Sada je: čet mar 28, 2024 2:24 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kvasac
PostPostano: pet maj 26, 2006 1:00 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet sep 03, 2004 10:07 pm
Postovi: 907
Osim što je nezamenjiv u kulinarstvu, kvasac jača imunitet, ublažava posledice stresa, snižava nivo šećera u krvi, poboljšava rad srca i pravi je melem za blistavu kožu

NIŠTA BEZ KVASCA


Pivski kvasac koristi se u prevenciji ateroskleroze, zato lekari savetuju srčanim bolesnicima da ga češće koriste u ishrani. Potpomaže i pri varenju

Delujući blago alkalno, pekarski kvasac neutrališe kiseline u krvi i tkivima kao što to čine voće i povrće i po tome se razlikuje od mesa, jaja, sireva, ribe i kikirikija koji stvaraju kiselost u krvi i tkivima.


Iako su postupak pečenja hleba s kvascem Egipćani i Vavilonci poznavali stotinama godina pre nove ere, na ostale delove sveta proširio se mnogo kasnije. Egipćani su fermentaciju smatrali mudrošću i milošću boga Ozirisa. Sve do 17. veka neobični proces bio je misterija, a onda je Levenhuk izumeo mikroskop i ustanovio postojanje mikroorganizama u kvascu. Luj Paster potom je otkrio čestice pomoću kojih testo "raste".
Kvasac je industrijski počeo da se proizvodi 1800. godine. Najčešće upotrebljava za dizanje testa, a osim hleba i peciva, od dizanog testa se prave i omiljeni kolači "iz bakine kuhinje" kao što su: štrudle, kuglofi, uštipci, krofne i druge poslastice. Od njega se pravi i boza - omiljeno tradicionalno piće.
Osim pekarskog, postoji i pivski kvasac koji je nešto bogatiji nutrijentima. Suvi pekarski kvasac sadrži veće količine belančevina, masti, ugljenih hidrata, vlakana, minerala (osim cinka) i vitamina.

PEKARSKI KVASAC

Pekarski kvasac je sivkasto-bela, vlažna smesa koja se sastoji od čiste kulture kvasnica. Gljivice su žive i pretvaraju (fermentiraju) skrob u šećer, a šećer u alkohol i ugljen-dioksid (CO2). Na tržište se isporučuje u svežem stanju ili osušen. Kao dodatak ishrani i dijetetski proizvod može se kupiti u kapsulama obogaćenim vitaminima.
Uz makronutrijente pekarski kvasac je veoma bogat izvor minerala i vitamina.
Zbog visokog sadržaja belančevina i vitamina B grupe, naročito folne kiseline, upotrebljava se kao dodatak u ishrani kada ovi sastojci nedostaju organizmu.

Lekovitost

Kao lek i dijetetsko sredstvo sveži kvasac bio je poznat Hipokratu i Dioskoridu. U njihovo vreme suvi kvasac se koristio pri lečenju mnogih bolesti, npr: skorbuta, gonoreje, bolesti ženskih polnih organa, akni, očnih bolesti...
Poznato je da se sveži pekarski kvasac u ishrani može koristiti neprerađen. Pri lečenju deluje na više načina jer obiluje raznim zaštitinim i lekovitim elementima, naročito vitaminima B grupe (B1, B2, B5, B6, B12), zatim esencijalnim aminokiselinama, gvožđem, selenom, cinkom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom, kalijumom, cinkom, selenom i folnom kiselinom.
Delujući blago alkalno, kvasac neutrališe kiseline u krvi i tkivima kao što to čine voće i povrće i po tome se razlikuje od mesa, jaja, sireva, ribe i kikirikija koji stvaraju kiselost u krvi i tkivima.

DOZE I NAČIN UZIMANJA

Pekarski kvasac se uzima na prazan želudac, najčešće između obroka, 1-3 puta dnevno po 1-2 kašičice, rastopi se u malo vode ili mleka, a može da se jede i presan. Ne sme se uzimati zajedno sa voćnim sokovima ili sokovima od povrća, jer u tom slučaju izaziva fermentaciju čiji je krajnji produkt alkohol. Obolelima od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu savetuje se da dnevno pojedu 5-6 kašičica svežeg kvasca na dan.

