...pa vidis organski(hehe kako ovo fino zvuci) da si imalo upucen sto se tice islama, znao bi da bas islam je odgovor na to, zamisli! Preporucila bih ti(ako naravno imas vremena i volje i obratno) da malo proucis vrijeme kad je islam u proslosti bio vodic vlastima i narodu. Npr. vladavina halida el Rasida, samo je jedan period kad je sve to gore sto navedoh bila zbilja a ne puko razmisljanje ili san nekog jadnika.
Islam zabranjuje kamatu, dalje od tebe se trazi da radis samo onoliko koliko ti je uistinu potrebno.Ne gomilaj zalihe(ionako neznas kad ces ispustiti dusu a MORAS jedan dan) Islam nam porucuje:kad odes da legnes, dusa napusta tvoje tijelo.Ko ti garantuje da ces je imati ujutro kad se probudis.Islam nam nalaze, duzni smo, da se uzdignemo protiv nepravednog vladara.Dalje, ako nemas para, moraju postojati institucije, ili pak osobe, kod kojih ces moci dobiti nepovratnu pomoc(u smislu da te nezaduzuje da to isto vratis, ili na bilo koji drugi nacin).
Zamisli vladara koji je isti kao ja i ti. Ide na posao pjesice, jednostavno da nebi zagadjivao atmosferu nece da posjeduje auto.He he kako banalno zvuci u danasnji vakat.
Elem, mogu ja ovdje pisati kilometre, da mi ova dva prsta kojima tipkam otpadnu od ukocenosti(sta cu, navikla sa dva pa mi nesto simpa

)
ali ako ti imas svoje predraasude o Islamu, onda te samo tvoj Stvoritelj moze spasiti. Znaci, zamoli, kazi, zavapi: pokazi mi, otvori mi oci,hocu da znam.
Cinjenica je jedna,danasnji muslimani koji zive na zapadu(dosta medju njima je konvertiralo/prihvatilo islam kao nacin svog zivota(u tome i jeste razlika islama sa drugim vjerama,on je cijeli zivot a ne da uzimas sta ti drago)zagovara stvaranje sistema po uzoru na vladavinu vladara nakon Muhammeda a.s.Znaci jedan vladar za cijeli islamski svijet.
Strah zapada i jest bas u tome, jer zna se gdje je bio islam kad je postojala jedna vlast i kad je jedino strah i ljubav prema Allahu Uzvisenom vodila ljude, a ne materijalizam i idolopoklonstvo kao danas.
Zasto je strah!Danasnji muslimani(govorim za zapad)nisu vise oni gastrarbaiteri koji su samo izrabljivacka klasa na zapadu. Danas su to naucnici, ljudi koji su zavrsili neke dunjalucke skole.To se valjda trazi, diploma,da bi iole bio priznat.Nista samoizucavanje, ne vrijedi,danas. Eh kad takvi danas, kojih je sve vise, kazu, meni moja vjera zabranjuje kamatu, ja cu da je ne koristim, niti da dajem nekom da od mene ima koristi u tom. Zato oni zele da se osnuje banka koja kamatu nece rabiti.
To je samo jedna mala, ali vrlo bitna kapljica u svemu sto treba da dodje. Pa sad zamisli ti kako bi bilo da banke kao sto su danas nemogu vise da opstoje jer jednostavno nemaju vise osnove za to. Ima Mujo banku, odes fino uzmes pare i za koju godinu vratis mu istu sumu. Ako pak nemas, moze da ti se halali,oprosti.
Dalje, duzan si da samo(zamisli samo!) 2.5% od svojih prihoda, ali samo onih koje nekoristis kroz godinu das porez drzavi. Ako neces drzavi, ti fino nadjes nekog siromaha i das njemu tu vrijednost.
...
Bujrum/izvoli pa malo razmisli