Sada je: sub jul 12, 2025 9:41 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: pet apr 06, 2007 8:11 pm 
Član foruma

Ma, da Jack, potpuno si u pravu: stalno pomagati nekome nanosi mu vise stete nego koristi, a time pomagac od sebe radi zrtvu, na neki nacin...Najbolje ga je nauciti da se sam snadje, privesti ga k znanju...A sad, kako ce moci nauciti bilo sto ako je npr. gladan? Ne vjerujem da ce takav imat sluha za neka suptilna znanja...Sto ako uopce ni ne sluti da znanje postoji, pa ni ne pita za to? Ajme, opet stari "kokos ili jaje" problem ](*,)

Citat:
tesko mozemo donositi sud o lekcijama koje je neka dusa izabrala za sebe

Kompleksan problem. Naravno da nas vode i neki nesvijesni principi u zivou, da svatko ima neku svoju "zadacu" koje uopce nije svijestan, sve to stoji, al isto tako, sto znamo koliko ta dusa bira, a koliko joj je nametnuto?
Uzeti ovo zdravo za gotovo moze opravdati i najgore nepravde i zlocine, na kraju stvoriti sistem kasti kao u Indiji, pa onda udri po "nedodirljivima", porobi ih i maltretiraj, ionako su oni sami to izabrali...hinduisticki princip koji je stvorio jedan od najgorih drustvenih sistema u povijesti, naspram kojih i serijat dodje kao lunapark...
Ili sutra cujes da je tvoj prijatelj ubijen, zbog neke smijesne svote novca, sta ces reci, "ma neka ga, ionako je to sam izabrao"...
Flavije je postao povjesnicar na "molbu" cara Vespazijana, (Flavije si time kupuje slobodu). Opisuje religiozne pokrete svoga vremena koncentrirajuc se na one s naglasenim politickim elementom, u kojima se Zidovi nastoje rijesiti rimskog jarma (npr. Zeloti), to po carevoj zelji...
Zasto su samo 4 evandjelja usla u kanon? Da su usla sva, tko bi se tu snasao? Svatko je imao neku drugu verziju te price, kao sto svaka prica i ima vise verzija, zavisi o kutu promatranja...
Da li je i sta tocno mijenjano, sto je i da li je uklonjeno, gdje to eventualno pronaci...tko ce znati...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet apr 06, 2007 8:15 pm 
Član foruma

nije li navodno u ja mislim 13. stoljecu tadasnji papa izbacio ne znam ni ja tocno kolko jos knjiga iz biblije, tako da danas ono sto mi imamo nije zapravo Biblija...naravno sto se tice odbacivanja tih dijelova receno je da su odbaceni zato sto bnisu sasvim autenticni te kao da se iz ovih preostalih najbolje moze shvatiti i opisati Isusov zivot...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet apr 06, 2007 8:37 pm 
Član foruma

Nelogično je da po OPD principu ne pomažemo drugima dok oni to ne zatraže. Volim pomagati i to ne radim da bih se osjećao bolje nego da olakšam tom čovjeku. Po ovim Jackovim teorijama nije OPD ako nekom ponudimo pomoć što također nema logike. Slažem se da nije rješenje samo hraniti gladnoga nego ga, kako je rekao Jack, trebamo naučiti i loviti ribu no da bismo ga to naučili potrebno ga je prvo nahraniti. Čovjek u nevolji traži samo izlaz iz toga a ne neku dublju poruku tog stanja.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet apr 06, 2007 10:43 pm 
Administrator

Da.

Citat:
A sad, kako ce moci nauciti bilo sto ako je npr. gladan? Ne vjerujem da ce takav imat sluha za neka suptilna znanja...Sto ako uopce ni ne sluti da znanje postoji, pa ni ne pita za to?

Pa svatko može biti gladan i par dana, a da za to vrijeme ne umre. Ako u tih par dana ne upeca niti jednu ribu... onda nikada ni neće.
Ok, ako čovjek kaže "Daj me molim te nauči pecati." i ti ga učiš pecati i za to vrijeme mu daš neki sendvič, to nije problem. Jer čovjek ima volje da nauči sebe prehranjivati ( na bilo koji način ). Problem je kad neće učiti, a kuka kako je gladan. Očekuje da će se netko smilovati i dati mu hrane. Kao, jadan.
A nenenene... neće moći druškane... evo ti štap, mreža ili štogod, pa pecaj! Onda ćeš znat cijeniti znanje kad ti ono omogući prehranjivanje.