PIVSKI KVASAC

Pošto se kvasac ranije koristio samo u proizvodnji piva, uz ime mu je dodata odrednica - pivski. Međutim, kada je otkriveno njegovo lekovito dejstvo, postao je neophodan dodatak jelima. U svoj meni uvrstili su ga vegetarijanci i svi koji zbog dijete u organizam unose manje količine vitamina i belančevina, zatim osobe koje tokom posta ne jedu jaja, meso, mleko, sir i druge mlečne proizvode.
Kvasac sadrži mnoge materije neophodne za normalan rad organizma: belančevine, nukleinske kiseline, ugljene hidrate, minerale, posebno selen, hrom, cink i vitamine grupe B.
Vitamini grupe B regulišu rad nervnog sistema, pa je pivski kvasac dobar za ublažavanje posledica stresa, snižava nivo šećera u krvi, "jača" jetru. Pivski kvasac bi trebalo uzimati uvek kada se stomak optereti jakom hranom, neki lekari, čak, smatraju da je delotvoran pri otklanjanju smetnji izazvanih cirozom. Vitamini B grupe utiču na zdravlje očiju, pomažu srcu da dobro radi, a neophodni su i za normalan rast i razvoj. Stoga, deci treba davati pivski kvasac jer povoljno utiče i na fizički i na mentalni razvoj. Vitamini iz pivskog kvasca, uz sve navedeno, predupređuju malokrvnost, jačaju imunitet (tome doprinosi i selen, poznati antioksidans), a smanjuju i rizik od prevremenog porođaja.
Pivski kvasac koristi se u prevenciji ateroskleroze, zato lekari savetuju srčanim bolesnicima da ga češće koriste u svojoj ishrani. Pomaže pri varenju, otklanja zatvor i pojačava apetit.

U SLUŽBI LEPOTE

Kvasac je pravi melem za lepu i blistavu kožu. I to zahvaljujući glutaminu koji ubrzava izbacivanje štetnih materija iz organizma i nukleinskim kiselinama koje daju vitalnost ćelijama. Pošto je i prirodni antibiotik, pomaže da akne brzo nestanu, a efikasan je i u lečenju ekcema i drugih upala i infekcija kože. Takođe, ubrzava rast kose i noktiju i jača zube.
Zanimljivo je da su i stari narodi, još pre nove ere, znali da je "blato iz piva" korisno i da čuva telesno zdravlje, a u srednjem veku smatrali su ga "božanskim lekom".
Preporučuje se da svi dvaput godišnje sprovedu kuru s pivskim kvascem. Trebalo bi dvaput dnevno, u trajanju od dva meseca, dodavati po kašiku pivskog kvasca u glavno jelo.


MASKA OD KVASCA

Suva i osetljiva koža zahteva dodatnu vlažnost pa je potrebno da maske za ovaj tip kože budu vlažne da ne bi oslabile i nadražile kožu. One koži neće oduzimati vlažnost, već će joj vratiti potrebnu vlagu.

* kockicu svežeg kvasca, kašiku svežeg sira i kašiku masne kreme dobro izmešati i naneti na ovlaženu kožu lica. Isprati nakon 10-15 minuta mlakom vodom.

Masna koža sklona stvaranju akni i drugih gnojnih upala zahteva svakodnevno detaljno čišćenje i negu. Nečista koža često je povezana s manjkom vitamina B grupe. Zbog toga je kvasac idealno sredstvo za negu ovog tipa kože, jer obiluje B vitaminima.

* kašiku mleka lagano zagrejati, dodati kocku svežeg kvasac i kremasto umutiti. Masku staviti odmah na lice i ostaviti da deluje 15-20 minuta. Otvrdnulu smesu nežnim kružnim pokretima skinuti s lica, a ostatak oprati toplom pa hladnom vodom. Ova maska idealna je za nečistu kožu jer ujedno čisti pore poput pilinga i revitalizuje kožu.


KULINARSKI SAVETI
* Ako za mešenje hleba koristite svež kvasac, on ne sme biti osušen niti stvrdnut, dok suvi kvasac sme da bude star i do šest meseci.
* Obično se računa da je za kilogram brašna potrebno oko 30 grama svežeg ili 15 g suvog kvasca.
*So nikada ne treba mešati sa kvascem, jer to usporava proces vrenja.

KVASCEM I PAPRIKOM PROTIV REUME
Izmrviti kvasac, dodati malo zaslađenog mleka i toliko brašna, pa napraviti meko testo i izlupati ga.
Izlupano testo raširiti na vunenu krpu i na to gusto posuti isitnjenu papriku, pa preliti maslinovim, a može i orahovim uljem.
Oblog stavljati na bolno mesto i ostaviti da stoji 12 sati. Postupak ponavljati nekoliko dana sve dok bol ne prestane.

