 2:35 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 9:50 am 
Član foruma

Baphomet je napisao/la:
Pantelija je napisao/la:
Tako da je tehnika savladana, ostaje samo da se razvije komercijalna proizvodnja i distribucija na pumpama.
Zato taj motiv otpada.

Samo :lol:

Negdje sam citao, neznam ni ja više koja je to "znanstvena" izjava bila po redu, da nafte ima za još nekih 50-tak godina. Ne vjerujem da će se odreći moći u tih 50-tak godina.

Čujemo se za 10 godina. Mogu se kladiti u što želiš da ćemo i dalje voziti na benzin po duploj cijeni.

Naravno da hocemo.
Pogledaj samo da se ovog trena pocne sa tranzicijom kolko bi vremena trebalo samo da maknes svu tu masineriju prilagodenu ovoj vrsti goriva.
Min 10 godina za potpunu tranziciju osim ako ne zelis u jednom trenu povratak na ekonomski nivo od prije 150 godina. Samo da iskljucis u svijetu elektrane na fosilna goriva bio bi kaos.

@Kapljice

Ono sta si napisala zamisljam i smatram ostvarivim dugo vremena al mi svejedno promice smisao posta tj. njegova povezanost sa tim kako je islam najnapadanija vjera.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 9:58 am 
Član foruma

Dakle ja pitam koja je logika iza toga a odgovor koji dobijem je da se tako mora jer eto to mjesto je sveto. Nekome bi taj odgovor bio dobar, meni sad u ovom trenu bas nije uvjerljiv.

Pantelija je otprilike napisao sta mislim o tome. U principu ako je Bog svugdje kao sta se mozemo sloziti to bi podrazumijevalo da apsolutno nigdje ne mozes okrenuti guzicu sta bi donijelo cijeli niz problema.

I u krajnjoj liniji sta fali guzici pa da je ona toliki problem.

Dakle proktolog ima manju placu od stomatologa jel?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 11:03 am 
Član foruma

...pa vidis organski(hehe kako ovo fino zvuci) da si imalo upucen sto se tice islama, znao bi da bas islam je odgovor na to, zamisli! Preporucila bih ti(ako naravno imas vremena i volje i obratno) da malo proucis vrijeme kad je islam u proslosti bio vodic vlastima i narodu. Npr. vladavina halida el Rasida, samo je jedan period kad je sve to gore sto navedoh bila zbilja a ne puko razmisljanje ili san nekog jadnika.
Islam zabranjuje kamatu, dalje od tebe se trazi da radis samo onoliko koliko ti je uistinu potrebno.Ne gomilaj zalihe(ionako neznas kad ces ispustiti dusu a MORAS jedan dan) Islam nam porucuje:kad odes da legnes, dusa napusta tvoje tijelo.Ko ti garantuje da ces je imati ujutro kad se probudis.Islam nam nalaze, duzni smo, da se uzdignemo protiv nepravednog vladara.Dalje, ako nemas para, moraju postojati institucije, ili pak osobe, kod kojih ces moci dobiti nepovratnu pomoc(u smislu da te nezaduzuje da to isto vratis, ili na bilo koji drugi nacin).

Zamisli vladara koji je isti kao ja i ti. Ide na posao pjesice, jednostavno da nebi zagadjivao atmosferu nece da posjeduje auto.He he kako banalno zvuci u danasnji vakat.

Elem, mogu ja ovdje pisati kilometre, da mi ova dva prsta kojima tipkam otpadnu od ukocenosti(sta cu, navikla sa dva pa mi nesto simpa :wink: )
ali ako ti imas svoje predraasude o Islamu, onda te samo tvoj Stvoritelj moze spasiti. Znaci, zamoli, kazi, zavapi: pokazi mi, otvori mi oci,hocu da znam.

Cinjenica je jedna,danasnji muslimani koji zive na zapadu(dosta medju njima je konvertiralo/prihvatilo islam kao nacin svog zivota(u tome i jeste razlika islama sa drugim vjerama,on je cijeli zivot a ne da uzimas sta ti drago)zagovara stvaranje sistema po uzoru na vladavinu vladara nakon Muhammeda a.s.Znaci jedan vladar za cijeli islamski svijet.

Strah zapada i jest bas u tome, jer zna se gdje je bio islam kad je postojala jedna vlast i kad je jedino strah i ljubav prema Allahu Uzvisenom vodila ljude, a ne materijalizam i idolopoklonstvo kao danas.

