Sada je: uto maj 13, 2025 1:08 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 68  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto maj 23, 2006 1:59 pm 
Član foruma

Bezao sam od 2 grupe ljudi koji su se predhodno fizicki obracunali,
ja sam ih od pocetka posmatrao i sakrivao se sve vreme da me ne
primete . Ali su me otkrili tako da sam morao da bezim . Sve se odvijalo
po nekim sumama !
Zaista mi je bezveze san !

hvala jos jednom

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned maj 28, 2006 11:54 pm 
Član foruma

Ajde i ja malo da se ukljucim pa da ispricam jedan svoj san,bas prosle nedelje sam ga sanjao, i to negde oko 9 ujutru.

Odmah da vam kazem da me snovi nikad nisu interesovali,niti sam ih pamtio,niti sad verujem da u njima ima neke simbolike,ni u ovom snu se nisam osecao "zivlje nego na javi" i slicno.Al' eto interesantan je....Elem..

Porodica i ja u nekakvom raspadnutom gradu i u nekakvoj raspadnutoj zgradi.Stalno se muvamo po nekakvim ogromnim starim trosnim stepenicama.Imam osecaj da je sve nekako normalno,a opet pitam se (u snu) zasto spavamo na nekakvim starim skolskim klupama i kako je to sad normalno?
Kazu mi ljudi da ne pitam puno da me ne bi "onaj konj" napao,na pomen nekakvog konja koji napada ljude,zavlada neki neobjasnjiv strah i panika,pa cak i vidim kad taj neki konj napadne nekog coveka,svi se razbeze a ja ostanem i gledam i od straha ne mogu da pomognem coveku.A konj izgleda kao animirano ulje na platnu,jedino sto se vidi samo glava i deo trupa i kao da se naslucuju samo noge nekog jahaca.
Zivim ja tako "normalno" i jednog dana na tim stepenicama mene odjednom nesto zaskoci.Shvatim ja:"konj" ,obuzme me neopisiv strah i cas celu scenu vidim sa strane kao posmatrac a cas sam u telu.Konj izgleda zastrasujuce i ogromno,grize me i gazi kopitama.
U jednom trenutku,valjda me ugrize za glavu i odjednom flesh i ja u nekakvom mraku a negde iznad mene neki ogroman prozor i kroz njega pada onako na mene neka zaslepljujuca zlatna svetlost kroz koju se nazire nekakva ljudska figura,sve je zlatno i crno.Onaj osecaj neverovatnog straha zameni neko osecanje (opet neverovatno jako) mira i nekog blazenstva.Pocnem da mislim "uhh dobro je bog me ustvari spasio,ustvari izgleda da konj i nije tako los i da ima nekog razloga zasto me je napao ali cim se ja sad osecam tako dobro znaci da je garant to nesto veoma pozitivno.
I odjednom se opet nadjem na onim stepenicama kao da nije ni bilo konja al' sav srecan i euforican.Ali odjednom pocinjem opet da razmisljam,a u glavi mi oni "Kasiopejski transkripti" i to sve ko na dlanu pa mi se nekako cini i vise nego sto sam i procitao.....odjednom mi sine;"cekaj,kada pricaju o apokalipsi,pa kada ih ovi upitaju sta znaci "biti macem uboden pa spasen?" a oni odgovore "pa toliko vas naplase pa onda kao spasu i vas strah i uzas zameni obozavanje prema njima,znaci ubede vas da su kao nekakav bog"(ovo sad pisem po secanju) Pomislim "ehehehhe gospodo gusterska,malo ste se ipak za.ebali"
Zuuuum,u tom trenutku se budim pravo,osecam se sasvim normalno,pa cak i odmorno.

Eto,valjda nije bilo mnogo dugacko,dosta neobican san.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon maj 29, 2006 9:07 pm 
Član foruma

Pozdravljam te i dobrodosao AL!

Sanjao si sjajan san, i s obzirom da si procitao "kasiopejce", jasno ti je kakvo je njegovo znacenje.

Po meni, ovakva vrsta sna govori ti da se trenutno nalazis u periodu, koji predstavlja neku vrstu "preketnice" za tebe, i moj savet je da upravo sada udvostrucis "introspekcijske" napore, odnosno da radis intenzivnije na spoznaji sebe. :)
Mozda je ovaj moj utisak pogresan.