BOZA
Boza se pravi od 3 l vode, 1 kg kukuruznog brašna i 15-30 g kvasca. Mlakom vodom preliti kukuruzno brašno, dobro promešati i ostaviti da stoji preko noći. Sledećeg dana staviti tečnost na vatru i pustiti da lagano vri 3-4 sata. Povremeno promešati da ne zagori. Uveče dodati 15 g kvasca ako se želi slatka boza, ili 30 g ako se želi kiselija. Dobro promešati da se kvasac rastvori i ostaviti da stoji preko noći. Trećeg dana procediti kroz tanko platno ili sito i napuniti čiste boce. Čuvati dobro zatvorene na hladnom mestu.

_________________
I knew it. I knew it was coming. But this is not the future my mother warned me about. And in this future, I don't know if we can win this war.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet maj 26, 2006 1:01 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet sep 03, 2004 10:07 pm
Postovi: 907
U narodnoj medicini pivski kvasac poznat je kao lek za mnoge bolesti, a mesto je našao i u oficijelnoj medicini. Međutim, ne treba ga uzimati u svežem stanju iz više razloga: brzo se kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje, gljivice uzimaju iz hrane u probavnom traktu vitamine B grupe koji su im potrebni za razvoj i razmnožavanje, a organizam nije u stanju iz živih ćelija (gljivica) iskoristiti ni vitamine B grupe ni druge hranljive sastojke. Stoga se danas proizvodi osušeni pivski kvasac, koji organizam lako i potpuno iskorišćava, a koji se uzima s vodom, uz glavne obroke. Među korisnim sastojcima se posebno ističu proteini, koji su slični onima životinjskog porekla, šećer, gvožđe, mineralni sastojci oligoelementi i vitamini, osobito grupe B. Preporučuje se u svim životnim dobima zbog zaštitne funkcije, s tim da dnevna doza podeljena u tri jednaka dela ne sme prelaziti šest do deset grama.
Kvasac, štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor, održava ravnotežu crevne flore, pomaže nestanku akni, sprečava mučninu i ublažava probavne poteškoće. Kod onih koji se hrane vegetarijanski koristan je kao dodatak hrani. Svi bi trebalo da ga uzimaju barem dva puta godišnje, tokom dva meseca jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje. U slučaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlečenja.
Suvi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji mnogih bolesti: šećerne, oboljenja probavnih organa, upale želudačne sluznice, čira na želucu, kod oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora kao i u dijetama za mršavljenje jer podstiče gubljenje težine.

_________________
I knew it. I knew it was coming. But this is not the future my mother warned me about. And in this future, I don't know if we can win this war.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sub maj 27, 2006 8:58 am 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: sub jan 28, 2006 6:07 pm
Postovi: 222
Lokacija: Bitolj
To je super esperio,i u bozi valjda ide i secer,a bash me interesuje koji bi kvalitet bio ako dodamo himalajske soli :?:

_________________
kokal


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned maj 28, 2006 7:14 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: čet nov 03, 2005 6:01 pm
Postovi: 177
Lokacija: Skopje
=D> Fermentirane stvari su jako dobre za organizam..

Japanska hrana se zasniva na fermentirane dodatci i alge.. Ja licno smatram da za kratko vreme to ce postati osnovna hrana i ljek...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned maj 28, 2006 7:37 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet sep 03, 2004 10:07 pm
Postovi: 907
Citat:
Ja licno smatram da za kratko vreme to ce postati osnovna hrana i ljek...

Pa ako ga stave u ovo siguran sam da hoce. :mrgreen:


slika

_________________
I knew it. I knew it was coming. But this is not the future my mother warned me about. And in this future, I don't know if we can win this war.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: uto mar 20, 2007 9:57 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: ned mar 11, 2007 9:39 pm
Postovi: 74
Jel pod Pivski kvasac podrazumjevaš kvasac u kocki koji se prodaje za kolače, a suhi kvasac Digo?
Ili je pivski kvasac različit od ovoga što se prodaje u trgovinama za kolače?


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sri mar 21, 2007 4:40 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: čet nov 03, 2005 6:01 pm
Postovi: 177
Lokacija: Skopje
Ne to je totalno razliciti kvasac.. Prodaje se kao pivski kvasac (tako mu je ime, i je za pijenje... Dobro podize imunitet i stimulira jetru i bubrege.. Posebno je dobar za probleme sa respiratorne organe..