Ma joj... koliko rasprave... pa skoro svaka životinja zna kako si nać hranu, pa što je čovjek tolko glup da to nezna?!?

A možda i VJERUJE da će mu neka od religija to omogućiti. Njegov izbor.

Lekcije, lekcije...

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet apr 06, 2007 11:14 pm 
Moderator

Citat:
Nelogično je da po OPD principu ne pomažemo drugima dok oni to ne zatraže. Volim pomagati i to ne radim da bih se osjećao bolje nego da olakšam tom čovjeku.

Znam, MOONLIGHT.
Moja velika lekcija je na primer bila da naucim da zatrazim i primim pomoc. Deluje jednostavno, ali nije: funkcionise kao neka vrsta bloka. Verujem da u stvari veliki deo nas ima taj isti problem/lekciju. Veliki tabu naseg veka. Po pravilu je lakse pomagati nego primiti pomoc. Pogotovo zatraziti.

Bez balansa izmedju davanja i primanja, od tolikog broja spasilaca, nasoj planeti preti ozbiljna opasnost da se raspadne. :mrgreen: Salim se malo, naravno. Na sopstveni racun. :wink:

Citat:
Kompleksan problem. Naravno da nas vode i neki nesvijesni principi u zivou, da svatko ima neku svoju "zadacu" koje uopce nije svijestan, sve to stoji, al isto tako, sto znamo koliko ta dusa bira, a koliko joj je nametnuto?
Uzeti ovo zdravo za gotovo moze opravdati i najgore nepravde i zlocine, na kraju stvoriti sistem kasti kao u Indiji, pa onda udri po "nedodirljivima", porobi ih i maltretiraj, ionako su oni sami to izabrali...

Da, veoma kompleksan problem. I slazem se da se svaki koncept moze preobraziti u sopstvenu suprotnost i posluziti da se opravdaju najgori zlocini.

Najzad, mozda je dusa izabrala i da primi pomoc od nas, a mi joj je, smatrajuci da bismo ugrozili njenu slobodnu volju, ne pruzamo.

Ne vidimo, ne znamo, jer nas debela zavesa deli i od drugih i od samih sebe. Tek postepeno podizanje „zavese“ nam pruza i vecu sigurnost delovanja. Znanje i svest, sposobnost da sagledamo veci deo velike slike.

Ali kakva god da je “pomoc”, mislim da treba da podrzi oslanjanje na sopstvene snage, aktivne principe u coveku. I mislim da bi trebalo izbegavati sve vrste “pomoci” koje u bilo kom obliku podrzavaju ulogu zrtve i nemoc.
Kad smo vec kod pravila za ponasanje i misljenje. :mrgreen:

Naravno, lakse reci nego uciniti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet maj 18, 2007 2:26 pm 
Moderator

Mali prilog temi - predgovor uz knjigu „Zivot je sada“: :wink:

Na pitanje: "Šta prvo kažete čoveku koji želi da radi na sebi?", Sah odgovara jednostavno, ali mudro: "Nemoj da mi veruješ." Možda bi ovaj odgovor mnoge naveo na zaključak da čovek ne može učiti od nekoga ako mu ne veruje, pa ipak pravo učenje se odvija jedino kada prestanemo da verujemo i počnemo sami da istražujemo. Kada bi
se duhovnost zasnivala na verovanju, ona bi postala samo još jedna od religija.

Poznajući prirodu ljudskog uma, stav duhovnih učitelja je oduvek bio: "Proveri ono što ti govorim, a ako to nisi u stanju ili ako tvoje iskustvo dokazuje suprotno, onda to odbaci; ali nikada nemoj verovati." Sa druge strane, religiozni učitelji vekovima sugerišu: "Veruj u ono što ti govorim i ponašaj se u skladu sa tim verovanjem." Da li su
se duhovni učitelji, na osnovu čijih učenja su kasnije nastale različite religije, ikada oslanjali na druge? Da li je Buda bio budista ili je budizam nastao tek nakon njegove smrti kada je nekolicina počela bez razumevanja da ponavlja ono što je on podučavao?
Da su se iskustveno uverili u istinitost Budinog učenja, oni ne bi prazno ponavljali njegove reci već bi pričali iz sebe. (…)