Zasto je strah!Danasnji muslimani(govorim za zapad)nisu vise oni gastrarbaiteri koji su samo izrabljivacka klasa na zapadu. Danas su to naucnici, ljudi koji su zavrsili neke dunjalucke skole.To se valjda trazi, diploma,da bi iole bio priznat.Nista samoizucavanje, ne vrijedi,danas. Eh kad takvi danas, kojih je sve vise, kazu, meni moja vjera zabranjuje kamatu, ja cu da je ne koristim, niti da dajem nekom da od mene ima koristi u tom. Zato oni zele da se osnuje banka koja kamatu nece rabiti.
To je samo jedna mala, ali vrlo bitna kapljica u svemu sto treba da dodje. Pa sad zamisli ti kako bi bilo da banke kao sto su danas nemogu vise da opstoje jer jednostavno nemaju vise osnove za to. Ima Mujo banku, odes fino uzmes pare i za koju godinu vratis mu istu sumu. Ako pak nemas, moze da ti se halali,oprosti.

Dalje, duzan si da samo(zamisli samo!) 2.5% od svojih prihoda, ali samo onih koje nekoristis kroz godinu das porez drzavi. Ako neces drzavi, ti fino nadjes nekog siromaha i das njemu tu vrijednost.

...

Bujrum/izvoli pa malo razmisli :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 11:21 am 
Član foruma

Nisam mogao da odolim. Ovaj biser mora ostati zabelezen.

Kapljica: Mi muslimani nesmijemo drzati nikakve statue u kuci, niti kad idemo u toalet straznjicu da okrecemo u pravcu Mekke

Pantelija: Nego mnogo ti hvala za informaciju da muslimani ne smeju da okreću bulju prema Meki dok kenjaju . Šta rade kada je klozet mali i okrenut baš prema Meki? Popnu se na šolju i uhvate se za kazanče

Kapljica: Pantelija, zao mi je sto cu te razocarati ali uistinu nezasluzujes repliku!

Pantelija: Moje pitanje je opravdano: šta radite kada je wc šolja okrenuta ka Meki pa morate da se natrtite baš na tu stranu?

Organiski portal: Osim onog rjesenja koje si vec naveo odmah mi se namece jedno elegantije tehnicko rjesenje a to je da postrance sjede na skoljci! U principu ako je Bog svugdje kao sta se mozemo sloziti to bi podrazumijevalo da apsolutno nigdje ne mozes okrenuti guzicu sta bi donijelo cijeli niz problema. I u krajnjoj liniji sta fali guzici pa da je ona toliki problem

Kapljica: Pa ako nam je Muhammed a.s. tako oporucio, a on nam je najbolji ucitelj, zasto bi ja sad polemisala kakvog tog smisla ima.

Bukvalno sam plakao dok sam ovo citao. Ma, kazem ja da je ovo najbolji forum na NET-u.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 11:26 am 
Član foruma

e vidis pantelija, u Islamu je materijalizam osudjen na propast. Pa ti ako si materijalista a mislis da ti je Allah i dalje tvoj Stvoritelj, onda si duboko zalutao.
Misao stvara dijelo, pa ako si toga svjestan , onda ces dobro procistiti svoje misli.
U Islamu Uzviseni nagradjuje ljude po njihovom nijetu /nakana/zelja. Pa sad recimo ja ako zamislim da pobijem hiljadu ljudi(nekima bi i to bilo malo!) a ono ispadne da spasim hiljadu ljudi pa me svjet proglasi najvecim humanistom, Allah je taj koji ce me kazniti a ne nagraditi, jer moja nakana nije bila da ih spasim nego pak, smaknem.

Duboka je to filozofija ko dokuciti nemoze.Ali i veliki paradoks. Gle ja mislio uraditi ono, a ispalo ovo. Nista u zivotu nije slucajno!

Tijelo kao sto ga posjedujemo, nisam napravila ni ja ni ti. Znaci dobili smo ga, cisto na dar, ne sto to mi kao zasluzujemo. Isto tako svaki dio naseg tijela zasluzuje respekt i da se brinemo da ga takvog kao sto smo ga dobili nebismo unakazili. LICE je uvijek predstavljalo OBRAZ, kako bi to rekli ljudi. U nasoj Bosni, se je nekad na cehri/licu moglo tacno vidjeti kakav je ko. Mi smo narod koji cita sa cehre/lica stanje covjeka. Danas pak, posto to lice nema svoju svetost, ono je bezbojno i puno maski. Niko vise nista nerespektuje. Ako mozes zgaziti mrava, mozes vala i covjeka. Ucini to vise puta postace ti svejedno, mrav ili covjek. Ako ja imam respekt prema mravu(malo bice, koje marljivo radi) onda cu sigurno imati i prema covjeku.
Kaze Muhammed a.s. :posljednje sto je u narodu ostalo od nauke vjerovjesnika je poruka: "ako se nebudes stidio, onda radi sta god hoces"

Citat je i previse jasan.

