Psiholoski profil „spasioca“ – jedan od interesantnijih. Crpi energiju snazno podrzavajuci odn. trudeci se da izazove osecaj nemoci/ bespomocnosti kod drugih. Profil pokazuje siroku paletu podtipova: savetodavci, prosvetitelji, mesije, spasioci, ... Postoji jedan podtip koji mi je posebno interesantan, a to su ljudi koji zaista, ali zaista ne mogu da shvate da se neke, cak i potpuno banalne stvari mogu uraditi na drugaciji nacin od onog kako to oni rade. Poseduju neku neobicnu krutost i jednostavno nisu u stanju da sagledaju alternativne mogucnosti resavanja cak i nekog krajnje bizarnog problema. O alternativnim pogledima na svet da i ne govorimo. Ali ovim bismo otisli predaleko

.
Cini mi se ipak da se ovde namece jos nekoliko takodje interesantnih pitanja. Prvo je zasto oni to rade. Odgovor je, naravno, zato sto im energija treba. Ovo cu ponoviti (kratko!)jer mislim da je izuzetno vazno. Ne kradu samo organski portali energiju od „nas“, SVI to radimo. Ako razlika postoji, onda se ogleda u tome sto organski portali zbog JOS UVEK nerazvijenih visih centara nisu u stanju da dodju do energije na drugaciji nacin. To je i dalje pusta borba za opstanak. Medjutim, buduci da su ljudi sa individualnom dusom to znanje kako da dobiju energiju iz visih centara negde usput izgubili (ili im je ukradeno), sve se manje-vise svodi na isto: ponasamo se na identican nacin.
Pitanje je, naravno, i zasto se kace upravo za nas. Jer ne kace se za bilo koga, to mogu da potpisem. Podsvesno osecaju ranjivo mesto, odnosno nas emocionalno-negativni naboj, nasu sopstvenu ops-energiju, ako hocete, i tu napadaju. Da, zasto nam uopste smetaju „spasioci“, zasto njihove savete dozivljavamo kao cprljenje energije, zasto nas ne ostavljaju ravnodusnim? Prosto zato sto pogadjaju direktno nas sopstveni ego i osecaj samovaznosti. „Zasto on uopste misli da nesto zna bolje od mene!!?“ (Da budem iskrena prema sebi a i vama, takodje sam alergicna na ovaj tip). Ipak, videcete da istinski samouverene ljude ovaj tip ostavlja na miru: ili ih se kloni ili im se dodvorava ili, u idealnom slucaju, prestaje da igra igrice i pocinje da pokazuje zavidan stepen spontanosti. Drugi ljudi su nase sopstveno ogledalo.
Ovde ne bih zelela da postavim tezu da kao neke ovce treba da se izlozimo energetskim vampirima. Ne, ali mislim da svaki ovakav napad mozemo iskoristiti da saznamo nesto vise o sebi i zaista iskrenom introspekcijom otkrijemo ta mesta sa nizim frekvencijama u sebi i osvetlimo ih. Izlecimo se.
Jedan istinski neobican licni primer sa agresivcima: na nekom putovanju u Budimpestu (ispasce da stalno visim tamo

) su mi ukrali tasnu sa pasosem, mobilnim (+kompletan imenik), novcem, cd-ovima sa nekim vaznim materijalom(kolega je srecom imao kopiju) i gomilom potrebnih sitnica, jer je u hotel trebalo da odemo tek uvece. Onda ambasada, policija

. Najzad je nas pratilac reagovao na sokantno neprimeren nacin, tako neprimeren da sam vec pocela da sastavljam pismo zalbe u glavi. Bila sam besna kao ris. Onda sam se polako smirila i pocela da razmisljam i setila se pocetka dana kada je neka glupava sitnica izazvala snazno negativisticno raspolozenje, snazno negativisticno raspolozenje prema samoj sebi. I „znala“ sa potpunom sigurnoscu da je to to i da sam jednostavno tim negativnim vibracijama bukvalno privukla ove agresivce. Smirila se potpuno i onda se desilo cudo: moj kolega ulazi u sobu i kaze mi da su ga upravo zvali iz ambasade (gde smo neocekivano ljubaznom sluzbeniku ostavili njegov broj kao kontakt) i da je moj pasos kod njih.

Doneo ga je neki prolaznik koji ga je slucajno pronasao na ulici. I potrudio se da pronadje ambasadu i odnese ga tamo

. Nedugo zatim ulazi i onaj neprijatni pratilac da bi se izvinio. Da, da, te cudne koincidencije. Ponovo kao da sam „osvetljavanjem“ tog negativnog mesta privukla makar delimicno razresenje odn. olaksavanje situacije na zaista neobican nacin.
Postoji jos jedno pitanje, a to je zasto uopste razvijamo tehnike odbrane i stitimo svoju energiju. Na izgled odgovor je sam po sebi razumljiv, ali mislim da to nije bas tako jednostavno. U osnovi toga lezi nasa sopstvena vera u oskudicu i ljubomorno cuvanje energije. Zasto nam je to potrebno? Na sisteme odbrane se trosi gotovo isto tolika kolicina energije kolika se eventualno sacuva. Takodje, stalni gard-stav nas emocionalno osiromasuje i unistava sposobnost spontane komunikacije. I koja je alternativa?
Da sumiram: mislim jednostavno da treba polako da trazimo alternativne nacine da prevazidjemo pustu borbu za opstanak, onaj model ponasanja „bori se ili bezi“. Ne energetskom nivou.