Voda u snu ne mora da bude negativna. Ultra kratak uvod: proces individuacije, svesno uskladjivanje sa psihickim unutrasnjim centrom, Jastvom, visim Ja, se ocituje preko odredjenih signala koji su transformisu u relativno prepoznatljive simbole u snovima. Arhetipske, vecne slike su vezuju za licno iskustvo snevaca i cesto dobijaju veoma konkretan oblik.
Voda u snu veoma cesto oznacava susret sa nesvesnim, sa neosvescenim sadrzajima, koji postepeno treba da preraste u svesnije uzimanje ucesca u sopstvenom procesu psihickog rasta, individuacije. Ovo po pravilu prati osecaj nelagode, obrazac koji se zaista javlja u citavim serijama snova. Negde na ovom topicu sam zapisala svoju seriju snova sa ulaskom u vodu. Trebalo bi da Ja u snu na kraju vec nekako svojevoljno udje u tu reku

. Reka probija kanjon u snu, mozda bi se moglo reci utire put, u krajnjoj konsekvenci svesnijoj „komunikaciji“ sa centrom.
Dalje od toga je tesko reci bez vise podataka i tvojih asocijacija.
Medjutim, ipak jos nesto: reka je u snu bujica i to moze da bude vazan signal. Moguce (uz veeeeelike ograde) objasnjenje je da nesvesni sadrzaji trenutno „preplavljuju“ JA, odnosno da san predstavlja izvesno upozorenje samoregulisuceg centra budnoj svesti, Ja, ILI da ne zuri ILI da ozbiljno shvati ispoljavanja nesvesnog.
Dejstvujuci arhetipovi bi trebalo da prodju kroz fokus svesti, na ovaj ili onaj nacin, (ne po svaku cenu preko analize simbola - to eto meni jednostavno pricinjava zadovoljstvo). Jer - da parafraziram nekoga: ukoliko bi cena uskladjivanja sa centrom bila manja svest, manja vitalnost, onda ga ne bi vredelo ni imati.
Poruka je: strpljenje.
Mada su ova dva znacenja jedno drugom na izvestan nacin suprotstavljena, nase nesvesno nema bas nikakav problem sa tim.
Eto, samo pokusaj i par ideja za tvoje tumacenje, jer san u potpunosti moze rastumaciti samo snevac.
Pozdrav