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri maj 31, 2006 9:28 pm 
Moderator

Dva sna: prvi je jednostavno neobican. Drugi na prvi pogled manje ali je skopcan sa osecajem da je u pitanju nesto jako vazno, arhetipsko a ja ne umem da ga protumacim:

I Sanjam da se budim i po budjenju ustanovljavam da me je neko tokom noci ubio :? . U prvom trenutku se cini da mi je odsekao glavu, ali se ispostavlja da je glava tu =D> i da je na stomaku krv. Tu su detektiv i detektivka koji mi pomazu. Zajedno rekonstruisemo sta je moglo da se dogodi dok sam ja spavala. U snu se secam tog sna (u snu) i kako sam sanjala da se desava nesto neobicno i opasno bas u trenutku kada se i desavalo. Ne osecam nikakav strah, uzas ili nesto slicno. Nije mi neobicno sto ja tako mrtva izgleda sasvim dobro funkcionisem.

II Nalazim se na nekoj tvrdjavi. Sa nekog uzvisenog mesta posmatram prostor ispod sebe, naslonjena na ogradu. U sredini tog prostora je kruzna ograda a ispod nje – znam, mada ne vidim – neke spiralne stepenice koje vode na dole. Pored mene je jos ljudi a ja osecam kao da ne pripadam tu bas sasvim. Izgleda da je rec o nekom zooloskom vrtu. Iza te ograde odjednom istrcavaju tri vuka i cini se da je to predstava koju su svi ocekivali. Vukovi izvode cudnu igru i nije jasno da li se bore ili igraju. Jednom vuku drugi na cudan nacin strgne jedan sloj lica – kao da mu je skinuo masku. Pojavljuje se i medved i nesto ucini sa repom jednog od vukova. Zivotinje odlaze ili nestaju.
Sada sam sa jos nekim ljudima na tom donjem delu: kao da se prethodni dogadjaj desio davno-davno a mi sada na neki nacin istrazujemo “istoriju”. Trebalo bi da se spiralnim stepenicama spustimo do zooloskog vrta, ali ja osecam strah. Neko u zbunju pronalazi vuciju masku.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 04, 2006 10:33 am 
Član foruma

Pozdrav tebi, o Galaksijo, pozdrav Džeku987 Rjekosjeku, pozdrav legendama, članovima i gostima ovog divnog foruma, i, dakako, pozdrav svima Vama dragi posjetitelji koji upravo čitate ove redove!

MMMMM, Kakva divan tema: «Snovi»!!!!!!!!
Zato, sanjari, PROBUDITE SE I POSLUŠAJTE RADO-SNE VI-JES(i)-TI:

Na ovom forumu ima toliko naprednih pojedinaca da zaslužujete da Vam se otkriju neke naj-SVE-TI-JE drevne Tajne o snovima i o JA-VI, skrivene duboko u Vašoj SVI-JES(i)-TI i u NAŠEM (srpsko-hrvatsko-slovenskom) JEZIKU (najstarijem i naj-SVE-TI-JE-m).
A zaslužili ste da Vam se otkriju jer ćete biti u stanju S(h)VA-TI-TI da:

1. SNOVI SU IZGUBLJENI I ZABORAVLJENI RAJ.
2. POSTOJI SAMO JEDNO BIĆE (BOG, APSOLUT, SVEBIĆE…) KOJE VJEČNO SAN-JA.
3. «SAN» I «JAVA» DVA SU GLAVNA «KANALA» NA «EKRANU» BOŽIJE SVI-JES(i)-TI.
4. BOG SE VJEČNO IGRA: SVE(T) JE IGRA (U IGRI) - ŽIVOT JE IGRA SNA I JAVE.

I zato:

DA VAM BUDU DIVNI SNOVI,
DA IGRATE KAO NOVI,
DA SPOZNATE SVIJET OVI,
DA BUDETE BAŠ KO Č-IGRA,
UPOZNAJTE KNJIŠKOG T-IGRA,
STIŽE VAMA EKSTRA IGRA!

Šta li je taj T-igar?