Duhovnost ne može biti religija jer ne predstavlja put vere već put put unutrašnjeg iskustva koji treba da nas dovede do vrhovnog ili neiskustvenog iskustva tj. prosvetljenja. Duhovnost je istraživanje duha ili vančulne stvarnosti, nikako verovanje u vančulnu stvarnost. Buda je svoj put do prosvetljenja nazvao darmom1. Ali pošto njegov put
nije jedini, svi putevi istraživanja duha se mogu nazvati jednim zajedničkim imenom -duhovnost. Da bismo bili duhovni nije potrebno da sledimo bilo čiji put. Naprotiv, prava duhovnost zahteva od nas da budemo individualci. I zato, tek kada sledimo svoj sopstveni
put unutrašnjeg istraživanja, nalazimo se na duhovnom putu. "Čovek je sam na putu, od početka do kraja, i sa učiteljem i bez njega" - Sah,
Nasuprot duhovnosti postoje sekte tj. grupe ljudi koje se drže istog mišljenja ili podržavaju isto verovanje. Religija koja je samo omasovljena sekta, ne može postojati bez uniformnosti mišljenja ili verovanja. Svojevrstan je paradoks što pripadnici određenih
religija osuđuju različite sekte ne uviđajući da njihova religioznost ima sve odlike sektaštva. Za razliku od sektaštva, duhovnost potencira različitost u mišljenju, a jedinstvo u duhu. Ona je za individualnost, dok je sektaštvo protiv svake autentičnosti.

Duhovnost ne podrazumeva da smo jedinstveni u duhu ako činimo ili mislimo isto. Naprotiv, da bismo bili jedinstveni u duhu svako mora misliti svojom glavom i ponašati se u skladu sa svojom prirodom, jer kako San kaže: "Duhovnost aktera prenosi se i na akciju, to jest čin. Kada si svestan, više nije važno šta radiš, već kako to radiš, ne 'kako' u smislu
veštine, već 'kako' u smislu potpune prisutnosti subjekta iza bilo kojeg dela."(…)

Svami Muktananda

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet maj 18, 2007 9:39 pm 
Član foruma

Nije mi jasno zasto vlada misljenje da religiozno opredeljenje istovremeno znaci odsustvo bilo kakvog duhovnog iskustva, i da je ono mesto odakle se pocinje sa produbljivanjem vec gotovih istina, a ne rezultat licnog uvida. Nebrojeni su primeri preusmerenja u tom pravcu ljudi, koji su veci deo svog zivota ziveli u nezamislivoj suprotnosti sa svim ucenjima tog tipa, ali zahvaljujuci uvidu u to sta znaci biti daleko od njega, znali su cemu treba da se vrate. Medjutim, isuvise duboke rane nije lako nositi i velika je snaga coveka ako moze sam sebi da oprosti. Zato se na taj put pozivaju i oni koji nisu ni svesni sta on znaci, sa nadom da ce im se to mesto jednog dana otvoriti, ali mesto u njihovom srcu a ne u tudjem. Pisem, pozivaju, a ne na silu skupljaju, jer svima je dato da izaberu u sta ce verovati. Ako se kaze “goreces u paklu” i ako ti u to ne verujes, niko te i ne tera da verujes i niko te zbog toga nece prokleti. Desava se cak vrlo cesto i to da religiozno opredeljenje bude deo rasprave na isti nacin na koji se smatra da ga ono nosi u sebi: ismejano, odgurnuto, a ne ostavljeno da, i ako treba, samo trune u sopstvenoj zabludi.
Licemerje nije bez razloga toliko omrazena osobina, niti je smisao molitve toliko lako postici, bas iz razloga sto i jedan i drugi slucaj zahtevaju svesno opredeljenje, svesni kontakt. Mislim da je jasno sta podrazumevam ovde pod recju “svesni”. Najvisi nivoi molitve su itekako duhovno prozivljeni.
Duhovno vodjstvo u pravoslavnom smislu, na koje se moze naici u gradovima u velikoj meri se razlikuje od onog koje srecemo po manastirima. Manastirski zivot je rezultat opet svesnog opredeljenja pojedinca, a poslusnost koja se u njima zahteva je vezba u odbacivanju ega, usavrsavanja u samokontroli, ovladavanje sopstvenim snagama, osvescenje sopstvenih postupaka, nazovite to kako god hocete ali, prisutno je u svakoj prici koja nosi naslov “duhovni razvoj”.U gradu, imala sam priliku da upoznam dosta, ne samo knjiski obrazovanih, vec licnim iskustvom vrlo duboko dodirnutih, svestenih lica, koji su sa mnom bili spremni na razgovor ne da bi me uveravali u istinitost onoga sto su govorili, vec da bi mi pomogli, na svoj nacin. I sad, ne mogu da vidim nikakvu razliku u njihovom pristupu, i pristupu koji se u predhodnom postu navodi, jer mene niko nije terao da verujem u ono sto su mi oni govorili. Da sam prihvatila njihov put, niko me ne bi silom naterao da ostanem na njemu, ako bih uvidela ,u medjuvremenu, da on nije za mene.Mislim da koriscenjem reci “sloboda” previse manipulise.
Osnovna stvar u celoj ovoj mojoj prici je da nije kriva religija niti je kriv Svami Muktananda, vec najvecu odgovornost preuzima pojedinac koji pristupa i jednoj i drugoj prici, i samo od njega zavisi kako ce se one razvijati, a nazalost, cesto puta i kakvo cemo mi misljenje imati o njima.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto maj 22, 2007 8:58 pm 
Početnik

