hej ekipa !
VV :
Znam da su dozvoljena sitna odstupanja glede raznih stvari no i nisam mislio na apsolutnu preciznost već nekakvu orijentacionu. Vjerujem kako si prije procesa (radi određivanja koliko će trajati; jakosti struje; visine napona ...etc.) sigurno pipnuo i taj ppm.
Činjenično je i to da je veličina tog ppm-a isto toliko relativan pojam jer je otopina učinkovita i sa čak 0,5 ppm-a !
Ono što je mene zanimalo je upravo približnost rezultata dobivenih računskim putem prema onoj formuli i rezultata dobivenih nakon analize.
Primjerice ako je to recimo račun=10 ppm, a analiza 12 ppm .... tada je to praktički zanemarivo. No ukoliko se radi da je računski rezultat oko 20 ppm, a službena analiza pokazuje 5 ppm, tada je to ono što mene zanima. Dakle upravo ta točnost izračunavanja.
Što se tiče moje otopine, jako sam zadovoljan jer je idealna po svim mjerilima o kojima se diskutira i navode.
Izrazito blagi okus metala, kao i posve "nježno"-gorkasti okus, bez taloga, bez oksida, bez crnih elektrodi, sasvim prozirna i bez ikakvih žućkastih boja pa čak i nakon stajanja nekog vremena te ostalih pojava koje, vidim, muče dosta ekipe.
Jedino, kažem, zanimalo me čisto informativno i orijentacijski da znam koliko je odstupanje rezultata računskog i analitičkog postupka.
===============
nogard :
Čitao sam tvoje ježove muke glede procesa.
Ono što meni trenutno pada na pamet je to da su tu nekakve nečistoće prisutne. Da li se radi o nečistoćama u vodi ili priboru - ne znam. No ono što se tebi pojavljuje ili dolazi od toga ili je tehničke prirode.
Obično se žuta boja otopine pojavljuje ukoliko je napon previsok a proces dugotrajniji pod istim. Isto tako i gorki okus. Znači otopina je malo jače koncentrirana nego bi trebala biti. (po nekim softly pravilima za oralnu konzumaciju).
Probaj smanjiti napon (time i struju), obratiti pažnju da sve bude doista čisto (kod mene je to profi-deformacija), staviti malo veću količinu vode, razmaknuti elektrode (time ćeš smanjiti gustoću procesne struje) i ako su ti elektrode oštre (tj imaju špicasti završetak,... oštre bridove ... etc), probaj ih malo zagladiti tako da ih ili jako fino pobrusiš ili saviješ (ukoliko se radi o valjkastom obliku) tako da taj završetak ne završi u vodi.
Možda bih mogao biti detaljniji ako bih imao isti takav uvid u tvoju opremu i postupak.
Ono što te muči kod miješanja i struje koja raste i pada - neka te previše ne zabrinjava jer vodljivost otopine je ovisna o njezinoj kako temperaturi, tako i o nizu faktora. Čim ti nju malo promiješaš, ona reagira jer si ju u stvari tim postupkom izjednačio unutar same sebe. Koliko jako si ju "iznervirao" tim bućkanjem - to ti pokaže reakcijom na ampermetru. No nakon toga se struja brzo stabilizira i nastavlja po starom.
U svakom slučaju, predlažem da se sjetiš apsolutno svih detalja kako si radio prvu otopinu kojom si bio zadovoljan te jednostavno ne odstupaš od toga.
=====
Sve u svemu, jako mi je drago za obojicu da vam se rješava problem sinusa. Nogard - kako stanje s tvojim sinusima ? nisi mi ništa nabacivao reakcijske riporte glede praćenja terapije.
Obojici