EVO ŽURIM DA VAM KAŽEM,
ZAŠTO RADOST DA ODLAŽEM:

Roman-priručnik za alhemiju Svi-jes(i)-ti:
«IGRA SNA I JAVE».
Začeo se 1996.,
rodio se 2005.

A šta nudi taj T-igar?

NEK SE VIDI NEK SE ČUJE
ŠTA VAM T-IGAR PORUČUJE:

Iz recenzije:
«…Ovaj prvenac autora, koji se, ne bez razloga, potpisuje sa Ans i Eva Jargi (da li možete sami otkriti zašto?) sadržajno predstavlja novost u romanu južnoslovenskih naroda. Verujemo da će naići na dobar prijem kako javnosti, tako i kritike. Biće to znak, ostvari li se, zrelije kolektivne svesti, prijemčivije za vrednosti života koje transcendiraju puku svakodnevnicu. Već samo njegovo objavljivanje, međutim, jeste pouzdan nagoveštaj svesnog otvaranja višem redu stvarnosti.»
RECEZENT: Branko Čičić

Iz predgovora:

«U dobi od dvanaest godina, autor ovog djela doživio je rijetko i neobično stanje svijesti, u povijesti zapadne kulture i tradicije toliko rijetko i nepoznato, da je za njegovo imenovanje pozajmljen naziv iz istočnjačke terminologije, u kojoj se to iskustvo opisuje još prije više hiljada godina pod raznim nazivima, od kojih je najpoznatiji NIRVANA (ni r van (j)a).
Ovaj doživljaj u potpunosti je "spržio" osjećaj "Jastva", iz osnova promijenio poimanje Stvarnosti, i pripremio piščevu svijest za spoznaju Svijeta kao Vječne Božanske Igre.
Svrha ove knjige je da svojom formom i sadržinom, skrivenim kodom i otvorenim porukama, kod čitaoca izvrši reprogramiranje, odnosno svojevrsnu transformaciju svijesti u pravcu pripremanja za “kvantni skok” u zabačene i zaboravljene predjele iza barikada “Jastva”, sakrivene iza čvrstih okova Jave – u rajske dimenzije Sna…»

Iz prologa:

«…Tjeran neodoljivim nagonom da se do krajnosti rasčinim u toj divnoj kopreni ničega, da se bez ostatka zagnjurim u utrobu ogromnog, novootkrivenog Sopstva, u izvorište u kome se stapaju svjetlo Života i tama Sna, Svijest i nebivanje, zaronih u Sebe duboko kao nikad i spoznah Vrhunac u kome riječ zamire, misao staje, a Svijet prestaje!…»

Kako ćete naći T-igra?

I TO ĆU VAM ODMAH REĆI,
PA JURITE SVOJOJ SREĆI:

Onaj ko traži, taj i nađe!
Elektronsko izdanje knjige možete skinuti sa: http://www.galaksija.com/literatura/IGRA_SNA_I_JAVE.pdf

Ili pošaljite pun (može i poluprazan, pa čak i prazan)
e-mail na adresu: ansargi@hotmail.com

Svi članovi i posjetitelji foruma koji pročitaju knjigu i koji u autoru pre-po-znaju Sebe, ili djelić Sebe («prepoznaće se» ako pri čitanju pojedinih rečenica osjete svojevrsno unutrašnje «podrhtavanje» i «strujanje» dodatne energije), imaju pozivnicu za «specijalnu» Igru.

Na kraju, do početka,
Svima puno lijepih Snova, divne Jave i dobre Igre!

Ans i Eva Jargi

Zadnja izmjena: Ans i Eva Jargi; ned jun 18, 2006 10:27 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 04, 2006 10:51 am 
Član foruma

Citat:
koji se, ne bez razloga, potpisuje sa Ans i Eva Jargi (da li možete sami otkriti zašto?)

Mozemo. :D

Igra Jave i Sna.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 04, 2006 4:31 pm 
Administrator

Dobrodošao, Ans i Eva Jargi !!!

Baš mi je drago što si ovdje, sa nama ostalima, u ovoj točki vremena/prostora... hehe!!! =D>

Da...da... san i java... to su kanali... hehe... no, idem ti poslati mail... predbilježim se za knjigu i unaprijed jako zahvaljujem...

