daco je napisao/la:
http://www.imdb.com/title/tt1334553/
Svatko tko je upoznat sa tematikom kao što je psihopatija treba pogledati ovaj film. Pred sam kraj filma vide se neke od karakteristika psihopate kao npr. izvrtanje činjenica i dokaza (psihopate su u tome majstori i u tom filmu se vizualno pokazuje i zašto), dovođenje sugovornika u neko stanje zbunjenosti u kojem ako je čovjek u pravu počinje vjerovati da možda griješi, pokušaj da se i kad je uhvaćen u laži izvuče, nešto nevjerojatno.
Film je mogao biti bolje urađen, pogotovo scene iz kuće što se tiče Wilsonovih imaginarnih prijatelja. Isplati se pogledati samo radi zadnjeg razgovora između Wilsona i detektiva, jer upravo u tom razgovoru slijede one osobine koje sam već naveo.
Što je najstrašnije redatelj je napravio film tako da to ispadne smiješno većini gledatelja i u određenom smislu prikazao psihopata kao "običnog" čovjeka.
Daco, pogledao sam film. Hvala na preporuci...
Citat:
Najvažniji dokaz o postojanju narcisoidnosti pružila su klinička proučavanja shizofrenije. Shizofreni pacijent pokazuje dvije karakteristične osobine: megalomaniju i odvraćanje interesa od vanjskog svijeta - od ljudi i stvari. Njegov je interes usmjeren na vlastitu ličnost, i tako razvija megalomaniju: vizuje sebe kao sveznajućeg ili svemogćeg ''ja''. Shvaćanje psihoze kao stanja krajnje narcisoidnosti jedna je od osnova ideje o narcisoidnosti. ~ Erih From, ''Veličina i granice Frojdove misli''