Nekad su se ljudi ustrucavali da kad izlaze okrenu ledja i dalje prisutnima(znaci straznjicu) a danas lice ili straznjica, jedno te isto. Licem ti okrenut, a LAZE! Zar nebi rekli stari ljudi "guzica mu obraz"

Nevolim da se izrazavam ovakvim zanrom, ali et covjek je uvijek u iskusenju.

Meni zasigurno LICE i straznjica nisu isto! Reci istinu i slagat nisu isto.

Muhammed a.s. je rekao: vjernik moze pogrijesiti, moze ukrasti, pociniti blud, ali NIKAD nemoze SLAGATI.

Elem, za pojasnjenje nekih pojmova organski :wink: sabur-strpljenje, hadis je govor i nacin na koji je Poslanik radio, a za sevap , hehe, nemam ti bas neku pogodnu rijec, recimo uradis nesto dobro, pa ti se to samo kod Allaha dz.sh pika. Za onaj vjecni svijet. Jer,u grob sa sobom nosis samo dobra dijela. Ne figurativno :wink:
Protuvrijednost, hocu da reknem, sto bi rekao moj sin.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 1:16 pm 
Član foruma

Slab ti je odgovor na moje argumente.
Slaba ti je i religija koju braniš kad zbog nje moraš uvek da piškiš sa kompasom u ruci.
'De ćeš veći materijalizam?!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 1:33 pm 
Administrator

Citat:
Bukvalno sam plakao dok sam ovo citao. Ma, kazem ja da je ovo najbolji forum na NET-u

Slažem se...

I sad mi Hrkljuš kaže:
Pušili ste ga, pušite ga, i pušit ćete ga... i potapša me po ramenu... hehe!!!

Mi ljudi zbilja volimo pušiti... zar ne?!? HahahHAhahhAhhhahaHAHAHAhhaha!

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 1:45 pm 
Administrator

Citat:
... i na kraju nezaboravi covjece da si samo putnik u ovom prolaznom svijetu.Razmisli sta ces ponijeti sa sobom u grob!

Ono zamisli je ILUZIJA! A naravno da smo prolazni putnici...haha, pa tko to još nezna?! I što ćemo ponijeti u grob? Pa samo tijelo koje smo posudili na neko "vrijeme". Svi zapisi proživljenih događaja ostaju u podsvijesti, odnosno duši koja je sve to prošla i proživjela. Duša je tada bogatija za iskustva proživljena u tom tijelu. Lekcije su naučene ( ili nisu, pa ispočetka u nekom drugom tijelu... ). Tako da tvoj nebitni beživotni materijalni ostatak trune, a duša uči i ide dalje. Duša se broji, tijelo ne.

Pa tko još i ovo nije shvatio?!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 2:21 pm 
Član foruma

nema "običnih malih duša"...sve su jednako velike ... i ne treba nikakav vladar pa niti onaj koji kao ide na posao pješice. Hvala lijepo.vladari bilo kakvi i svjetovni i metafizički su crap potreban kao štap dok ne skužiš da nisi niti mali niti običan...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 3:12 pm 
Administrator

Citat:
vladari bilo kakvi i svjetovni i metafizički su crap potreban kao štap dok ne skužiš da nisi niti mali niti običan...

U potpunosti se slažem!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 3:15 pm 
Član foruma

Mome je napisao/la:

Fakat da onima,koji zele da zagospodare svijetom,naj vise smeta Islam.Pa je pitanje billo zasto ? Ili ako nije to bilo pitanje,eto naknadno.

Zato što je najispalitivije i najveća mogućnost da uspije sve što je isplanirano. Samo površinski pogled sa malo promišljanja može dati dobru sliku. Islam je jedna od najvećih religija svijeta uz kršćanstvo,budizam, hinduizam. Dakle - više je ljudi uključeno, što samim time daje veću mogućnost upravljanja lutkama na velikom području. Drugo - predstavlja savršeno dizajniran sustav kao opreku kapitalističkom društvu i "sigurnosti demokratskog poretka". 98 % ljudi iz takvih društava nema prevelikih interesa za upoznavanjem drugih kultura, kamoli poniranjem dublje u neke ljudske odnose, oni su naime "bogom dani", a to im je rekao i njihov dragi predsjednik. Idioti. Treće - napadanjem zemalja "u korist antiterorizma" u kojima je rasprostranjen islam, osnivaju se vojne kolonije, a da ne govorimo o ogromnim količinama nafte na kojima je gospodarstvo tih zemalja izgrađeno. To je neko moje viđenje u jako kratkim crtama, iako je to samo jedan mali dio.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 5:07 pm 
Član foruma

Citat:
...a duša uči i ide dalje.

