“
Време, број 809, 15.08.2006
ИНВАЗИЈА НА ВОНЗЕМЈАНИ ВО МАКЕДОНИЈА
НЛО над Плачковица
Дека територијата на Македонија е често посетувана од т. н. неидентификувани летачки објекти покажува и последниот случај од пред неколку дена, кога на раздалеченост од 45 километри е видено летало за кое очевидците тврдат дека е летачка чинија. Едниот од нив, Борче Јаневски од Кочани, вели дека случката од пред неколку дена не го изненадила многу, бидејќи не му е првпат да гледа НЛО-објекти.
- Во саботата околу 21 часот на небото под Плачковица видов објект во ромбоидна форма со бела боја. За време од околу две минути, колку што можев да го видам објектот, бојата се менуваше и стана портокалова. Знам дека не е метеорски дожд, зашто објектот се движеше паралелно, а не дијагонално како метеорите. И следниот ден видов сличен објект, но глетката траеше кратко, бидејќи времето не беше убаво - рече тој.
Тој додава дека пред околу шест месеци имал слично искуство, кога видел два НЛО-објекта на истото место над Плачковица, кај Кочани.
- Објектите што ги видов беа во форма на Давидови ѕвезди. По пет минути, почнаа да се распоредуваат во вид на крст, се додека не се изгубија сосема. Беше полна месечина, рано наутро, околу четири часот - рече тој.
Тој вели дека заедно со другарите многу пати досега виделе НЛО и тоа најмногу над Црквиште, близу с. Мородвис во општината Зрновци. Најмногу летала се појавувале за време на празниците, околу Прочка и Велигден.
Вториот очевидец, Мите Николов од с. Драгоево, близу Штип вели дека околу 21 часот сигурно видел нешто на небото, но не е сигурен што е всушност тоа. “
Rekoh jednom da nema svrhe vise postirati slike nlo-a,
ali hrabrost ovog momka,istinitost njegovog svedocenja, gorka iskustva koja ga cekaju a koja su mi dobro poznata,
a i to sto sam dan posle njega,u Nedelju,prvi put video i fotografisao vishe NLO-a odjednom,i to raznih velicina,bas kao flota.
Ali pre nego sto krenem sa mojim slikama,da potvrdim neke od navoda ovog momka:
Mesto koje se navodi – padine planine Plackovica izmedju gradova Shtip i Kochani,je mesto na kojem sam i ja 2000/2001g. dva puta video NLO.(jednom smo sa par prijatelja spojili 1Maj i vikend,otisli u praznu kucu,u jednom selu na doticnoj planini,jednog od njih i kao sad cemo da ih vidimo ponovo ali nije ih bilo,nema veze,zurka je bila super,dovukli su ozvucenje iz nekog propalog restorana i pichio se trans 24/7)
U intervjuu se navode jos neka mesta iz okoline Shtipa na kojima su cesto vidjani NLO-i, i to mogu licno potvrditi i to jednim nocnim i jednim dnevnim vidjenjem2000/2002g.
Jedno od mojih vidjenja je bio upravo takav objekat koji je menjao boje od bele do zute i narandza.
Slede slike samo da upl.(mnogo kb,ali je zato rezolucija odlicna a ko ima mogucnost da ih gleda u negativu,vidi se jos bolje da nesto jeste u vazduhu(znaci leti/lebdi) nije identifikovano,i nije ptica(sto se posebno dobro vidi na nekim od slika na kojima je i beli avion velicine oko TU144 pa do DC10)
pozdrav,nat