Citat:
Džeku987 Rjekosjeku

Hahaha! Za ovo plaćam pivo ili štogod, ako se ikad sretnemo! Dobra... hehe! :lol:

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 04, 2006 7:09 pm 
Moderator

Hvala vam, Ans i Eva Jargi, za ove sretne Vesti,
trudih se veoma dugo, al’ stihove prave ne uspeh iscedit
iz svoje nedeljno popodnevne SVI-JES(i)-TI.

Zato samo:
Neka vam bude radosna java,
i kad ste budni/e i kad se spava,
Zelim vam dobar san,
i tokom noci i kad je dan.

Slanje mejla ne odlazem vise,
Veoma cuti zelim
da li se T-igar urlikom glasi
il’ govori tise.

Uz zahvalnost i naklon licni
primam ovaj poklon neobicni.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 14, 2006 7:24 pm 
Član foruma

Pozdrav svima, evo i mene na ovom topicu! :mrgreen:
Odmah prelazim na stvar; naime, u subotu sam s dvama prijateljima išla u grad i dok smo hodali cestom doživjela sam deja vu, isti ljudi, isto mjesto, samo je nedostajao kamion koji će skrenuti s ceste i zaletiti se u kuću ispred koje smo se mi nalazili. Naravno, ništa se nije dogodilo, nikakva nesreća, bili smo u gradu, vratili se kući i sve je bilo o.k. Međutim, sinoć, tj. jutros sanjala sam da sam u nekakvoj prostoriji s nepoznatim ljudima. Ta je prostorija kao nekakva ustanova tipa banke. u toj se ustanovi nalazi čovjek s kojim razgovaram ni o čemu posebno, on je trener i nagovara me da krenem vježbati. meni se baš i ne da, nemam volje, ali uspijeva me nagovoriti i u sljedećem trenutku ja ležim na strunjači i pravim trbušnjake. Iza mene nalaze se ulazna vrata. Pogledam prema vratima i vidim mladića i čim sam ga ugledala postala sam svjesna da sanjam. Obuzeo me nemir jer mladić mi je bio poznat i još uvijek mi je poznat na neki čudan način iako ga nikada nisam vidjela. želim se probuditi jer mi njegova prisutnost stvara neugodu, ali ne mogu se probuditi. Odjednom on poseže za pištoljem koji mu je u hlačama, jedino ja sve to vidim. pravim se da ništa ne vidim i okrećem mu leđa, ali on mi prilazi s leđa i kaže nešto kao: Kučko, mislila si da te neću skužiti. Njegov glas mi je poznat, znam da ga znam iako ga nikad nisam ni vidjela ni čula. Sve sam svjesnija da će me ubiti, želim se probuditi, ali ne mogu. On mi stavlja pištolj na vrat i pomiče ga do moje desne sljepoočnice. Ja govorim samo:Bože, neka ovo ne bude kraj, želim živjeti. I kad je trebao pucati, napokon se budim i odmah mi kroz glavu prolazi deja vu od subote.
objašnjenje?
slika

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 14, 2006 9:08 pm 
Moderator

Evo jednog pokusaja objasnjenja, ili barem nekih naznaka. Po Jungu:

Tumacenje sna se ne moze odvojiti od specificnog znacenja koje simboli u njemu imaju za samog snivaca, te sve treba uzeti sa rezervom. Negativni i neprijateljski entiteti koji se javljaju u snovima su po pravilu neintegrisani, potisnuti delovi nas samih za koje nesvesno smatra da na nasem trenutnom stepenu razvoja treba da budu ukljuceni u svest. U principu nesvesno samo i brine da se ovo realizuje, ukoliko ga ne ometamo, sto je na zalost najcesce slucaj. :?

Oba muskarca su gotovo sigurno tvoj Animus, muska energija u tebi. On se i inace cesto javlja kao vise muskaraca, nekada grupa, nekada kao ovaj misteriozni par „blizanaca“. Kasnije, ukoliko uspemo da ga integrisemo, lik Animusa se profilise i dobija individualne crte.

