Tao Han, svaka čast za odgovor!
Citat:
Iako su obojica bili na meti kritike za svoje stavova, ali ipak mi se cini da su Sagan i Hawking poprilicno razliciti.
Jesu, različiti su do određene mere po zaključcima koje su izveli iz svojih otkrića - tačnije, Sagan je ostao otvoren, Hawking je na osnovu otkrića formirao svoj stav o svemu tome. Ali sama otkrića su po meni veoma dobra stvar, upravo u smislu lica i naličja - i to su stvari do kojih se ne dolazi tek tako, bilo bi pogrešno sve to odbaciti zato što nas njihove implikacije vređaju negde na emotivnom nivou. A i meni isto Sagan bolje leži, kod njega se jasnije oseti uticaj duše.
Citat:
Hawking vrlo uvereno trvdi da 'Bog vise nije potreban' kao i da 'Univerzum moze sam sebe da stvori ni od cega'.
Što se tiče Hawkingovih zaključaka i njihovih implikacija - postoje i duhovni evolucionisti, koji na osnovu stvari koje je izneo autor videa "The God Within" izvlače
identične zaključke u vezi psihopatskog ponašanja (koje usput Hawking nigde nije napravio, taj se bar poziva na neku etiku radi etike), čineći sve da bi ga opravdali bilo kojom od ispranih maksima koje vrte. Takođe postoje i duhovna učenja (u glavnom upravo takva) koja govore da je sve postalo eto tako ni iz čega, bez ikakvog posredstva bilo čega. Zapravo, te stvari su centralna premisa neklasičnih duhovnih pokreta (da ne kažem "neorganizovanih religijia" jer mi je lično poprilično jasno da su itekako organizovani, a i od čije strane. Naravno, oni koji su ih organizovali ih nisu o tome obavestili, tako da se ovi prvi smatraju "probuđenim" i "prosvetljenim".) Sve što je potrebno da bi se ovo videlo je uzeti bilo kog klasičnog materijalistu (recimo hawkinga) i zameniti reč "materija" nekom od sočnijih reči po izboru. Recimo, Svest.
Tada se vidi i ono što se umesto "prirodna selekcija" u okviru ljudske rase (jede lud zbunjenog, pošteno pa ko koga zajebe, zakon jačega etc) u duhovnosti i metafitzici može nazvati "duhovnom selekcijom" a svodi se na potpuno isto. Ali to je samo negativna strana priče ... pa eto, čak i RA materijal ( il' kasiopejci) kaže da je OPD princip nastao iz udruživanja radi lakšeg preživljavanja ... po meni seru ko grlice al ajd, ljudi su mazohisti pa vole misliti da je tako.
Jedna zanimljivost: proponenti njihove svesti kao kreatora univerzuma još uvek nisu uspeli da kreiraju ni običnu šibicu, osim veoma veštim, gotovo umetničko akrobatskim samozavaravanjem da jesu. Ne kažem da nije tako - ali ta Svest (kao jedan od zilijardi izražaja Jednoga, i ni po čemu bitnijeg ili moćnijeg od bilo kog drugog, pa tako ni materije) onda sa svešću koju dotični uzdižu na pijedestal ima veze koliko i mita lončar sa trookom antimaterijskom maršmelou zveri sa ivice još uvek neotkrivene KP924XOI1-192843 galaksije.
Uopšte ne posmatram svest kao nešto odvojeno od materije, niti smatram materiju za nesvesnu i neživu stvar. A da li je svest svojstvo materije ili je materija svojstvo svesti je nebitno, i jedan potpuno beznačajan, lažni dualizam koji stvara gomilu lažnih dilema baziranih na inicijalnoj logičkoj greški.
Kao kada bi smo stavili jedno ogledalo pred drugo, posmatrali efekat "
beskonačne regresije" a onda krenuli da ludujemo oko toga koje tu ogledalo zapravo reflektuje koje. KO JE PRVI, HA?! A o ostalim "ciframa" - nećemo ...
Ono što mi je najtragikomičnije u svemu tome jeste što za takvu pogubnu i totalno pogrešnu makijavelističko nihilističku negativno evolucionašku paradigmu duhovnjaci optužuju materijaliste i njihova "nazadna" shvatanja univerzuma, dok materijalisti isto to rade sa duhovnima, smatrajući ih za problematičan element društva ...