Artemida je napisao/la:
Izluđujete me s tim zujanjem!
Mom dragom zuji - no već 4 godine i pretpostavlja se da je tinitus, možda je kod vas? (s tim da se pitam da li je uopće i kod njega tinitus ili nešto

)
Drugo mi pada na pamet ovo: Gradnja i kopanje podzemnih baza.
Jako me zbunjuje to vaše zujanje. I moje nezujanje.
Ovo što ću reći je moje iskustvo, nije mi cilj nametati se, nego eventualno razbistriti ova čudesna dešavanja koja spominjete u zadnje vrijeme.
Od malena mi je zujalo u glavi. Kao mali, imao sam svojevrsnih problema sa sluhom i upalama uha. Do negdje oko desete godine života medicina mi je pomogla, tako da više nisam imao problema sa sluhom i upalama uha. No, zujanje je ostalo. Prihvaćao sam ga kao nešto normalno, kao sastavni element misaonog toka. Ponekad je to izazivalo određenu vrstu frustracije (iritacije) jer nisam znao koji je uzrok tomu. Samo ponekad, nisam previše obazirao pažnju na to. Život je izmeđuostaloga i lijep i svašta nešto.
S vremenom, kako sam proučavao sve i svašta, izmeđuostalog i prirodoslovne znanosti, uz korištenje logike, jednostavno sam došao do zaključka, prije par godina, da je uzrok tom zujanju u glavi ustvari trenje što ga stvaraju životne tekućine i informacije prolazeći kroz pripadajuće žile. Nakon što sam to tako shvatio, s vremenom, ubrzo, više nisam čuo to zujanje.
S druge strane, nedavno, prije mjesec-dva, dobio sam upalu uha, prvi put nakon petnaestak godina. Bol je prestala nakon dva-tri dana, a onda mi se uho začepilo, jedva sam čuo zvukove iz okoline, a u glavi zujanje teže vrste, odnosno kolanje tekućine koja je liječila upalu, tj regenerirala tkivo kako bi to tkivo ozdravilo. Sve skupa je trajalo oko dva-tri tjedna, ozdravio sam. Sada, opet više nema tog zujanja.
Što se tiče zvuka, za koji pretpostavljaš da dolazi od iskopavanja tunela.
Gle, zvukovi koji čovjek čuje mogu imati više različitih izvora i različitih načina prijenosa zvučnog vala, ovisno o agregatnom stanju i materijalu kroz koji zvukovi prolaze. Neću duljiti o fizici zvuka, trajalo bi dugo.
Uglavnom, da bi čovjek čuo zvukove koji dolaze iz dubine zemlje, mora prisloniti uho na zemlju, oko njega mora biti što apsolutnija tišina i jako mora načuliti uši da bi čuo zvuk koji se prenosi iz dubine zemlje kroz zemlju na površinu pa u uho.
S druge strane, ako npr. dok si bos, staneš na madrac svog kreveta i dalje čuješ zujanje u glavi, a pri tome rukama poklopiš uši i zvuk zujanja postane još glasniji, onda je taj zvuk koji čuješ u glavi definitvno zvuk iz glave.