Tvoj prvi „blizanac“ je najnizi stepen Animusa - fizicka snaga (trener). Za njim slede (dosta pojednostavljeno) „akcija“, „rec“ i najzad „duhovna istina“.
Posto svest, po misljenju tvog nesvesnog, „otaljava“ stvar (meni se baš i ne da, nemam volje, ali uspijeva me nagovoriti), pojavljuje se agresivni „blizanac“.
Tvoje nesvesno verovatno zeli da ti poruci da treba da integrises energiju svog Animusa i podignes je na visi nivo. Vazno je da ti je drugi „blizanac“ uperio pistolj u vrat – to verovatno znaci „rec“ - i u desnu slepoocnicu, sto stoji u vezi sa podelom aktivnosti naseg uma na desnu i levu hemisferu. Izuzetno je vazno kakvo znacenje ovi simboli imaju za tebe licno. To mogu da budu i potpuno suprotna znacenja, nase nesvesno nema nikakav problem sa tim. Ali kako se meni cini, ti treba da aktiviras „rec“ (sta god to za tebe licno znacilo) i pri tom sacuvas (u punoj meri probudis?) svoju zenstvenost kao i aktivnosti desne hemisfere. Fuzija. :wink:

Cilj ovih akcija nesvesnog je, kaze Jung, proces individuacije i budjenje naseg Jastva. Pristajanjem na ovaj proces i svesnijim i voljnim ucestvovanjem u njemu, mozemo da ga ubrzamo (a i olaksamo za sebe, hehe).

Vezu sa tvojim deja vu ne mogu da protumacim, ali ona sasvim sigurno postoji, jer si je sama „prepoznala“. Malo pretresi citav dogadjaj, likove u njemu, svoj odnos prema njima... Ima jos par interesantnih detalja u snu.

Ako te snovi zanimaju, belezi ih. Oni se najcesce javljaju u serijama i kada naucis da prepoznas osnovne simbole i arhetipove, mozes pratiti kako se oni iz sna u san transformisu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 14, 2006 9:35 pm 
Član foruma

Hvala, Arja, srce si slika
Ne da mi se čitati svih 16 stranica, pa ajd mi, molim te, preporuči neke knjige koje bi mi mogle dobro doći. :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 14, 2006 10:12 pm 
Moderator

Ne citam ovu literaturu vec par godina, mozda bi bilo dobro vratiti se. Cudesan, misteriozan i fascinantan svet. Ko voli, naravno.

Verovatno moze da se nadje nesto i na netu, ali ne znam gde.

Od Junga: mislim da je „Covek i njegovi simboli“izuzetno dobra knjiga za start. Takodje „Simboli preobrazaja“, „O razvoju licnosti“, „Lavirint u coveku“.
„Alhemiju i psihologiju“ i slicne stvari je bolje ostaviti za kasnije.
Da, knjiga „Leteci tanjiri“ – nisam citala ali zvuci zanimljivo. Vanzemaljci i nase kolektivno nesvesno :mrgreen: ?
Meni se takodje veoma, veoma dopalo sve sto sam procitala od Marie Luize von Franz i Jolande Jakobi. Ista skola psihologije. :thumbup:
Trebalo bi da moze da se nadje u svakoj bolje opremljenoj gradskoj biblioteci.

Jedan zlackasti smajlic za tvoju lepu otvorenost :love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 15, 2006 1:53 am 
Član foruma

Hvala, Arjice, u srijedu ću skoknuti do knjižnice ( ionako već imam zakasninu za Dvanaesti planet :oops: ).
Nego, nije mi jasno što je to "rec" pa ako nije problem, pojasni malo.
A sad mi je već stvarno vrijeme da odem spavati. Od sutra, tj. od danas počinjem zapisivati snove, tko zna što ću sve iskopati iz ove lude glave............... slika

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 15, 2006 10:22 pm 
Moderator

Pun naziv je „prenosilac reci“. Vazno je sta „rec“ znaci za tebe – ove vecne slike odnosno dejstvujuci arhetipovi se u krajnje dinamicnom procesu vezuju za nase najintimnije iskustvo i neretko manifestuju na veoma konkretan nacin. Ovaj pristup tumacenju snova podrazumeva prepoznavanje arhetipova i njihovo ukljucivanje u svest kao i povezivanje sa licnim iskustvom, sto je potpuno suprotno od Frojdovih slobodnih asocijacija.