PIvcski kvasc je najbogatii sa B komleks vitamina tako da je odlican...

Samo treba da znash da konzumiranje pivskog kvasca podize i apetit tako da nus pojava(nekome se to desi nekome ne) je malo umereno gojenje :)


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sri mar 21, 2007 6:29 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: ned mar 11, 2007 9:39 pm
Postovi: 74
Baš ću potražiti pivski kvasac.
Jel se to prodaje u bilo kojoj trgovini kao i običan kvasac?


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sri mar 21, 2007 7:15 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pet okt 13, 2006 8:37 pm
Postovi: 147
Koliko se na dan preporucuje uzimati pivskog kvasca?
Pretpostavljam da se pomesa sa vodom i popije.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pon apr 09, 2007 10:40 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pet okt 13, 2006 8:37 pm
Postovi: 147
Da dodam da jedna od nuspojava uzimanaj kvasca moze biti i dobijanje tezine, sto se kod mene manifestovalo u oko 2 kg za 4,5 dana uzimanja :roll: , tako da treba pripaziti na to.
Inace ja sam pocela da ga uzimam tako da pomesam sa vodom i popijem svako jutro na prazan stomak, nemam pojma da li je to ispravno ili ne, ali nisam nasla nikakve informacije kako ga uzimati.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: sri apr 25, 2007 7:26 am 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pon apr 23, 2007 3:06 am
Postovi: 94
Lokacija: Novi Sad
Kvasac koji se pije tako na "zivo" moze da ima neugodne posledice. Naime moj rodjak koji je bio lekar specijalista me je svojevremeno upozorio da takvo konzumiranje kvasca moze da dovede do unistavanja biokulture, ili kako se to vec zove, u crevima. Zato je dobro piti puno jogurta i to onog obogacenijeg koji pomaze regeneracije pomenute ...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: čet maj 24, 2007 5:10 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sub jan 27, 2007 2:35 am
Postovi: 123
Espirio Max:
Citat:
MASKA OD KVASCA ...

Bas ti hvala ovaj recept nisam imala a imam ih mnogo jos moja pokojna mama je pocela da ih prepisuje ili izrezuje iz novina. Obecala sam sebi da cu jednog dana sesti i sve to srediti i kategorizirati, jer ima svasta; od vadjenja fleka iz garderoba pa do vadjenja metka smesom pulfera(crni barut) i ovcje masti :lol: , mozda ispadne lepa knjiga .

ninoid
Citat:
Baš ću potražiti pivski kvasac.
Jel se to prodaje u bilo kojoj trgovini kao i običan kvasac?

Jelovni kvasac se prodaje suvgde po radnjama gde ima frizider za hranu, medjutim pivski kvasac ces naci u apotekama i specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane; nalazi se u dva oblika u obliku kompresovanih tabletica, koje su lakse za progutati, narocito deci ili onima koji su izbirljivi po pitanju ukusa jer ne vole svi ukus kvasca.
Pekarski kvasac se moze jesi sirov, pivski nije dobro, pivski kvasac je takodje i veoma gorak tako da se osim u tableticama prodaje i u kutijama u praskastom obliku i na njima uvek pise odgorceni pivski kvasac.

Inace kutijica kopresovanog kvasca kosta oko 2 evra i ima 30 tabletica (ima i pakovanja po 80 ili vise komada to je isplativije jer se pije bar tri dnevno.
Kutija u praskastom obliku dodje mnogo ekonomicnija ima pakovanja od 400 grama ili pola kile, zavisno od proizvodjaca i kosta oko 2-3 evra. Dnevna doza je 8 do 12 grama (mada nema stete ako se uzme vise to je hrana, nisu antibiotici), tako da je mnogo isplativija varijanta.
Inace, posto je u pitanju inaktivisani pivski kvasac on nece reagovati u stomaku sa ostalom hranom i moze se popiti i sa vocnim sokom, umesati u gotov rucak za citavu porodicu, ili popiti razmucen sa jogurtom, moze i malo secera u jogurt da maskira ukus.
Nemojte me pogresno shvatiti, ima dece koja pekarski kvasac kradu iz frizidera jer ga vole, jednostavno je stvar navike, starije zene takodje prilikom mesenja obavezno otkinu parcence i stavljaju u usta.( ukusi detinjstva :lol: )

Kvasac je zaista izvanredan :jaca kosu i daje sjaj, nokte, koza se procisti , uklanjaju se toksini iz jetre i bubrega, jaca imunoloski sistem a zbog kompleksa vitamina B mozda je najdragoceniji mozgu i nervnom sistemu- jednom recju- kvasac je svugde dobrodosao. Zaista Espirio je dobro primetio prilikom posta, kvasac je odlican izvor esencijalnih masnih kiselina i i mikroelemenata (narocito selena ) koje tokom posta unosimo u nedovoljnoj kolicini.

