Ne znam da li je ovo bas pravi topic za pitanje koje imam, ali sigurno je u vezi.
Zanima me nesto o radu na sebi, po metodama Gurđieva, Ouspenskog, Nicoll.
Nekako citajuci te materijale, imam osjecaj da tim tekstovima nikad kraja. Ima ih mnogo... Ponekad se postavi misao tipa, "sve cu procitati pa cu onda primjenjivati rad"
To je po meni pogresna misao. Jos jedno od mnostva JA.
Onda shvatim da raditi na sebi treba odmah, un okviru onog znanja koje si procitao do sad.
I ja znam da radim na sebi. Odavno. Ali se pitam je li radim ispravno, dovoljno, ustrajno...
NPR. : u toku svakog dana, u mnogo situacija promatram vanjsku situaciju i unutarnji osjecaj u vezi toga, a i moje misli i razmisljanja u vezi situacije...
Mnogo puta vidim kako ponavljam iste obrazce, kako se PALIM na vanjske okolnosti... Vidim svoja ogovaranja, laži, suprotnosti između onoga što osjećam i onoga što govorim, strah u vezi neke situacije, želju za promjenom vanjske okolnosti, nezadovoljstvo itd... Većinom to radim nekritički, sa neidentificiranjem... Bar mislim da radim

...
Nekad paznju na vanjsku okolnost i unutarnji osjecaj koji ta okolnost izaziva, bez kriticizma uspijem promatrati duze, ponekad kratko jer vec neko drugo JA uskoči i izbaci me iz trenutka svjesnosti... Tako prodje pola dana u mehanici, dok me opet neki događaj ne podsjeti da promatram...
Pamtim svoje reakcije, kasnije u slicnoj situaciji sjetim se da sam je vec imao, i da je opet tu, opet obracam pozornost na nju...dok ne iscezne, dok je ne zamjeni neko drugo ja...
Tesko mi je odrzati kontinuitet da budem svjestan nekoliko razlicitih ja u nizu...
Takodjer uvidjevsi koliko tih razlicitih JA ima, i koliko me "šutaju" iz momenta u momenat, i mjenjaju moja unutarnja stanja... padnem u ocaj... Pa i taj očaj uvidim itd... dok ponovo ne iscezne svijest
Takodjer ono sto mi je manje jasno jeste onda kada nema vanjskog okidaca a osjecam se razdrazeno, ljuto, tjeskobno... Kako to promatrati, kako na to gledati... sta sa tim....
Mogao bi jos mnogo toga pisati...
Zanima me, da mi neko sa iskustvom rada kaze, da li sam u radu , ili mislim da jesam... a nisam... Ne treba mi nikakva potvrda, nego moze i primjedba, sugestija, savjet...
Da li se iz ovog malo sto sma napisao moze vidjeti (neko ko je vec dobar u tome) da li idem pravim smjerom... ili.... ili.... sam u nekoj zamci itd...
Evo, kako god...
Nadam se nekom odgovoru

EDIT: u Komentari III - Birdlip, 12. jun 1941, O Radu na sebi Nicoll kaže:
"Ali on (covjek) mora da spozna svoj dan i da zna sebe u odnosu na taj dan."
Volio bih shvatiti dubnje i opširnije tu rečenicu ... "Mora da spozna svoj dan" i "da zna sebe u odnosu nja taj dan" .