„Rec“ moze da znaci prepoznavanje umetnickog talenta (verovatno u literarnoj formi, jer bi se npr. slikarski talenat verovatno ispoljio na drugaciji nacin), takodje pronalazenje sopstvene istine umesto verovanja u „reci“ autoriteta (na sta ukazuju jos neki elementi u snu) ili moze da se odnosi na neku sasvim konkretnu situaciju ili problem. Ova razlicita znacenja se bez ikakvih problema mogu iskombinovati. Prosto meditiraj malo nad ovim elementima. :wink:

Slicno kao Animus i Anima, zenski princip u muskarcu, ima cetiri stepena: „priroda“, u smislu slepih prirodnih sila, ili cisto fizicke seksualne fantazije; romaticno-estetski aspekt koji takodje moze da sadrzi seksualne fantazme; „ljubav“ uzdignuta do visina duhovne posvecenosti; i najzad „sapientia“, mudrost, spoj ljubav-znanje-svetlost.

Evo jednog citata: „... Još je važnija uloga koju Anima igra u uskladjivanju čovekovog uma sa pravim unutrašnjim vrednostima, te samim tim u otvaranju puteva ka dubljim unutrašnjim slojevima. To je kao da se neki unutrašnji „radio“ podesi na odgovarajuću talasnu dužinu koja isključuje nevažno, ali dopušta da se čuje glas Velikog Čoveka. Ustanovljavanjem ovog „radio“ prijema Anima preuzima ulogu vodiča ili posrednika koji će nas odvesti do najvećeg dubina unutrašnjeg sveta i Jastva.“

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri aug 16, 2006 8:32 pm 
Član foruma

Arja je napisao/la:

Evo jednog citata: „... Još je važnija uloga koju Anima igra u uskladjivanju čovekovog uma sa pravim unutrašnjim vrednostima, te samim tim u otvaranju puteva ka dubljim unutrašnjim slojevima. To je kao da se neki unutrašnji „radio“ podesi na odgovarajuću talasnu dužinu koja isključuje nevažno, ali dopušta da se čuje glas Velikog Čoveka. Ustanovljavanjem ovog „radio“ prijema Anima preuzima ulogu vodiča ili posrednika koji će nas odvesti do najvećeg dubina unutrašnjeg sveta i Jastva.“

Arja, vrlo interesantna prica o Animusu i Animi.

Ja sam u predhodnih dve nedelje sanjao vise interesantnih snova. Nista posebno, ali iznenadjujuce “opustenih”.

Vise puta sam sanjao neku zenu u cetrdesetim godinama, koja mi je potpuno nepoznata, i sa kojom sam osecao veliku bliskost i duboko razumevanje, kao da smo se videli posle “sto godina”. Zracila je jako pozitivno, cak nismo mnogo ni pricali. Imao sam utisak da je neka umetnica, na primer slikarka. Lica se ne secam. Dok smo setali, stajala je sa moje leve strane, ako to uopste znaci nesto. Iz ovih snova sam se budio odmoran i svez, jako pozitivnog raspolozenja.

Mogu li se ovi snovi dovesti u vezu sa Animusom tj. Animom? Ili je znacenje neko “deseto”?

Inace, dok sam bio na “odmoru” sam vise puta sanjao mnogo pozitivnih ljudi, meni nepoznatih, ali svi su se ponasali kao da me vide posle mnogo vremena, i za razliku od one zenske osobe sa njima nisam osecao tu vrstu bliskosti, ali su bili jako dragi i pozitivni i iskreno srecni sto me vide. I budio sam se odmoran i raspolozen.

Ima li neko ideju o nekom znacenju mozda?

Pozdrav! :love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri aug 16, 2006 11:01 pm 
Član foruma

mozda je to neka tvoja realnost iz proslog zivota

ili kao sto si sam rekao tvoja veza sa animom

http://knightofthestorms.blogspot.com/

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet aug 17, 2006 12:26 pm 
Član foruma

Moguce, Deckarde, moguce, mada nikad ne mozes biti siguran po pitanju veze sa proslim zivotima, jer uvek postoji mogucnost da je to samo tvoj "trip", pomesan sa mastarenjem,

Ali ono o Animi mi je bas "leglo" jer sam inace ovih dana nesto razmisljao o ta dva polariteta musko-zensko koja oba postoje u nama, i cija spoznaja predstavlja znacajan stepenik na putu osvescivanja.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 20, 2006 3:37 pm 
Moderator

Nemam back up za one postove od petka pa cu samo da nastavim tamo gde smo stali.