Dzaba uci,kad se "ponovo rodi" opet nista nezna.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 19, 2005 6:41 pm 
Administrator

Citat:
Dzaba uci,kad se "ponovo rodi" opet nista nezna

Ne, ne... ne razumiješ.

Zna u podsvjesti. Sve ti je zapisano u podsvjesti. Kako bi se inače mogao prisjećati stvari iz prošlih života? Imaš 4 vrste svijesti.

1. Svijest na fizičkom nivou - ovu skoro svatko poznaje i primjećuje
2. Podsvijest - ovdje se sva iskustva bilježe, duša
3. Duhovna svijest - svijest duhovnog razvoja, energetska polja oko fizičkog tijela
4. Svijest DNA - naša DNA ima svijest kojom se određuje sposobnost tijela da primi i obradi određene informacije koje mogu dolaziti u raznim oblicima

Eto, ovo ti je za početak. Dalje istražuj svaku pojedino. Ukupna svijest ti je zbroj te četiri, ali sve 4 moraju biti balansirane da napreduješ. Ne možeš biti recimo jako svjestan na nivou DNA ako nisi i toliko bar svjesan u duhovnom smislu, ili bilo kojem od ostalih.

Ako si to ne možeš prikazati, napravi regresiju, pa ćeš i vidjet i osjetiti što si prije sve bio. I ako ćeš to raditi, odi kod dobrog majstora, ne nekog šarlatana.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 3:14 pm 
Član foruma

......

Zadnja izmjena: Faaip de Oiad; pet nov 07, 2008 12:27 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 3:55 pm 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:

Zna u podsvjesti. Sve ti je zapisano u podsvjesti. Kako bi se inače mogao prisjećati stvari iz prošlih života? Imaš 4 vrste svijesti.

Ko kaze da imamo i prosle zivote. Ako je tebi logicki da smo prosli vise zivota... da smo sami sebi stvorili,da sam nekad bio banana,pa poslije zirafa sada covjek,sutra mozda neki reptil..... zasto je toliko cudno da nas je JEDAN stvorio,da cemo se njemu vratiti.
Reko sam na neku drugu temu. Desilo mi se u ovom istom int.club-u da me svaki detalj i svaki pokret potsjeca na nesto od ranije. Ako je to bilo moj prosli zivot,znaci da je isto to bilo prije 25 godina a ovaj club u ta doba nije postojao a ni kompjutere. Recimo da ja zivim skroz,potpuno isti zivot,jer me je svaki detalj,svaka rjec,potsjecala... cak i ljudi isti,isto su govorili,sto znaci i oni zive skroz isti zivot. Svi ti gluposti su za tebe realne a nije to da svi cemo Smrt ukusiti i ozivljeni biti... da cemo odgovarati za grjehe koje smo pocinili.Iz inata nemozes da prihvatis ono o cemu raspravljate ovdje i mislite da ste nesto otkrili,to nista novo nije,na to smo opomenuti jos odavna... i sve se onako ko sto je receno dogadja.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 4:41 pm 
Član foruma

Citat:
Islam sada ukidaju oni koji su ga napravili. Iluminati.

Kako kad samo Islam je njima problem nereseni i od kojega se nece rjesiti.Kad su u Kur'anu spomenuti kao Otvoreni neprijatelji Islama.
Ja napisem knjigu,ja sam autor knjige i u nju napisem da sam otvoreni neprijatelj cijelom covjecanstvu.Nema smisla.
Da bi dala/dao komentar,trebas ga procitati i razmisljati o Kur'anu. Mada,ko sto je Kapljica rekla,ljudi su ga istrazivali,izucavali,radili na njemu i malu su ruku dokucili sta se zeli reci.
Ovdje retko ko je procitao a tako lako mozete da kazete da je djelo illuminata.
Zasto mi da ne uzmemo za pravo da su "vasi biseri" djelo illuminata ?
Da pisma,koje vam stizu od "kasiopeje" nisu od Illuminatima ?
Sto ima i logiku. Antihrist i jeste vladar te organizacije a kome odgovara vase vjerovanje. Da ce se vanzemaljci pojaviti sa drugog (viseg denziteta) "oni su napredniji od nas,mi trebamo njima slediti,oni treba da nam pokaze put" On ce se pojaviti sa NLO-a i recice da odozgo ide i da tamo nema Boga,da je on bog. Bermudski trougao je za vas vremensko-prostorni portal... (A Allah naj bolje zna) pretpostavlja se da je prjesto Antihrista (dedzala)bas u bermudskom trokutu. Gdje vi mislite da od tamo izlaze "vanzemaljci".

