Mislim da danasnji insan/covjek neposjeduje respekt i zahvalnost;dvije vrline koje ga uistinu cine insanom.Respekt prema svemu,bas svemu(izuzev zla) i zahvalnost na svemu.
Puno se ovdje moglo naci "misljenja"o covjeku kao bicu,kreaciji...ali vrlo malo se uistinu i moglo naci "istine"o svemu tome.Euzubije,dotakao si SRZ svega, i koliko ce to ko od nas da shvati zavisi od njegovog duhovnog stanja.Kazu da je covjeku od znanja najteze medju neznalicama.Danas imamo mase neznalica koje predvode i predstavljaju narode.Jako puno izvora,ali malo istinskog znanja.
Drago mi je da si potakao ovu temu i da te nisu na samom startu"utjerali u laz" jer svako spominjanje Tvorca/Boga,dovodi te u situaciju da budes diskvalifikovan.Danas vrijede nacela gdje je nemoral postao moralom,laz-istinom.Velika vecina ljudi ce danas za onog koji vjeruje u Stvoritelja svega,reci da je zaostao,nije moderan,...sto u nekom prenesenom znacenju isto je kao i glup.Na norveskom ova rijec glup znaci pametan!Samo mala usporedba razlicitosti.
Kad sam spomenula respekt,onda to znaci i respekt i za onog malog mrava kojeg si ti Euzubije nekad stavljao na muke.Zahvalnost!To je uistinu pojam koji mnogi nepoznaju,niti zele da spoznaju.
Nego,posto nisam jaka na izrazavanju,cesto odlutam daleko,pa me je tesko pratiti,probacu da dam neki svoj skromni pogled na sve ove procitane komentare u kojima ima jako puno "cistih misli".
Biti zahvalan Gospodaru koji te je stvorio,tebe i sve sto postoji je prva stepenica ako hoce covjek da se popne na "veci sprat"da bi imao bolji vidik.
Mi svi volimo da nam se zahvaljuju ljudi kojima ucinimo nesto.Svako onaj koji bi porekao ovo laze samog sebe.Onaj koji nema djecu,ali ima sefa na poslu,pa kad ga sef pohvali za nesto,nesto ga uzdize,lijepo mu.
Djecu ko ima,zna sta znaci zahvalnost Gospodaru.Ucis dijete svemu,dao bi mu dusu da mozes,i ako dijete to prima sa zahvalom,i vraca ti sa respektom i zahvalom,onda znamo da radimo nesto dobro,da smo na pravom putu.Ali kako uciniti da covjek postane svjestan da svoje postojanje i svoja dijela nemoze da pripise samom sebi nego da za to ima zahvaliti Nekom drugom,e tu je problem.
Pogledajte primjer psa,kako je zahvalan "svom gospodaru",covjeku.
Kazu da psi imaju neki svoj kodeks i da nikad nece napustiti kucu i ruku koja mu je prva dala hranu!Kako to da nazovemo?
Ko je nama dao kucu i hranu,ko je taj prvi koji je to ucinio u nasem zivotu?Nas otac?Nasa majka? Ili neko prije njih,jer isti taj Neko dao je to nasim roditeljima,onima od kojih smo postali!
Nebih ulazila dublje,jer uistinu nemam inspiraciju sta bih napisala a da Euzubije nije vec napisao.U potpunosti mislim kao ti,Sophia je tu negdje blizu,halali Sophia ali nekad osjetim malo dublju filozofiju u tvojim postovima,tako da ponekad osjetim da i sama ostanes nedorecena,za mene.
Dosta puta sam dozivjela da su osobe poricuci nesto u sta se "nisu"uvjerili,sami upadali u svoje zamke.Tako,da u sustini vise volim slusati,nego sto i sama "ubjedjivati".Jer mi i neznamo razmjenjivati misljenja,mi ubjedjujemo jedni druge!To smo mi,ljudi koje je Stvoritelj ucinio namjesnicima na zemlji,kao najodabranijim stvorenjima.
Neko je spomenuo grijeh nasih praoca, pa cu se osvrnut na to.Islam me uci da nepostoji "istocni grijeh",nego samo ono sto ja ucinim ja cu i odgovarati za to,ali ne i za grijehe mojih predaka.
Sto se tice misli koju je Euzubije ovdje podijelio sa nama,da se od svake religije(svakog haman covjeka) moze nauciti nesto,to je i moj moto u zivotu.Jer da bi covjek respektovao nekog ili nesto,mora i znati nesto o tome.Osuda iz predrasuda kamen je spoticanja danasnjeg covjeka,koji rece da je bio na mjesecu,a u istinskom znanju nije odmakao od svog nosa,jer dotle dopire njegov pogled.
Nego prije no sto pocnem da "prosipam"filozofiju,drago mi je da mogu iznijeti svoje (trenutno) misljenje i pozdraviti i zahvaliti se Euzubiju na nijetu/nakani i njegovoj volji da "provuce"misao,malo drugaciju a tako slicnu nama.
Gdje li je organski

neprimjetih ga.Ili sam postala selektivna,pa zapazam sta mi oku godi