Samo da napomenem da se Anima u snovima neretko javlja u vidu ruzne ili na bilo koji nacin problematicne zene i u takvom obliku obicno ukazuje na nespremnost snivaca da prihvati zensku stranu svoje licnosti.

Aragorne, san koji si opisao u proslom postu (ne bi bilo lose da ga ponovis jer je zaista interesantan i ilustrativan): nemoj da brines, to nije nikakav tamni centar, to je obicna Senka. Teorija ide otprilike ovako: covek dolazi na svet u vidu neke vrste prima materia, uz neuporedivo vece potencijale nego sto ce ih ostvariti tokom zivota. Dnevna svest ili Ja se u najranijem detinjstvu formira potiskivanjem onih sadrzaja koji se pokazuju nepotrebnim ili ih okolina smatra neprihvatljivim. Poruke o tome sta je potrebno/prihvatljivo, a sta ne, se prenose i svesno i podsvesno. Ovi elementi se smestaju u licno nesvesno i formira se Ja (ego ili dnevna svest) kao subjekt svih svesnih aspekata, centar polja svesti. Na unutrasnjem planu postoji drugi, visi centar, Jastvo (nase vise Ja), centar psihe, koji se u snovima takodje moze prepoznati preko odredjenih simbola.
Tokom odrastanja se formira i Persona, drustveni aspekt Ja. Desava se da se svest potpuno poistoveti sa Personom – tezak poremecaj.

Potisnuti elementi u licnom nesvesnom formiraju Senku i na dosta dubljem nivou vec pomenute arhetipove Animu odn. Animusa. Ova dva lika se nalaze na samoj granici izmedju licnog i kolektivnog nesvesnog: deo su licnog iskustva ali istovremeno imaju i arhetipsku vrednost.

Medjutim u jednom trenutku u zivotu pojavljuje se potreba da se preispitaju sadrzaji potisnutih elemenata. Simptom za ovo je pojava Senke u snovima. To je po pravilu neprijateljski ili negativni lik istog pola koji najcesce sadrzi crte koje Ja smatra nepozeljnim i negativnim. U RL Senka se ispoljava preko negativnih projekcija: poznata stvar da u drugima prepoznajemo sopstvene „negativne“ osobine. U knjizevnosti u liku dvojnika (Dr. Dzekil i Mr. Hajdn). Senka u snu ne mora obavezno da bude neprijateljska ali po pravilu predstavlja izazov za Ja.

Ljudi koji nas nerviraju, koje preziremo, kojih se plasimo (najcesce istog pola) poseduju osvescene osobine koje se kod nas nalaze ispod praga svesti. Ili im podsvesno zavidimo sto su razvili osobine koje mi nismo ili nas iritiraju jer su to upravo one osobine koje Ja smatra negativnim. Suociti se sa Senkom znaci bespostedno i kriticki postati svestan svog bica. Medjutim, Senka uopste ne mora da bude negativna. Naprotiv, ona cesto sadrzi osobine za koje nesvesno smatra da Ja u nekom obliku treba da ih integrise u svest.
Ako se posteno suocimo sa ovim projekcijama, Senka se smanjuje a nasa svest raste. Senka se tada i u snovima menja: preuzima ulogu partnera. To je onaj lik koji nam je poznat iz bajki kao „saputnik“.

Nepoznati ljudi (po pravilu grupa) u snovima su najcesce aspekti - i svesni i nesvesni - nas samih. Mladic u tvom snu, tvoja Senka, predstavlja izazov za Ja kroz pretnju da ce preuzeti ulogu centra dnevne svesti i oko sebe okupiti ostale aspekte.
Ti si to „suocavanje sa Senkom“ ocigledno „odradio“ jer se u najnovijoj seriji snova pojavljuju prijateljski raspolozeni ljudi (razliciti aspekti tebe) koji ukazuju na harmonizaciju i vecu integrisanost svesti.