Coca Cola jeste zidovski proizvod.Zasto ako obrnuto citas na arapskom jeziku pise "La mekka la Muhammed" (no mekka no muhammad) ?

http://img40.exs.cx/img40/4922/hatsanat1zc.png

Znate cemu se sluze illuminati,sifre,rakopisi....

Citat:
Ono zamisli je ILUZIJA!

Jok Jack... to je bilo stvarnost,sve se to desavalo,kad su vladali istinski i pravi vladari.Zato i boje se oni koji zele svijetom vladati Islama.
Neznam kako ne vidite.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 6:02 pm 
Član foruma

Faaip de Oiad je napisao/la:
Pantelija i OPO očito je da ste imuni na suptilnoće islama.

Naime, ako se netko se*e guzicom prema Meki (mada očito je da sam izmet pada dolje), mogao bi misliti DA SE*E PO MEKI (iako on može bit svjesan da to zapravo ne radi), a kako je to nedozvoljeno, svaki Musliman koji drži do sebe i do svog spasa će paziti da mu ta asocijacija ne padne na pamet.

Doduše, očito je da ta asocijacija i ne mora biti vezana za taj položaj i smjer nego je prilično slobodno možemo zamisliti, pa nije mi jasno kakav je protokol tada?! Možda kakvo obredno pranje? Možda da se prijaviš na kamenovanje? Uostalom, nikad čovjek ne može dovoljno učiniti za spas svoje duše.

A naj ocito je to da ti poprvo kulturu nemas...
Sta ima da se polemise.Ako je meni zabranjeno od Stvoritelja da kad vrsim nuzdu malu ili veliku da se ne okrecem prema svetog mjesta (kibla),onda rijesen problem. Kad se Bogu klanjamo (molimo,obavljamo namaz) okrecemo se prema kibletu (prema Mekki) i normalno,kad se obavlja nuzda necemo se okrenuti u istom pravcu.
I jednostavno to je naredjenje kojeg izvrsavamo.
Voce koje je Ademu a.s (Adamu) i Havu a.s (Evu) bilo zabranjeno,nije bilo (mozda)razlicito od druge,al je bilo zabranjeno.
Bez sumnje,nema ljepu stvar a da nas nije preporucio Muhammed a.s i Allah dz.s. Niti ima losu stvar a da nas nije opomenuo i zabranio Muhammed a.s i Allah dz.s.
Bujrum reci te,sta nam Islam ljepo zabranjuje a ruzno preporucuje ?
A ti,prijatelju Faaip de Oiad,prvo sto trebas da naucis je to da se ponasas ljepo.

Pozdrav !

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 6:53 pm 
Administrator

Citat:
Voce koje je Ademu a.s (Adamu) i Havu a.s (Evu) bilo zabranjeno,nije bilo (mozda)razlicito od druge,al je bilo zabranjeno.

Eh, pa voće nije doslovce bilo voće, kao npr. jabuke, kruške, banane, kiwi, šljive ili breskve... haha! Pa to VOĆE je bilo ZNANJE. Što to još dosad niste shvatili?!? Hehe? Tu je samo simbolički prikaz.

Ajme, ljudiiiiiii...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 6:59 pm 
Administrator

Citat:
Ako je to bilo moj prosli zivot,znaci da je isto to bilo prije 25 godina a ovaj club u ta doba nije postojao a ni kompjutere. Recimo da ja zivim skroz,potpuno isti zivot,jer me je svaki detalj,svaka rjec,potsjecala... cak i ljudi isti,isto su govorili,sto znaci i oni zive skroz isti zivot. Svi ti gluposti su za tebe realne a nije to da svi cemo Smrt ukusiti i ozivljeni biti... da cemo odgovarati za grjehe koje smo pocinili.

Ne mora biti prošli život. Možeš ti biti i u više realiteta. Imaš vezu sam sa sobom iz drugog realiteta. Razvij tu sposobnost, dobrodođe. Bit će ti i svijest veća.

Što su grijesi, a što nisu? Definiraj grijehe u životu koje smo počinili, molim. Da znam jel sam griješio ili ne...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub aug 20, 2005 7:06 pm 
Član foruma

.....

Zadnja izmjena: Faaip de Oiad; pet nov 07, 2008 12:28 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.