Tko zna od čega se sve sastojao meteorit. Ali:
Ako je bio samo "kamen"... kako recimo kamen može udarcem o drugi kamen "eksplodirati"??? Mislim, nema atmosfere koja bi ga zagrijala ili uzrokovala neko trenje do točke udara...
Ovo me podsjeća na misao automobilskih nesreća i sudara u filmovima: ogromne eksplozije u kojima obično pogiba neki lik, ali u realnosti je to prilično drugačije: obično nema nikakve eksplozije, prvo se čuje prasak i zvuk savijanja lima i drobljenja materijala, pa onda udarci ostataka materijala koji su se odlomili i pali na tlo ( obično tvrdu podlogu )... i kasnije TIŠINA.
Znam da je osnovni razlog u filmu efekt... ali to je često - iluzija.
Mislim, ok, može biti da je u meteoritu neki zaleđeni eksplozivni plin ( helij, vodik... neznam... ) pa da se od udara i trenja to sve zapalilo... ali logično bi mi bilo da kad veliki kamen udari u drugi kamen ( mjesečevo tlo ) da bi se trebao rasprsnuti na jako puno komadića, pogotovo jer je i jako hladno kada se kristalne strukture lakše cijepaju i raspadaju...
Ima li ovdje na forumu neki kemičar da ovo možda malo pojasni? Ili netko tko radi negdje gdje se proučavaju pali meteori i takvo što?