Neintegrisana Senka je jedan od najcescih uzroka sukoba. To vazi i za kolektivne sukobe.

Pored naseg licnog postoji i kolektivno nesvesno, zajednicko citavom ljudskom rodu sa arhetipovima kao nekom vrstom nevidljivih korena psihe. To je ono znanje na osnovu koga ptice grade gnezda a jegulje nalaze svoj put. Kod coveka ovi paterni dejstvuju u prostoru subjektivne duse kao neka vrsta modusa psihickog delovanja ili kao neka vrsta produzetaka samoregulisuceg viseg centra. Tesko ih je objasniti.
Medjutim, danasnji covek je odsecen od tog viseg centra. Ovo znanje mu je postalo potpuno nedostupno, moze se samo naslutiti ili pokusati da se delimicno prevede u nama razumljiv jezik npr. preko tumacenja arhetipskih slika u nasim snovima, mitovima ili motivima vrhinskih umetnika. Da li je ova odsecenost neizbezna stepenica u razvoju individualne duse ili je posledica hakerskog napada na ogromnu biblioteku kolektivno-licnog secanja, e to je pitanje dana. Takodje i kako napraviti back up.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 20, 2006 5:31 pm 
Član foruma

Vau, Arja, kakvo sjajno tumacenje!

Da budem iskren, uopste mi nije palo na pamet da se lik iz sna moze povezati sa necim kao sto je “Senka” u tumacenju, ali se savrseno uklapa, kad razmislim. I sad mi se cini da san stvarno jeste “ilustrativan” za celu pricu pa cu ga ponoviti.

Pre par godina sanjao sam nekakvog nepoznatog visokog, crnog lika, irazito plavih ociju i lepog lica, koga se secam, i koji je stajo nasuprot mene. Gledali smo se neprijateljski u oci, ali sa nekakvim postovanjem i obostranim osecajem tipa: “Ne diram te-ne diraj me”. Oko njega je bilo dosta ljudi koji su ga gledali kao u nekog gurua neke sekte, kojima je on delio nesto, za sta bih rekao da su neke tablete, ali vise nisam siguran. To bi bila sustina.

Ranije sam na vise nacina tumacio ovaj san, ali ova prica za senku mi je najprihvatljivija, dosta toga mi objasnjava. Jos kada dodam ono za Animu, sve je prilicno logicno, bar za mene. Ja inace mislim da je snove najbolje tumaciti na slicne nacine, kao odraz nas samih.

Hvala na sjajnoj prici Arja! :love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 21, 2006 10:52 am 
Član foruma

Već nekih pet dana vodim Dnevnik snova. Kad sam se odlučila na tako nešto, nisam ni znala kakav me mukotrpan posao čeka. Naime, probudim se i odmah krećem zapisivati sve čega se sjećam. Nastojim ne kontaminirati snove svjesnim, također izbjegavam interpretacije i nadograđivanje onog čega se ne sjećam. Jednostavno zapišem čega se sjećam. Ali problem i veća težina posla leži upravo u prisjećanju. Dok nisam počela zapisivati slike nesvjesnog, nisam znala koliko je naše svjesno jako. Toliko mi se teško prisjetiti snova, da dolazim do jednostavnog zaključka kako se naše svjesno smatra ugroženim od strane nesvjesnog jer ga ne razumije. Takva sitnica puno govori i o nama ljudima i o tome kako često ono što ne razumijemo jednostavno zaobiđemo ili zaboravimo, potisnemo i sl.
Maloprije sam pročitala sve svoje snove, još uvijek ne nalazim nešto što im je zajedničko. Jedino što je zajedničko svim snovima je grupa ljudi, uglavnom nepoznatih i pas koji se pojavljuje u nekoliko snova. Također, u trinaest zapisanih snova samo sam u jednom snu bila sama, isprobavala sam haljinu ( koja mi nikako nije pristajala ), ali gledala sam se u ogledalo, pa na neki način opet nisam bila sama, a u drugom snu nisam bila s ljudima, nego sam bila okružena svinjama među kojima je bio i jedan pas.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 68  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.