Pokuskadabra je napisao/la:
Zlo postoji ali OPS nije zlo.
Način na koji se ovdje najčešće govori o OPS-u, po meni, uopšte nije jednako sa značenjem riječi
zlo. Često mi se čini da se miješa sa bilo kakvim načinom zaštite sebe od krađe energije, manipulacije, pravljenja budalom.... Raditi za druge je neizostavan dio puta svake osobe koja se zainteresuje za bilo šta drugo osim
u se, na se, i poda se, kako kažu u Bosni, a većina ljudi na forumu ovdje nisu zato što su im to bile jedine životne želje i stremljenja.
Pa kad smo se već našli ovdje, pretpostavlja se da nismo 24 sata dnevno usmjereni na sebe, čim smo se zapitali ima li šta više i iznad ovoga što vidimo, čujemo, opipamo.... Plašiti se da ćeš pasti u ruke na brigu drugim ljudima, za mene ne može nikako biti OPS, kad sam za ove 42 godine vidjela kakvi su ljudi u ogromnoj većini, a nemam najbliže koji su iole duhovni pa da se barem tako mogu opustiti da se ne bojim da neću smrditi ili kopati po kontejneru ako mi se nešto desi. Ja nisam imala tu sreću da imam takvu porodicu (koliko je to uopće sreća za naš duhovni rast, to je već drugi par opanaka), dolazim iz vrlo disfunkcionalne i nasilne "porodice". Dakle, plašiti se i, shodno tome ponekad, zaboga miloga, pomisliti na sebe, ne vidim kao jedan od 10 smrtnih grijeha. Ipak smo mi na planeti koja više liči na mentalnu instituciju nego na rajske vrtove. Pa eto, ako je svaka sekunda moga života koja nije posvećena razmišljanju o tome kako raditi, služiti, pomoći i živjeti za druge - OPS, e onda, jesam. OPS.
Ima veće zlo od OPS-a, ovako posmatranog. Ono što se nikad ne pita niti analizira šta je, jer je suviše zauzeto otimanjem svega što bi žrtva mogla imati: od teško stečenog novca pa do osmijeha. Eeeeee i osmijeha.... A zauzvrat ne da ništa svoje: od mjesta u tramvaju trudnici, već gleda kroz prozor, preko posla u firmi kojeg daje prvom rođaku, pa do osmijeha. Neki ljudi vas poznaju godinama a nisu vam udijelili ni osmijeha. Imate li takvih?
Eto, to je za mene zlo. A OPS, kako ga najčešće ovdje opisuju, piece of cake.