Svaka institucija ima mnoštvo "rupa" i manjkavosti,pa tako i institucije religija.Duhovnost je živa tvar,energija a ne rituali i napisane riječi.
Ništa i nikoga nemožeš zapakirati u kutiju i "posložiti",a najmanje vri
jednost koju nazivamo bog,kreator,sila,ljubav ili kako već.
Već je netko rekao i tu se slažem-neki ljudi i nežele istinu jer ona nije onakva kakvu bi htjeli pa ju rascjepkaju i podijele odnosno prilagode.
Ono što ti se nudi na svakom koraku zamotano u šarene papiriće često(ako ne i najčešće) je od male vrijednosti.
Al dok ljudi žele biti prevareni bit će i prevaranata...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jan 21, 2008 3:42 pm 
Član foruma

nadam se da je dobra tema.
što kažete o svećenicima koji su vidoviti , koji stvarno imaju duha, ono nešto. npr zlatko sudac , zvijezdan linić...
u dubrovniku isto postoji jedan takav svećenik. jedan moj frend je bio u njega i kaže da je svećenik fakat legenda. čim je ušo ovaj ga je nazvao imenom iako su se prvi put vidili, i kaže: vidi se da je poseban svećenik.
tako da ću za par dana poći na razgovor i ja , radi znatiželje , ne može mi nauditi , siguran sam da ne grize .

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 29, 2008 3:43 pm 
Član foruma

Religiju prepuštam slobodnoj volji svakog pojedinca. Nisam religiozan ali poštujem one koji jesu, pod uvjetom da me ne opterećuju svojim vjerovanjem. Davno sam otpilio neke članove svoje obitelji , a bogme i neke prijatelje, koji su mi htijele soliti pamet religijom.

A što se tiče vidovitosti svećenika mislim da su to manipulacije. Čuo sam da Sudac navodno može levitirati !! U novije vrijeme popularna je takozvana " duhovna obnova ". Mnoge poznate ličnosti iz svijeta politike, estrade i tajkuna odlaze na te seminare duhovnosti, koji se održavaju u konspiraciji i za koje čuješ slučajno. Čak ni žuti tisak to ne smije objaviti.

Jedini čovjek iz katoličke crkve u Hrvatskoj kojeg stvarno poštujem i cijenim je don Ivan Grubišić. On je jedina moralna vertikala ne samo u crkvi, nego i u Hrvatskoj, ( mislim na javne osobe ).

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 29, 2008 8:29 pm 
Član foruma

danas sam dobio 2 cda, neki dokumentarci o zlatku sudcu i drugim svećenicima-misticima i stigmaticima i osto sam iznenađen njihovim ispovijestima.
ima ih nekoliko u hrvatskoj kojima su se javile stigme. btw, što su to uopće stigme , ima li kakav topic o tome ?
jedan je pričao svoje doživljaje kada je vršio egzorcizam nad nekim osobama. jedna djevojčica od 14 god je pričala dubokim strašnim muškim glasom na latinskom i svi su se naježili od toga glasa. drugi pak mladić , englez ,koji nije zno hrvatski, ovaj svećenik ga je pito nešto na hrvatskom da bi ga testiro a ovaj bi mu zno odgovorit , ali na talijanskom ili eng. ne sjećam se. i onda ga svečenik pita zašto ne odgovoriš na hrv, kaže ovaj ne da mi šef. zanimljivo :P
još jedan fenomen koji me zainteresirao a koji se događa na seminarima je počivanje u duhu. svećenik stavi ruke na glavu osobe i ona padne o nesvijest , odnosno počiva u duhu, nema te osobe koja ne bi pala u nesvijest , neki čak i prije polaganja ruku.
možda neki nađu poveznice pozz