Nema potrebe uzimati i pivski i jelovni kvasac, moja je preporuka kombinovati kvasac sa lecitinom; prodaje se u apotekama i prodavnicama zdrave hrane u slicnim kutijama od 250 g ili pola kilograma pod razlicitim imenima tipa Leci-vita, Coko-leci i slicno, Uzima se razmucen u mleku ili vodi i veoma je prijatnog ukusa, fabricki dodaju mu se vanila ili cokolada ,kupite ukus koji vam se dopada postoji cak i kapucino (dobro, nije bas :lol: ali lici ,cak ima i nesto pene u solji).
Ova kombinacija garantuje povratak apetita slabunjavoj deci, odlicna je za jacanje i oporavak od bolesti, za resavanje prolecnog umora, obezbedice vam energiju prilikom jacih fizickih napora (i jacanje misica) kao i prilikom umnih napora, recimo spremanje ispita i slicno.

blue-jay
Citat:
Da dodam da jedna od nuspojava uzimanaj kvasca moze biti i dobijanje tezine, sto se kod mene manifestovalo u oko 2 kg za 4,5 dana uzimanja , tako da treba pripaziti na to.

Iskreno, u mojoj porodici niko nema problema sa viskom kilograma, meso im kuvam ali ga ne jedem, kvasac jeste i za ciscenje i za jacanje, porast apetita je neminovan, ko ima problem kontrole tezine idealno bi bilo da ga uzima tokom posta, tako bi njegovo blagotvorno dejstvo bilo jos izrazenije a izbeglo bi se povecanje tezine.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: čet maj 24, 2007 9:07 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pet okt 13, 2006 8:37 pm
Postovi: 147
Sad kad ga duze pijem, nemam problema sa tezinom i nekontrolisnanom gladju tako da verovatrno u pocetku organizam tako reaguje. Mada znam da b kompleks vitamine lekari preporucuju za apetit, ali ko lako kontrolise tezinu, nece biti problema. Ja nisam dala muzu da pije jer on iovako ima preko 100 kila i ne moze da skine grama :).
Inace pijem taj u prahu, odgorceni.

Jos sam primetila da otkad pijem pivski kvasac mnogo manje sam podlozna stresu, smirenija sam, upola manje se nerviram. Deluje jako blagotvorno na nervni sistem. I da, nemam vise zanoktice. Sve se lepo sredilo :).


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet maj 25, 2007 9:19 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sub jan 27, 2007 2:35 am
Postovi: 123
blue_jay je napisao/la:

Jos sam primetila da otkad pijem pivski kvasac mnogo manje sam podlozna stresu, smirenija sam, upola manje se nerviram. Deluje jako blagotvorno na nervni sistem. I da, nemam vise zanoktice. Sve se lepo sredilo :).

Samo nastavi i ja pijem taj odgorceni ali deca mi prave takve face da je grozno gledati :lol: , zato im kupujem kopmresovani u tableticama .


Espirio Max je dao recept i za domacu bozu; verovali ili ne- ona je hit godine u Evropi, Bugari se namlatise para otkad je krenula prica da od boze devojkama porastu vece grudi!!! :lol:
Prvo su svi sa proputovanja kroz Bugarsku donosili devojkama koliko god boca su mogli poneti a onda su preduzimljivi trgovci u prodavnicama zdrave hrane poceli da narucuju sve vece kolicine koje im se odmah rasprodaju. :lol: :lol: :lol:
Cini se da u bozi ima nekloliko "krivaca" za porast volumena grudi, jedan od njih je alkaloid koji je obilno zastupljen u hmelju; Bavarke koje su zdusni potrosaci piva, :occasion5: imaju najvece grudi u poredjenju sa ostalom zenskom populacijom planete!!!

PA, ZIVELI :occasion5:

:wink: :lol:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.


Powered by phpBB © 2010 phpBB Group
BH (BIH) by Šehić Nijaz