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 29, 2008 9:43 pm 
Član foruma

nix volio bih kad bi mi mogao nekako te dvd-e proslijedit...a zlatko ti si rekao dosta dobrih stvari u svom postu..cestitam! =D> :wink:

a Nix sto se tice egzorcizma gledao sam ja jedan film dokumentarni di je svecenik snimao egzorcizam iako to nije praksa,vrsio je egzorcizam na djevojci iz SAD-a neki duboki zapad,selo neko farma,djevojka je pricala cijelo vrijeme (tj neki muski glas iz nje) ?armenskim? jezikom premda nikad prije nije bila u armeniji,sto je najzanimljivije nije ni cula za nju... :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 30, 2008 2:00 am 
Član foruma

ja sam prestao biti vjernik, odnsono da bolje kažem religionist. kršćanstvo je lijepa vjera ali nije za mene. vjerovat se može bez članstva u nekoj religiji.
što se tiče katoličkih mistika , stigmatika, ukazanja ,čuda, zlatka suca , vjerojatno ima manipulacije , ali neki svećenici su stvarno došli do duha(ili kako ko već zove to čudo) i nije im problem činiti nemoguće stvari
egzorcizam , za to ne znam , to već spada pod magiju,odnosno ko zna pod šta zapravo ,
ali jako je zanimljivo što ima raznih paralnormalnih stvari iz svih oblasti kako naći nelu zajedničku vezu kako razlučiti istinu od laži?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 30, 2008 5:45 pm 
Član foruma

Religija kao i svi ostali sistemi stvoreni od strane ljudi imaju manu :-)

Love will set us free!
P.L.U.R

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 07, 2008 12:03 am 
Član foruma

Citat:
Problem je kad neće učiti, a kuka kako je gladan. Očekuje da će se netko smilovati i dati mu hrane. Kao, jadan.
A nenenene... neće moći druškane... evo ti štap, mreža ili štogod, pa pecaj! Onda ćeš znat cijeniti znanje kad ti ono omogući prehranjivanje.
Ma joj... koliko rasprave... pa skoro svaka životinja zna kako si nać hranu, pa što je čovjek tolko glup da to nezna?!?

Bog je i pticama obezbjedio hranu, ali ne baca im sjemenke u gnijezdo.

Indijska poslovica

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 04, 2008 6:33 pm 
Član foruma

Ok,ja sam primjetio jednu stvar citajuci ove vase upise,cijelo vrijeme se provlaci neka teza o tome kako katolicka crkva manipulira laze ovo ono radi...ok uredu...mozda imate pravo....tj sigurno imate, kukolja ima u svakom zitu pa tako i u katolickoj crkvi,no jedna stvar mi nije jasna,a to je sto ste vi uzeli na zub vjernike kao najvece neprijatelje,a zaparavo sva ucenja kasiopejaca, i ostalih knjiga i spisa se podudaraju sa ucenjem katolicke crkve Barem donekle...jel uopce tko procitao bibliju....? tamo ima toliko lijepih poruka, po kojima vecina vas zivi bar pretpostavljam a to su...(ljubav,mir,prastanje,pomoc,milost,i opet ljubav i opet,toliko puta provlacena kroz bibliju).. e sad vidim tu se spominju neke price tipa dali je ovako bilo ili onako,jeli ovo jeli ono jeli Isus iz Nazareta,jeli imao zenu,djecu,dida,babu ujnu i ko zna sta sve ne spominjete tu,ma ljudi kao da je bitno na kraju krajeva,ukoliko nesto sluzi necemu sto je pozitivno nema problema, i ima moju potpunu podrsku , tu se vise pljuje po vjernicima nego alisteru crowleyu
koji je patoloski bolesnik biio i u direktnom dodiru sa lizzardima,pa o cem mi pricamo? Nadalje moram se osvrnut na rituale,pa dobro ljudi nismo djeca,kako nekome ritual moze nastetiti,to su totalni nonsensi,dakle ukoliko vjernik klekne pred Uzvisenog,ili se prekrizi,to ide na ruku lizzardima,oprostit ce te mi,al nekad mi se cini da je inteligencija pojedinih clanova u najmanju ruku sumnjiva, dalje molitvu ste takodjer okarakterizirali kao nesto nepotrebno, a zapravo ste sami sebi kontradiktorni, kasiopejci su nekoliko puta kroz transkripte rekli da je "Prizivanje Isusa punjenje duse Bozjim iskrama" " Da je molitva dobra i da u njoj nevide nista lose",ima tu jos puno toga napisati ali trenutno nemam vremena, samo da napomenem da sam pisao samo u vezi katolicke crkve jer mi je najbliza,ali ovo sve moze vrijediti i za muslimane,pravoslavce ili bilo koga drugoga....i evo vam za kraj zapovijed ljubavi

"LJUBI BLIZNJEG SVOGA KAO SAMOGA SEBE"

;)

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 04, 2008 10:09 pm 
Član foruma

Dario, meni nije jasno sta ti trazis na ovom forumu? Ima jako lepih drugih foruma na internetu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 04, 2008 11:37 pm 
Član foruma

Citat:
Dario:
a to je sto ste vi uzeli na zub vjernike kao najvece neprijatelje,

Mislim da se ovdje ne vrijeđa vjernike, nego se diskutira o manipulacijama religije nad vjernicima. Jer kad poglavar katoličke crkve u Hrvata u Božićnoj poruci vjernicima kaže da su ateisti najveći neprijatelji čovječanstva, on te vjernike faktički poziva na sveti rat protiv ateista. U isto vrijeme ubojicama, silovateljima, pedofilima na ispovijedima se opraštaju grijesi, a kazna je nekoliko Očenaša i zdravo Marija. Za mene nije priča o Hrkljušu najbolje što oslikava religiju. Najbolja mi je ona kad frajer kaže: Prvo su došli po Židove, a ja sam šuto jer nisam bio Židov. Podsjeća me na priču iz Hrvatske od 90-tih na ovamo. Katolička crkva NIJEDNOM RJEČJU NIJE OSUDILA ZLOČIN NAD SRPSKIM CIVILIMA U AKCIJI "OLUJA". Ok. riješili smo srpsko pitanje u Hrvatskoj. Sad su na redu ateisti. Tko je poslije njih?
Pitaj svog župnika.

Citat:
Dario:
Nadalje moram se osvrnut na rituale, pa dobro ljudi nismo djeca, kako nekome ritual moze nastetiti,to su totalni nonsensi,

Pa nitko tebi ne brani rituale. To je stvar tvoje slobodne volje. U gnostičkoj literaturi rituali su prvi koje trebaš izbaciti iz sebe ako se želiš očistiti od smeća. Kad se čovjek rodi on u sebi nosi sve što mu je potrebno da bi riješio misterij postojanja i svrhe života. Ali onda ga počnu natrpavati smećem ( krštenje, vrtić, škola, vjeronauk, rituali i td. ).

A mi zapravo treba samo da se oslobodimo onoga što smo kao implant donijeli u sadašnjoj inkarnaciji i da se ne "obogaćujemo" novim smećima koja imaju za cilj da brže odrastemo u svojoj svjesnosti i dostizanju "slobode".

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 04, 2008 11:50 pm 
Član foruma

Neki dan je bilo na vijestima kako osuđeni pedofil-svećenik i dalje vodi misu u Zagrebu a odgovor onog licemjera Bozanića je bio da je to sasvim u redu. :twisted:

To ti je katolička crkva,hrkljuš.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 05, 2008 12:22 am 
Član foruma

Religije su zapravo produkt tradicije i kulture. U SVAKOJ religiji postoji određeni postotak istinitosti, koji svakako nije očit na prvi pogled. Različite religije jedinu Istinu tumače na različite načine. Ta tumačenja iskrivljena su tradicijom, kulturom i manipulacijom. To je samo prizma kroz koju se promatra svijet, ali nije isključeno da se nevidi barem jedan dio Istine.

Stvarno biste trebali razmisliti o EKLEKTIZMU!

Izdvajati najbolje iz svega!

Na sva usta se priča o otvorenome i slobodnome umu. A um jednog nereligioznog, ali alternativnog čovjeka koji odbacuje religiju, jednako je zatvoren kao um religioznog čovjeka koji odbacuje sve alternativno. To vam je valjda jasno... u tome slučaju, i religija i alternativno su tu jednako PROGRAMI.

Ali, slobodan um neće biti rob niti religije, niti alternativnoga pristupa, dok neće odbacivati ni jedno ni drugo bez temeljitog propitivanja.

Skinite tradiciju, kulturu i manipulaciju sa svake religije i svugdje ćete vidjet istu poruku.

Izdvojiti laž od istine!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.